1. Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Call of Duty 4: Modern Warfare (X360)

Al kijkend naar de televisie zag ik een reclame van de landmacht langskomen. "Ongeschikt" werd aangevinkt, terwijl er een filmpje werd afgespeeld met een jongen met een nogal sloom postuur. Er ging een lampje branden terwijl ik in de spiegel keek; waarom ook niet? Dit lampje ging, jammer genoeg, al snel weer uit. Ik ben namelijk veel té jong voor deze gevaarlijke "kuren". Vreemd genoeg bleef dit lampje, waarschijnlijk een gloeilamp, nagloeien. Ergens diep achter in mijn gedachte sprak een stemmetje. "Waarom in het eggie, als 't ook in 't neppie kan?" sprak hij mij toe, als een echt virtuoos. Gelukkig voor mij was er net zo'n, om het maar even een realistische neppe shooter te noemen, game uit. Dit nieuwste telg van Infinity Ward gaat tegenwoordig ook wel door het leven als Call of Duty 4: Modern Warfare.

Tegenwoordig is er een zogenaamd shooter overvloed op de markt, vooral mede mogelijk gemaakt door de uitmelkerij van EA die een reeks delen Medal of Honor op de markt heeft gebracht. Het aanbod, om het zo even in aardrijkskundige begrippen te vertellen, is groter dan de vraag; al helemaal in het WO II shooter genre. Een van deze games die altijd zo goed was in zijn genre was Call of Duty. Ik keek dan ook verbaasd op toen ik hoorde dat de nieuwe Call of Duty, Call of Duty 4 uiteraard, geen WO II FPS was, integendeel; Call of Duty 4 blaast een heel nieuw leven in het FPS genre. Call of Duty was, en is na jaren nog steeds, een one of a kind reeks. De reeks staat namelijk bekend om lineaire, "on rail" shooters. Lineair is in het geval van deel vier geen minpunt; het maakt de game zelfs. De game is namelijk zo lineair omdat hij gescript is; heel erg goed gescript. Cinematische effecten betrekken de speler nog dieper in het verhaal; neem nou gebouwen die met veel geweld instorten. Deze ingame cinematics geven de sfeer en de ervaring aan de speler die vele games niet kunnen geven.

Tot tegenstelling van de vorige Call of Duty games, die zich voornamelijk afspeelden in Europese landen in de Tweede Wereldoorlog, speelt Call of Duty 4: Modern Warfare zich af in het Midden-Oosten en Rusland. Jij speelt voor een groot deel van de game een lid van de SAS, een Engelse organisatie die verschillende terreurgroepen tegen gaat. Dit lid is geboren met de "grappige naam" Soap, waar hij dan ook regelmatig door zijn teamgenootjes mee gepest wordt. Als lid van de SAS kom je voornamelijk in Rusland en Oekraïne, zoals in plaatsen als Tsjernobyl, waar die radioactieve straling gewoon te voelen is. In het Midden-Oosten hoewel, waar je als lid van de Amerikaanse marine speelt, is die typische "Irak" sfeer te vinden. De afwisseling in levels is dan ook erg groot, wat zorgt voor prettige variatie in tegenstanders en missies. Dit verhaal klinkt misschien een beetje typisch, maar door de effecten heeft deze game een filmisch, bijna episch te noemen verhaal.

Grafisch is Call of Duty 4: Modern Warfare een juweeltje; de animaties lopen vloeiend en ook de gezichtsuitdrukkingen en emoties zijn om van te kwijlen. Ook de geluidseffecten en in het speciaal stemmen zijn om van te juichen; de Russen spreken dan ook echt Russisch en de Irakezen praten dan ook echt Irakees, dus niet Engels met een accentje. Dit zorgt voor een grote toevoeging aan de gameplay en aan het verhaal. Jammer genoeg is dit verhaal niet lang, het duurt maar vijf à zeven uur. Het is dan ook maar goed dat Infinity Ward het de speler niet te makkelijk gemaakt; het is op Normal dan ook bijhoorlijk moeilijk, en het is dan ook aan te raden om niet gelijk met de hoogste moeilijksgraad te beginnen (behalve als je erg vaak frustrerend je controller op de grond wil smijten). Als je daarna nog trek hebt om de singleplayer uit te proberen op de hoogste moeilijkheidsgraad, wens ik je veel geluk.

Naast de Singleplayer, is er ook een zogenoemde Arcade mode beschikbaar die na het uitspelen van de singleplayer beschikbaar wordt gesteld. Hier kan je eerder gespeelde levels spelen, maar dan met een tijdlimiet en punten. De Arcade mode is dan ook echt puur bedoeld om jouw highscore te verbeteren en om natuurlijk gewoon old school knallen, netzoals in de speelhallen. Naast deze Arcade mode is er ook nog de langerverwachte, Halo 3 killende, overwelmende multiplayer van Call of Duty 4 die de speler in staat stelt om een prachtige multiplayer ervaring te krijgen. Deze multiplayer modus is heel erg uitgebreid en bestaat uit verschillende spelmodi; Capture the Flag, Team Deathmatch, Deathmatch en dergelijke. Zoals je ziet zijn deze niet al te origineel van aard, doch nog steeds heel erg verslavend. Wat het meest toffe van de multiplayer is, is dat hij jou de mogelijkheid biedt om een eigen class te creëren. Hierin kan je je wapens upgraden met bijvoorbeeld dempers en andere dodelijke voorzieningen. Ook zijn er naast de upgrades zogenaamde perks. Dit zijn speciale vaardigheden die de speler kan gebruiken tijdens een potje; zo heb je de perk genaamd "Last Stand". Als iemand jou doodt, val je neer, maar je bent nog niet dood - je bloedt dood. Tijdens deze korte periode van dood bloeden kan jij een kans grijpen om jouw tegenstander nog even een kopje kleiner te maken.

What do you say? Heeloo? What's that?

Conclusie en beoordeling

Call of Duty 4 heeft al zijn verwachtingen waar gemaakt; een gameplay ervaring die zelfs nog groter is dan die van vergelijkbare games zoals Halo 3 en GRAW 2. Deze game stoot Halo 3 van de troon af met zijn verbazingwekkend goed verhaal, prachtige multiplayer en ongelooflijk mooie ingame cinematics. Misschien is de singleplayer een beetje té kort, maar dat compenseert de multiplayer. De singleplayer is, hoewel hij kort is, het geld waar. Tel daar alle pluspunten bij op en je hebt wat mij betreft de beste shooter van het jaar.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Visueel prachtig;
 • Goede multiplayer met eindeloze mogelijkheden;
 • Sfeer;
 • Variate in gebieden en missies;
 • Goed verhaal;
 • Cinematisch gescript.
 • Minpunten
 • Singleplayer niet al te lang; vijf à zeven uur.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat kost die dan?

 • 800 punten

 • hehe, die screens zijn vaag :P

 • Wist niet dat ie er was, straks snel ff downloaden

 • Misschien gaat dit nog best wel kostelijk worden :)

 • krijg helemaal hoofdpijn van die Trail man! wat een kut beeld xD

 • Vind het een nette console versie geworden. Ook al heb ik hem al in den treuren gespeeld op de pc.

 • aaah de duke, ik moet m echt weer eens gaan spelen op de PC

 • Kzal 'm 's checken in de store

 • Allereerste Duke versie helemaal kapot gespeeld net als deze. Maar nu koop ik hem toch maar niet. Te veel andere arcades op het moment en heb liever de eerdere duke.

 • Vrijgespeeld? Hoe dan?

 • Hij is vet, maar ik zit toch nog steeds te wachten op Duke Nukem Forever.

 • @Insite; Het behalen van alle achievements

 • De screenshots zeggen niet erg veel, maar iedere nieuwe vorm van beeldmateriaal omtrent deze legende moeten we natuurlijk koesteren.  Koesteren? Vereren!

 • ziet er goed uit

 • Zo, lekker hoor!!!

 • haha grappig ik speelden duke vroeger op de pc heel vaak en nu is ie op mijn favoritie console :) ik ga hem zeker downloaden

 • Netjes hoor.

 • Kheb vroeger een 2D versie veel gespeeld :] Deze neem ik denk ik later pas.

 • Nounou dat is het een heel aantal. Ik heb hem mij niet gekocht, aangezien ik mijn intresse in de game ben verloren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren