1. Conan (X360)

Conan (X360)

Ik heb de afgelopen week de leiding gehad over een slagerij. Ik was er in het begin nogal sceptisch over, want het is eigenlijk niets voor mij. Ik heb het namelijk normaal gesproken niet zo op stukken vlees inhakken. Maar toch, tegen alle verwachtingen in, heb ik er veel plezier in gehad. Grote stukken, kleine stukken, het maakte mij niets uit. Voor iedere klus hanteerde ik wel een geschikt snijdend voorwerp. De naam van de slagerij in kwestie? Conan.

Zoals je misschien al de indruk had gekregen, draait het er in Conan hoofdzakelijk om je tegenstanders - letterlijk - een kopje kleiner te maken. Als speler krijg je de ‘eer’ om in het gespierde lichaam van de barbaar Conan te kruipen. Deze klerenkast heeft een persoonlijk appeltje te schillen met een boze, gekwelde magiër. Laat het alvast duidelijk zijn dat het verhaal net zo min om het lijf heeft als Conan zelf. Maar om het verhaal moet je je ook niet druk maken bij het spelen van dit spel. Zodra je één van de vele wapens oppakt en begint te hakken ben je dat toch alweer vergeten.

En hakken zal je. Ten eerste wordt je de keuze gelaten een vechtstijl te hanteren. Zo kan je een heel groot tweehandig zwaard gebruiken, zó groot dat je je afvraagt hoe die barbaar hem vast weet te blijven houden. Wanneer je echter door je vijanden walst als een stoomtrein, kan je hun wapens buitmaken, waardoor je ook de keuze hebt om met één of twee kleinere zwaarden tegelijkertijd te vechten. Logischerwijs kan je met het tweehandige zwaard hardere klappen uitdelen. De kleinere zijn echter weer sneller in gebruik.

Zo zul je de keuze in wapengebruik soms moeten toepassen op bepaalde vijanden die je tegen het lijf loopt. Sommigen daarvan nodigen namelijk uit om een bepaalde combo op hen te gebruiken, vooraleer je ze neer krijgt. Dit vormt dan ook de basis voor de gameplay van Conan, waarin het vooral de bedoeling is nieuwe combo’s onder de knie te krijgen die je toepast op een nieuw blik vijanden per level. Heb je dit gegeven niet door, dan krijg je het nog moeilijk met Conan. Met simpel button bashen kom je namelijk, in tegenstelling tot wat je zou verwachten met dit soort spellen, niet ver.

Diezelfde combo’s die je kunt uitvoeren, en de animaties die daarmee gepaard gaan, worden zeer mooi in beeld gebracht. Wanneer je een bepaalde combo uit je handen tovert, wordt je soms zelfs getrakteerd op een prachtige slowmotion-hak. Daarmee gaan vaak de nodige rollende koppen en vliegende armpjes en beentjes gepaard. Conan is dan ook niet geschikt voor gevoelige zieltjes. Het is tevens een genot om door de mooi vormgegeven gebieden te lopen, al dan niet zwaaiend met je zwaard(en). Ook is er genoeg interactiviteit met de omgeving. Als je jouw bebloede zwaarden even aan de boom wilt hangen, zijn er genoeg tonnen die je kan openbreken of rotsen te vinden die je op vijanden kan gooien. Wel een grote domper is dan weer het feit dat je heel vaak een onzichtbare muur tegenkomt. Je krabt je soms wel even op je hoofd als je zo vaak tegen een moonwalkende Conan aan staat te kijken. Des te vreemder is het feit dat je magie kan gebruiken. “Wat!? Conan, een barbaarse hakkende moordenaar die magie gebruikt?” Ja, je leest het goed. Tijdens je voortgang in het spel krijg je de beschikking over een toenemend scala aan spreuken, die variëren van het verlammen van een simpele vijand, tot een heuse vuurregen of kraaienzwerm die je kunt afroepen op je slachtoffers. Nu is het begrijpelijk dat je niet zit te wachten op Harry Potter- praktijken wanneer je jezelf een barbaar waant. Het doet naar mijn mening in ieder geval afbreuk aan de geweldige ervaring die je hebt om als een spreekwoordelijke olifant door de porseleinkast tekeer te gaan. Gelukkig dan ook dat we niet verplicht zijn het te gebruiken.

Conan speelt en voelt goed. Want hoewel je soms tegen een flink aantal vijanden komt te staan, laat de besturing je nooit in de steek. Samen met de goed uitvoerbare combo’s zorgt dat ervoor dat alles fijn speelbaar is. Je hakt bijvoorbeeld nooit per ongeluk op een ‘verkeerde’ tegenstander. Ook heb ik mij nergens geërgerd aan de camera, en alleen om dat feit verdient Conan al een pluim. In menig soortgelijk spel is dat aspect namelijk ronduit bedroevend. Minder fijn zijn dan weer de zogenaamde ‘boss-battles’. Vergelijkbaar met God of War, moet je zo nu en dan in het spel een groot monster verslaan, door middel van op het juiste moment op de juiste knoppen te drukken. Nu heb ik God of War nooit gespeeld, maar ik kan alvast uit ervaring zeggen dat het in Conan een stuk minder spectaculair is. Als je namelijk tien keer dezelfde knoppencombinatie moet indrukken indien het monster neergaat, is de glans er een beetje vanaf.

Als je dan eindelijk het belachelijk moeilijke gevecht tegen de eindbaas tot een goed einde hebt weten te brengen, ben je waarschijnlijk hongerig naar meer.

De game is namelijk na een uur of 10-15 wel uitgespeeld. Nu nodigt het spel wel uit om meerdere keren het verhaal te doorlopen, aangezien je de tweede keer een heel andere gevechtsstijl kan aannemen. Maar terwijl je door de menu’s speurt op zoek naar een eventuele multiplayer-mogelijkheid, kom je bedrogen uit. Er zit namelijk geen enkele vorm van multiplayer in. En dat is toch wel een groot gemis, aangezien het in deze tijd haast vanzelfsprekend is wanneer je een game ook online kan spelen. Want zeg nu zelf, wat was er leuker geweest dan je vrienden online in elkaar te hakken?

Conclusie en beoordeling

Te midden van alle titels die tegenwoordig uitkomen, is het aangenaam om eens een goede action-adventure á la Conan te zien. Ik dacht van tevoren dat ik mij zou gaan irriteren aan de besturing, maar dat was gelukkig niet het geval. Door het vechtsysteem, dat goed in elkaar steekt door middel van de vele verschillende combo’s en goede besturing, zul je veel plezier beleven met Conan. Bovendien worden je ogen ook niet teleurgesteld door de grafische pracht waarmee de ledematen door je scherm heen vliegen, en de variatie van de omgevingen waarin je beland. Variatie is er namelijk genoeg om het spelen een tijdje leuk te houden, maar verwacht niet dat je érg lang met Conan bezig zult zijn. Dat is tegelijkertijd het grootste minpunt, want voor de rest valt er weinig te klagen.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Barbaarse bruutheid
 • Goed vechtsysteem
 • Variatie, zowel in gevechtsaanvallen als omgevingen
 • Minpunten
 • Snel uitgespeeld
 • Geen multiplayer
 • Onzichtbare muren

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice, ben pas op de helft denk ik maar nog meer spelen heb ik geen moeite mee :D

 • nu al? is vrij snel, beter voor die gasten die hem hebben!

 • jammer dat het spel zwaar tegenvalt >.>

 • lol nu gaan ze de game rekken…

 • Nieuwe personages hebben eigenlijk alleen zin als ze ook anders spelen of andere force powers hebben. Als het precies hetzelfde is, maar mer een ander uiterlijk, dan zou ik er zeker niet voor gaan betalen.

 • ha nice :) helaas schaf ik dit spel pas over een tijdje aan ivm andere veel gavere titels (guitar hero world tour en far cry 2 :D) die heel binnekort uitkomen (H)

 • Ook dit motiveerd mij niet de game alsnog te halen..

 • Als het gratis is haal ik hem wel, anders niet. Binnen zes uur zag ik de eindcredits al over mn scherm rollen en dat voor 50 euro (aktieprijs).

 • Ze naaien je gewoon zo erg hier, dit level zit al in de ps2 versie van het spel, en de skins ook. Waarom brengen ze geen patch uit om al die glitches te fixen.

 • Kit-Fisto :| Mijn lievelings jedi ik had dit spel nog niet maar ik ga hem kopen, als kit-fisto er in komt ben ik helemaal weg..:D

 • klinkt echt super vet:D:D

 • Vet nice, heb het net al verteld aan iemand.

 • leuk, maar heb er geen fuck aan zolang sony niet met hun psn cards komen…

 • Luke Skywalker! Obi-Wan Kenobi! Ki-Adi Mundi! Kit Fisto!. Dit is nou het nieuws waar ik op zat te wachten! Geweldig!

 • Zijn ze dan snel mee, als ie tenminste ook snel beschikbaar wordt.

 • Die ga ik zeker halen als ie uitkomt. Ik ben de game na 2 keer uitspelen nog niet beu.

 • Wel leuk dat er nu al content wordt aangekondigd, alleen ga ik de game nu alsnog niet halen.

 • klinkt gaaf, deze game komt sowieso nog wel in mn collectie, maar kunnen ze niet beter een multiplayer mode toevoegen? zo een die ze ook bij die andere starwars RPG's hebben :P

 • Leuk voor de beziiter ga hem nog halen…. later

 • Leuk voor de fans maar boeit me weinig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren