1. BioShock (X360)

BioShock (X360)

Je loopt een trap op en daar ligt een blauwe substantie. Je pakt het ding en je spuit het spul in je arm. Op datzelfde moment zegt de man via de radio : Steady now, you’re genetic code is being rewritten. Just hold on and everything will be fine. Na deze zin val je van de trap af en raak je bewusteloos. Dit is nog maar één van de vele situaties in Bioshock de nieuwe shooter van 2K Games.

Een dijk van een intro dringt je netvlies binnen, waardoor je meteen in de sfeer van het spel wordt ondergedompeld. De omgevingen zien er erg goed uit, en dragen hun steentje bij aan de sfeer. Ook de muzikale ondersteuning is erg goed gekozen en is een mooie toevoeging aan de gameplay. Het spel speelt zich af in het jaar 1959 en dat zie je ook aan de omgevingen: het ziet er allemaal nogal ouderwets uit.

De game speelt zich af in de onderwaterwereld Rapture. De stad wordt geregeerd door Andrew Ryan. Ryan wou een perfecte samenleving maken met een bepaalde groep soort mensen ( sporters, modellen en uitvinders ). Maar Rapture zal niet de perfecte stad worden. Kort nadat Rapture is gemaakt, word er een genetisch goedje gevonden ( het zogenaamde Adam ). Door Adam kunnen de bewoners van Rapture nog sterker worden en dan breekt de hel los in Rapture. De stad veranderd compleet en overal lopen gemuteerde mensen rond op zoek naar Adam. Nadat je uit de duikersklok stapt, wordt je geholpen door Atlas. Atlas is een bewoner uit Rapture die nog niet gevangen is genomen door de gemuteerde mensen. De reden waarom hij jou helpt is omdat hij op zoek is naar zijn gezin. Atlas helpt je ook het hele spel. Je bent dus echt van hem afhankelijk.

Aangezien er in Rapture veel Splicers rondlopen kun je veel rondknallen. Je kunt natuurlijk je wapens gebruiken, maar ook plasmids. Plasmids zijn een soort speciale gaven. Als je plasmids gebruikt kun je ongelooflijke dingen doen. Denk maar aan vuur en elektriciteit uit je hand. De plasmids voegen iets toe aan de gameplay van Bioshock. Je hebt de plasmids namelijk echt nodig als je verder wil komen in het spel. Naast de belangrijke plasmids ( Incinerate, Elektrocute, Freeze en Telekinesis ) kun je ook andere plasmids halen. Denk maar aan meer Eve ( het spul dat je nodig hebt voor je plasmids ), meer Health en makkelijker manieren om robots te hacken. Het hacken van robots en turrets is op een erg leuke manier gemaakt. Door middel van een minigame moet je buizen met elkaar verbinden tot er een vloeistof door de buizen loopt en het einde bereikt. Een andere manier om te hacken is het gebruik van Auto Hack Tools. Met deze Tools gaat het sneller dan de minigame, maar je vind de Tools niet erg veel.

Nadat je best wel een groot gedeelte van de game hebt gehaald kom je meer te weten over het verhaal. Het verhaal wordt verteld via tientallen Audio Diary’s: een soort van taperecorders waarop een bepaald persoon een verhaaltje verteld. Op zich werkt dit prima en daardoor volg je grote delen van het verhaal. Maar toch vond ik dat het niet echt perfect werkte. Het probleem is echter dat het best moeilijk is om zowel naar de monologen op de tapes te luisteren als je een stel Splicers kapot wil schieten. Het beste is dus om na het vinden van een tape even een rustige omgeving te zoeken en naar de tape te luisteren. Maar ja, dat haalt de snelheid uit de game en zonder visuele ondersteuning krijgt dat verhaal wat mij betreft weinig vorm. Dus er hadden best wel wat cutscenes worden toegevoegd.

Op het grafische gebied ziet Bioshock er erg goed uit. De omgevingen zien er erg realistisch uit, net zoals de personages en de animaties. Ook het geluid zit erg goed in elkaar zoals ik al zei. Als je een ruimte binnenloopt hoor je ver weg wat stemmen. Hierdoor weet je toch al wat je te wachten staat.

Naast de eerdergenoemde Splicers heb je ook nog wat andere vijanden. Eigenlijk is het maar één vijand: de Big Daddy’s. Aangezien het in Rapture allemaal om Adam draait, zijn er bepaalde mensen op zoek naar het goedje. Zo ook de Little Sisters. De Little Sisters zijn kleine meisjes die Adam uit lijken halen. Ze worden beschermd door de Big Daddy’s. Jij wilt natuurlijk de Adam die de Little Sisters dragen. Daarvoor moet je eerst de Big Daddy’s uitschakelen. Nadat je de Big Daddy hebt verslagen kun je ervoor kiezen om de Little Sister te redden of te doden. Welke keuze je maakt heeft weer invloed op de gameplay. Klein nadeel is dat er eigenlijk maar vier vijanden zijn en dat zijn de verschillende soorten Splicers. Natuurlijk zijn er de Houdini Splicer, Leadhead Splicer en Spider Splicer, maar die verschillen niet erg veel van uiterlijk. Toegegeven, tijdens het spelen van de game let je er niet erg op, maar op papier is het best zwak.

Ook iets waar ik me aan ergerde in Bioshock waren de Vita-Chambers. Het is gewoon duidelijk een toevoeging voor de casual gamers. Je hoeft dus eigenlijk niet meer bang te zijn in het spel, want door de Vita-Chambers kom je zo weer tot leven.

"A City where the artists would not fear the censor. Where scientists would not be bound by pretty morality. Where the great would not be constrained by the small. And with the sweat of your brow, Rapture can become your city as well..."

Conclusie en beoordeling

Bioshock is een erg goeie game, ook al zijn er een paar kleine minpuntjes. Rapture is een prachtige stad vol chaos en daarom zal ik tegen iedereen zeggen: breng ook een bezoekje aan Ryan’s stad. Het is gewoon fantastisch om door de stad te lopen en een beetje creatief na te denken. Het jaren ’60 sfeertje is erg goed uitgewerkt en de gameplay werkt ook erg goed. Ik zou zeggen: waarom lees je deze recensie, ga die game nu spelen!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Het verhaal
 • De gameplay
 • Adam & Eve
 • Rapture
 • Grafisch echt schitterend
 • Geweldige sfeer
 • Minpunten
 • Geen cutscenes
 • Eentonige vijanden
 • Hacken word na een tijdje saai
 • Vita Chambers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wow, da's veel!  De meningen over de kwaliteit van de game zijn verdeeld

  Inderdaad, ik vond de demo niet echt geweldig…

 • Ik heb hem helemaal en vind het niks bijzonders.

  Zo zie je maar weer hoever je met hypen kunt komen en een bekende naam.

  Vind het erg jammer dat je niet zelf kan kiezen voor goed of slecht.

  psi ops op de xbox 1 kon de meeste van de dingen ook al.

  geen aanrader ik moet zeggen dat erg veel spellen me zijn tegen gevallen.

  \"praying\" hopenlijk word fallout 3 wel goed. • Dat is al best veel zeg!

 • Netjes hoor!

 • :D IK heb hem.. (vanaf dag 0) En ik vind het een van de betere PS3 titels van dit jaar.. :D

 • @crashoverride009  Het is niet een ps3 exlusive dus eigenlijk klopt er geen bal van wat je zegt -_-''.  Topic

  Dat zijn geen verkeerde cijfers :) • Dat zijn prima verkoop cijfers.

 • Heel netjes voor een middelmatige game. Als de gameplay nu goed uitgepakt had, dan had ik hem ook wel gehaald. Maar ik vond de controls te slecht werken.

 • Ik stoor me allang niet meer aan de bugs en glitches,

  ik kan lekker als een space aso rondhakken met m'n Lightsaber, en alles en iedereen aan gort helpen.

  T's een goeie game, niet geweldig, maar it'll do.

 • Hij is wel moeilijk vind ik op Sith Warrior (medium zegmaar) maar de game is zeker de moeite waar!! Alles is gewoon goed, behalve soms wat irritaties dan.

 • die k#t camera went ook wel….

  verder ben ik het volledig met Kusanagi-84 eens

 • Ik vind het ook allemaal wel meevallen met deze game. De camera is soms wat irritant waardoor je niet altijd goed kan targetten, maar dit begint na een tijdje ook reuze mee te vallen. Verder valt het wel mee met bugs en glitches, behalve dat enemies soms te snel achter elkaar aanvallen.

  Het is gewoon vet om sabre actie met force powers te combineren en ff lekker te frenzyen. Je moet hier natuurlijk wel een beetje star wars fan voor zijn, anders kan ik me voorstellen dat de game te weinig variatie bied. Als je wel enigszins star wars fan bent dan voegt het spel al veel toe door het verhaal, waardoor je steeds verder wilt spelen. Replay waarde is ver te zoeken, door bijv. gebrek aan online opties. Heb 'm nu een weekje maar hij gaat binnenkort weer terug naar de saturn om deze laatste rede.

 • Ik had de game gister gehaald maar vandaag weer in geleverd voor de nieuwe BIA. Dat is echt een goede keuze geweest, ik had de game binnen een paar uurtjes uitgespeeld en ik vond het geen geweldige game om eerlijk te zijn.

 • Wauwie.

 • @Brutalrage

  De hele game draait juist om de keuze tussen goed en kwaad, maar dat zit hem meer in het verhaal dan door dingen die je zelf doet. misschien moet je hem uitspelen en dan zul je er anders over denken ;)  heb hem inmiddels uitgespeeld en vond hem echt beter dan veel reviews doen geloven. glitches zaten voornamelijk in het prologue level bij mij en deed me zelfs vermoeden dat er mensen zijn die na dat level al hebben opgegeven. Verhaal was ook erg tof (als je tenminste iets hebt met de SW saga). Camera heb ik eigenlijk zelden problemen mee gehad, alleen het 'ghosten' van sommige vijanden als ze voor je camera staan had van mij niet gehoeven. paar eindbazen leken wel ineens overdreven moeilijk vergeleken bij de rest van het spel, maar blijken dan door een bepaald 'trucje' juist weer makkelijk te zijn.

 • Dat is niet slecht! Maar goed, wat wil je ook met een enorme hype en een zeer zeer groot aantal Star Wars fans.

 • ik wist het dat dit goed zou verkopen

 • @crashoverride009  Het is niet een ps3 exlusive dus eigenlijk klopt er geen bal van wat je zegt -_-''.  Dan kan hij het alsnog één van de beste PS3 titels vinden. Zo vond ik vorig jaar TF2 één van de beste PC games terwijl dat ook een multi-platform was.


 • Het is niet een ps3 exlusive dus eigenlijk klopt er geen bal van wat je zegt -_-''.  Het kan toch zijn dat hij het een van de betere titels op de PS3 vind? Het hoeft toch niet te zijn dat een exclusive voor de PS3 ook een goed spel is… Dus eigenlijk klopt er geen bal van wat jíj zegt  Ik wil het spel nog altijd eens halen :D als hij voor 30 euro in de schappen ligt, ga ik hem halen. Ditzelfde vind ik voor Mercs 2. Het is leuk voor een euro of 30, maar meer wil ik er niet voor neerleggen :D


 • Top spel hoor :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren