1. Jazz Jackrabbit 2 (PC)

Jazz Jackrabbit 2 (PC)

Tot mijn grote verdriet is Jazz Jackrabbit een vroege dood gestorven. Na twee delen en nog een aantal add-ons achteraan was het gedaan met de pret! Jazz maakte nog een terugkeer op de GBA, maar daar leek de langoor meer op deze smurf dan op het charismatische karatekonijn. Gelukkig zal het groene konijn in principe altijd blijven bestaan, want je kunt altijd nog de gouwe ouwe spelen! Wat kan nostalgie soms mooi zijn!

Eén van deze nostalgieopwekkende spellen was Jazz Jackrabbit 2. Jazz Jackrabbit 2 perfectioneerde eigenlijk de inspiratiebronnen van het eerste deel. In dit spel is het mogelijk om de opponenten van Mario te verdelgen en het sprintwerk van Sonic na te bootsen. In traditie van de meeste platformiconen zal het verhaal geen wonderen verrichten. Jazz zijn huwelijk wordt hevig verstoord dankzij een gemene schildpad, die zijn trouwring heeft gestolen. Jazz en zijn broer Spaz gaan dus op oorlogspad om zodoende de schildpaddenpopulatie te laten reduceren.

De sfeer van Jazz Jackrabbit 2 is om te zoenen. Bijna elk muziekje past perfect bij het level dat je speelt, reptielen maken bijv. het geluid van een flesopener in gebruik. Rupsen roken pijp, waarvan de rook wel eens hallucinaties kan oproepen. Al deze verrukkelijke details dragen bij aan het unieke stijltje. Ook de humor mag er wezen, misschien is er wel te weinig hiervan. Jazz en Spaz zouden niet blij zijn als ze het loodje moesten leggen, maar ik zal dit niet erg vinden, dit is zelfs leuk! Er komen namelijk talloze humoristische teksten voorbij. Nadat je bent bekroond tot gebraden hazenrug kun je weer vrolijk verder, gaan met die banaan!

Er is niet alleen humor en sfeer, dat zou niet voldoende zijn om een spel te laten schitteren. Dit spel gaat dus een stapje verder, de gameplay is bijna net zo geslaagd als de hiervoor besproken elementen. Je moet niet alleen in de rondte springen (bunnyhoppen). Schieten kunnen konijnen blijkbaar ook! Gelukkig gaat dit niet ten koste van het spel zijn charme, maar zal het alleen de variatie wat laten toenemen. Door de wapens speelt Jazz Jackrabbit 2 in een bepaalde mate als een knaller, wat ook betrekking heeft tot het spel in het algemeen.

Elk wapen heeft een extra krachtige variant. Je hittezoekende raketten zullen toenemen, je wapens zullen efficiënter te werk gaan. Schietend op weg naar de laatste eindbaas proef je de enorme fun-factor die het spel heeft. Zelfs al zijn de wapens niet bijster origineel, je hebt er wel enorm veel lol mee. Het niet zo originele wapentuig vergeet je razendsnel, want de rest werkt als een trein, een sneltrein!

Het is niet zo gek dat dit spel werkt als een trein, de konijnengebroeders kunnen namelijk hard sprinten. Ook verbaast het mij dat ze een oosterse vechtkunst beheersen, karate wordt dit genoemd. Beide konijnen kunnen blokken omver trappen in zowel horizontale als verticale richting. Jazz kan dit opwaarts en Spaz profiteert van een neerwaartse karatetrap. Daarom is het belangrijk om op het juiste moment te veranderen in het juiste konijn. Dit doe je door speciale computers open te breken. Meestal ben je niet genoodzaakt om van personage te wisselen, maar het kan handig zijn als je veel punten toegekend wilt krijgen.

Omdat de single-player een beetje aan de korte kant is hebben de makers nog een multiplayermodus erbij gepropt. Je kunt het hoofdavontuur spelen met een vriend, in co-op. Als dit je vriend niet meer is kun je het uitvechten in een arena. Je kunt hierin meer knallen dan je lief is, maar je kunt ook een diamantenjacht organiseren. Daarnaast heb je ook ‘caputure the flag’ waarin het de bedoeling is om met vlag en wimpel te slagen.

Uiteraard zijn deze modi ook toegankelijk in de onlinemodus. De connectie is niet altijd even goed en er zijn redelijk wat bugs te ontdekken. Helaas geldt dit niet alleen voor de onlinemodus, maar ook voor het hoofdavontuur. Ik bleef soms in de omgeving haken, waarna ik het level weer opnieuw moest proberen. Gelukkig heeft dit nauwelijks impact op frustratie, want de quick-save optie is degene die dit euvel grotendeels recht zet. Wat wel enigszins frustreert is de soms onevenwichtige moeilijkheidsgraad. Eindbazen zijn tot de tand toe bewapend, terwijl je de rest van het spel uitspeelt met drie vingers in je neus en twee handen op kniehoogte. Er zijn gelukkig wel een paar papegaaien die je een handje kunnen helpen bij het verslaan van een baasgevecht. Indien je konijn een hartje verliest, is het tropisch gevogelte al gauw opgekrast, wat best jammer is. Papegaaien laten zich ook niet zien op het online-slagveld. Als de papegaaien wel online ten strijde konden trekken dan hadden er leuke wraakacties gecreëerd kunnen worden. Dit is echter niet erg, want ook als je met allerlei wapens elkaar het leven zuur maakt, zal wraak altijd zoet blijven.

Conclusie en beoordeling

Jazz Jackrabbit 2 zal me altijd bijblijven als een spel waarvan ik genoten heb. Hoewel er sprake is van wat jatwerk (Sonic/Mario) vergeef je dit in slechts luttele seconden. Dit komt door de geweldige humor, sfeer en de heerlijk incorrecte fratsen van het tweetal konijnen. Dit is dan ook een absolute aanrader, die je niet snel vergeet.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Heerlijk gestoord platformvertier
 • Sfeer
 • Audiovisueel erg sterk!
 • Multiplayer = plezier
 • Humor
 • Minpunten
 • Onevenwichtige moeilijkheidsgraad
 • Bugs (nee, niet Bugs Bunny)
 • Single-player is een beetje te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vin Diesel maar als Kratos dan? :P

 • Haha vet! Had niet verwacht dat ie werkelijk komen zou.  Vin Diesel is nogal een kneus.. ik kan helaas niet een ander bedenken op dit moment..

 • Rush Hour, mwah… Beverly Hills Cop?!!! Wie zit daar dan op te wachten? De laatste X-Man was slechter dan slecht.

  Nee, ik pass fijn.

 • Vin Diesel lijkt me vet!

  En anders natuurlijk Carel Struycken hehehe

 • Er worden echt teveel gamefilms gemaakt op het moment :(

 • dat word cht gruwelijk!

 • Ratner is een randebiel van de eerste orde. X-men 3 was ook al een ramp, en waarom deze gast nog werk krijgt is mij nog steeds raadsel. En ik zou ook niet verbaasd zijn als het een PG-13 rating krijgt (zie zijn interview over Beverly hills cop 4). Verder wordt er in dit artikel geschreven dat Ratner een \"man van de actie\" is. Waarschijnlijk heeft de newsposter nog nooit X-men 3 gezien

 • Is ook niet mijn eerste keus, maar erger dan Uwe Boll zal het niet zijn:D

 • we zullen wel zien dan :) gamefilms zijn toch bijna altijd bagger dus ik denk dat de GoW fans dit niet fijn vinden :P

 • red dragon was wel goed van brett ratner dus het kan goed uitpakken..

 • Laat maar komen!

 • it better be good, epicly good…

 • Vin Diesel is dus echt geen Kratos, hij heeft een beetje een babyface terwijl Kratos echt evil is

 • Dat klinkt vett, ben zeer benieuwd. :D

 • Meer een man van actie dan van een degelijk verhaal dus.

  Dat kan dus alleen maar goed uitpakken met een film over God of War :P.

 • Ik ben erg benieuwd. Als het dezelfde kwaliteit heeft als zijn andere films, zie ik het wel positief in.

 • Er is genoeg potentie voor een film, nu maar hopen dat het fatsoenlijk wordt uitgewerkt. Kratos rockt!

 • Super vet!!, die wil ik zeker zien

 • sweet laat maar komen

 • Nice, hopelijk weet hij het er wat van te maken de games zijn in ieder geval heel erg wreed

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren