1. De Sims 2 (PS2)

De Sims 2 (PS2)

De Sims zijn er weer! Je kan het leven van de mensjes uit SimCity maken zoals je wilt: perfect, gewoontjes, een hel, wat je zelf wilt. Na het enorm succesvolle The Sims komen ze nu terug met De Sims 2. Nieuw is dat je nu ook een Verhaal-mode hebt, in tegenstelling tot The Sims. De mensjes zijn nu ook in een nieuw jasje gestoken, helemaal in 3D. Je kan nu helemaal zelf bepalen hoe ze eruit zien, dus niet meer een standaard lichaam of hoofd. Bevalt deze nieuwe game, of houden we het toch maar liever bij het oude vertrouwde eerste deel?

Je kan je Sim nu helemaal aanpassen. Geen lichamen en hoofden meer die je totaal niet aanstaan of dat je allemaal poppetjes hebt die er precies hetzelfde uitzien. Je kiest eerst uit een mannelijke of een vrouwelijke Sim, die je dan weer verder kan aanpassen. Dat aanpassen kan met heel veel verschillende dingen: jassen, overhemden, hemden, broeken, schoenen, riemen, haar, petje/hoedje, bril en ga zo maar door. Ook opmerkelijk is dat je zelfs de neuzen en de dikte van je personages kunt aanpassen. Maar dan kan je natuurlijk weer niet de lengte van je personages aanpassen, zodat ze toch allemaal een beetje hetzelfde blijven...

Niet alleen het uiterlijk van je Sim kan je aanpassen, ook zijn innerlijk. Zijn/haar interres, sterrebeeld, persoonlijkheid, en natuurlijk de naam.

Dit hele Maak-Je-Sim gebeuren duurt wel enorm lang, want als je eindelijk een leuke (of juist totaal belachelijke) familie hebt gemaakt ben je toch al weer een half uur verder, en heb je eigenlijk net zo veel tijd nodig voor de personages zelf als voor het huis bouwen. Dit kan tot vele frustratie lijden als je maar weinig tijd hebt, waardoor je vaak gewoon maar meteen op "Klaar" klikt als er een personage in beeld verschijnt.

Als je eindelijk je familie klaar hebt, kan je beginnen een huis te maken. Je kan een bestaand huis nemen, maar ook zelf een huis maken. Je kan doen wat je wilt, je bent nergens toe verplicht. Het huis hoeft helemaal geen keuken te hebben, een bar is immers ook prima en vaak nog goedkoper ook. Waarom zou je een bed kopen, terwijl je ook gewoon op de bank kan slapen? Het ligt helemaal aan jou, een keuken en een bed zijn ook wel handig. De grootte van je huis kan je ook zelf bepalen, zolang je het maar kan betalen en het op je grond past. Veel inrichtingsvoorwerpen zijn maar schaars. Zo heb je bijvoorbeeld niet meer dan 5 eenpersoonsbedden, wat ook geldt voor de tweepersoonsbedden. Voor de consoles kan je geen uitbreidingspakketten kopen, dus ze hadden er toch wel wat meer voorwerpen in mogen stoppen.

Als je al die dingen ache=ter de rug hebt, kan je eindelijk beginnen met spelen. Wat je meteen al merkt is dat de interactie met voorwerpen nogal tegenvalt. Het gaat erg stroef en loopt soms vast. Je Sim kan ook eerst tien rondjes er omheen lopen voordat hij er iets mee gaat doen. Vaak kan je iets dat je doet meestal niet annuleren. Of je Sim blijft gezellig nog een uurtje doordansen terwijl je hem/haar al 50 keer hebt bevolen er mee op te houden. De dingen die je doet nemen ontzettend veel tijd in beslag, zo kan je Sim wel twintig minuten op de wc zitten.

Natuurlijk kan je ook met andere Sims contact maken. Maar dit verloopt ook niet helemaal op rolletjes. Zo kan een Sim eerst een half uur wachten voordat hij een mop verteld, die vervolgens ook weer een hele tijd duurt. Het ziet er ook heel sloom uit, en na het twee keer gezien te hebben ben je al weer bijna in slaap gevallen. Gelukkig kan je het spel ook nog doorspoelen, en dat doe ik ook graag. Het is gewoon niet leuk om uren(in Sim-tijd dan) te gaan zitten kijken naar een poppetje dat een enorm lang verhaal houdt, waar je toch niets van verstaat omdat ze in hun eigen taal spreken, en dat hij/zij dan nog wordt afgewezen ook. Je hebt veel geduld nodig om vrienden te maken, want ze dumpen je twee keer zo veel als dat ze vrienden met je willen worden. Maar als je eenmaal een verloofde of een beste vriend hebt, zal ie niet zo snel meer bij je weggaan.

Conclusie en beoordeling

De Sims 2 is een waardige opvolger voor de The Sims, ook zitten er wat foutjes in die het toch weer net een beetje verslechteren. Het is nog steeds hetzelfde princiepe: voed je Sim op. Het is op een aantal fronten verbeterd, maar het speelt toch niet helemaal lekker. Na een tijdje ga je je er een beetje mee vervelen, want er zijn gewoon te weinig voorwerpen. Het is duidelijk een ingekort en versimpeld spel, dat is wel duidelijk. Voor de rest zit het wel goed, maar je moet er wel geduld voor hebben.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Verbeterde personage-maker
 • Het is gewoon leuk om zo'n Sim te kwellen of verwennen
 • Minpunten
 • Slechte interactie
 • personage aanmaken duurt veel te lang
 • Te weinig voorwerpen
 • Je kan geen bovenverdieping nemen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geen probleem, ik haal em weer gewoon in Duitsland, net als deel 1.

 • Idd, ik hobbel wel ff naar onze oosterburen en pik m daar op.

 • Geen probleem, tegen de tijd dat ik genoeg geld heb voor rock band 2 + instrumenten is Rock Band 5 ofzo in Europa…

 • Rock Band heeft voor mij best wel afgedaan. Ik denk en hoop dat Guitar Hero het hier veel beter gaat doen.

 • 123bas123 Ja is bij mij net hetzelfde geval :p .

 • Maakt mij niet uit, mijn keuze staat al vast.

  Ik ga voor Guitar Hero: World Tour. Dat ligt me veel beter.

 • Het zal wel mooi zijn als we niet weer zo lang moeten wachten zoals het geval was met deel 1.

 • Ik koop de hele pakket van GH: World Tour , en dan Rock Band 2 the game. tis toch allemaal combatible.

 • world tour 4 life :D maja RB is ook wel vet maar niet zoooo vet ;)

 • Als dit maar geen Rock Band 1-capriolen worden. De Nederlandse release daarvan was echt bedroevend laat ten opzichte van de rest van de wereld.

 • Ik haal Rock Band helemaal niet, ik haal Guitar Hero.

 • @ count dooku  Groot gelijk. GH: World Tour is gewoon zo vet. Het is dat ik er geen geld voor heb, maar anders wist ik het wel.

 • Rock Band 2 ftw. Lekker losgaan op >300 songs bij de release :D

 • Dat zal een mooie strijd worden met GH: World Tour. (H)

 • Guitar hero world tour gaat veel beter worden heb ik zo een gevoel…drums zien er goed uit weinig geluid als je op het drum,stel slaat en al de andere opties zoals je eigen muziek maken enzo! meer weten? Check dan deze club, speciaal voor de guitar hero 4 fans!  Ben btw sinds vandaag 2 jaar lid van insidegamer!! :D

 • Als ik er eentje haal wordt het denk ik world tour, omdat je dan zelfs songs kunt maken…

 • World Tour is volgens mij beter dan deze game.

 • Nee laten ze eerst maar zorgen dat die game voor een normale prijs in de winkel ligt.

 • ik ga toch voor guitar hero world tour :) tis nog goedkoper ook! (200 euro voor \"super bundle\" , bron bol.com)

 • Ik denk juist dat Rock Band al beter is dan Guitar Hero 4 word, en dat Rock Band 2 ook beter word. Want de Rock Band-serie ziet er beter uit, hebben meer nummers (in mijn geval dan, ik heb Rock Band (1) al, die liedjes kun je allemaal overzetten), en het drumstel is ook beter. Nouja, beter, in ieder geval wel logischer. Bij het drumstel van GH4 heb je namelijk dat je de hi-hat op een bekken speelt, en ik denk dat dat niet fijn is, omdat dat te hoog is voor een hi-hat. Het was imo gewoon slimmer geweest als ze een hi-hat, en een bekken hadden. Bij het Rock Band-drumstel hebben ze het gewoon lekker simpel gehouden. Het eigen nummers maken bij GH is wel vet, maar ik heb dan liever dat je honderden echte nummers meer te downloaden hebt, zoals bij Rock band.  Ik heb GH4 nog niet gespeeld, maar dat lijkt mij dan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren