1. Gun (PS2)

Gun (PS2)

In 2005 kwam Activision, na jarenlang skateboard games te hebben gemaakt, met een heel ander spel. Vergeet de tweede wereldoorlog, buitenaardse wezens, zombies en pimp wagens, voor deze game dwalen we af naar het wilde westen in 1870, waar mannen nog een ongeschoren baard hadden, mensen rondreden op paarden en de kroeg nog klapdeurtjes had, kortom: Dit is Gun.

''Answers lead to deeper questions.''

In Gun krijg je de controle over Colton White, die samen met zijn vader jaagt voor de kost. Het spel start als een normale dag in hun leven: Je gaat samen met je pa wat jagen en zo krijg je gelijk de besturing onder de knie. Na wat dode vogels, herten, wolven en een beer stap je zoals gewoonlijk op de stoomboot en hier gaat alles mis: De boot wordt

overvallen en vlak voordat je vader het loodje legt vertelt hij je dat hij niet je vader is, schuift een medaillon in je handen en duwt je overboord.

Niet veel later spoel je aan en begin je aan de reis naar Dodge City, waar je het medaillon af moet geven aan een zekere Jenny en erachter moet komen wie achter de aanval op de boot zat. Het lijkt op het eerste gezicht een simpel verhaal maar hoe verder je komt, hoe dieper het gaat. Zo kom je in een strijd met de indianen, een corrupte burgemeester en een groep rebellen, waar je jezelf later zelfs bij aansluit.

Het verhaal sleurt je mee van begin tot eind en helaas is dit niet zo’n hele lange rit, in slechts een paar uur kun je de hele hoofdlijn hebben uitgespeeld. Je hebt hierna nog wel enkele kleine missies die je ook nog kan uitspelen, sommige hiervan zijn een leuke toevoeging, zoals het helpen van een boer met het ronddrijven van zijn vee, op zeldzame beesten jagen en een potje pokeren in het casino. Andere zijn helaas wat minder en worden vrij snel eentonig zoals de wanted posters, waarbij je steeds een of meerdere personen moet zoeken en uitschakelen en de pony expres, waarbij je op een paard de postbode moet uithangen.

''Kill me and your soul will be as cursed as mine!''

Het spel heeft zijn naam niet voor niets gekregen, er wordt namelijk flink wat geschoten in het spel en daarvoor heb je zoals verwacht een pistool tot je beschikking. Hoe verder je in de game komt hoe meer wapens je krijgt zoals geweren, bogen, shotguns…enz. Het schieten zelf is goed uitgewerkt en je hebt het al snel onder de knie, vooral leuk is de quickdraw-mode, waarbij je in slow-motion overgaat naar first person view en in een paar seconden al je vijanden uitschakelt. Dit gaat natuurlijk gepaard met flink wat bloederige taferelen zoals rondvliegende ledematen en headshots die een mooi bloedfonteintje veroorzaken, hierdoor heeft het spel ook een 18+ rating gekregen.

Een ander middel wat je in Gun echt niet kan missen is je paard. Aangezien er geen auto’s zijn dit het belangrijkste vervoermiddel om je van de ene stad naar de andere te brengen. De animaties van je paard zijn een van de beste die tot nu toe in een game verschenen zijn, het bewegen is erg realistisch en je krijgt als snel dat echte wilde westen gevoel als je op je paard over de vlaktes galoppeert. Het komt geregeld voor dat je aangevallen wordt door bandieten en dan is het fijn dat je vanaf de rug van je paard ook je pistool kan gebruiken. Dit is niet alleen handig om snel wat bad-guys uit te schakelen, het zorgt ook voor actievolle gevechten waarin cowboys op hun paard langs elkaar afscheuren terwijl ze elkaar beschieten.

Door het uitspelen van de eerder vernoemde side-missions kun je geld verdienen en op verschillende plaatsen upgrades kopen zoals sneller herladen, meer quickdraw tijd, een sneller paard…enz. Dit geeft de game toch wat meer diepgang en geeft je motivatie om de side-missions ook daadwerkelijk te doen.

''I am Colton, Gun is my story.''

De wereld van Gun is helemaal open en nog vrij groot ook, je hebt de twee grote steden en daartussenin onder andere vlaktes met grazende bizons en

ravijnen. De graphics zijn niet de beste die je ooit hebt gezien maar het spel ademt wel sfeer uit en dat is misschien wel belangrijker dan hoe het eruit ziet. Helaas is de wereld wel een beetje kaal, alleen in de twee steden lopen mensen die je kunt afschieten, mocht je daar zin in hebben (kijk wel uit dat je dit niet teveel doet, dan krijg je namelijk een showdown waarbij alle burgers vluchten en een groep cowboys je naar het hiernamaals willen sturen). In de rest van de wereld is de enige vorm van leven een paar bizons die rond grazen en af en toe kom je een bergleeuw tegen, daar had toch meer in kunnen zitten.

Het geluid zit wel erg goed in elkaar, elk personage heeft zijn eigen voice-actor die hun werk goed gedaan hebben. De achtergrond muziek die je hoort als je door de wereld trekt is ook erg mooi gemaakt en zet goed de sfeer neer. Verder zijn de tussenfilmpjes van uitstekende kwaliteit en brengen het verhaal zo goed over dat het net een film had kunnen zijn.

Hier nog een kleine video die ik ooit voor Gun heb gemaakt, toont een deel van het verhaal en laat de sfeer van het spel een beetje zien. Hij toont wel het einde van het spel dus niet kijken als je geen spoilers wilt!

Conclusie en beoordeling

Gun is een geweldig spel geworden. De sfeer van het wilde westen zit er dik in en alles is goed uitgewerkt: De missies zijn leuk, Het speelt lekker en virtueel paardrijden is nog nooit zo leuk geweest! Helaas dat het wat aan de korte kant is maar dit valt in het niet bij al het positieve dat Gun te bieden heeft.
8,7
Score
87
Score: 85
  • Pluspunten
  • Wilde Westen
  • Paardrijden
  • Sfeer
  • Verhaal
  • Leuke missies
  • Minpunten
  • Wereld niet echt levendig
  • Sommige side-missions niet leuk
  • Te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren