1. Etrian Odyssey (NDS)

Etrian Odyssey (NDS)

Met een dodelijke blik staar ik naar mijn DS. Voor de zoveelste keer ben ik onvoorbereid regelrecht in de armen van een F.O.E. (Formida Oppugnatura Exsequens) gelopen. Nu kan ik alleen maar toekijken hoe mijn hard getrainde avonturiers stuk voor stuk worden afgeslacht. We zijn allemaal zo gewend geraakt aan rpg's die gewoon geen moeilijkheidsgraad hebben. Dit spel dames en heren is moeilijk, genadeloos en een uitdaging voor elke speler die van rpg's houd. Als je dit speelt zul je vaak genoeg billenkoek krijgen en je zult met bloed, zweet en tranen het eind moeten halen. Is dat het allemaal waard?

Je komt aan in Etrian, een stadje gebouwd naast een oud labyrint vol monsters en waardevolle spullen. Je begint een clan om het labyrint te kunnen betreden en als een groot avonturier bekend te worden. Hiervoor moet je natuurlijk eerst clanleden aanmaken. Je kan kiezen tussen negen verschillende klassen met elk hun unieke spreuken en vaardigheden waaruit je per level zelf mag kiezen. Deze zijn ook nog is voorzien van vier verschillende portretten waaruit jij zelf mag kiezen en je mag ze zelf een naam geven. Je kunt twintig verschillende karakters aanmaken en je mag er vijf in je groep meenemen in het labyrint. Als je eenmaal je clan een naam heb gegeven en een leuk groepje heb samengesteld kan je er tegenaan.

Je zou denken dat een labyrint verkennen een makkelijke opgave zou zijn, maar helaas je zult echt je best moeten doen om niet dood te gaan op de eerste verdieping. Gelijk vanaf het begin af aan is het echt knokken om verder te komen. Je moet gelijk een kaart met je touchscreen moeten bijhouden anders raak je verdwaald en word je aangevallen door beesten die eigenlijk al te sterk zijn. Ook moet je uitkijken niet gelijk te ver van de ingang te gaan anders kom je er misschien nooit meer uit zonder een warp item. Het is in het begin echt even op je lippen bijten om er doorheen te komen, maar als je eenmaal wat geld heb, een paar levels gestegen ben en betere wapens heb verzameld gaat het verkennen echt beginnen.

De monsters kom je random tegen op F.O.E.'s na. Deze mini-bosses dwalen rond op de kaart en je kan zien waar ze zijn. Ze zijn heel erg sterk, angstaanjagend en je zult vaak een omweg maken om ze niet tegen te hoeven komen. Het gevechtsysteem is turn based, dit houd in dat je alle leden van je groep een opdracht geeft. Deze voeren ze dan uit afhankelijk van hun snelheid en die van de monsters. Als je de monsters heb verslagen krijg je experience die ervoor zorgt dat je karakters met een level stijgen. Als je een level stijgt krijg je één skill point die je vrij mag besteden.

.

Het labyrint is opgedeeld in stratums en een stratum bestaat uit vijf verdiepingen. Elke stratum heeft zijn eigen omgeving varieëren van oerwoud tot een woestijn achtige omgeving en hebben ze elk genoeg geheimen om te ontdekken. Altijd op de laatste verdieping van een stratum vind je een boss en dat zijn echt de monsters waar je u tegen zegt. Ze zijn veel erger dan een F.O.E., sterker nog deze komen de boss nog te hulp schieten ook. De eerste verdieping van een stratum heeft altijd een warppoint deze brengt je naar buiten en naarbinnen als je hem heb gevonden. Dit is erg handig omdat je anders telkens dezelfde route moet afleggen om verder te kunnnen in het spel. Als je een stratum eenmaal compleet heb geeft het een voldaan gevoel omdat je echt een overwinning heb behaald en daarna is het natuurlijk slim om eventjes bij te komen in de stad.

Je zult vaak in de stad terugkeren om spullen te verkopen die je van monsters krijgt of ergens in een schatkist heb gevonden. Dat verkopen is trouwens wel belangrijk aangezien ze in de stad spullen maken van wat jij aan hun verkocht heb. Je kan ook langs een herberg om je team weer op krachten te laten komen en je spel opslaan. Dat opslaan in een de herberg is tevens een voordeel en een nadeel, omdat je alleen in het stadje kan opslaan en bij een Warp point moet je vaak heen en weer. Het voordeel eraan is dat het toch iets tevoegd aan de moeilijkheid van het spel. Dit komt omdat je daadwerkelijk voorbereid te werk moet gaan, want als je sterft mag je weer beginnen vanaf het punt dat je laatst opgeslagen heb. Helaas zit er alleen geen Quick Save functie in het spel dus je kan het niet eventjes spelen of als je plots je DS moet uitzetten heb je een probleem.

Er is een verhaal en er zitten behoorlijk wat quests in dit spel. De quests zijn niet echt super interessant en zijn goed te doen naast het verkennen van het labyrint. Het verhaal komt zelf behoorlijk traag opgang, sterker nog pas in stratum drie komt er pas echt een plot naar boven. Dit is geen ramp omdat je voornamelijk op ontdekking ben, maar een iets beter verhaal was toch welkom geweest. Uiteindelijk is het niet slecht en heeft hier en daar toch nog een leuke twist.

De sfeer in het spel is ontzettend goed. De artwork en de omgevingen zijn gewoon goed inelkaar gezet en hebben mooie heldere kleuren. Wat op grafisch gebied echt een niet kan zijn de gevechts animaties. Met afentoe een leuk effect voor een sterke spreuk is de rest best eentonig en worden heel snel saai. De muziek in het spel is ook gewoon goed meeste deuntjes zijn goed gecomponeerd en het soort geluid waarvoor gekozen is vind ik zelf helemaal geweldig.

Replay

Als je eenmaal het spel heb uitgespeeld dan ben je er nog niet, je hebt een compleet nieuwe stratum om op de kaart te zetten. Het spel heeft ook nog een beastiary en een item codex om compleet te maken. Daarnaast kan je nog extra bosses zoeken die verdomd moeilijk zijn en je kan delen van het labyrint die je nog niet helemaal heb verkent weer opzoeken. Ook is het leuk om verschillende spreuken en vaardigheden voor je avonturiers uit te proberen. Je kan het spel nog moeilijker te maken om met bijvoorbeeld alleen een Protector het spel uit te spelen of met 5 Medics het labyrint in gaan. Kortom met dit spel ben je voorlopig echt wel een tijdje zoet.

Conclusie en beoordeling

Ondanks de minpunten van dit spel en de kleine ergernissen die ze met zich mee brengen is dit spel gewoon echt al dat bloed, zweet en tranen waard. Dit spel is een must voor elke hardcore RPG fan die een uitdaging zoekt. Ook kunnen de casual rpg spelers aan dit spel veel plezier beleven. Aan het eind van de rit heb je echt een trots gevoel en dat is iets wat veel spellen de laatste tijd niet meer voormekaar krijgen.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Hoge moeilijkheidsgraad
 • Veel classes en skills
 • Je eigen kaarten maken
 • Hoge replay waarde
 • Verslavend
 • Artwork
 • Minpunten
 • Je moet er echt van houden
 • Geen Quick Save functie
 • Niet elke skill is even gebalanceerd
 • De quests zijn het amper waard
 • Verhaal begint laat en is mager

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • leuk :)  lijkt me een leuke game :D

 • Remake? Port toch.

 • Remake? Port toch.

  Remake, port, same difference.

 • Gewoon geweldige game waar ze verder dan ook niets aan moeten veranderen!

 • Altijd mooi toch? :)

 • zozo doe maar luxe:D

 • Ik heb liever dat ze de graphics wat oppoetsen.

 • wel vet

 • Twee extra kerkers, yeah. Toch jammer dat het grafisch niet opgepoetst wordt.

 • Altijd leuke toevoegingen :D.

  Net zoals Wessel zegt vind ik dat het grafische gedeelte nog wel wat beter kan.

 • Remake? Port toch.

  De game zal net zoveel remake worden als bijv. Final Fantasy IV Advance.

 • nou meer een port.. er is niet echt sprake van oppoetsing.. FFIV is wel degelijk opgepoetst.  Minigame toevoegingen heb ik genoeg van…

 • @Koekiemonster Calamity-Ace heeft het over de GBA versie van FFIV, niet de DS versie die heeft duidelijk wel een remake ondergaan.  CT is gewoon een port, met wat extra's, maar ik heb het origineel nooit gespeeld dus voor mij is het een must have.

 • Hoe erg kan het zijn dat er een extra minigame bij komt? Niet zo heel veel toch.

 • Minigame, leuk, maar dit was zowieso al een voorbestemde aankoop.^^

 • Het origineel van Chrono Trigger heb ik niet gespeeld dus ik vind het helemaal niet zo erg dat ze er alleen maar wat extra's bij doen. Voor mij is deze DS versie sowieso wel een must have.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren