1. Fable (Xbox)

Fable (Xbox)

Ik, als een jong en nieuwsgierig RPG-fanaatje toendertijd, ging gedreven naar de lokale gamesboer en kocht daar Fable, een spel dat in mijn ogen dé RPG was waar wij RPGers de hele tijd op zaten te wachten. Met een snelheid van een renhond die een trein moest halen, rende ik naar huis, en sprong met een vreugdekreetje in mijn stoel. Met hoge verwachtingen stopte ik het schijfje in mijn Xbox, en de wereld van Fable werd met veel kleurrijk geweld op mijn televisieschermpje getoverd. Zaten wij als RPG'ers hier nou echt op te wachten?

Het verhaal begint op een "zwoele zomeravond" in een klein dorpje, ergens

in het rijk van Albion. Jij moet als een bekwaam jochie een cadeautje voor je zus kopen, maar je hebt geen goudstukken. Al snel krijg je de opdracht van je vader om goede daden te verrichten om deze goudstukken in bezit te krijgen. Eenmaal dit gedaan, koop ik een paar bonbons voor mijn zus en het hoofdpersonage loopt triomfantelijk naar haar toe. Ze is er blij mee, maar het lachen vergaat haar al snel als een man in de rug geschoten wordt door een bandiet - het dorp wordt overvallen. Mijn zusje wijst mij snel een plek aan waar ik mij moet verstoppen. Enkele momenten later ligt het hele dorpje in de hens, en ik haast mij al snel naar mijn huis. Het hele dorpje blijkt uitgeroeid te zijn - inclusief mijn vader. Opeens komt er een man en die neemt mij mee naar de Guild of Heroes. Hier word mij verschillende vechtkunsten aangeleerd om wraak te nemen op de mensen die dit hebben aangedaan. Helaas duurt dit verhaal niet zo lang; tien à veertien uur, wat té weinig is voor een RPG.

In het begin zie je al gelijk een groot gameplay element dat tevens een

even grote invloed heeft op de game. Als ik de goudstukken moet collecteren, om een cadeautje te kunnen komen, stuit ik als vlug op een man met een dringend probleem: hij moet plassen, en hij vraagt mij of ik even op zijn boerderij kan passen, en brutaal als ik ben, krijg ik er ook nog eens voor betaald. Als snel word ik geconfrontreerd met een lastige keuze. "Smash those barrels!" zegt een kwajongen van een jaar of vijf tegen mij. Diep over deze kwestie nadenkend, neem ik uiteindelijk een besluit; waarom ook niet? Toen er eenmaal overal splinters hout over de boerderij lagen verspreid, kwam de man die net zijn behoeftes had gedaan verbaasd terug. Hij geeft mij, redelijk logisch, geen goudstukken en waarschuwt mijn vader voor mijn vandalistische gedrag. Zoals te zien is, krijg je al snel te maken met keuzes. Deze keuzes bepalen jouw verder gamestijl; word je een gemene, enge man of word je een redder van het volk?

Het spel speelt zich af in verschillende gebieden, waar jij, de hoofdrolspeler, zich ontwikkelt. Dit doe je door kleine bolletjes, om het zo maar even te noemen, te verzamelen die jouw verslagen tegenstanders laten vallen wanneer je deze gedood hebt. Met deze bolletjes kan je jezelf als het ware "pimpen", zo kan je jezelf fysisch upgraden, waardoor je sterker wordt en betere wapens kan dragen maar ook tegelijkertijd breder en gespierder eruit begint te zien. Dit is een leuk, doch niet al té benoemswaardig element dat Fable zo bijzonder maakt; je hebt het gevoel dat je echt je character tot het uiterste drijft om sterk te worden. Naast de fysieke krachten, kan je character zichzelf ook nog ontpoppen om bijvoorbeeld een wijze tovenaar te worden. Deze keuzes scheppen ook het beeld hoe de NPC's tegen je aankijken en tegen je gedragen.

De wereld van Albion, binnen de stad en buiten, ziet er sfeervol en

prachtig uit, en is bijna magisch te noemen, vooral medemogelijk gemaakt door de prachtige graphics die Fable levert en de sprookjesachtige muziek. Jammer genoeg is de speelwereld waar je in speelt niet even groot, maar dat mag de pret niet bederven; in de stad is het namelijk heel erg levendig en gezellig. Een zeker grote benoemswaardigheid in Fable is dat je huizen en winkels kan kopen, en deze ook kan inrichten. Hiernaast kan je ook met een vrouw trouwen, tevens ook met hetzelfde geslacht, en ook nog eens de liefde bedrijven in bed. Dit allemaal maakt het gameplay concept van Fable uiterst bijzonder. Jammer genoeg heeft LionHead niet alle beloftes waar gemaakt; zo zou er ook nog een soort van Tree System komen, hiermee zouden bomen groeien naarmate je verder komt.

Naarmate je ontwikkelt, zoals ik al eerder geschreven heb, verandert je

personage ook. Als je bijvoorbeeld jezelf laat tattoëren met enge afbeeldingen word je enger, waardoor je slechter wordt, zo maakt jouw kledingstijl ook voor een groot deel uit hoe mensen tegen je aankijken - je kan jezelf helemaal aanpassen met verschillende hairstyles, zwaarden en armors, waardoor jij je character helemaal personaliseert. Wat ook leuk is, is dat je geleidelijk ouder wordt en dat je littekens krijgt als je vaak gevochten hebt - ook heb je een vermoeid gezicht als je niet geslapen hebt. Door al deze details is Fable a one of a kind game, en ik heb dan ook uren verschanst in Albion.

Conclusie en beoordeling

Fable is een pracht van een RPG, en tovert sfeervolle muziek en beelden op je televisie. Hij heeft misschien niet alle verwachtingen waargemaakt, doch heb ik er toch enorm van genoten, want alles vormt een one of a heck goede RPG, waarvoor ik nog steeds met grote vreugd naar terugkijk. Alle pluspunten maken deze game zeker een van dé RPG's die je moet spelen, ongeacht de minpunten. De prijs is dit spel zeker waard - Ik kijk dan ook met smart uit naar deeltje twee.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Keuzes die een grote invloed hebben
 • Graphics
 • Muziek
 • quot;Magische" sfeer
 • Minpunten
 • Redelijk korte speelduur
 • Toch niet alle verwachtingen waar gemaakt
 • Redelijk kleine speelomgevingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wel origineel iig :D Maar ik hoef t niet van dit spel :P

 • haha, leuke actie. Zo zit je een keer eens niet vast aan die standaard hoesjes van spellen.

 • Ik ga hem vandaag nog pre-orderen!!!

 • Nice! leuk voor de fanatieke onder ons, maar daar heb ik op dit moment geen tijd voor

 • Zeker leuk gedaan! Maar toch ga ik hem niet Pre-Orderen.

 • relax, als ik hem zou gaan kopen zou ik hem nu echt gaan pre-orderen.

 • dit is nou echt zo super vet. mega idee ;)

 • Niet veel bijzonders….

 • Leuk gedaan, maar ik ga 'm (misschien) halen via Gamehubs :P

 • Best wel vette actie, alleen wat nutteloos, maar dat maakt het niet minder leuk.

 • Inside… hoe origineel :P

 • In ieder geval wel leuk bedacht.

 • hehe, cool idee

 • Kan aan mij liggen maar bol.com is al 2 dagen niet te bereiken.

 • toffe actie

 • Vett, maar ik ga m toch niet pre-orderen…

 • @vice

  Ligt denk ik aan jou, want ik heb gisteren nog een toetsenbord bij Bol.com gekocht.  OT: Bij een andere game had ik hem waarschijnlijk wel gepre-ordered, maar deze game spreekt mij niet genoeg aan. Het idee is in ieder geval erg leuk.

 • leuk dat je dat kan doen.

 • Hij doet het nu bij mij ook weer. ik zal wel net op de verkeerde momenten de site hebben bezocht, want hij lag er wel een tijd uit voor werkzaamheden aan de site.

 • Ik vind het wel orgineel enzo, maar zou hem niet gaan pre-orderen bij bol.com omdat je dan een voorkant kan maken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren