1. Fable: The Lost Chapters (PC)

Fable: The Lost Chapters (PC)

Iedereen droomt er stiekem wel eens van om een held te zijn. Een held waar iedereen spontaan voor op de knieën gaat, of juist een held die iedereen angst inboezemt. Veel spellen proberen je het gevoel te geven dat je die held daadwerkelijk bent, maar laten vaak de keuze weg om de goede of de slechte held te worden. Deze keuze staat juist centraal bij Fable: The Lost Chapters.

Het spel begint op de verjaardag van je zusje in je jeugdige vorm. Ondeugend als je bent heb je nog geen cadeautje gekocht en je vader belooft je een gouden muntstuk voor iedere goede daad die je doet. Je rent het dorpje in op zoek naar mensen die eruit zien alsof ze jouw hulp wel kunnen gebruiken. Je ziet bijvoorbeeld een vrouw staan die haar man niet kan vinden, en na een tijdje zoeken vind je de zojuist genoemde man al zoenend met een andere vrouw in een tuin. De man belooft je een gouden muntstuk als je je mond houdt. Het wordt dus kiezen: de vrouw braaf vertellen waar de man is of de man laten vreemdgaan terwijl je de vrouw had beloofd het haar te vertellen als je hem zag. Dit soort keuzes worden bepalend voor de rest van het spel, word je goed of kwaad?

Nadat je uiteindelijk de munten hebt verzameld word je meegenomen naar de Guild of Heroes. In de Guild of Heroes leer je samen met een vrouwelijk maatje de basisvaardigheden van het gevecht namelijk; mêlee, boogschieten en magie. Doormiddel van een dag training leer je de besturing en zodra je het gevoel hebt dat je alles begrijpt kun je ervoor kiezen om een paar jaar over te slaan en door te spelen met een volwassen held. Ikzelf had in het begin weinig moeite met de besturing, maar verder in het spel wordt vooral de magie lastiger te gebruiken. Je kunt de spreuken per tweetal gebruiken met je linker- en rechtermuisknop. Als je dan een ander tweetal wilt gebruiken moet je eerst zoeken waar die zit en er vervolgens naartoe scrollen, maar eer je de spreuk hebt geselecteerd en gebruikt is de kans groot dat je al flink wat klappen te verduren hebt gekregen.

Na de eindtest te hebben doorstaan, namelijk de Gildemeester te raken met de drie attributen van het vechten, ben je klaar om de wijde wereld in te trekken. In deze wereld staan net als bij de meeste RPG’s quests centraal. Quests zijn de taken die je in het spel moet volbrengen om verder te komen of om er eens lekker de nadruk op te leggen dat je een hart van steen/goud hebt. Dat laatste doe je doormiddel van quests waarin je kunt kiezen tussen de goede of de slechte kant. In dat opzicht is de Fable zeker geslaagd. In de gilde zie je de twee tegenovergestelde quests naast elkaar staan waartussen je kunt kiezen, bijvoorbeeld samen met de bandieten de boerderij plunderen of de wachters helpen de boerderij te beschermen. Voor iedere quest die je voltooit krijg je geld en ervaringspunten, die je vervolgens weer kunt uitgeven. De ervaringspunten kun je inwisselen voor nieuwe vaardigheden of voor spreuken in de Guild of Heroes, je kunt bijvoorbeeld je levenspunten verhogen of je spierballen vergroten.

Het leuke aan Fable is dat alles ook effect heeft op je uiterlijk en op hoe de mensen op je reageren. Als je slecht bent maar nog niet echt gespierd zullen de mensen je uitschelden, maar naarmate je meer ervaring op hebt gedaan zullen de mensen voor je wegrennen. Erg gek is het ook niet dat ze dan wegrennen, aangezien je naarmate het spel vordert hoorntjes zult krijgen en je ogen een rode gloed zullen verspreiden. Als je ervoor kiest om goed te zijn zullen die hoorntjes plaats maken voor een aureool en de mensen zullen je aanbidden.

De mensen die je aanbidden zien er overigens niet erg goed uit, aangezien ze altijd dezelfde animatie zullen gebruiken voor een beweging. Ze rennen dus tien keer op dezelfde manier voor je weg wat vaak erg storend overkomt. Ook de kleine tussenfilmpjes zijn nou niet bepaald erg mooi te noemen, de lippen van de mensen gaan als twee houten stokjes heen en weer wat dan moet suggereren dat ze aan het praten zijn. Storend, dat wel, maar het doet eigenlijk niet af aan het spel als geheel.

Conclusie en beoordeling

De makers van Fable hebben geprobeerd een game te maken waarin je echt kan kiezen tussen goed en kwaad en dat is ze zeker gelukt. Je hebt echt het gevoel dat je keuzes het verhaal en je persoonlijkheid beïnvloeden, en ook de manier waarop dit weerspiegeld wordt in de reacties van de mensen is redelijk goed uitgewerkt, behalve dan dat het er grafisch niet goed uitziet.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • de keuze tussen goed en kwaad
 • genoeg quests
 • de verhaallijn
 • uiterlijk verandert
 • Minpunten
 • Grafisch verouderd
 • besturing magie

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Correcties: De \"R\" van Megaman's hond staat voor Rush. Daarnaast zijn er 8 bazen in het hoofdscherm -> vakje 9 ben je zelf :)  Mooie review voor de rest!

 • negen als je Protoman downloadt. ;) :P

 • Heerlijke game 1 van de betere die je kan downloaden vind ik persoonlijk.

 • Mega man ….. Ja wel leuk maar eerlijk gezegd zit ik persoonlijk niet te wachten op een PERFECTE NES game maar op een game van deze tijd. Mega Man in een ps3 jasje bijvoorbeeld. Ik ben net zo blij dat we de 16 kleuren , 2 sprites , eentonige bliepjes , terrible screen flicker , low res , no detail en slowdown achter ons gelaten hebben. Wel leuk dat ze tegelijkertijd een game uitbrengen waar ze dat wel bij gedaan hebben en wat wel weer klaar is voor vandaag , WIPEOUT HD.

 • Hmmm deze ga ik denk wel downloaden… eindelijk een reden om mijn Wii-mote door de kamer heen te smijten! :-P

 • Niet echt mijn soort game, ik hou het voorlopig bij WipEout HD

 • Al eerder gezegd, maar had dit liever in New Super Mario Bros.-stijl gezien (of Wario Land:Shake It!-stijl) om geïnteresseerd te zijn in dit spel.

 • Wii mote????  Dit is toch niet voor op de Wii???

 • ik vond megaman 3 en 4 echt geweldig

  moeilijk maar wel echt super leuk.

  vooral dat je de wapens van de bazen nodig had om andere bazen te verslaan. Zo moest je zelf de beste volgorde ontdekken.

  echt geweldig.

 • Wii/playstation store…? en dan ook plaatsen '360' -strange-

 • @Braakneiging  Jawel.

 • Nostalgie _0_

 • @Braakneiging

  WiiWare (Wii), Playstation Store (PSS) en Xbox Live Arcade (XBLA)!

 • ghehe grappig dat ze zoiets weer maken:P

 • Stiekem lijkt me dit toch wel een grappig spelletje: ik ben normaal niet zo van de nostalgie, maar misschien moet ik deze toch maar eens aanschaffen.

 • Ik heb hem afgelopen vrijdag direct gedownload. Uiteraard op de Wii want ik vind dat je hem hoort te spelen met een echte NES controller, die je dus krijgt door de wiimote te kantelen.  Ik ben echt een oude NES megaman fan, ik heb me uren vermaakt met megaman 1 t/m 5. En ik vond ook deel 2 het beste. Ik ben superblij met deel 9 maar heb tot nu nog maar weinig kunnen spelen. Ik heb alleen galaxy man nog maar verslagen.

 • Man die game is echt ram moeilijk. Zo zie je maar hoe makkelijk de games van nu wel zijn.

 • IK speelde megaman vroeger op de gameboy.  Was echt coolll ik was er aan verslaaft.  Ik ga kijken op de wiiware of het me leuk lijkt.  Ik sta nog wel te twijfelen of ik call of duty world at war op de wii koop of op de pc.  Ik heb een zeeeeeeeeerrrrrr goeie pc maar ik heb ook een wii met de wii zapper.  en heeft cod ww de WI-FI?
 • Dit lijkt me een heel gaaf spel :) Ga ik zeker nog een keer aanschaffen, maar eerst nog WipeOutHD :)

 • Dit spel is koning! Megaman heb ik suf gespeeld vroeger op de NES.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren