1. Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Zoals altijd moet er eerst een verschrikkelijke ramp of invasie gebeuren voor dat de helden in actie komen en op avontuur gaan om de slechterik eens goed mores te leren. Je werkt nou eenmaal voor het interplanetaire defensiecentrum of je doet het niet en gelukkig voor de inwoners van Metropolis is het magische duo in de stad. Ik heb het natuurlijk over het nieuwe avontuur van onze harige vriend en zijn multifunctionele robot, Ratchet & Clank: Tools of Destruction.

Zoals vele al weten zijn Ratchet & Clank terug en dit maal op de PS3. En ik moet eerlijk bekennen dat dit de eerste Ratchet & Clank game is die ik ooit heb gespeeld. Ik koos altijd eerder voor collega platform adventure Jak & Daxter, wat tevens ook een goede game is maar had ik ook maar eerder kennis gemaakt met de Ratchet & Clank serie. Nu dat eruit is gaan we het weer hebben over het nieuwe avontuur van Ratchet & Clank met de subtitel Tools of Destruction. Om in het kort uit te leggen over het verhaal, en zo min mogelijk van het verhaal te verklappen, zijn onze helden lekker aan het klussen aan een of ander futuristisch voertuig. Dan krijgt Clank een bericht van de altijd even arrogante maar toch wel grappige captain Qwuark, die onze helden meld dat er een invasie aan de gang is en het duo gaat er als de bliksem op af. De slechterik die zich al snel kenbaar maakt is de kleine irritante Cragmite, Emperor Percival die op zoek is naar Ratchet. Ratchet & Clank vluchten en stuitte later op het Lombax geheim en zetten het op een speuren en het avontuur kan dan echt beginnen.

De graphics van de game zijn, om maar gelijk met de deur in huis te vallen, echt adembenemend. Om Metropolis als voorbeeld te nemen, als je om je heen kijkt zie je van alles langs vliegen van dagelijks verkeer tot rond vliegende (laser)kogels, de robotjes die wat rond hangen en de soldaten van Percival die lekker bezig zijn de stad te slopen. Tevens is alles lekker kleurig en dat houd de game (zelfs tijdens een invasie) lekker vrolijk. En dan hebben wij het nog niet eens over de cutscenes gehad, deze zien er echt zo uit dat het lijkt dat ze uit een Disney of Pixar productie zijn getrokken. Ik vind het zelfs een klein beetje jammer als de vette tussenfilmpjes zijn afgelopen. Maar dan kunnen we wel weer lekker knallen met die grappige wapens.

De wapens in de game zijn echt (durf het bijna niet te zeggen maar doe het toch) briljant. Ik weet niet waar die gasten van Insomniac de ideeën vandaan halen, maar ze zijn stuk voor stuk goed en grappig uitgewerkt. Een persoonlijke favoriet zijn de Nanoswarmers en de Plasma beasts. De Nanoswarmer is een granaat die je gooit waar een baken uitkomt waar allemaal nanobijtjes omheen vliegen die alles aanvallen in de omgeving van het baken, en ik moet zeggen dat het in sommige situaties heel handig kan zijn. De Plasma Beasts schiet je vanuit een wapen een klodder plasma en zodra een vijand in de buurt komt, ontstaat er een groot groen monster uit de klodder plasma die de slechterik even een pak rammel komt uitdelen. En door al dat schietgeweld levelt je wapen ook nog eens waardoor die meer schade doet. Als het wapen eenmaal lvl 5 heeft behaald veranderen wat eigenschappen van het wapen zoals mijn Plasma Beasts veranderde na lvl 5 in Plasma Stalkers waardoor ze zich konden verplaatsen. Naast deze manier van upgraden is de optie er ook nog om bij de wapenwinkel je wapen te upgraden. Dit gebeurt door middel van raritanium, een paars gloeiend kristal wat sommige vijanden laten vallen na dat ze verslagen zijn.

Maar gelukkig bestaat de game niet alleen maar uit knallen er moet ook gepuzzeld worden, dit gebeurd zo wel met Ratchet als met Clank. Clank heeft toch de rustigere puzzelgedeeltes in de game, tijdens deze puzzels krijgt Clank hulp van de Zoni. De Zoni zijn onzichtbare wezentjes, die alleen zichtbaar zijn voor Clank. Deze wezentjes helpen Clank met zijn puzzels door orders op te volgen die Clank hun opdraagt. Verwacht trouwens niet heel uitgebreide orders die Clank kan geven, het blijft

bij vier simpele orders. Met Ratchet is het puzzelgedeelte meer een minigame die je met je SIXAXIS moet besturen. Je moet dan een ijzeren bal besturen om elektriciteit naar het eindpunt te leiden om bijvoorbeeld een deur te hacken. Daarnaast heb Ratchet nog wat elementen die hij moet besturen met de SIXAXIS. Zo moet je vliegen en de Tornado Launcher besturen met de SIXAXIS. Wat naar mijn mening goed is uitgewerkt, maar voor de mensen die het niet zo hebben met de SIXAXIS kunnen het ook uitzetten. Toch raad ik die mensen aan om het op zijn minst te proberen omdat het echt leuk werkt en de puzzel in sommige situaties zelfs uitdagender maakt.

De voice-acting in het spel is ook fantastisch zowel in het Engels als in het Nederlands. Ik ben zelf niet zo fan van Nederlands gesproken versies van games, maar ik moet zeggen dat bij Ratchet & Clank was het best aangenaam. Zelfs zo aangenaam dat ik hem ook heb uitgespeeld in het Nederlands. En na het uitspelen (en de credits heb laten lopen) kan je beginnen met de expert mode. In deze mode behoud je alle wapens en upgrades die je daar voor heb behaalt en mag je het opnemen tegen bikkelharde vijanden en je zal echt al je wapens nodig hebben om zelfs door het eerste level te komen.

En dan komen we bij de minpunten, die ik persoonlijk niet zo zie. Ratchet & Clank ontbreekt een multiplayer modes en dat kan voor sommige mensen een minpunt zijn. Zo had een multiplayer arena battle misschien een optie geweest. Maar persoonlijk mis ik geen multiplayer.

Conclusie en beoordeling

Ratchet & Clank: Tools of Destruction is echt een leuke vermakelijke game voor jong en oud. Tevens door de humor en het goede verhaal is Ratchet & Clank een echte aanrader voor iedereen die een PS3 in zijn bezit heeft en voor de gene die er geen een heeft reden om er een aan teschaffen. En de graphics en tussenfilmpjes laten ook echt zien wat de PS3 kan behalen.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Goed verhaal
 • Mooi uitgewerkte locaties
 • SiXAXIS is leuk toe gepast
 • Graphics zijn echt zo mooi
 • Expert mode is echt een challenge…
 • Minpunten
 • die voor sommige weer te hoog gegrepen is.
 • Multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Racen op de PC? Nee bedankt.  Goede recensie, dat wel!

 • GTR 07?

 • @Wout0r:  Werkt net zogoed als bij een console mits je een deftig stuurtje hebt.

 • Lijkt me echt heel weinig aan. En met zo'n graphics moet je in deze tijd niet meer mee aankomen.

 • @wout0r:  je kunt natuurlijk ook zo'n windows reciever kopen waarmee je je 360 controller kan verbinden met je pc.

  Denk dat ik da eens ga proberen want heb al vele goeie commentaar gelezen over deze game!

 • Ah der Nurburgring Nordscheife, das ist ein wunderbare rennstrecke. Een schitterend circuit alleen het spel spreekt me nie aan. Terwijl ik toch wel van de diepgaande race-games ben.

 • + Racen in een Mini-Cooper

  + Toevoeging van Nordschleife  mmmmh bij forza stonden deze pluspunten niet in het lijstje :P

 • hmpf pc games zo dood

 • naa niks voor mij

 • Deze racegame trekt mij dus totaal niet. Doe mij maar MC: LA. Dat is nog eens racen :P.

 • lijkt me niks ik heb liever race driver grid:p

 • ik ook .

 • wel echt een misser met je GTR-07… Geweldige simulatie racer is dit! met de Green Hell: Der Nordschleife

 • is dit nou een uitbreiding, standalone uitbreiding of een totaal '' nieuw' spel???

  ziet er achterhaald uit, maar m'n pc is niet zo toppie meer dus msschien kan ik em wel halen, 'k hou van simulaties maar ze vallen me soms nogal tegen omdat ze te arcade of té simulatig zijn…… raar

 • '+ Toevoeging van Nordschleife '  I love it!!

 • Midnight Club is beter zu ! Dit gaat gewoon niet goed verkopen !

 • nah, ga k nie kopen

 • Ik wacht welop Nfs: undercover…

 • GTR: Evolution biedt weinig vernieuwende toevoegingen, maar de extra circuits en het legendarische Nordschleife circuit zal voor de ervaren gamers weer wat extra uren raceplezier geven.

  Er is juist heel veel toegevoegd. Niet alleen die de nurburgring maar ook 3 GT klassen met allemaal minstens 5 verschillende auto's, productieauto's zoals de Audi R8 en de Koenigsegg. 19 nieuwe auto's dus. Als je dat niet genoeg vind voor een uitbreiding. Race 07 had er veel minder. T is net alsof het spel maar een uurtje is gespeeld bij het reviewen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren