1. Age of Empires III: The Asian Dynasties (PC)

Age of Empires III: The Asian Dynasties (PC)

Het is ondertussen alweer twee jaar geleden dat Microsoft het derde deel in de Age of Empires serie op de markt bracht. Een goed jaar later verscheen de eerste uitbreiding voor de game - The Warchiefs - die, naast enkele kleinigheden, drie nieuwe beschavingen toevoegde. Het origineel werd erg lovend onthaald en ook The Warchiefs wist men wel te smaken. Omwille van het grote succes van het spel, besloot men om nog een tweede uitbreiding op de markt te brengen, getiteld ‘The Asian Dynasties’. Het is die laatste die wij kortelings voor de kiezen kregen en we willen je maar wat graag vertellen of ook dit deel nog weet te boeien.

De succesformule van weleer...

In tegenstelling tot de vorige delen werd deze add-on mee ontwikkeld door Big Huge Games. Zij hebben geprobeerd om de game terug even succesvol te maken als deeltje twee. Ze hebben er namelijk allerlei dingen aan toegevoegd die we ons nog herinneren uit een grijs verleden. Zo doen er bijvoorbeeld twee oude bekende gamemodi opnieuw hun intrede: Regicide en King of the Hill. In die eerste krijg je een regent als hoofd van je samenleving. Het is aan jou om die koste wat het kost de beschermen en om die van je tegenstrever naar de eeuwige jachtvelden van de Nieuwe Wereld te sturen. King of the Hill is dan weer een gamemode die vrijwel alom bekend is: hier is het de bedoeling om een kasteel zo lang mogelijk onder jouw controle te hebben.

Ook de wonderen die we kennen uit de eerder verschenen delen zijn terug; zij het in een iets ander opzet. Dit keer kun je niet winnen na minutenlang aan een groot bouwwerk te hebben gewerkt. Ze dienen nu om je samenleving te doen evolueren naar een volgend tijdperk. Daarnaast brengen ze ook actieve en passieve bonussen met zich mee; de ene al wat praktischer dan de andere. Dit is een hele interessante toevoeging en zorgt voor extra diepgang. Je kunt bijvoorbeeld een groot bouwwerk oprichten dat enorm geavanceerde eenheden kan produceren, eentje dat het verzamelen van grondstoffen in de buurt bevordert of eentje dat ervoor zorgt dat je alles kunt zien wat je tegenstrever kan zien. Maar als die jouw formidabel bouwwerk verwoest, verdwijnen je bonussen ook.

...had dit keer iets minder succes

Terwijl de toevoeging van de wonderen dus wel erg goed gelukt is, zijn de overige aanpassingen toch iets minder geslaagd. Regicide is bijvoorbeeld een hele leuke gamemode, maar is enkel speelbaar op een klein aantal mappen. Jammer. King of the Hill is dan weer wel goed gelukt en zorgt ervoor dat je weer een ander soort strijd zal moeten voeren.

Conclusie en beoordeling

Zoals je ziet heeft The Asian Dynasties alweer heel wat te bieden. Sommige dingen zijn misschien minder geslaagd dan andere, maar het blijft zeker een waardevolle toevoeging. De vraag is natuurlijk of we na twee jaar nog zitten wachten op zulk een toevoeging? Dat is een vraag die ieder voor zich zal moeten beantwoorden, maar zodra je met onze grijze lieverds aan de slag bent geweest, wil je zeker nog wel wat doorspelen en was ook deze uitbreiding gewoon zijn geld waard!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Olifanten, nieuwe gamemodi, meer van hetzelfde (?)
  • Minpunten
  • Meer van hetzelfde, regicide en campagne niet diep genoeg uitgewerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren