1. Warcraft III: The Frozen Throne (PC)

Warcraft III: The Frozen Throne (PC)

Orks, elven, dwergen en ander fantasievolle schepsels; alleen nog pakjesavond en je hebt mij volledig in je greep. Welk spel is dan ideaal voor mij? Ik kon maar niks verzinnen. Geen Warcraft III: Reign of Chaos - die ligt namelijk onderhand al jaren stof te happen en had het op mijn PC'tje al tot het uiterste geschopt. Warcraft III was namelijk een erg geslaagde game, met vernieuwende toeters en bellen zoals de 'heroes' en natuurlijk verbluffende graphics. Na deze conclusie te hebben getrokken, ging er een lampje bij mij branden. Is er niet een uitbreiding voor dit spel? Is deze ook al niet weer een paar jaar oud? Ligt deze niet in de budgetbak? Zo vrijgevig als ik ben, trok ik gelijk een paar flappen uit mijn broekzak en stormde ik naar de lokale gamesboer om Warcraft III: The Frozen Throne te kopen. Is deze uitbreiding wel een waardige uitbreiding van de succesvolle Warcraft-franchise?

Net als in het origineel speelt het spel zich af in het fantasievolle wereldje van Azeroth waar vier rassen tegen elkaar strijden; de Orcs, Night Elfs, Humans en de Undead. Neen, er is niet een ras bijgekomen ten opzichte van zijn voorganger, en nee; in deze uitbreiding is Sinterklaas niet vrij te spelen. Wat maakt deze game dan zo interessant voor menig gamer? Heel simpel te beantwoorden, het is namelijk de bekende formule die het zo te zien altijd nog doet bij de meeste old-fashion RTS'er; het bekende huisje, legertje, resource formule, die jammer genoeg niet zo vernieuwend meer is. Deze is dan ook nog steeds aanwezig in The Frozen Throne, maar er is nog meer content bijgekomen. Zo zijn er nieuwe heroes; elk ras heeft één nieuwe hero erbij gekregen. Er zijn ook zogenaamde spellbreakers bijgekomen; deze bieden weerstand tegen toverende tegenstanders, en bieden zo strategische mogelijkheden aan de speler.

Blizzard heeft er voor gezorgd dat heroes nu nog belangrijker zijn dan

dat ze al waren; zo kan je ook helden inhuren, die weer verschillende krachten hebben. Ook is het gebruik van heroes in de campaign modus aangedikt, want nu speel je veel meer met heroes dan met simpelere eenheden. Hierdoor is het belangrijk om snel aanvallen uit te voeren, waardoor de tegenstander machteloos staat. Het tactische gedeelte in The Frozen Throne is dan ook uitgebreider geworden; een mooi voorbeeld is om in een off-line team te gaan, wat dus betekend dat ze computer gestuurd zijn. Jouw maatjes geven jou op jouw minimap aan wanneer ze gaan aanvallen. Mits het leger van jouw geallieerde leger groot genoeg is, maakt het niks uit; als deze wat kleiner is, is het belangrijk om jouw leger er heen te sturen.

Wat altijd zo bijzonder was aan Warcraft III, was dat het RTS gedeelte erg goed met RPG werd gemixt. Zo heb je heroes die ervaringspunten erbij krijgen zodra je tegenstanders verslaat, die tevens ook items droppen, en steeg je zo van level tot level. Voorheen kon je alleen items kopen bij speciale winkels, verspreid over de map, maar nu kan je ook een nieuw gebouw bouwen waar je nieuwe items kan kopen; zo zijn er mechanische dieren die de omgeving voor jou verkennen, maar de goede, oude, rood uitziende potions zijn er ook nog steeds. Het mooie, magische sfeertje van de voorgaande delen hangt dan ook weer in de game.

In The Frozen Throne zijn er ook nieuwe campaign maps bijgekomen,

waardoor het uitgebreide verhaal van Warcraft III nóg uitgebreider wordt. Niet alles is rozengeur en maneschijn (wat houd ik van die uitspraak). De game heeft jammer genoeg namelijk niet een revolutionaire grafische make-over gekregen; de game ziet er namelijk nog steeds redelijk vierkant uit, vooral de poppetjes ogen blokkerig. Wat nog wel leuk is, wat tevens ook in Warcraft III te vinden was, is de cartoony stijl en de stemmen die worden afgespeeld zodra je je eenheden aanklikt. Als jouw eenheden geirriteerd zijn, laten ze dat ook weten en snauwen ze je af. Het zit qua sound dan ook weer snor bij The Frozen Throne. Ook zijn er in deze game weer die goede, oude vetrouwde cinematics te vinden die het verhaal vertellen in de campaign modus. Misschien is het toch eens een goed idee voor Pixar om het te verfilmen.

Conclusie en beoordeling

Warcraft III: The Frozen Throne is na een redelijk lange tijd nog steeds een goede game en een waardige uitbreiding. Die oude vertrouwde elementen maken de game zo speciaal, dat andere RTS games er nog wat van kunnen opsteken. Misschien is de gameplay niet zo vernieuwend, maar het speelt nog steeds heerlijk weg.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Veel nieuwe content
 • Nog steeds een goede RTS
 • Maakt een goede mix tussen RTS en RPG
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Visueel gezien verouderd
 • Niet meer zo vernieuwend als alseerst

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Interesant

 • Ben benieuwd wat dat nieuwe spel is.

 • mensen van EA gaan bij activison werken? :P ik hoef trouwens niet te werken als gameontwikkelaar ;)

 • Laat maar komen!

 • grappige naam

 • Leuke naam.

 • Nice, hopelijk kunnen we veel goed uit deze studio verwachten. Ik denk dat dat trouwens wel zo zal zijn als ze samenwerken met Activision Blizzard ;).

 • Lijkt me wel een leuke baan, ben je meteen op de hoogte van alle nieuwe spellen die zij maken enz. Maar toch zie ik mij nog niet de rest van me leven achter een computer zitten.

 • dus geen EA meer ? ( yes!)

  hoewel NFS er wel mag zijn, en MoH af en toe ook,..

  grappige naam wel.., Robomobo

 • ach ja we zien het wel hoe loopt

 • Ben benieuwd of ze nu ook een andere weg in zullen slaan

 • Ik wens ze veel succes! Het zal niet makkelijk zijn in deze tijd, om een beginnend bedrijf te zijn!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren