1. Grand Theft Auto 3 (PC)

Grand Theft Auto 3 (PC)

In de tijd dat Rockstar Grand Theft Auto III uitbracht was het bedrijf nog niet zo heel erg bekend als dat het nu is, er waren al wel top games uit gebracht als GTA 1 en 2 en Max Payne maar al spoedig zou hier verandering in komen: GTA III kwam uit.Er lagen hogen verwachtingen rond deze game omdat het, een toen nog relatief weinig gebruikt genre was. Ook had het er mee te maken dat de game van 2D over zou stappen naar 3D een gewaagde zet dus.

Het verhaal

GTA III speelt zich af in een stad genaamd: Liberty City, een stad gebaseerd op New York.

In deze stad kun je niet veilig over straat lopen of er vliegt wel een kogel om je oren, de stad is nogal corrupt en wordt overspoeld door geweld. In de stad zijn verschillende gangs die elkaar het leven zuur proberen te maken, door middel van vechtpartijen en door lekker op elkaar te knallen. Je wordt er als het ware gepakt door je vriendin, die er voor zorgt dat je in de bak terecht komt. Zodra je naar Liberty City word overgebracht wordt de wagen beschoten en valt om, vliegt in de brand en jij kan ontsnappen samen met je vriend: 8-Ball. 8-Ball is een explosieve handelaar die gewond is geraakt aan zijn handen, aan hem zul je dus niet veel hebben. 8-Ball stelt je voor aan een paar “vrienden” die je op het slechte pad krijgen en je opleiden tot een echte crimineel. De meeste “vrienden” zijn lid van het maffia genootschap waar jij missies voor gaat doen, die in het begin makkelijk zijn en steeds moeilijker worden.

Liberty City bij regenval

De Stad

Liberty city is voor het eerst helemaal 3D, dat wil zeggen dat alles is nagemaakt zodat het er uit ziet zoals in het echte leven. Liberty City wordt opgesplitst in 3 eilanden genaamd: Portland, Staunton Island en Shoreside Vale, de delen van het eiland kun je vrijspelen door middel van missies te voltooien. De stad wordt geregeerd door burgemeester R.C Hole, zoals ze het in de game uitspreken: Arse Hole. De stad wordt overspoeld door criminele organisaties, zo als het hoesje je dan al vertelt: “The worse place in America”.

Het verhaal begint in Portland, het wat arme gedeelte van Liberty City met de Chinese wijk en de havens. In portland hoef je niet alleen maar rond te wandelen of te rijden, zo kun je ook met de metro gaan, het gaat een stuk sneller van punt A naar B.

Zodra je alle missies in Portland voltooid hebt zul je weer over de brug kunnen, dan kom je in punt 2 van de game: Staunton Island een stad die helemaal uit hoogbouw bestaat.

Op Staunton Island ligt het zogenaamde ‘bellvile park’ een park dat mij doet denken aan Central Park in New York, wat het dan waarschijnlijk ook voorstelt.

Shoreside Vale oogt een stuk beter, hier liggen de wat duurdere villa’s en een paar industriewijken, ook bevind zich hier het vliegveld. Dit zal de laatste halte zijn van de game, hier voltooi je de laatste missies.

Missies en Missieopbouw

Er zijn in totaal 51 hoofdmissies en 25 zijmissies, die je kunt krijgen door langs te gaan bij je missiegever of even langs de pay-phone rijden, er zal altijd wel een missie voor je klaar staan.

In het begin krijg je een pieper toegestopt die je extra belangrijke missies laat doen.

Je zult moeten racen om volgende missies te krijgen, ook zul je vuile karwijen krijgen zoals mensen afschieten. Na iedere voltooide missie krijg je een steeds net iets lastigere missie, dit zal ook nodig zijn anders gaat de game vervelen. De missie opbouw is simpel je krijgt een missie en voltooid deze om aan je volgende net iets moeilijkere missie te komen en zo op te bouwen in het verhaal. Je zult zien dat je na een tijd van missies doen ook aan het leukere werk kunt beginnen zoals rondwandelen in de stad. Door missies te doen verdien je geld waar je dan weer je wapens om missies te kunnen voltooien van koopt.

De ik-persoon

Claude is de naam waaronder we de ik-persoon leren kennen, hij wordt ook wel Fido of Kid genoemd Alhoewel hij het hoofdpersonage is, weten we ironisch genoeg ook het minste af van dit persoon. Zijn meest bekende eigenschap is zijn zwijgzaamheid en emotieloosheid in GTA III, en later in San Andreas. De reden hiervan is onbekend. Sommigen beweren dat hij niet kan spreken ten gevolge van een schotwond, anderen zeggen dat CJ’s uitspraak, in GTA San Andreas, te letterlijk en geloven dat Claude geen tong heeft, anderen beweren dat hij gewoon geen tekst heeft of een andere taal spreekt. Nou zou ik het zelf niet zogoed weten, maar ik vind het wel beter als je personage niet spreekt, want dan blijft er een mysterieus sfeertje rond de ik-persoon hangen.

Free-roamen

In GTA III krijg je naast je missies een heel grote vorm van vrijheid, zo kun je gaan en staan waar je wil mits.. je het gebied waar je heen wil wel vrijgespeeld hebt. Zo kun je bijvoorbeeld opzoek gaan naar de hidden pakkages, wat je weer een leuke bonus oplevert of je gaat auto’s jatten en er lekker mee rond racen. Uitstappen en rond lopen kan ook, je wapen trekken ook en er lekker op los schieten, kijk wel uit voor de politie want als die je pakt ben je je wapens weer kwijt. Maak je het te bond dan komt, wat ik een beetje onrealistisch vind, het hele leger achter je aan.

Simpele Gameplay en makkelijke besturingen

Voor iedere beginner moet makkelijk kunnen starten met gamen, dan kun je GTA III wel aanraden want de besturing is niet erg interessant. Zo beweeg je je voort met de pijltoetsen schiet en mik je met de muis, het wieltje gebruik je om je wapens te wisselen. De besturing van een auto is precies zo, alleen kun je niet van uit je auto schieten(geloof ik), toeteren doe je gewoon met de H van hoorn, voor iedereen te begrijpen lijkt mij. Wat wel en minpunt is op de gameplay is dat als je even hard gaat rijden met je wagen, je algauw tegen een andere wagen opbotst of tegen een gebouw oprijd, het auto rijden werkt dus nog niet helemaal super.

Wat me wel opviel en dat wat ik tamelijk jammer vind, is dat het schieten lastiger is dan op de PS2. Ik heb namelijk beide games en bij de PS2 als je mikt, pak hij automatisch een slachtoffer, bij de PC moet je eerst helemaal gaan zoeken naar het mannetje waar je op wilt schieten, wat dus totaal niet handig is in een achtervolging. De AI van politieagenten is niet altijd even goed, zo volgen ze je als een dolle dwaze en zoeken ze geen dekking als je op ze schiet.

De Graphics van GTA III

In 2001 waren er nog niet veel hoogstandjes in graphics, GTA deed daar ook niet echt een bijdragen aan maar lelijk is het totaal niet. Zo springen er opeens gebouwen uit het niets, en verschijnen details van een gebouw plotsklaps als je er met je neus opstaat.

Maar voor een game die is overgegaan van 2D naar 3D is het mooi, ook gelijk veel overzichtelijker. Alle GTA games hebben tot nu toe de zelfde soort graphics gehad(nu heb ik het over GTA III, Vice City, San Andreas, LCS en VCS) , er zit niet veel verandering in tussen de delen, GTA IV maakt zijn opwachting en dit beloofd een grafisch succes te worden, maar ik heb het over GTA III. Op een paar puntjes na is de game grafisch dik in orde(ik houd wel van zo’n stijl games).

Outtakes

Helaas zou het geen game zijn zonder dingen die er uit zijn gehaald, of omdat ze te grof waren of omdat het niet linkte met het verhaal. Ook bij GTA III zijn weer aan een aantal outtakes uitgevoerd zo hebben ze Darkel and Curtly er uit gehaald, 2 zwervers die je rampzalige missies zouden geven om de chaos in Liberty City nog groter te maken.

Wat echt een zonde is is dat de multiplayer er op het laatste moment er is uitgehaald.

Er zijn een paar speltypes voor online vrijgegeven en daarmee wil ik dan ook gelijk mijn recensie afsluiten: Deathmatch, Deathmatch Stealth, Team Deathmatch, Team Deathmatch Stealth, Stash the Cash, Capture the Flag, Rat Race en Domination.

Dit is Darkel

Conclusie en beoordeling

GTA III zit goed in elkaar en heeft groots uitgepakt, de missies zijn top en worden goed opgebouwd, het verhaal steekt goed in elkaar. De game heeft een soort aantrekkingskracht die je in de game houd, je zult niet stoppen tot dat je de game uit hebt, nou ja misschien om wat te eten of te slapen dan!
9,7
Score
97
Score: 95
  • Pluspunten
  • De eerste 3D GTA
  • Goed verhaal
  • Makkelijke besturing
  • Free-Roamen
  • Grote Stad
  • Veel Missies
  • Minpunten
  • Geen Multiplayer
  • Iewat magere Graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren