1. The Simpsons Game (X360)

The Simpsons Game (X360)

"d'oh", "ay carumba" en "i didn't do it" klinken waarschijnlijk wel bekend in de oren als je de voorbije jaren niet in een ondergrondse grot hebt gewoond. Het zijn namelijk citaten uit "the Simpsons" de langstlopende komedie serie ooit. Dit jaar was een topjaar voor "the Simpsons":de 400ste aflevering, de film en ook de reden voor deze recensie. Ik heb het uiteraard over "the Simpsons game". Dit is de 22ste game in de franchise van de Simpsons maar hij doet wel iets wat bij zijn voorgangers nooit gelukt is, en dit kom je te weten in deze recensie.

In de franchise zijn er volgens de fans eigenlijk nog maar twee goede games geweest, "the Simpsons arcade game" en "the Simpsons hit&run;". Ik kan jullie nu al vertellen dat dit spel gerust aan het lijstje mag toegevoegd worden, misschien wel op nummer 1. EA heeft heel goed zijn best gedaan om de sfeer van de show naar de xbox 360 te brengen(en ook naar psp,ps2,ds,ps3), en dat is hen ook gelukt, zeker qua humor, het verhaal is dan ook geschreven door de schrijvers van de serie. Game humor wordt hier naar een nog nooit geziene hoogte opgedreven, het is in ieder geval de enige game die spot met de gameindustrie, er wordt niet alleen gespot met concurrenten maar ook met EA zelf. Gta, everquest, medal of honor, katamari, mario,... allemaal paseren ze de revue. Maar ook films worden niet gespaard door de Simpsons. Ook komt niemand minder dan Matt Groeining himself in het spel voor, en eindigt de game met de meest epische eindbaas ooit! De fans zullen in ieder geval niet teleurgesteld zijn, vooral dat de cutscenes special zijn geanimeerd voor het spel, er zijn maar liefst 40 minuten aan nieuw materiaal. De graphics in het spel zijn werkelijk fantastisch, het lijkt wel of je meespeelt in een interactieve aflevering. Goed dat EA gekozen heeft voor celshading in plaats van het 3D uit hit&run.;

Maar nu wat meer over de gameplay zelf, want een game is niets zonder een degelijke basis. Gellukig valt de gameplay wel mee, het is niet echt revolutionair maar dat hoeft ook niet. EA was daar ook bewust van en verbergt dit ook niet door gameclichés verzamelbaar te maken, elke keer dat je een cliché ontdekt geeft "jef Albertson" alias comic book guy jouw een seintje met commentaar zoals:"that's real original!".Het spel is opzich eigenlijk een platformer. The simpsons ontdekken dat heel hun leven eigenlijk een groot video spel is en willen de schurk die daarvoor verantwoordelijk is te pakken krijgen. De game omvat 16 "episodes" in elk level behalve de eerste speel je met twee familie leden waartussen je vrij kan wisselen door op een toets te drukken. Elk familie lid is speelbaar in het spel zelfs Maggie, maar wel enkel samen met Marge, ze wordt gebruikt om door ventilatie gangen te kruipen. Bart kan veranderen in bartman, hierdoor kan hij zweven, hij is ook uitgerust met een katapult. Lisa kan dan weer tegenstanders verdoven met haar saxofoon en heeft ook een van de coolste krachten uit het spel. Als ze bij een budhabeeldje komt kan ze met een hand die uit de lucht neer daalt puzzels oplossen, vijanden bevriezen, vijhanden wegkatapulteren en vijhanden elektrocuteren. Marge heeft ook een toffe kracht, ze kan met een megafoon mensen controleren en bevelen geven, het is wel jamer dat zij maar in 4 levels voorkomt. En ten laatste Homer, hij heeft de meeste krachten: hij kan zich transformeren in een dikke bal, rondvliegen als hij helium opneemt, en zich transformeren in gummi-Homer. Tussen de levels kan je vrij doorheen Springfield wandelen en zelfs binnen gaan in enkele locaties zoals moe's tavern.

Het spel is jammer genoeg niet perfect. Het slechtste is de camera, die kan soms vaststeken als je dicht bij muren of oblecten loopt en hierdoor kan je wel eens je doel missen. Gellukig gebeurt het bijna nooit dat je opnieuw moet beginnen want daarvoor moeten je twee personages tegelijk dood. Dit is duidelijk een spel dat niet wil frustreren, enkel amuseren. Nog een ander minpunt is dat het spel vrij kort is als je niet bereid bent om collectibles te verzamelen in de levels en in springfield. Ook de time trials zullen niet iedereen aanspreken. Het positieve is dat als die dingen je wel aanspreken, de speelduur zal verdubelen of zelfs verdrievoudigen. Hetlaatste negatieve punt is dat de co-op mode beter had gekund. Soms heeft een personage niets te doen terwijl de andere alles moet doen, dit kun je moeilijk co-op noemen.

Dit spel zou homer in ieder geval een "whoo hoo!" kreet laten maken.

Conclusie en beoordeling

Dit is waarschijnlijk het beste spel uit de franchise van "the simpsons". De gameplay mag dan wel vrij basis zijn, het is de humor die dit spel maakt tot een schitterende en lachwekkende ervaring waarbij ik bijna mijn controller liet vallen van het lachen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Typische simpsons humor
 • de eerste game die de videogame industrie belachelijk maakt
 • mooie tussen filmpjes
 • lijkt op een interactieve aflevering
 • geschreven door de schrijvers van de serie
 • Minpunten
 • camera kan soms lastig zijn
 • kort als je niet
 • rekening houdt met de \"collectibles\"
 • co-op mode had beter uitgewerkt kunnen zijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol ken het hele spel niet.

 • ik ook niet maar wel een leuke actie

 • Heb het wel gespeeld maar het zat destijds vol met bugs en was dus niet echt de moeite waard. Wel een mooie grote wereld, en uitgebreide craftingsystemen etcetera.

 • wanhoops zet om mensen weer te lokke, nee bedankt….

 • Doe hem dan meteen gratis..

  Overigens moet ik toegeven ken dit hele spel niet eens. Nooit van gehoord.

 • het was een echt uitgebreid spel, maar de vele bugs en weinig spelers maakte het niet echt een groot succes. Zo hopen ze nog spelers te trekkekn.

 • iedereeen is verslaafd aan wow en guild wars ik denk niet dat ze spelers aan trekken

 • = wanhopige actie?

 • Handig, maar ik denk dat die mensen met een reden gestopt zijn met deze game. En ik denk dat als ze het al weer gaan proberen, dat er heel veel weer afhaken als ze weer moeten gaan betalen.

 • Deze game vind ik dus echt helemaal niks

  @ Gemini

  Jazeker:P

 • heb t en paar keer gespeeld ..was veels te houterig maar wel helemaal open opzich wel mooi gedaan mjah houd het bij guildwars die ownt dit spel kij hard :L

 • nooit van gehoord, niet echt positieve reacties, zal wel niks zijn :D, hopelijk voor de aanhouders dat de update geholpen heeft met de problemen

 • @Metian

  en al die andere duizenden gamers dan ook niet laten betalen en dan zo veel geld mislopen?!

 • ga ik geen moeite ins teken

 • ben ik de enige die deze game niet kent?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren