1. Far Cry (PC)

Far Cry (PC)

Een lekker, warm tropisch eiland. Wie verlangt hier niet naar? Je gaat er heen en alles lijkt goed te gaan totdat het noodlot toeslaat…

Het verhaal

Je speelt in Far Cry als Jack Carver, een norse botenverhuurder met een zeer mysterieus verleden. Jack heeft zich terug getrokken, zoals ik net al zei, als botenverhuurder aan de Stille Zuidzee. Alles lijkt zo zijn gangetje te gaan totdat er een meisje langskomt, Valerie genaamd. Ze vraagt Jack om naar een eiland te varen dat Micronesië heet, Jack stemt in en ze vertrekken. Als ze vlak bij het eiland zijn slaat het noodlot toe, er wordt een raket op het bootje afgevuurd, dat gelijk tot zinken wordt gebracht. Als Jack weer bijkomt, is Valerie verdwenen. Als Jack aankomt op het eiland lijkt alles nog rustig en vreedzaam. Maar als Jack het eiland grondiger gaat doorzoeken komt hij er achter dat het eiland bewoond is, niet door inboorlingen maar huurlingen en mutanten! Jack stort zich in een nog al clichéachtig avontuur om Valerie te reden, vol levels in de Jungle, op het strand of in onderaardse bunkers.

Levels en de level opbouw

Far Cry begint, zoals bijna iedere shooter, met een trainingsmissie waarin je de basis vaardigheden van het schieten onder de knie krijgt, of het sluipen. Je begint met simpele levels, hoe verder je komt des te moeilijker het wordt. Far Cry telt aardig wat missies, op verschillende plekken van het eiland, zo zul je het moeten uitvechten in grotten en op stranden. In de meeste levels heb je alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wil mits, je je doel wel bereikt.Dit zal leuke momenten in Far Cry opleveren die je een beetje aan GTA in Firstperson stijl doet denken. Nou is dit allemaal wel leuk en aardig, maar na 24 missies heb ik het eigenlijk wel gezien, want iedere missie lijkt op elkaar, misschien hebben jullie daar minder last van dat ik heb. De level opbouw is dus simpel, je volgt het verhaal gewoon maar zal steeds net iets moeilijker worden om het te kunnen voltooien.

De gameplay en de besturing

De gameplay van Far Cry is dik in orde, je kunt op vele manieren je levels afsluiten.Zo wordt je bijvoorbeeld ergens naar toe gebracht en zien te voltooien, hoe maakt niet uit, als je het maar doet. Je kunt er uren over doen of enkele minuten je krijgt zoveel vrijheid, dit is een grote pluspunt in de game. Je kunt je objective op veel manieren voltooien, je kunt er op afrennen en het gelijk voltooien, maar ook op een wat rustigere manier zal het lukken. Met een rustige manier bedoel ik sluipen, verstoppen achter kisten en sniperen. Wat ook vet is, is het rond crossen in jeeps of buggy’s of het naar beneden razen met een delta.De besturing is vrij simpel, net zo als bij alle andere shooters. Zo bestuur je je mannetje gewoon met de pijltjes en schieten doe je met de muis, voor iedereen te begrijpen dus.

De Graphics

Van veel games die ik in het jaar 2004 gezien heb, is Far Cry toch gewoon echt de mooiste.Ubisoft zal aardig wat tijd in de graphics hebben gestopt, want alles is tot op het puntje uitgewerkt. Zo schiet je bijvoorbeeld iemand in z’n borst en je ziet er een kogelgat in zitten.Ook zijn de schaduwen mooi uitgewerkt zo zul je altijd je eigen schaduw zien, die van bomen zijn ook super vet gemaakt. Het kleine minpuntje vind ik, is dat als je voor een plant staat, het er gewoon blokkerig en nep uit ziet. Ook vind ik het geluid supertof, het lijkt gewoon als of je buiten in het bos zit, je hoort vogeltjes fluiten enz. Ook hebben de wapens een tof geluid, ze klinken nu als echte wapens en niet als klappertjes pistolen.Ook zijn de wapens zeer gedetailleerd uit gewerkt, ze zullen er echt uit zien als echte wapens.Het jammere hiervan is dat je PC hoge systeem eisen nodig heeft, en dat is iets wat mijn PC maar net heeft.

De Multiplayer

Over de multiplayer kan ik helaas weinig melden, want mijn PC is zodanig beveiligd dat ik niet online kan komen. Wat ik nu vertel is wat ik er over gehoord heb:De game-modes zijn ook erg standaard, zo bevat de game alle bekende game modes zoals CTF, deathmatch, teamdeathmatch, en zelfs een soort van battlefield achtig conquest modus.In open levels kun je gemakkelijk overleven, je neemt een sniper en je knalt iederen gemakkelijk af. Vele mensen melden dat de multiplayer niet goedwerkt, of dat het té saai is, zo ben je na een halfuurtje wel weer uit gespeeld. Om online te kunnen spelen moet je een account aanmaken op Ubi.com, waar aardig wat tijd in gaat zitten. Het schijnt dat je tot vervelends toe registratie codes moet invoeren.

Tot slot de A.I.

In de meeste Aktie games ligt de A.I. beschamend laag, zo lopen mannetjes recht op je af en missen alle schoten. In Far Cry was dit gelukkig niet het geval, als de tegenstander 1 gekraakje inde bosjes hoort zijn ze gelijk alert. Wat heel vervelend kan zijn namelijk, als je je in een donkerdere kamer bevind en een bewaker merkt je op, ben je gelijk de lul. Wat ik niet in mijn recensie heb toegelicht zal ik nu nog eventjes doen. Zo heb je ook nog “mutanten”, dit zijn echt klote beesten (gemuteerde apen of mensen), zo gaan ze niet in één keer dood als je ze beschiet, als ze jou aanvallen dan ben je in één klap dood. Dit vind ik een onnodige toevoeging, want de game met alleen huurlingen, met een goede A.I., had ook leuk geweest!De A.I. van de mutanten is trouwens aardig goed, zo vallen ze aan in groepjes of besluipen ze je.

Conclusie en beoordeling

Far Cry is een game waar je dik 20 uur mee zoet kunt zijn, en kunt genieten van mooie, maar ook realistische omgevingen. In de levels zit bijna geen afwisseling, dat is een klein minpuntje. De game is dik in orde en je kunt hem dan ook gerust aanschaffen mits.. je systeemeisen overeenkomen met de eisen achterop het CD hoesje.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Aardig verhaal
 • Mooie omgevingen
 • Goede A.I.
 • Veel vrijheid in levels
 • Lekkere Graphics
 • Minpunten
 • Verhaal alleen een beetje cliché achtig
 • Mutanten
 • Niet al te veel afwisseling in de levels
 • Hoge Systeemeisen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol was te verwachten van Gabe :)

 • En uit het zelfde interview:

  Left 4 Dead komt NIET naar de PS3

 • jammer voor de ps3 bezitters is namelijk echt een tof spelletje ..

 • Gezien het feit dat de port door EA werd gedaan, en het eindresultaat volgens vgc slechts 130.000 exemplaren verkocht, was dit helaas te verwachten :-/

  Jammer voor de PS3-gamers met een orange box.

 • zulk noobs bij valve!

 • Welke rtard koopt dit dan ook voor de ps3, het is een echte pc game…

 • zucht ben blij dat ik m op 360 heb. Blijf het zeggen ps3 is in het jaar 2008 nog steeds een blueray speler met de mogelijk om is een spelletje te spelen.  KOM OP PHONY DAMMAGE 399 VOOR SPEK EN BONEN.

 • haha TapijTBevR heeft wel gelijk.

  Maar waarom krijgt de PS3 de helft van alle DC's, Updates weet ik veel niet?  Blij dat ik m'n 360 heb

 • @ Shankdown  Omdat Gabe bij Microsoft gewerkt heeft.

  En MIcrosoft lover is.  Beter voor xbox bezitters :D • pS OP DE 360 WORDT DIT NOG VEEL GESPEELD. dus perse voor een pc vind ik zelluf onzin. speelt harstikke goed met een controler.

 • ps3 is in het jaar 2008 nog steeds een blueray speler met de mogelijk om is een spelletje te spelen.  hahaha xD

 • Valve haat de ps3 echt keihard :P

 • Valt me echte elke keer op dat zodra de PS3 slecht in het nieuws komt, duiken er van die Xbox360-fanboys op uit het niets, die vervolgens met het IQ van een garnaal allerlei domme reacties gaan plaatsen.  Bovendien is deze game gewoon slecht geport naar de PS3, vandaar dat ik hem ook niet gekocht heb!

 • @ Shankdown en Wars120  Het staat toch duidelijk in de tekst waarom.  \"Electronic Arts heeft zich met de PS3-port van de Orange Box bezig gehouden en volgens Newell zouden ze niet verder willen werken aan de Orange Box voor de PS3.\"  Het komt dus door EA dat we geen updates voor de PS3 mogen verwachten!
 • Volgens mij zijn Sony (PS3) en valve niet de grootste vriendjes :P .

 • @Wout0r  serieus als er iets slechts komt over de xbox360 dan zijn er binnen 2 uur een stuk of 100 of meer reacties.. er zijn veel meer jaloerse ps3 fanboys hoor, dus zeik niet

 • Gelukkig komt ie wel naar de 360, heb er echt zin in! :D

 • Valve en de PS3 kunnen niet echt door één deur, heb ik zo het idee.

 • Raar…

 • Niet zo raar hoor. Het is zoals Gemini het zegt en ik snap deze beslissing ook wel.  Ik wacht er alleen al een tijdje op. Als je ziet wat de pc versie inmiddels al allemaal heeft. Jammer dat het op de PC in no-time online kan worden gezet en dat het voor de 360 niet zo makkelijk gaat.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren