1. Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 (PS2)

Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 (PS2)

Na het uitspelen van Tenkaichi 2 kreeg ik steeds meer honger naar meer. Aan Tenkaichi 3 de eer om mijn honger te stillen. Helaas kreeg ik geen dik belegde boterham, maar ik kreeg liters melk. Daardoor kreeg ik het gevoel dat er meer uit deze game geperst had kunnen worden. Melk wordt er genoeg geperst, maar zweet echter niet. Dit komt door de luiheid van de ontwikkelaars.

Het overschot aan melk in een game wordt ook wel verstaan onder het woord uitmelkerij. In dat geval hebben de makers zich meer bezig gehouden met andere zaken dan met de game. Voorafgaand de release van het spel hebben ze dan een hoop kopieer en plakwerk toegepast. Dit is toevallig ook gebeurt bij Tenkaichi 3, alweer het zoveelste spel uit het DBZ-universum. Eenmaal aanbeland op het menuscherm merk je dat bijna alle modi van het voorgaande spel aanwezig zijn. Ik ging na het verafschuwen van het hoge melkgehalte, maar eens aan de slag in Dragon History (de verhaalmodus). Het werd dus weer tijd om met Goku’s armpjes te zwaaien en eens te ontdekken wat voor nieuwe personages en arena’s ik tegen zou komen. Helaas bleek dit een enorme teleurstelling te zijn. Niet alleen het vechten leek exact op het vorige deel, maar ook het aantal vernieuwingen bleek zwaar tegen te vallen. Ik speelde vooral weer met dezelfde krijgers, omdat de meeste nieuwkomers niet bepaald sterk of bijzonder waren. Ook ontbraken er een boel gevechten uit de serie, het verhaal was dus nog minder compleet dan het vorige deel. Dat is iets wat ik niet begrijp, maar ook niet waardeer. Ik werd dus steeds bozer dat ze Tenkaichi 3 dusdanig hebben verpest, dat ik dit spel niet langer meer kon aanzien. Bij deze woede kwam er zoveel energie vrij dat er een lampje begon te branden. Meestal als er een lampje bij je begint te branden krijg je een idee, zo kreeg ik er ook eentje: uitzetten die handel!

Na deze negatieve stroom van aanmerkingen pakte ik toch weer mijn controller op om vervolgens mijn PS2 aan te zetten. In de hoop dat ik iets leukers aan zou treffen dan voorheen, ging ik me weer klaarmaken voor vele trappen, stoten en veelvuldig Kamehameha-gebruik. Dit was niet zo’n gek idee geweest, want de vernieuwingen kwamen weliswaar langzaam aangeslenterd maar toch waren ze na verloop van tijd wel zichtbaar geworden. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om gevechten op te slaan. Vechten tegen vrienden doe je dus niet meer voor spek en bonen, maar voor een replay die laat zien hoe goed je het spel beheerst. Een replay kan niet alleen leuk zijn om naar te kijken, je kunt er ook nog wat van leren. Ontdekken wat je kunt verbeteren aan je vechtkunsten gaat nu veel gemakkelijker.

Daarnaast kan je gebruik maken van de Disc-Fusion modus, dit zou het gemis van een onlinemodus moeten verhelpen. Helaas is dit niet helemaal het geval, de Disc-Fusion laat een tweetal modi van de vorige Tenkaichi spellen terugkomen. De behaalde resultaten die zich op je Memory Card bevinden worden niet opgeslagen, waardoor het herspelen van deze modi weinig motiverend is. Ook de gevechten ondervinden weinig grote veranderingen, wel is het nu alleen nog mogelijk om in een aap te veranderen bij volle maan. Uiteraard geldt dit alleen voor Saiyans, die in het bezit zijn van een staart. Doordat het transformeren in een joekel van een aap moeilijker is geworden zijn de gevechten een stuk eerlijker.

De vernieuwingen die het spel te bieden heeft houden hier al op. Je kunt nog steeds deelnemen aan toernooien om zo meer punten te verdienen. Met deze punten kun je dan weer Z-Items kopen die je personages nog sterker zullen maken. Multiplayer is ook weer aanwezig, met nog steeds de leuke Team-Battle optie waarin je met meerdere personages tegen elkaar kunt spelen. Met een vriend is de ervaring nog iets beter, omdat de computertegenstanders soms vreemde dingen doen. Zonder reden wegvliegen en meer van dat soort zaken. Aan de muziek had ook wel wat gesleuteld mogen worden. Soms hoorde ik een trompet op de achtergrond. Daarbij zette ik dan weer een hoop vraagtekens, de stemmen van alle personages zijn dan wel weer in orde en natuurgetrouw aan de serie.

Conclusie en beoordeling

Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 is niet alleen een lange naam. Het is ook een spel dat ten onder gaat aan een beperkte meerwaarde ten opzichte van andere delen in de franchise. Vijftig euro neertellen voor een game die aanvoelt als een uitbreidingspakket is niet bepaald gunstig voor je portemonnee. Als je voorgaande delen niet in bezit hebt dan is het een redelijk goed spel, maar heb je deel één of twee laat deze game dan in de winkelrekken liggen. Verse melk is toch een stuk lekkerder?
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • De basis staat nog steeds als een huis...
 • Gevechten opslaan
 • Toch nog kleine verbeteringen
 • Minpunten
 • dat toe is aan renovatie
 • Verhaalmodus stelt teleur
 • Gekocht bij de spellenboer, gemaakt door de melkboer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • zulke dingen vindt ik altijd zonde van het geld maar goed weet iemand ook of er leaderbords komen etc…

 • Kijk dat is weer eens een mooi pakket. Die veldfles is best wel vet. En de rest is gewoon handig.

 • Haha, kost hier waarschijnlijk €80… Mooi niet dus

 • Lijkt me een best aardige Collector's Edition. Misschien maar uit Amerika importeren, het spel is namelijk regiovrij en met de lage dollarkoers is dat goedkoper dan hier in Europa.

 • veldflesje is strak.

 • Hmmmm da vink een beetje raar. Nu 20 euro extra besteden, zodat je meer experience en sterkere wapens krijgt….

 • En de PS3 versie?

 • WTF waarom niet voor PS3? :S Was dat voor bullshit…

 • De collector's edition van de nieuwe Call of Duty zit in een metalen omhulsel en bevat een veldfles, een week lang dubbele experience points en vroeg toegang tot wapens van een hoger level

  Dat vind ik zo mongolisch, die vroege toegang tot wapens van een hoger level :S 't Is toch veel leuker om ze zelf te unlocken?  OT: Eigenlijk is alleen dat veldflesje cool, de rest niet…

 • Leuke collector's edition. Ik vraag me wel af waarom dit niet voor de PS3 is?

 • collector's editions i love them!:)

 • Ps3 wordt dus weer genaaid…… oneerlijk :( :D

 • Een een Collecters edition…

 • ik laat hem uit amerika komen

  op dit moment betaal ik dan omgerekent 46,80 euro ervoor

  (zonder verzend kosten)


 • Jezus ik betaal me scheel aan al die special editions! Ik vind ze altijd zo cool dat ik die wil hebben!

 • Nice, ga ik halen voor de 360. ;D

 • ik ga hem ook halen maar denk dat ik hem laat verzenden

  Hij is ook eerder uit in amerika dan hier dus kan zkrs

 • Ga hem toch niet halen, maar ziet er veeet uit!

 • Even de prijs afwachten. Als die een beetje meevalt haal ik de PC-versie.

 • Ik vind t niet de moeite waard. Zoals al gezegd: alleen dat flesje is cool.. en om daar nou ruim 10 euro meer voor te lappen.. nee.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren