1. Pokémon Fire Red & Leaf Green (GBA)

Pokémon Fire Red & Leaf Green (GBA)

Als je 's avonds aan je huiswerk zit, waardoor je helemaal geen tijd meer hebt om te relaxen, denk je wel eens: wat was het toch fantastisch leuk in die goeie ouwe tijd. Toen kon je nog gewoon op vakantie zonder je zorgen te maken of je vriendinnetje niet met een of andere Spanjaard vreemd ging, toen je nog een rustig kinderleventje leidde, toen je de hele dag met je GameBoy Advance rondliep. En op die GameBoy Advance zat je natuurlijk maar één spel te spelen, drie keer raden welk spel... Pokémon! Wat anders? Er zijn enorm veel spellen van Pokemon verschenen. Deze keer ga ik het hebben over Fire Red & Leaf Green. Het zijn re-makes van de eerste spellen, namelijk Red en Blue. Met die twee is het hele Pokemon-universum begonnen. Van daaruit zijn de tv-serie, de Trading Card Game en alle andere Pokemon-games ontstaan. Is deze game leuk of is het gewoon een emmer vol melk?

Pokemon Fire Red & Leaf Green zijn echte re-makes en totaal gefaked van de Red & Blue, je zit namelijk nog steeds in dezelfde regio (namelijk Kanto), je komt nog steeds dezelfde Pokemon tegen op een paar verloren exemplaren uit Silver & Gold na. Ik weet trouwens niet wat die er doen. Maar toch smaakt het niet naar melk. Het is eigenlijk, als je het vergelijkt met Red & Blue, toch wel heel erg verbeterd. Je loopt niet meer in een totaal rode of blauwe wereld, het spel is dus helemaal in kleur, dat is een grote verbetering. Het zijn gewoon de oude omgevingen(wel wat mooier gemaakt natuurlijk) maar toch voelt het anders aan. Beter, nieuw, maar toch ook weer vertrouwd.

Niet alleen de omgevingen zelf zijn verbeterd, er zijn nu ook nieuwe dingen beschikbaar die in Red & Blue nog niet mogelijk waren. Zo kan je nu Running Shoes krijgen, waarmee je dus kan rennen. Geheel vernieuwend is natuurlijk de VS-Seeker. Daarmee kan je trainers waarmee je al een keer mee hebt gevochten (behalve in Gyms) opnieuw uitdagen. Hiervoor moet je hem wel opladen, namelijk 100 stappen zetten. Dit is zo gebeurd en met de VS-Seeker kan je dus wel een tijdje blijven trainen zonder tegen al die irritante wilde Pokemon hoeft te vechten. Ook zijn er nu nieuwe aanvallen, TM's, HM's, voorwerpen en locaties beschikbaar. Aanvallen uit Ruby & Saphire zijn overgebracht naar Fire Red & Leaf Green, zodat een aantal sterke en handige aanvallen nu ook in deze Pokemon-game mogelijk zijn. Van deze aanvallen komen er natuurlijk ook een aantal op TM, en een paar HM's uit Ruby & Saphire zijn nu dus ook in deze game verwerkt. Niet echt heel nieuw dus, maar nu het in een wereld is waar ze vroeger niet waren is het toch wel weer leuk om je nieuwe arsenaal aanvallen uit R&S; ook in deze game weer te kunnen gebruiken. Een aantal nieuwe en overgeplaatste voorwerpen zijn weer beschikbaar, en dan komen we aan bij de nieuwe locaties. Toch nog iets echt nieuws wat de moeite waard is. De nieuwe locaties zijn een aantal eilanden die je met de boot kan bezoeken. Daar moet je een paar problemen oplossen, zoals een meisje redden uit een bos en een motorbende verjagen. Dit blijkt echter niet erg moeilijk en de eilanden zijn snel uitgespeeld. Op één van de eilanden kan je de Pokemon waarmee je begonnen bent (Charmander, Bulbasaur of Squirtle) een nieuwe stere aanval leren. Bij elke van de drie Pokemon is het een andere aanval en het is erg handig. Een paar opties uit R&S; zijn ook hier beschikbaar, zoals het dubbel-gevecht. Het rare is alleen (en dat was in R&S; ook al) dat er altijd twee personen zijn die je uitdagen en dat jij in je eentje bent. De uitdagende trainers kunnen echter samen ook maar zes Pokemon bij zich houden, dus een erg groot probleem zal je er niet aan hebben. Wil je dubbel-gevechten ontwijken, neem dan maar één Pokemon mee, dan kunnen ze je namelijk niet uitdagen. Dit is alleen niet zo heel erg slim als je voor een gewoon gevecht wordt uitgedaagd, want als de enige Pokemon die je hebt verslagen wordt, ben je meteen knock-out en een hoop geld kwijt.

De Pokemon van sommige trainers zullen veranderd zijn. Zo kan een trainer die in R&B; nog een Squirtle lvl 20 had nu ineens een Weepinbell lvl 16 hebben. Het kan ook dat de Pokemon hetzelfde is gebleven, maar dat hij een ander level heeft, of andere aanvallen. Dit kan soms oor verwarring zorgen, maar dat geeft niet, want het moet niet té voorspelbaar zijn.

Natuurlijk is de multiplayer ook weer van de partij. Met je vrienden kan je Pokemon ruilen en tegen elkaar vechten. Nu kan je ook met vier vrienden een dubbel-gevecht houden. De multiplayer is nu niet langer meer met een snoer(wat een opluchting). Er is namelijk een apparaatje bij het spel meegeleverd waarmee je draadloos kan communiceren met een andere GameBoy Advance.

De oude vertrouwde muziekjes als je rondloopt zijn ook weer in een nieuw jasje gestoken, ook al is dat jasje een beetje klein. De muziekjes zijn namelijk niet nieuw ofzo, maar gewoon net een tikje anders. Nog wel heb je de zeer irritante geluidjes die de Pokemon maken als ze worden ingezet in een gevecht. Dat is dan weer een ding waarvan Nintendo dacht dat het niet aan vervanging toe was, maar dat was het dus wel. Nintendo besteedt hier dus geen aandacht aan, maar het is wel hard nodig.

Met de graphics is niet veel mis. Het oude vertrouwde wereldje is in een nieuw jasje gestoken en daar is niets op aan te merken. De aanvallen van de Pokemon in een gevecht zien er net zo uit als in R&S;, maar dat geeft niet erg want die waren al aardig goed.

Conclusie en beoordeling

Pokemon Fire Red & Leaf Green zijn beide goede spellen. De spellen verschillen het niet veel van elkaar, behalve de Pokemon die je in de ene versie kan vangen en in de andere niet. Het is een grote verbetering op de Red & Blue spellen, maar jammer is toch wel dat het veel overgenomen is van Ruby & Saphire. De nieuwe locaties zijn er wel, maar zijn ook niet erg uitgebreid. Toch vind ik het een aardig goede game. Pokemon blijft verslavend, ik krijg bijna zin om hem weer uit de kast te trekken.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Goede verbeteringen
 • Grotere speelwereld...
 • Geen melk
 • Verslavend
 • Pokemon blijft gewoon een hitserie
 • Graphics
 • Minpunten
 • ook al zijn de nieuwe locaties niet erg veel
 • veel overgenomen van Ruby & Saphire

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice.

  Alleen lijkt ie me op de Wii toch beter passen.

 • Mooi, beide games nog nooit gespeeld! :)

 • Goei ouwe tijd (zucht…………).

 • transformeren tot wasmachine… dat was echt geweldig :D

 • Nice.

  Alleen lijkt ie me op de Wii toch beter passen.  Ach man, rot nou toch eens op met dat gezeik dat alles van Rare beter zou zijn bij Nintendo. Het bedrijf is nou eenmaal overgenomen. Wen eraan of ga janken in een hoekje.  OT: Geweldig, misschien krijgen we dan nu eindelijk de officiële Stop 'n' Swap. • Nonstalgie :')

 • Vet! Beide games moet ik nog spelen namelijk :).

 • Leuk! Ik heb ze beide voor het laatst gespeeld bij een kameraad toen ze nét uitkwamen, dus wil ik ze nog wel weer eens een keer zien. Ik kan me herrineren dat ik me nogal kon indentificeren met Bottles… juist, een mol… :P

 • Banjo 1 en 2 zijn twee van de beste games die ik ooit gespeeld en heb ze helemaal van voor tot achter gespeeld.

  En dat ga ik dit keer weer doen en misschien krijg je er ook nog achievements voor :D

 • Leuk zeg! Heb ze allebei hier voor de N64 maar het is al jaren geleden dat ik ze heb gespeeld. Deze ga ik allebei wel downloaden :D

 • lals alsof ik dit ga kopen ;c

 • Wat is er mis? Kun je de epicness niet aan, sukkeltje?

 • Must have of course

 • Gave game, Xbox-bezitters hebben weer geluk :)

 • Geweldig..alleen heb alleen deel 1 gespeeld maar wil deel 2 ook spelen dus…maar komt ie ook nog op de Wii winkelkanaal of alleen op Xbox Live arcade?  Op Xbox Live Arcade zal ie wel verbeterd worden kwa grafics dus is dat mooi meegenomen.

 • Misschien toch maar eens checken die game. Ik dacht altijd dat het kinderachtig was, maar ik ben nu een beetje van gedachte verandert.

 • Dit is nog echt zo'n klassieker die ik nog een keer gespeeld moet hebben. Hopelijk komt hij binnenkort nog eens naar WiiWare, dan ga ik hem meteen downloaden. :D

 • @Martijntjuh, dan kan je wachten totdat je een ons weegt, zal nooit gebeuren.

 • Ik ga ze denk ik allebei halen :D

  Ik heb ze vroeger namelijk een beetje gemist :P

 • Echt een zwaar underrated game :] In hoeveel spellen kan je nou in een wasmachine veranderen, en smerig ondergoed uitjezelf gooien :)? Niet veel [: Maar goed, kheb hem toch op mn goeie ouwe N64 :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren