1. Football Manager 2008 (PC)

Football Manager 2008 (PC)

Altijd al gedacht dat je een voetbalclub beter kan besturen dan topcoaches als Louis Van Gaal en Hugo Broos? Of dat de Belgen onder jouw bewind zichzelf wel kunnen kwalificeren voor belangrijke landentoernooien? Dan zul je jezelf nu eens écht moeten bewijzen.

Absolute hoogdagen zijn het voor de voetbalfanaten. Fifa08 en Pro Evolution Soccer 2008 liggen net in de winkels en kaapten de status van topgames genadeloos weg. De lezers die zichzelf liever achter het bureau zetten met een kopje koffie en een stropdas, kunnen zoals elk jaar weer aan de slag met de managersim bij uitstek. In Football Manager 2008 kan je vooraf bepalen welk team je wilt leiden. Ga je voor een functie als bondscoach of kies je liever een team, het is aan jou. De eerste keer dat ik de game speelde was ik meteen voor maar liefst zes uren zoet. Ik vond het ongelofelijk moeilijk om het aan de kant te leggen, omdat je steeds nog een wedstrijdje wil spelen. Als je dan steeds net niet wint, dan mag je er gerust nog enkele uurtjes bijtellen. In het begin krijg je de keuze om een adviseur info te laten geven over de verschillende onderdelen van het spel. Deze informatie verschijnt rechts onderaan en kan je simpelweg wegklikken. Deze info zal niet wederkeren als je het welbekende hokje aankruist.

Wat gelijk opvalt is dat Sports Interactive zichzelf op de lay-out heeft toegespitst. Zo ziet nu alles er nog overzichtelijker uit en zijn er verschillende wegen om de gewenste informatie te bekomen. Naast het grafische aspect zijn er ook heel wat andere verbeteringen aan de game toegevoegd. Het gaat hier over kleine aanpassingen die de game meerwaarde geven. De terreinmeester zal voor aanvang van het seizoen je mening vragen over hoe de lijnen moeten getrokken worden. Je krijgt namelijk de keuze uit de maximale veldafmetingen of een eerder beknopt speelveld. Als je een technisch team gekozen hebt, dan is het logischer dat je opteert voor een groot veld. Nog een andere update ligt er in het vervangen van spelers. Dit kan je doen zonder de wedstrijd hoeven stil te liggen zodat je geen seconde van de partij uit het oog verliest. De match wordt net zoals de jaren voorheen gespeeld in het 2D perspectief. Een ander leuk aspect is het zogenaamde FaceGen systeem. Hiermee krijgen regens – spelers die door de game worden aangemaakt en willekeurig in teams worden gedropt – gezichten die zichtbaar verouderen naarmate hun carrière vordert. Wanneer het moraaal van een speler veranderd, zal dit duidelijk te zien zijn aan de gelaatsuitdrukkingen van de speler in kwestie. Het eindresultaat hangt af van ontzettend veel factoren. Zo moet het moraal van de spelers goedzitten, moeten de spelers tevreden zijn over het bestuur en lonen en moet je gekozen hebben voor een doeltreffende tactiek. Over dit laatste heb ik nog wel een minpuntje te melden. Ik zie geen verschil tussen de speelstijl na het aanpassen van de spelinstellingen. Pressing, druk op een bepaalde speler, het lijkt allemaal een maat voor niets.

Eén van de hoofdtaken van een manager is het bijvullen van de clubkas. Dit kan je doen door de prijs van de tickets de hoogte in te sturen, door spelers tegen hoge prijzen te verkopen of door sponsorcontracten af te sluiten. Als je helemaal los wilt gaan op financieel vlak, kan je voor elke speler de minimale contractvereisten voorstellen. Mijn eerste seizoen speelde ik met Anderlecht, tevens mijn persoonlijke favoriet. Nog voor het seizoen begon stonden AC Milan en Benfica reeds aan de deur te kloppen voor de aankoop van Lucas Biglia. Meermaals weigerde ik het aanbod, maar toen ze echter met een monsteraanbod kwamen besloten de hoofdbazen de transfer toch af te sluiten. De rede hiervoor: een té interessante prijs. Het constante weigeren van aanboden is dus definitief verleden tijd.

De gamers die in dit deel grote veranderingen hadden verwacht, moeten we teleurstellen. De grootste aanpassingen bevinden zich in de lay-out en de plaatsingen van de verschillende menu’s. Jammer genoeg heeft Football Manager 2008 ook te kampen met een paar erg onprofessionele bugs. Vaak merkte ik schrijffouten op en werden Nederlandse teksten abrupt afgebroken door een Duitse slagzin. Tijdens de wedstrijden komt het ook vaak voor dat doelpunten op een wel heel erg merkwaardige manier worden binnengetrapt. Hopelijk dat de meeste bugs in de toekomst zullen opgelost worden door het uitbrengen van patches. Deze minpuntjes doen al bij al geen afbreuk op het spelplezier en verslavingsgraad.

Conclusie en beoordeling

Football Manager is dit jaar groter, beter en verslavender dan ooit. De verbeteringen zijn schaars, maar meer hadden we er ook niet van verwacht. Ben je een voetballer in hart en nieren, dan kan je nog altijd met de meegeleverde database editor de teams aanpassen naargelang de laatste nieuwe transfers. Ben je nooit echt geboeid geweest door managersims, dan zul je hier waarschijnlijk geen hol aan beleven.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verslavend
 • Enorme database
 • Lange speelduur
 • Minpunten
 • Enkel voor de fans

Dit artikel delen

Over de auteur

Ratch Momenteel redacteur bij CHIEF en 9lives.

Reacties

 • Wat een figuur ook die Hideo, wel fans lekker maken door te zeggen dat 'ie allemaal ideeën heeft voor MGS5, maar vervolgens zeggen dat hij niet bij de ontwikkeling betrokken wilt zijn… Hopelijk neemt hij niet totaal afstand en wordt hij, zoals hierboven wordt gezegd, producent.

 • Ik snap het wel. Het is toch je kindje. En alleen het idee dat MGS5 niet over de juiste kwaliteiten zou beschikken maakt een goede vader bang.

 • Het heeft wel iets respectabels vind ik, het 'niet afscheid kunnen nemen van je eigen kindje', want MGS staat toch wel gelijk aan Hideo Kojima. Het is 'zijn' serie zeg maar

 • @Rano: 2 zielen 1 gedachte :)

 • Het siert Kojima dat hij zo trouw blijft aan de serie, hij had ook makkelijk al het succes van de games kunnen innen zonder er zelf ook maar een poot naar uit te steken.

 • Goed, dan ben ik de eerste… DRIEWERF WOOHOO!

 • Maar goed ook dat ie wat afstand neemt.

 • mmm best moelijk om 1 van de 3 te kiezen

 • Ik snap hem wel, maar nu moet ie wel een keer duidelijk zijn!….

 • duh, wie wel?

 • Ik hoop dat ie doorgaat….

 • Hij moet doorgaan, zonder hem is het niet hetzelfde. En ik ben bang dat we dat terug zien in de game.

 • Kojima is gewoon cool :p

 • Hij is gwn een super chille gast, maar MGS5 hoeft van mij eigenlijk niet,ik vindt dat de serie zo gwn mooi afgesloten is.

 • Hij heeft veel gedaan voor MGS, dus van mij mag hij blijven.

 • vind je het gek, als ik de bedenker was van zo'n reeks zou ik ook geen afscheid willen nemen :D  en ik moet toch echt opschieten met The Orange Box uit te spelen!

  Ik wil MGS4 spelen! xD

 • egt veel gedaan!

 • Het blijft inderdaad zijn creatie. Het is echter misschien beter als hij zijn concept niet wordt gekozen voor MGS5. Aan een gedemotiveerde ontwikkelaar heb je tenslotte niks.

 • Je kan je creatie, waar je ruim 20 jaar aan gewerkt heb, niet zomaar neer leggen.

  Zie 't wel gebreuren dat een team met MGS5 start en hij er dan alsnog gewoon in springt. Zoiets laat je niet los.

 • Welke idioot wil er ook afscheid nemen van zo'n serie?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren