1. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

We konden dit jaar nog aan de slag met Resistance en Insomniac zorgde dan ook meteen voor een geweldige game die zelfs nu nog veel gespeeld wordt. Maar nu is het tijd voor het echte werk, een nieuw deel in de Ratchet & Clank franchise, namelijk Tools of Destruction!

Het begint allemaal in Metropolis waar Ratchet bezig is aan zijn vervoermiddel tot dat Captain Qwark een oproep doet waarin hij wordt aangevallen door zwaarbewapende robotcommando's. En natuurlijk gaan Ratchet & Clank direct een kijkje nemen. Het loopt even mis in het introfilmpje en snel daarna kun je al direct rondlopen en vijanden verslaan in een chaotische sfeer. Die sfeer komt er doordat ene Emperor Percival jacht wilt maken op de laatst over gebleven Lombax en ze wil uitroeien tot er geen één meer over blijft. Natuurlijk laat Ratchet dat niet zomaar gebeuren en vluchten ze al snel weg naar hun volgende planeet. En vanaf hier begint het avontuur want al vrij snel komen ze iets te weten over het Lombax-geheim. Dat geheim mag je zelf ontdekken in de game maar verwacht niet dat je alles meteen te weten gaat komen want het verhaal eindigd behoorlijk ...

De gameplay is weer terug zoals in de vorige games en dat wil zeggen een betere afwisseling tussen Platform en Actie. Dat was best nodig want de laatste Ratchet & Clank game op de Playstation 2 was gewoon puur actie en dat vonden de meesten toch wel jammer. Ik zeg wel een betere afwisseling want er zit nog steeds veel actie in het spel maar tevens ook meer werelden waar je vrij kunt rondlopen en moet op zoek gaan naar bepaalde dingen.

Ook speelt Clank weer een aparte rol in deze game. Alleen beschikt Clank nu over nieuwe krachten en zal hij geen hulp meer krijgen van gewone Gadgetbots maar namelijk van de Zoni. Deze wezentjes kan Clank manipuleren met telepathie en ze vervolgens dingen laten doen om verder te geraken in zijn level zoals vijanden aanvallen en bepaalde elementen herstellen. En bovendien kunnen ze op elk moment de tijd vertragen om door snelle en dodelijke objecten te geraken. Maar het vreemdste is dat Clank deze buitenaardse wezentjes alleen maar kan zien. Ratchet denkt natuurlijk meteen dat Clank een paar bouten kwijt is maar naar het einde van de game zal hij ook beseffen dat Clank gelijk had.

En dan heb ik het nog niet gehad over de wapens want die zijn echt heel belangrijk in de game. Je begint naar gewoonte met een paar wapens. In dit geval de Combuster en de Fusion Bomb. Alle wapens in de game kunnen geupgrade worden waardoor ze uiteindelijk gewoon elke vijand aan kunnen. Ook kun je deze keer zelf je gewenste upgrade samenstellen. Je kunt namelijk met Raritarium allerlei opties kopen voor je wapens zoals: meer munitie, meer bolts bij het verslaan van een vijand, sterker, etc. Naar het einde in de game zul je echt over veel wapens beschikken. Zoveel zelfs dat je ze eigenlijk nooit allemaal gaat gebruiken. Overigens zijn er ook nog de uitzondelijke wapens waarmee je bijvoorbeeld iedereen in een Pinguïn kunt laten veranderen met de Transmorpher of de flitsende Groovitron waarmee je iedereen kunt laten dansen. Dit zijn zeker één van de meest originele wapens ooit. Elke vijand in de game heeft zijn eigen danspasjes wat mede mogelijk gemaakt wordt door de kracht van de Playstation 3. Insomniac wou al lang z'on wapen in een Ratchet & Clank game maar het was toen gewoon niet mogelijk met de Playstation 2. Insomniac heeft dus prima werk geleverd en dit is volgens mij nog maar het begin.

Op grafisch vlak is dit absoluut één van de mooiste games op de Playstation 3 tot nu toe en dat mag zeker gezegd worden. De dialogen zijn werkelijk zo dicht bij de befaamde Pixar-kwaliteit dat je soms echt versteld zal staan. Ook zijn de animaties uitstekend gedaan en zien de vijanden er vrij levendig en nog slim uit ook . In elke wereld is er overal beweging in de achtergrond en af en toe zal je wel eens rustig willen rondkijken voor te zien wat er allemaal gebeurt rondom je. Overigens blijft de framerate weliswaar altijd stabiel, zelfs wanneer je tal van wapens gebruikt en er overal actie is.

Uiteraard zijn er bij iedere game ook wat nadelen. In dit geval eigenlijk niets wat de game echt minderwaardiger maakt maar gewoon wat kleine puntjes. Zoals de moeilijkheidsgraad in deze game. Mensen die nog nooit een Ratchet & Clank game hebben gespeeld zullen er niet veel van merken. Voor hun is het een prima inleiding om de game te leren kennen. Maar voor degene die een pittig en uitdagend avontuur gewoon zijn zullen wellicht iets teleurgesteld worden. Zo zijn de vijanden makkelijk om te verslaan en zijn de tussenbazen ook niet veel moeilijker. Nu, heb je ook veel wapens in deze game en hierdoor zal je wellicht nog makkelijker door al werelden geraken. Maar zoals ik al zei, dit kan eigenlijk het plezier van Ratchet & Clank niet onderuit halen, het blijft allemaal even leuk om te doen. Overigens kun je de game nog altijd eens opnieuw spelen als je hem hebt uitgespeeld. Dan kun je namelijk herbeginnen in de Challenge Mode die al een stuk uitdagender is dan normaal. Je houdt wel al je wapens die je stuk voor stuk nog eens een betere upgrade kan geven waarmee je uiteindelijk onverslaanbaar zal zijn. Als je het zo bekijkt hadden ze dan toch beter verschillende moeilijkheidsgraden geïntegreerd in het spel want eigenlijk konden ze de moeilijkheidsgraad in de Challengde Mode prima nemen als de normale moeilijkheidsgraad die nu voor de meesten dus wat simpel is. En sommigen vinden ook het ontbreken van een multiplayermodus een minpunt maar dat vindt ik dus absoluut niet bij deze game en ik maak er dan ook geen minpunt van in mijn recensie.

Conclusie en beoordeling

Ratchet & Clank: Tools of Destruction is een rasechte platformer met prachtige graphics. Bovendien is de gameplay deze keer een betere afwisseling tussen platform en actie. Er mag dan wel niet al te veel vernieuwing in zijn buiten de SIXAXIS handelingen maar dat is bij deze franchise absoluut geen reden om hem niet te kopen …!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Betere afwisseling tussen platform en actie
 • Grafisch is de game prachtig in alle opzichten
 • Gigantisch veel nieuwe wapens met uitgebreide opties
 • Veel afwisselende elementen
 • Dialogen zijn uitstekend uitgevoerd
 • Mooi verhaal ..
 • Minpunten
 • Misschien wat makkelijk voor de fans
 • Maar het had iets meer mogen vertellen over Ratchet zijn familie

Dit artikel delen

Over de auteur

F W

Reacties

 • 1ste Die reageert nog nooit mee gemaakt!

  Ja jammer,

  Gelukkig heb ik zelf geen Xbox.

 • Maar voor 1 dagje..

 • @Tipper

  hahaha gefeliciteerd :P  Jammer, heb precies die dag vrij van school :P

 • 1 dagje opofferen voor verbeteringen moet kunnen.. Het wachten is op de playstation fans die gaan roepen dat het slecht is :P

 • * klap klap voor Tripper *  Die Herfst-Update wordt best wel tof geloof ik! Een dagje geen Xbox Live gaan we wel overleven, toch? xD  @Barry Bosmuis: Het is wel slecht, want je betaald ervoor…. (a)

  PS: Wanneer is het eigenlijk officieel herfst?

 • Kan niet wachten op de nieuwe service.

 • Wat gaan ze veranderen dan?  Haha kan mij niet schelen dat die er een dag uitligt heb toch geen gold :P

 • Op 22 september is het herfst geworden, en 26 oktober gaat de wintertijd in!

 • Jammer. Maakt niet uit als het voor de update is doen ze maar wat ze niet laten kunnen. Zolang die update maar volgende week komt..

 • Is maar 1 dagje, zo verslaafd ben ik ook weer niet!

 • och ja jammer maar lekker boeie

 • Het is voor een betere doel daar heb ik het wel voor over.  Zit er toch niet zo veel op.

 • ach jah…, voor het goede doel hé?

 • Het is maar voor één dag. Dat overleven jullie wel ;) .

  En anders wens ik jullie veel sterkte.

 • Kijk eindelijk op een dag dat ik niet aanwezig ben. Heb ik mijn medische keuring voor de Marechaussee. Spannend! :)

 • WEEEEEEEEH, IK WIL SPELEN XD

  Ach ja, dan maar Bully doen ofzo :p

 • ach ja kan wel overleven zonder xbox live

 • Ze mogen idd wel wat specifieker worden want de herfst is al bezig -_-'

 • Das pech, xbox live weg.  Ach, een dagje kunnen de xbox gebruikers toch wel overleven :P.

 • kan ik mezelf er tenminste toe aanzetten om mn huiswerk te maken

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren