1. Battlefield: 1942 (PC)

Battlefield: 1942 (PC)

Shooters, shooters en nog eens shooters. Dat is een uitspraak die vaak word gezegd door menig Nintendo-fan over de next-gen consoles. Behalve de Wii. Nee, daarbij moet je bewegen! De Wii verschilt dus veel van de andere consoles. Zo ook met de Battlefield serie. Die verschilt ook veel van een ‘normale’ shooter. Deze serie vind ik de beste (en ook online) shooter alletijden. Waarom?

Die vraag is heel makkelijk op te lossen. We gaan eens kijken naar bijvoorbeeld Medal of Honor. Je loopt door een map, Missie: loop naar een bepaalde plek. Op die plek staan heel veel vijanden. In een recordtempo maai je de tegenstanders om, loopt naar het doel, en missie gehaald. Doodgeschoten? Dan begin je gewoon weer bij het laatst bereikte checkpoint. Nu Battlefield: Kies een spawnpunt (een van de overgenomen basisen). Kies een wapen, en spelen maar. Ieder team heeft een gelijk aantal punten. De hoeveelheid punten verschilt per map. Bij een moeilijke map krijg je soms meer punten dan de tegenstander, maar dan heeft de tegenstander weer een extra basis. De bedoeling is om de basissen van de tegenstander over te nemen, door bij de vlag te gaan staan. Als jou team de meerderheid van basissen bezit, gaan er punten bij de tegenstander af. Welk team het eerst nul punten heeft, verliest de ronde. Als je wordt afgeschoten, spawn je weer bij het door jou gekozen spawnpunt. Er tikt steeds een klok van 25 seconden. Zijn de 25 seconden om, dan spawnt iedere dode weer op het zelf gekozen spawnpunt. Als je een vijand afschiet, spawnt die weer als er weer 25 seconde voorbij zijn. Heb je ze bijna allemaal dood, komen er weer 10 mensen bij (die je net hebt afgeschoten). Love it or hate it, maar het geeft wel de uitdaging om dan weer ze allemaal af te schieten. Zo zijn je kogels wel snel op, dan moet je een andere manier verzinnen om ze dood te krijgen. Maar hoe krijg je ze dood?

Je dood ze door te schieten, steken, of een granaat voor hun voeten te laten ontploffen (døh). Er is keuze uit 5 verschillende ‘ranks’: sniper, anti-tank, assault, mechanic en medic. Deze hebben allemaal een standaard mes, handpistool en granaten. Het wapen hangt af van je ‘rank’. Een anti-tank krijgt een bazooka, en een mechanic een shotgun. Een medic heeft verbanddozen bij om teamgenoten te helen, en een mechanic een gereedschapsset zodat een voertuig gefixed kan worden. Deze teamgenoten kun zijn op te roepen via de F-toetsen. Als je midden in de woestijn zit, is het handig om een lift te krijgen, of een reaparariebeurt van je tank. In plaats van 5 minuten te lopen naar een ander checkpoint.(Zo groot zijn de maps soms!) Als er niemand komt opdagen, is de suicide knop heel fijn. Dit heeft wel inpact op de punten, maar dan ben je wel weer bij de spawnbasis. Op die spwanbasissen zijn wel vliegtuigen, anders is het soms niet te doen. Dan zijn de punten makkelijk weer op te halen, want de vijanden liggen op de loer, en ze hebben tanks bij...

De spawnbasissen zijn vaak uitgerust met een paar voertuigen. Het aantal verschillende voertuigen is op 2 handen te tellen, maar dan zijn er 2 of 3 versies ervan. Zo hebben Jappanners een ander soort tank dan de Amerikanen, maar toch even sterk. Zo kun je duidelijker zien wat je vriend of vijand is, met de hoop dat er geen vriend in een vijandelijke tank zit natuurlijk. Zo is het ook met wapens. Als een vijand dood is geschoten, en je gaat naar het lichaam toe, dan zie je achtergelaten wapens liggen. Deze liggen daar niet voor niks. Met de ‘G’ toets kun je de wapens oppakken. De wapens van de tegenstanders zijn altijd beter dan die van je eigen team. Een sniper moet om het schot herladen. Bij de sniper van de tegenstander zijn er magazijnen van 5 kogels. Dat is toch een soort van beloning. In bijvoorbeeld multiplayer gevechten is dit een hele opluchting als je dan nèt die duitser een kogel door zijn kop kan jagen, zonder dat je moet herladen.

Online was Battlefield 1942 een kanjer van een spel. Daar is het immers ook bekend om geworden. Maar spellen worden oud. Nu moeten we het doen met 2 (meestal half) gevulde servers, terwijl het vroeger stampvol zat. Battlefield 2, Battlefield 2142 is de rage. En met Bad Company op komst, zullen de servers nog leger zijn. Dat is zonde, als je kijkt naar hoe leuk spel het is. Maar als je dan in de server zit, breekt de hel los (positief). Het is natuurlijk een stuk grotere uitdaging om tegen echte vijanden te spelen., dan tegen liggende scheefschutters (later meer daarover). Iedere tegenstander wil natuurlijk bovenaan de ranglijst komen. Als je dan weer in de offlinemodus gaat, dan is het grafisch wel iéts beter. Maar online is er dan weer Deathmatch, Capture the flag, Team Deathmatch en ga zo maar door.

Nu we het toch over de graphics hebben, zal ik maar niet moeilijk doen. De graphics zijn voor deze tijd: beneden de maat. Voor toen was het geweldig,daarom noem ik het ook geen minpunt. Maar dat nam ook een groot risico met zich mee: het was hele zware software. Daarom waren de graphics minder, anders kon geen enkele computer het draaien. Maar de gameplay doet niet ten onder. De kogels vliegen om je oren, en dat hoor je ook, want met het geluid is niks mis. De kogels hoor je fluiten, en de mannetjes gaan met een hele droge ‘aaaauuw’ ten onder. Headshots worden geteld, en met een beetje kunde, heb je al gauw een headshot te pakken. Soms iets té snel. De mannetjes gaan, als ze een vijand zien, liggen. Ze bewegen niet, en beginnen gewoon jou richting op te schieten. Het is me dan ook nooit voorgekomen dat ik een headshot heb gekregen, want de CPU’s weten niet wat ‘richten’ betekend. Als je de moeilijkheidsgraad omhooggooit, dan word het al gauw moeilijker, maar ze gaan nog steeds liggen. Als de Amerikanen de stranden van Omaha Beach bestormen, kun je als Duitser een sniper pakken, en ze 1 voor 1 een kogel door hun schedel bezorgen.

Omdat het spel zo oud is, kun je de shooter voor een euro of 5 zo bij een Intertoys ophalen. Dit heb ik ook gedaan, en ben erg tevreden. Zie je het spel ergens liggen voor een klein prijsje? Meenemen. NU!

Conclusie en beoordeling

Battlefield 1942 is een ge-wel-dig spel. Als je een iets langzamere computer hebt, is het nog te runnen doordat het al een iets ouder spel is. Maar dat doet niet ten onder met de grote kanjers van tegenwoordig, want is is gewoon een topper!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Echte Battlefield gameplay;
 • Sound;
 • Leuke en best wel grote maps;
 • Voertuigen;
 • Klein prijsje.
 • Minpunten
 • Liggende scheefschutters.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hard dashboard hoor!  Vandaag ligt Live er tog uit omdat ze willen teste ofso of het nieuwe dashboard werkt enso, maar dashboard komt pas rond de herfst vakantie

 • Ik dacht dat die update vandaag kwam

 • lijkt mij wel vet dat dashboard

 • Veel mensen lopen hier wel over te klagen, maar voor mij is het nu juist véél overzichterlijker geworden. En mooi.

 • Het is wel mooi alleen die avatars he. Gaat een beetje op de Mii`s lijken.

 • Xbox.com and the Xbox Live® service are currently down for maintenance.

 • vind het wel leuk gedaan en wennen wordt het voor iedereen wel. maar vind ik niet erg

 • Typo in de titel : Experience  Ziet er goed uit, lekker overzichtelijk :)

 • Nieuwe dashboard: :):):)

  Nieuwe Avatars: -_- -_-

 • Jammer dat de site nog even down is. Morgen maar nog een keer proberen.

 • Waarom is iedereen zo negatief over die avatars…

 • Vista achtig, als j tussen die schermen wisselt

 • kwam toch vandaag?

 • De update van vandaag is enkel als voorbereiding voor deze update.

 • Je bedoelt iTunes achtig, microsoft jat alles van apple.

 • vandaag kwam hij tog?? ik kreeg een bericht van xbox live en daarin stond dat er vandaag die update zou komen :S

 • Joepie, laat maar komen!

 • Blijkbaar kun je kiezen tussen de oude en nieuwe indeling, dus voor ieder wat wils.

 • wat heb ik eraan als je alleen een PS3 hebt? ik wacht wel op HOME

 • Jammer dat XBL en XB.com er even uit liggen. Morgen zal ik het eens gaan bekijken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren