1. Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

Call of Duty 4: Modern Warfare (PC)

20 mei 2003. Het is een vochtige koude lentedag. De vogels fluiten vrolijk hun deuntje, en de buurman is bezig met zijn tuintje. Het is een heel normale lente dag in mei. Maar enkele duizenden kilometers verderop is er heel wat anders gaande, een vreselijke Oorlog tussen Irak en de VS met moderne tanks en automatische geweren! Natuurlijk zijn er al heel wat spellen uitgebracht met deze wapens, waarin een soort gelijke oorlog tussen Irak en Amerika centraal staat. Maar nu zit er toch wel een hele mooie tussen, namelijk: Call of Duty 4!

Als groot Call of Duty fan keek ik natuurlijk al een beetje uit naar Call of Duty 4. Toen ik de eerste beelden zag schrok ik toch wel een beetje. Moderne oorlogsvoering? Gaat dit iets worden? Ja, deze game is echt een topper geworden! Alle kenmerken van Call of Duty zitten er in: de chaos, slechte A.I., geweldige graphics en een bijna perfecte multiplayer die je van het begin tot het eind op het puntje van je stoel laat zitten. Het eerste dat je natuurlijk opmerkt aan Call of Duty 4 (CoD4) is natuurlijk dat het geen Tweede Wereldoorlog shooter meer is. ‘Jammer’, dacht ik eerst, maar na het gespeeld te hebben zie ik het als één grote verbetering.

Grafisch is CoD4 natuurlijk een plaatje. De hitte effecten, explosies, het level design en nog veel meer. Het ziet er allemaal zo verzorgt uit! Maar na een tijdje zag ik toch veel min punten. Zo is bijvoorbeeld alleen het level waarin je speelt mooi, en alles wat er buiten zitten veel minder. Voor de rest kon ik bijna helemaal niks ontdekken. Natuurlijk is het geen Crysis. Maar mooi is het wel. CoD4 kan makkelijk mee met de shooters van de laatste tijd. Natuurlijk heb je ook nog het geluid. Dat is in CoD4 in één woord uitstekend te noemen is! Je hoort soldaten om je heen schreeuwen, kogels vliegen om je oren! Dit zorgt voor nog meer spanning.

CoD4 zal geen waardige CoD zijn als de A.I. slim was. CoD is namelijk een grote chaos, er komen hordes vijanden op je af en overal om je heen omploffen dingen. Je zult elke minuut genieten van CoD4! En je zult ook geen seconde stil zitten, want je bent nergens veilig! Domme A.I. hoort gewoon bij CoD, want als er honderden mannetjes op je af komen met de slimheid van de A.I. van Crysis dan is er geen beginnen aan. Toch is de A.I. slimmer geworden dan de voorgaande delen, zo viel me op dat ze nu soms ook granaten gooien om je achter je cover vandaan te halen. En op Veteranniveau werken ze soms zelfs samen!

Maar gelukkig heb je een heel arsenaal aan wapens om op je tegenstanders leeg te knallen. Je hebt meer wapens dan ooit te voren, en in de multiplayer zijn ze ook nog te upgraden met dingen zoals scopes, silencers en grenadelaunchers. Die moet je allemaal verdienen door veel punten te scoren of veel kills te maken. Ook kan je camouflage unlocken, maar dat heeft niet al te veel impact op hoe je speelt. Tot mijn teleurstelling is de schietstijl erg veranderd in de multiplayer ten opzichten van CoD2. Zo genoot ik altijd van mijn sniper kills, en waren mensen met een Thompson of MP44 een noob. CoD4 is totaal anders, zo is het snipen echt heel moeilijk geworden en loopt iedereen met een automatisch geweer rond.

En zo zijn we aangekomen bij de multiplayer. CoD4 bevat alle modi die CoD2 ook had, behalve Capture the Flag (CTF), die is vervangen door Domination om dat CTF simpel weg te weinig gespeeld werd. Domination is vergelijkbaar met een modus uit Battlefield 2, er zijn twee teams en die moeten 3 posten in nemen. Het team met de meeste punten wint. Als je een eigen server maakt met een standaard speltypen (Search & Destroy, Team Deathmatch, Free-for-All, Domination of Headquarters), kan je daar nog wat extra’s op instellen. Bijvoorbeeld: Old-skool en Hardcore. Old-skool is dat iedereen de zelfde wapens kan kiezen, en Hardcore dan ben je in één schot dood. Dat kan erg vervelend zijn door alle vernieuwingen in het spel.

Zo kan je nu door muren heen schieten, perks gebruiken, wapens upgraden en vele anderen dingen. Voor dat ik CoD4 ging kopen vroeg ik me af of het goed uitgewerkt was. En of het door muren heen schieten de multiplayer niet belemmerde. Maar na een paar minuten spelen wist ik het meteen. Deze vernieuwingen zorgen voor meer chaos, meer actie, en dus nog chaotischere gameplay! Het werkt perfect. Dat is alles wat ik er over kan zeggen.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4 is een pracht van een game geworden en weet op alle vlakken indruk te maken! De gameplay ligt zo dicht bij perfectie. En grafisch is ook geweldig, maar op sommige vlakken kon het toch wat beter. Dit is een pareltje voor de shooter-fans.
9,3
Score
93
Score: 95
  • Pluspunten
  • Grafisch mooi...
  • Aangrijpende singleplayer
  • Geweldige multiplayer
  • Wapens
  • Minpunten
  • maar op sommige punten minder
  • ontzettend veel skills nodig voor sniper

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren