1. Football Manager 2008 (PC)

Football Manager 2008 (PC)

Met schorgeschreeuwde stem en rooddoorlopen ogen roep ik mijn spelers de laatste richtlijnen toe. Het is de 87ste minuut in de geladen derby Man City-Man utd bij een stand van 1-1 en ik heb juist een meesterzet bedacht of zal mijn wissel op een tactische flater uitdraaien? Ik haal één van mijn verdedigers eruit en gooi alles in de aanval. Spontaan verschijnt er angstzweet op mijn voorhoofd en mijn anders zo sjiek hemd lijkt wel een grote zweetplek. Een derde verlies op rij zou wel eens mijn ontslag kunnen betekenen en dat besef ik maar al te goed. 89ste minuut; hoekschop Man City, ik sluit mijn ogen en wanneer ik ze terug open zie ik Kapitein Richard Dunne uitzinnig van vreugde naar onze spionkop sprinten. 2-1 is de einduitslag, de thuissupporters zijn euforisch en de tegenstrever trekt met de staart tussen de poten huiswaarts. In mijn gedachten waan ik me in het hoofd van Sir Alex Ferguson en even heb ik medelijden met mijn concurrent maar al snel verschijnt er een grijns op mijn gelaat. Na de wedstrijd haast ik mijn naar de persconferentie en vertel de journalisten dat Man Utd met Ferguson aan het roer dit seizoen geen kans op prijzen maakt.

Football Manager 2008 plaatst jou in de schoenen van de manager van een voetbalploeg. Je maakt je managerprofiel met bijbehorende foto aan, kiest het land waarin je wilt coachen, vervolgens de divisie, de ploeg die je wilt managen en voila je bent vertrokken. De voorzitter van de club begroet je en vertelt je zijn verwachtingen voor het aankomende seizoen. Dit kan gaan van strijd tegen degradatie, tot het kwalificeren voor de halve finale van de Champions League en het winnen van het nationale kampioenschap. Nu ligt alles in jouw handen, zal je met je ploeg het ene na het andere succes behalen of zorgen mindere resultaten ervoor dat je team naar een lagere divisie degradeert? Om succes te behalen zal je rekening moeten houden met een hoop factoren die de kwaliteit van je team zullen beïnvloeden. Ten eerste heb je beschikking over een spelersgroep die je kunt uitbreiden met het transfereren of huren van spelers. De kwaliteit van een speler hangt grotendeels af van zijn statistieken. Deze cijfertjes geven spelers waarden van 0-20 voor hun eigenschappen. Elke speler heeft dezelfde eigenschappen zoals snelheid, tackelen, agressie, concentratie en hoe hoger het cijfertje achter deze eigenschappen hoe beter de speler is in dat onderdeel. Spelers zijn geen makkelijke jongens en dit zal je al snel merken. Blessures, aanpassingsmoeilijkheden, schorsingen, buitensporige contracteisen, spelers die uit vorm zijn, spelers die elkaar of de manager niet kunnen uitstaan het kan en zal je allemaal overkomen. Spelers hebben ook verschillende karakters en dit zorgt ervoor dat als je bepaalde dingen zegt in de pers of in je speeches, spelers hier individuele meningen over hebben.

Jij beslist wie speelt en met welke tactiek het team zal spelen, je kunt in alle vrijheid een systeem uitdokteren van een klassieke 4-4-2 tot een experimentele 3-2-5 het kan allemaal. Het is mogelijk spelers individuele orders te geven maar je kunt ook gewoon teamorders instellen waar het hele team zich aan moet houden, de manager beslist ook wie de vrije trappen en hoekschoppen zet, wie de aanvoerder is en of er al dan niet met een spelmaker of targetman gespeeld wordt. De tactische mogelijkheden zijn vrij uitgebreid en zorgen voor extra diepgang. Tijdens en na de match is het mogelijk allerhande statistieken te raadplegen gaande van het aantal aangekomen passes, de gewonnen kopbalduels, de schoten op doel, het aantal gemaakte overtredingen tot balbezit en nog veel en veel meer. Elke match zorgt voor een hoop cijfermateriaal dat achteraf rustig geanalyseerd kan worden. De matchen worden als vanouds weergegeven door middel van een sobere 2D wedstrijdengin. Hoewel dit voor beginners afstotend kan lijken zijn de fans ongetwijfeld blij dat Sigames weer voor de vertrouwde engine heeft gekozen en niet naar een 3D weergave is overgeschakeld. Aangezien jij de manager bent sta je ook in voor het opstellen van het trainingsschema en voor het uitsturen van scouts naar alle hoeken van de wereld. Rijkere clubs zullen beschikking hebben over een hele batterij scouts en trainers terwijl een kleinere club het met een klein aantal minder getalenteerde stafleden moet rooien. Een aantal taken kan je ook door de assistent-manager laten uitvoeren en als het je even teveel wordt kun je zelf besluiten om je assistent alles te laten regelen en gewoon voor onbeperkte tijd op vakantie te vertrekken. Hier is meestal wel het motto “wat ik zelf doe doe ik beter” van toepassing. Je assistent staat altijd klaar om je te vertellen wat hij van het team vindt en hoe de spelers reageerden op je uitspraken voor, tijdens en na de wedstrijd. Nieuw in deze versie is het feit dat je de assistent de peptalk kan laten voeren terwijl jij even je afgebeten nagels gaat bijvijlen. De speelbare competities zijn gevuld met spanning en interactie met de pers. Voor en na vele matchen zal je je zegje kunnen doen in de pers over de tegenstander en hun manager. Zo kan je jou team in de underdog positie wringen of de match bespreken als een al op voorhand behaalde overwinning. Zoals steeds maak jij de beslissingen en draag jij er de consequenties van. Als je besluit de scheidsrechters na elke match te viseren zal de voetbalbond je al snel de ene na de andere schorsing opleggen. Als jij besluit om een speler in de pers de grond in te boren om hem zo te prikkelen kun je voor het zelfde geld een gedemotiveerde speler krijgen die plots niet meer op training verschijnt en de club zo snel mogelijk wil verlaten.

Uiteraard biedt FM 2008 ook enkele vernieuwingen tegenover zijn voorganger. Zo is er een nieuwe skin die overzichtelijker en helderder zou moeten zijn. Voorts zijn er nog tal van merkbare veranderingen aangebracht tegenover de vorige versie; Zo is de wedstrijdengin realistischer en zijn er kleine wijzigingen gemaakt aan het scoutings -en trainingssysteem., het internationale management is verbeterd, er is meer interactie met de pers en met je spelers, de perscommentaren zijn uitgebreid. Het is nu mogelijk om op elk moment van het seizoen je budget aan te passen. Bij het begin van het seizoen bepaal jij ook de veldgrootte. Het bestuur kan bij een tanende publieksopkomst besluiten om een fandag te organiseren om terug wat ambiance in het stadion te brengen. De twee belangrijkste aanpassingen in mijn ogen zijn het geheel nieuwe vertrouwenssysteem waar je met enkele klikjes mooie overzichtjes tevoorschijn tovert over het vertrouwen dat fans en bestuur in je hebben. De 2e grote aanpassing is de zogenaamde match flow. De match flow zorgt ervoor dat de aanloop naar een wedstrijd voor meer spanning zorgt en dat alles weer wat overzichtelijker is geworden. Vind je de match flow overbodig kan je deze ook gewoon overslaan. Al bij al vind ik de nieuwigheden en verbeteringen geslaagd. Naar goede gewoonte heeft Sigames enkele dagen na release een eerste beta patch gereleased om zo de kinderziektes uit de game te halen. De beruchte pressing bug werd onder andere onder handen genomen en is nu verleden tijd.

Conclusie en beoordeling

Houd je doktersbriefjes en afwezigheidattesten maar klaar want vele kleine verbeteringen zorgen ervoor dat FM alweer een stap dichter komt in hun streven naar perfectie. Deze FM08 is dan ook een waardige opvolger in de verslavende Football Manager serie en is een must have voor de fans. Eens je er mee weg bent laat het je niet meer los.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sneller laden en opslaan
 • overzichtelijkere menu’s
 • veel diepgang mede door de vele kleine verbeteringen
 • Ook speelbaar op minder krachtige systemen
 • Minpunten
 • ondanks verbeterd adviessysteem hoge instapdrempel voor leken
 • Zeg maar vaarwel aan je sociale leven

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ben blij dat ik niet m'n punten heb verspilt aan Duke Nukem of Castle Crashers. Deze is 100x vetter.

 • *gekocht heeft*

 • Das zeker nice!

 • en net gekocht als trouwe Megaman fan;)

  hij is zeker weer tof,..

  zeker een aanrader.

  hij is wel erg pittig:)

 • Heel leuk spel, want hij is moeilijk, want nieuwe games zijn nooit echt moeilijk.

 • Godver wat is het spel lastig (wel lekker). Ik heb gehoord dat ze Mega Man 10 heel anders gaan aanpakken. Dan betaal je 800 ms points en dan komt er iemand van Capcom even langs om je in je noten te trappen. Heb je ongeveer hetzelfde effect als je nu heb.

 • Mooi, zeker een leuke game, maar nog steeds geen geld over voor MSpoints.

 • Vette game, maar XBLA heeft mij nog steeds niet overtuigd ;)

 • Leuk voor de liefhebber.

 • Ik heb Mega Man 9 vorige week ook gedownload, en ik moet zeggen dat het voor mij de GOTY 2008 is. Zeker een aanrader dus.

 • @Orkaan-D: GOTY 1988 misschien ;-)

 • Nice voor de fans, maar niet voor mij weggelegd

 • @GamePsycho

  idd

 • Leuk voor degenen die hem willen kopen, maar waarom is deze release wél een nieuwsbericht waard en die van de wii/ps3 niet?

 • Omdat de 360 superieur is.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren