1. Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Grand Theft Auto: Vice City (PC)

GTA is een serie die bolstaat van geweld, een serie die eigenlijk alleen verkoopt door het geweld in de games. Zou het geweld er niet in zitten, laten wij de game links liggen, want de verhaallijnen zijn nou eenmaal niet zo briljant, zou GTA Vice City vernieuwing brengen?

Het verhaal

De game speelt zich af in het jaar 1986. Je bent Tommy Vercetti, je hebt 15 jaar in de gevangenis van Liberty City gezeten en je hebt niets losgelaten over de maffiafamilie Forelli. Nu je weer op vrije voeten komt, vraagt je oude baas Sonny zich af of hij je wel in de hand kan houden. Om het zekere voor het onzekere te nemen stuurt hij je naar Vice City om een drugsdeal te sluiten. Deze deal wordt verraden maar je bent één van de drie die het overleven. Met de hulp van Ken Rosenberg, een neurotische advocaat met een verslaving, en Lance Vance, een gladde dealer die zojuist zijn broer heeft verloren, ga je op zoek naar diegene die jullie erin heeft geluisd, om aan de woede van Sonny te ontsnappen en om wraak te nemen. Je ontmoet de kopstukken van het criminele circuit van de stad, voor wie je talloze opdrachten moet volbrengen. Je beklimt gestaag de criminele ladder, en voorziet jezelf van nieuwe woningen en bedrijven.Na een tijd neem je de hele stad over! Nou gaat het in de game niet alleen om missies en die shit het gaat ook om: Mooie dames, palmbomen, snelle auto's en motoren, speedboten, helikopters, races.

De stad

Vice City is onderverdeeld in 3 eilanden genaamd: West Island en East Island, Starfish Island en Prawn Island.

West Island:Op dit eiland zijn er veel bedrijven te vinden Kaufman Cabs, Sunshine Auto's, Cherry Poppers. Elk van deze bedrijven kan je kopen tijdens de verhaallijn van het spel in Grand Theft Auto: Vice City. Ook de luchthaven: Escobar International Airport, is hier te vinden. Hier landt om de 30 seconden een passagiersvliegtuig. Dit vliegtuig is een projectie: je kunt er door lopen of rijden. In het zuiden is de haven te vinden. Hier kan je snel aan boten komen. Verder heb je nog Fort Baxter Airbase. Dit is de legerbasis van Vice City.

East Island:Dit is het oostelijk grote eiland, het bevat onder meer vele hotels, een groot winkelcentrum. Het bevat ook vele disco's en stripclubs en een groot strand. Op dit strand staat een vuurtoren. Dit is het eerste eiland waarin je kunt spelen in GTA: Vice City. Het eerste safehouse In GTA: Vice City is een eenvoudig hotel met uitzicht op het strand.

Starfish Island:Dit eiland is een klein, doch een rijk stuk van Vice City, het staat volgebouwd met villa's en zwembaden. Er rijden overal dure auto's rond. Dé blikvanger van dit eiland is het Diaz- of Vercetti mansion.

Prawn Island:Prawn Island is een klein eilandje verbonden door twee bruggen. Het enige wat hier ligt zijn wat verlaten villa's en een filmstudio. Deze filmstudio is te koop voor $60.000.

Missies en Missieopbouw

Er zijn in totaal 62 hoofdmissies en een paar bijmissies, die je kunt krijgen door langs je “missie gever” te gaan of langs een pay-phone(voor races), er zal altijd wel een missie voor je klaar staan. Je zult moeten racen om volgende missies te krijgen, ook zul je vuile karwijen krijgen zoals mensen afschieten. Na iedere voltooide missie krijg je een steeds net iets lastigere missie, dit zal ook nodig zijn anders gaat de game vervelen. De missie opbouw is simpel je krijgt een missie en voltooid deze om aan je volgende net iets moeilijkere missie te komen en zo op te bouwen in het verhaal. Je zult zien dat je na een tijd van missies doen ook aan het leukere werk kunt beginnen zoals rondwandelen in de stad. Door missies te doen verdien je geld waar je dan weer je wapens om missies te kunnen voltooien van koopt, de zelfde soort aspecten als in GTA III dus.

De ik-persoon

De ik-persoon heet Thomas Vercetti, ook wel Tommy genoemd.Tommy werkte begin jaren '70 voor de Forelli Family in Liberty City, maar toen hij in 1971 in opdracht van Sonny Forelli een groot aantal tegenstanders vermoorde in de wijk Harwood werd hij opgepakt en kreeg 15 jaar celstraf. Door dit incident kreeg Tommy de bijnaam 'The Harwood Butcher'. Na zijn vrijlating in 1986 wordt Tommy naar Vice City gestuurd door Sonny Forelli, omdat Sonny betwijfelt of Tommy nog in de hand te houden is na 15 in de gevangenis te hebben gezeten. Tommy komt met nog twee maffialeden in de stad Vice City aan en wordt ontvangen door Ken Rosenberg. Hij moet direct na aankomst een drugsdeal sluiten met de gebroeders Vance die per helikopter in de haven arriveren, maar als Tommy het geld wil overhandigen in ruil voor de drugs blijkt dat ze in een hinderlaag zijn gelopen. Alleen Tommy weet samen met Ken Rosenberg te ontsnappen.

Free-Roamen

Ook weer in dezeGTA krijg je naast je missies een heele grote vorm van vrijheid, zo kun je gaan en staan waar je wil mits.. je het gebied waar je heen wil wel vrijgespeeld hebt. Zo kun je bijvoorbeeld opzoek gaan naar de hidden pakkages, wat je weer een leuke bonus oplevert of je gaat auto’s jatten en er lekker mee rond racen. Uitstappen en rond lopen kan ook, je wapen trekken ook en er lekker op los schieten, kijk wel uit voor de politie want als die je pakt ben je je wapens weer kwijt. Maak je het te bond dan komt, wat ik een beetje onrealistisch vind, het hele leger achter je aan. Je kunt lekker naar de stranden gaan, rond crossen op brommers, winkelen(helaas niet zo veel als in GTA SA). Kortom, een game vol vrijheid dat een leuke toevoeging is tussen het verhaal in.

De gameplay en besturing

Grand Theft auto was altijd al simpel qua besturing, daar is nu nog steeds niets aan veranderd.

Zoals ik al bij mijn recensie van GTA III zei, de game is aan te bevelen voor beginners, qua besturing en qua spel beleving. Je bestuurd Tony gewoon met je pijltjes en je laat hem schieten met je muis. Wapens wissel je ook nog met je wieltje. Wat er qua gameplay zeker is verbeterd is dat je je auto beter in de tang kunt houden, zo vlieg je b.v. niet meer uit de bocht, en kun je uit je raampje schieten. En weer, het schieten is niet zoals op de PS2, je mikt gewoon met je muis, wat enige vertraging oplevert in een achtervolging, bij de PS2 mik je automatisch. Wat ook een verbetering is, ten opzichte van GTA III, is dat de agenten nu een beetje het idee hebben waar ze mee bezig zijn, zo zullen ze op je mikken en dekking zoeken, maar nog steeds is de A.I. niet super.

De Graphics

Voor het jaar 2003 is GTA een, qua graphics, normale game. De graphics spatten niet van je scherm af. Dat heeft GTA nooit gedaan en is ook niet erg, als het maar lekker speelt.

Wat nog steeds erg vervelend is, is dat de gebouwen voor je opdoemen en totaal geen details hebben. Wel heeft het weer mooie effecten en zullen de wapens er echter uitzien. Ik vind de graphics mooi genoeg, het levert een mooie bijdrage aan de game, wat met low graphics ook al goed geweest was.

Outtakes

Videogames zijn net films, ze knippen stukken er uit. Ook uit GTA Vice City zijn dingen gehaald, de zogenaamde outtakes: Love Fist concert hall:Alhoewel de concerthal waarin Love Fist optreedt wel te zien is in de missie Publicity Tour, bevat het interieur ook nog een backstage gedeelte met onder andere wat muziekinstrumenten en een Sprunkmachine.

Howlin Pete's Bike Emperium:Tegenover de Greasy Chopper vind je de kledingwinkel 'Howlin Pete's Bike Emperium'. Deze winkel bevat een klein interieur. Het interieur bevindt zich pal achter de deur en is te bereiken met een trainer met jetpackfunctie. Het interieur lijkt qua opbouw op dat van de winkel waar de Haitans-outfit ligt. Misschien was het ooit de bedoeling dat je in Howlin Pete's Bike Emperium een Biker-outfit kon pakken.

Cherry Poppers Ice Cream Factory kantoor:

Cherry Poppers Ice Cream Factory bevat een ongebruikt kantoor, dat zich achterin de zaak achter een muur bevindt. Het interieur is evenals Howlin Pete's Bike Emperium te bereiken met een trainer met jetpackfunctie.

Conclusie en beoordeling

GTA Vice City is een leuke toevoeging aan de GTA collectie. Je kunt je uren vermaken met het rondrijden door de zonnige straten van Vice City, met missies voltooien of door mensen te slachten. De besturing is niet al te moeilijk en zal daarom ook voor beginners leuk zijn om te spelen. Ik heb de game in één ruk uitgespeeld, ik denk dat jullie dat ook wel deden, en het heeft me veel, heel veel mooie momenten opgeleverd. Dus een 9,5 is dik verdient!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Beter verhaal
 • Goed te begrijpen besturing
 • Free-roamen
 • Lekkere grote, zonnige stad
 • Veel missies
 • Minpunten
 • Geen (officiële) Multiplayer
 • Nog steeds geen super graphics
 • Politie nog steeds dom…

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • vet, behalve dat ik dan geen ps3 heb -_-

 • Eerst hopen dat het een goede game wordt. En als dat zo is, jammer dat 'ie niet voor XBLA uitkomt.

 • Jep, hopen maar dat het een goede game wordt. De film was trouwens wel goed, dus laten we hopen dat de game dat ook wordt.

 • da klinkt vet

 • XBLA heeft gelukkig Castle crashers :)

 • De game op PS2 was vet… Nog niets gehoord over deze game

 • niet eerlijk voor de xboxfans:(

 • The Punisher dus ook met zijn eigen game. Het houdt ook niet op.

 • Okee, ik weet niet. Maar hopelijk komt er een soort van trial versie van!

 • Ik vond hem op de PS2 wel grappig, maar het was maar voor heel eventjes leuk.

 • Eerst een demo please.

 • Gratis?

  Anders is het zonde van je geld :P

 • Demo, anders niet.

 • Eerst een demo please.

  Amen, ik ben nog niet overtuigd.

 • nou sinds wanneer komen er demo's uit van arcade games mensen??

  En wat stelt de UE2 nou weer voor, want dat is de engine van unreal 3 toch?

 • ik kan niet wagten vet shit!

 • network ps3 is gratis

 • mmm, ik moet het nog zien…

 • Klinkt best vet.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren