1. Medal of Honor: Vanguard (Wii)

Medal of Honor: Vanguard (Wii)

Tweede wereld oorlog. Jij en de rest van je teamgenoten uit de 82e elite-luchtdivisie zitten in het vliegtuig. Jullie hoofdoel: uit het vliegtuig springen, het volgende slachtveld winnen, en nog belangrijker: overleven. Natuurlijk loopt alles niet zoals het moet en wordt het vliegtuig aangevallen. Vanaf dat moment gaat alles in slow motion: je ziet de raket langzaam op je afkomen. Het lijkt wel eeuwen te duren voordat de raket het vliegtuig raakt. Dan klinkt er een grote knal en zie je de piloot en zijn metgezel wegvagen tussen de dikke zwarte rook. Voordat de angst ook maar toe kan slaan, maak je je klaar om met de overlevenden uit het snel omlaag vallende overblijfsel van het vliegtuig te springen. Ondanks dat je hoogstwaarschijnlijk zult landen tussen de Duitsers en de kans 99% is dat je voordat je de grond ook maar aanraakt neergeschoten word, spring je. In je achterhoofd weet je: het is nu alles of niets, en je probeert het beste ervan te maken. Eenmaal geland zie je de lijken van je collega’s liggen. Zij hebben de sprong niet overleeft. Het enige wat je nu nog voor hen kan betekenen is het gevecht te winnen en toch je doel te berijken. Je zult moeten knokken tot het bittere einde, en laten zien dat jij niet bang bent. Kortom: welkom in Medal of Honor vanguard.

Jij speelt korporaal Frank Keegan, die in de 82e elite-luchtdivisie meevecht. Medal of Honor vanguard vertelt het verhaal van deze korporaal. Het verhaal bestaat uit verschillende campains. Elke campain heeft een vaste opbouw: Gedropt worden, een slachtveld door, een gebouw overnemen, balangrijke documenten en items ophalen, en weer terug naar het eindpunt. Elke campain kent zijn eigen verhaal. Vooraf zie je een prachtig filmpje waardoor je jezelf helemaal in kunt leven. Dit filmpje is zowel een animatie als zwart-wit beelden die echt uit de oorlog komen. Dit creërt de spanning voor een missie. Ook beschrijft de verteller door wat voor een hel de soldaten zijn gegaan. Deze hel is in het spel overduidelijk te voelen als je zelf in zo’n slachtveld bent gekomen. Als je eenmaal in het verhaal zit, voel je alles mee, het verdriet, de afschuw en de haat voor de tegenstander. Het is even net alsof je zelf deelneemt aan de verschrikkerlijke oorlog die zich afgespeelt heeft.

Behalve het verhaal zorgt ook nog iets anders voor het gevoel dat je echt op dat slachtveld bent: de besturing. Zoals je waarschijnlijk al had verwacht van een Wiispel is dat de wiimote als geweer word gezien. Je richt op het scherm en schiet met B. Hierdoor lijkt het net alsof je echt een geweer vast hebt. Lopen doe je met de nunchuck, de z- en c-knoppen zijn er om te gaan zitten, liggen en om weer op te staan. Als je een granaat gooit doe je dat met een gooibeweging, en herladen met een snelle beweging naar rechts. Natuurlijk moet je ook parachutespringen, je moet daarbij ervanuitgaan dat de controllers de touwtjes voor moeten stellen. Sturen, naar voren en naar achteren doe je dus ook door aan de juiste touwtjes te trekken, of om deze naar voor of achteren te duwen. Nu is de vraag of dit allemaal lekker werkt. Het antwoord is ja, alles werkt perfect en zorgt voor een geweldige ervaring.

Grafisch schiet het spel voor de Wii ook niet tekort. Alles ziet er mooi uit, en details zijn er ook aanwezig. Kogelgaten blijven staan en alles wat verplaatsbaar is kun je ook gewoon verplaatsen en blijft in die positie liggen. Het landschap is en blijft hoe jij het achtergelaten hebt. De personages zien er ook allemaal echt uit, en hebben allemaal een ander uiterlijk. Wel vind ik het spel soms iets te donker overkomen, zelfs als het overdag is, is het nog grouw en lijkt het alsof het het begin van een avond is. Natuurlijk maakt dit het wel spannend, maar soms kan het even gaan irriteren. Wapens kun je oppakken en aanpassen. Voor elk wapen kun je vier veschillende upgrades vinden of jatten: nieuwe andere magazijnen, andere vizieren of een pistoolgreep op je geweer. Je kunt hem dus naar geheel eigen smaak aanpassen. Ook zijn er verschillende medailles te winnen voor verschillende prestaties die je gelevert hebt: als je een campagne of missie uitspeelt zonder dood te gaan, verschillende wapens hebt gebruikt of op de juiste plek bent geland met het parachute springen.

Echt heel lang zul je met de verhaallijn niet bezig zijn. Je kunt van zo’n 10 uur uitgaan. Wanneer je daarmee klaar bent kun je natuurlijk altijd het spel overnieuw spelen op een ander niveau. Gelukkig is dit niet het leukste van het spel, er is namelijk een multiplayermodus aanwezig. Je kunt tot vier spelers tegelijk met elkaar spelen. Je hebt verschillende multiplayermodi: deadmatch, capture the flag, en king of the hill. Dit zorgt voor de nodige uurtjes speelplezier met vrienden of familie. Soms zitten er wel een aantal foutjes in het spel. Soms spawn je vlak voor de neus van de tegenstander, of heel dicht bij elkaar. De maps waarin je je spel speelt zijn wel van mooie grootte en zijn voorzien van een paar extratjes die het spel spannender en uitdagender maken. Je moet hierbij denken aan gaten in een muur, verschillende verdiepingen, niet altijd even goed zicht door schaduw, en de aanwezigheid van machinegeweren met oneindig kogels.

Conclusie en beoordeling

Medal of Honor vanguard is een geweldig spel en zeker voor de prijs van 30 euro. Alles ziet er mooi uit en doet wat het moet doen. Door de besturing van de wii heb je echt het idee in het spel te zitten. Mooi verhaal dat op een pachtige manier verteld word.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • spannend
 • realistische besturing
 • ziet er mooi uit
 • multiplayer
 • medaille- en upgrade-systeem
 • goedkoop
 • Minpunten
 • grouwe omgeving
 • foutjes multiplayer
 • campain te kort.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren