1. Jam Sessions (NDS)

Jam Sessions (NDS)

het is een heerlijke zomeravond en je zit gezellig met een groep mensen rond een kampvuur. Heerlijk, maar er ontbreekt nog iets. Dat iets, is iemand met een gitaar. Wat is er nou gezelliger dan lekker met z’n allen rond een kampvuur liedjes te zingen. Helaas is er niemand die een gitaar bij heeft, laat staan gitaar kan spelen. Voor dit probeem komt Ubisoft met een oplossing genaamd Jam sessions. Jam sessions is een remake van de japanse hit Hiite Utaeru DS wat je DS omtovert in een heuse gitaar. Ubisoft beweert dat met behulp van het spel iedereen gitaar kan spelen en daarnaast bestaat er ook nog eens de mogelijkheid te zingen. Kortom wanneer je Jam sessions gekocht hebt, het je het nieuwe muziekinstrument te pakken wat speelbaar is voor zowel mensen die al bekent zijn met de muziek, als de mensen die nog nooit van een gitaar hebben gehoort. Wat ik jullie nu ga geven is een klein muzieklesje op het instrument wat ‘Jam sessions’ genoemt word......:

Wat heb je nodig om Jam Sessions te kunnen spelen?

Om jam sessions te kunnen spelen heb je niets anders nodig dan een DS met het spel jam sessions wat in de winkel voor 35-40 euro te koop is. Helaas kan de DS niet zo veel geluid produceren. Daarom bestaat er de mogelijkheid om je DS aan te sluiten op een versterker, kabel is apart verkrijgbaar. Is een versterker te duur, dan kun je om toch optimaal te kunnen genieten een koptelefoon aanschaffen. In de VS is Jam sessions ook te koop in een speciaal pakket genaamt de ´Jam Sessions Performance Bundle’waar al een versterker bij zit, met kabel en speciale plectrums(ipv stylus).

Omdat jam sessions ook nog een functie bezit waarbij het mogelijk is mee te zingen en je stem op te nemen, raad ik aan om een headset te gebruiken aangezien de microfoon die al in de DS zit, niet een optimaal kwaliteit geluid bied.

Beginnen met spelen

Het leren spelen is niet zo’n probleem, het is eigenlijk heel simpel. Het spel is voor zowel links- als rechtshandigen bespeelbaar:

1. Houd de DS met de hand die je gaat gebruiken om de accoorden aan te slaan vast.

2. Leg je duim op de vierpuntstoets(rechtshandig), of op de A,B,X,Y-knoppen(linkshandig).

3. Leg je wijsvinger op de L-(rechtshandig) of op de R-(linkshandig) knop.

4. Leg nu de pink van je andere hand onder de DS en houd met de overige vingers je stylus vast.

Nu kun je beginnen met spelen. Eerst moet je bepaalde accoorden kiezen, deze voeg je toe aan de accoord-knoppen. Je kunt voor alle richtingen een accoort kiezen. Daarnaast kun je nog een tweede schema samenstellen, die je tijdens het spelen met L of R naar voren kunt halen. Het spel kent bijna alle accoorden. Zo nu en dan mis ik er ééntje, maar dit zijn vaak niet accoorden die vaakt gebruikt worden, en die heb je dus ook niet nodig. Je hebt de mogelijkheid 16 accoorden te gebruiken, en geloof mij: dit is meer dan voldoende. Heb je de acoortschema’s klaar dan kun je beginnen.

Om te spelen sla je de snaar aan door je stylus met een op- of neerwaartse beweging over het touchscreen te bewegen. Kijk echter goed uit: het maakt namelijk uit of je een opwaartse of neerwaartse beweging maakt, omdat deze een verschillende klank hebben. Dit geeft een ‘echt gitaar effect’omdat hij bij het echt gitaar spelen inderdaad ook uitmaakt welke beweging je maakt. Om daadwerkelijk ook een beetje geluid uit heb apparaatje te krijgen moet je tijdens het aanslaan de accoord-toetsen ingedrukt houden, doe je dit niet dan krijg je een zogenaamt ‘palm muted’ effect wat nodig is voor de extra effecten die je dan tijdens het spelen kunt maken.

Heb je het aanslaan een beetje onder de knie? Dan kun je beginnen met het spelen van één van de 20 bekende nummers. Welk accoord je moet spelen, en in welke riching je dat moet doen is allemaal in hetzelfde scherm af te lezen. Het enige wat je dan nog een beetje moet uitvinden is het ritme, maar daar kun je de voorspeelfunctie voor gebruiken. Heb je alles een beetje onder de knie dan kun je pas echt beginnen met spelen en genieten van de muziek. Voor de zangers en zangeressen onder ons, jullie kunnen ook nog meezingen. Dit geheel is op te nemen en op te slaan. Zo kun je je famillie laten horen hoe geweldig muziekaal je wel niet bent.

Voor de gevorderderde gitarist

Mensen die al wat langer in de muziek zijn en zelf ook gitaar spelen zullen bij het zien van het bovenstaande denken dat je helemaal niets aan het spel hebt. Gelukkig is dit niet het geval. Het spel ken namelijk de Free-play-modus. Hiermee kun je naar hartelust gitaar spelen en kun je het ook nog eens opnemen. Eigenlijk een gitaar op zakformaat. Ook dit is weer op te nemen, en af te spelen wanneer je maar wil. Daarnaast kun je jezelf ook nog eens trainen in het herkennen van accoorden. Dit maakt het in de toekomst makkelijker de improviseren. Bovendien is het ook wel handig als je andere nummers wil spelen, omdat je dan de accoorden al herkent en deze simpelweg op het juiste ritme dan nog maar hoeft in te programmeren en na te spelen.

Tijd om alles een eigen draai te geven

Oké je hebt het gitaarspelen nu onder die knie. Dan word hij eens tijd je gitaar wat persoonlijk te maken. Jam sessions bezit namelijk te mogelijkheid verschillende effecten toe te voegen aan je gitaar en het geluid van de gitaar zelf eens een lekker rock-geluid mee te geven. Ook kun je alle opties aan gaan passen naar hoe het voor jou het beste speelt. Wil je je DS niet meer op de oude manier vast houden maar meer op die van een echte gitaar, dan stel je dat gewoon even in. Ben je ook de standaart achtergrond zat? Dan kun je ook die even aanpassen, uit meer dan 20 verschillende achtergrondjes.

Jij bent nu de nieuwe rockster!

Nu ben je klaar om de buitenwereld te tonen wat jij in huis hebt. Als het goed is ben je nu in staat je eigen muziek te componeren, het foutloos te kunnen spelen en geheel je eigen sound toe te voegen. Je zult nog veel aan dit spel hebben geloof mij, en zo niet, dan durf ik te wedden dat anderen daar wel geschikt voor zijn.

Conclusie en beoordeling

Jam sessions is een apart muziekintrument geworden dat voor iedereen speelbaar is. zowel mensen die nog nooit van muziek hebben gehoort, is er de mogelijkheid van begin af aan kenis te maken met de muziek. En voor diegene die al lang gitaar spelen, is het een prima programmatje om mee te componeren. Dus heb je even zin in wat afwisseling, kopen!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • je eigen gitaar op zakformaat
 • voor iedereen speelbaar
 • voor gevorderden nog genoeg uitdaging
 • klinkt realistisch
 • Minpunten
 • microfoon werkt niet goed op de DS
 • zonder versterker/koptelefoon niet een optimaal geluid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • framedrops! idd voor de budgetbakken. Ziet er wel grappig uit  EDIT: oh wacht, dat is een afbeelding van Wario Land: Shake Dimension even veranderen.  Nu ik kiujk naar de andere, moet ik zeggen dat hij echt chaotisch is, terwijl ik nog niet zoveel zie.


 • Mwah, 7+, niet slecht. Maar idd wel een budgetbak-game.

 • Ja,, die wario toch =P

  Is dat ventje op het derde plaatje (bovenin) nou mieren aan het mollen ?…

  Erg chaotisch….

 • die niet allemaal evenveel succes hadden, dat zeker niet.

  Dubbele ontkenning?

 • Erg chaotisch daar hou ik niet van, ik laat hem schieten

 • framedrops vond ik een beetje te erg, zo erg dat ik hem aan de kant heb gelegd de game.

 • Lijkt me echt helemaal niks…

 • Het delen van levels is misschien wat omslachtig, maar geeft wel de kans om levels als audiobestanden op te slaan.

 • Jurjen van de PU ging zo te zien aan het cijfer iets teveel op in de game :-P  wtf trouwens met die \"Ik ben lid van de LittleBigPlanet-club!\"

 • Lijkt mij best een leuk spel, maar ik wacht meer op de echte DS-toppers :)

 • Beter cijfer. Ik heb dit spel gekocht en het heeft wel een aardig concept, maar je mist idd een lijn in het spel, nu zijn alle missies even zoutloos hoe origineel sommige missies ook zijn. Jurjen en DGS-online gaven veel te hoge cijfers.

 • leuk voor de fan maar niet voor mij

 • best grappige game.

 • Dit is echt een vet spel!! Het is soms inderdaad heel erg chaotisch maar dat geeft het spel wel veel charme. Ook is de gameplay vrij origineel en zijn er erg veel levels. Doe dan nog de budgetprijs er boven op en het cijfer 8 is gerechtvaardigd in mijn optiek.  Jurjen en DGS-online gaven veel te hoge cijfers.  Tja. Vertel dat tegen ze en zij zullen jou vertellen dat jij het een te lage waardering geeft. Subjectiviteit accepteren, het blijft moeilijk…


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren