1. Pokémon Diamond (NDS)

Pokémon Diamond (NDS)

Zoals alle boeren in zijn omgeving, heeft boer Harm een grote collectie dieren. Hij is de trotse eigenaar van Zigzag de hond, Meowty de kat, Tokkie de kip en niet te vergeten Zwain het varken. Stuk voor stuk zijn deze dieren grote vrienden van boer Harm. Bovendien brengen ze allemaal geld in het laatje van zijn boerderij, zodat Harms boterhammen goed belegd zijn. Toch is geen van deze dieren zijn favoriet. Dat is namelijk Pokkiemona, zijn melkkoe.

Zoals boer Harm zijn dieren heeft, zo heeft Nintendo haar mascottes. Mario is hiervan natuurlijk de bekendste, maar vergeet Link en Samus niet. Met de vele games die rondom deze iconen verschenen zijn, heeft Nintendo zich van een plaats tussen de groten in de game-industrie verzekerd. Hoewel Mario al in vele spin-offs verschenen is, is hij niet de favoriete melkkoe van Nintendo. Dat is namelijk de Pokémon serie, met inmiddels meer dan 30 verschillende games sinds het ontstaan van de serie in 1996. Dit dertigtal spellen is onder te verdelen in een hoofdserie en de spin-offs. De nieuwste generatie spellen in de hoofdserie zijn Pokémon Diamond en Pearl (D/P).

Al sinds de eerste Pokémon games worden er twee verschillende versies uitgebracht van hetzelfde spel. Beide versies hebben Pokémon die exclusief in die versie te vangen zijn. Hierdoor word je gedwongen te ruilen met anderen om alle Pokémon te verzamelen. In vroegere versies, zoals die voor de Gameboy, moest je dan het geluk hebben dat een vriend of vriendin ook Pokémonfan was. Had je niemand in jouw omgeving die het spel ook had, dan kon je nooit alle Pokémon verzamelen. Dat is met de komst van D/P voorbij: Pokémon gaat online! Niet alleen kun je via Nintendo Wi-Fi Connection (WFC) Pokémon ruilen, je kunt ook gevechten tegen andere trainers over de hele wereld starten. Voordat ik uitleg hoe het onlinegedeelte precies werkt, is het goed om die mensen die de afgelopen tien jaar ingevroren zijn geweest uit te leggen wat Pokémon nou precies is.

In D/P kom je terecht in de wereld Sinnoh, waar dieren genaamd Pokémon leven. Als Pokémontrainer kun jij deze dieren vangen en trainen voor gevechten tegen andere Pokémontrainers. Je hebt twee doelen: alle verschillende Pokémon vangen en de Pokémonkampioen worden. Aan het begin van het spel heb je de keuze uit drie startpokémon: Turtwig (grastype), Chimchar (vuurtype) en Piplup (watertype). Ieder type heeft types waartegen het sterk is en types waartegen het zwak is. Vuur is bijvoorbeeld sterk tegen gras, maar zwak tegen water. Nadat je één van deze Pokémon gekozen hebt, kun je op pad gaan. Door de vele trainers die je onderweg tegenkomt te verslaan, worden jouw Pokémon sterker. Om kampioen te worden moet je acht gymleiders verslaan, een soort eindbazen die allen sterke Pokémon van een bepaald type hebben. Van elk van deze gymleiders krijg je een badge. Acht badges geeft toegang tot de Pokémonleague, waar de Elite 4 en de kampioen op je wachten. Nadat je hen hebt verslagen ben jij de kampioen en rollen de eindcredits over het scherm. Uitgespeeld? Vergeet het maar! Dit was pas deel één van de missie.

Want op het moment dat je kampioen bent geworden ben je nog niet eens op de helft van het spel!

Deel twee van je missie is namelijk om alle verschillende Pokémon te vangen. Een apparaatje met de naam Pokédex houdt bij welke Pokémon je al gevangen hebt en welke nog ontbreken in je collectie. Bovendien verteld dit apparaatje waar het territorium van de nog te vinden Pokémon ligt. Waar de reis naar de Pokémonleague weinig verschilt van eerdere Pokémon games, daar komt de vernieuwing pas echt nadat je kampioen bent. Ik hintte al naar de revolutie binnen Pokémon: de spellen gaan online. Maar hoewel dat de belangrijkste vernieuwing is, is het niet de enige vernieuwing.

Er zijn namelijk meer verschillende beestjes dan ooit tevoren te vangen: het immense aantal van 493! Ter vergelijking: de vorige drie generaties games bevatten respectievelijk 151, 251 en 386 verschillende Pokémon. Hierdoor is de speelduur van D/P ten opzichte van eerdere Pokémon games meer verlengd dan Pinoccio’s neus verlengd wordt wanneer hij liegt. Je zult werkelijk maanden bezig zijn voordat je Pokédex volledig gevuld is. En hier komt WFC in beeld. Want omdat de Pokédex in je eentje vullen een ondoenlijke missie is, kun je de hulp inschakelen van de hele wereld. Hoe dat gaat? GTS is de sleutel tot succes.

GTS? Wè? GTS staat voor Global Trade Station. Het is de marktplaats van D/P, hier worden Pokémon verhandeld. Wanneer jij op zoek bent naar een bepaalde Pokémon, kun je deze zoeken op deze marktplaats. In je beeld verschijnen tot zeven verschillende aanbieders. Zie je een aantrekkelijke ruil, dan tik je deze aan met je stylus en vindt de ruil meteen plaats. Zo kun je op een snelle manier vele moeilijk te krijgen Pokémon ruilen. Helaas is het nadeel dat er vele mafkezen zijn die belachelijk zeldzame Pokémon vragen voor een vrij gemakkelijk te vinden beestje. Ik noem het een vorm van spam, want door deze idioten blijven er meestal maar een paar normale aanbieders over van de zeven getoonde aanbieders. Hoewel dit soms frustrerend kan zijn, valt dit in het niet tegenover de werking van het systeem. Vaak zul je toch een aantrekkelijke ruil kunnen maken. Daarnaast kun je ook zelf Pokémon aanbieden, wat nog veel beter werkt dan zoeken. Want zolang je zelf niet idiote dingen gaat vragen, zul je binnen een paar dagen vaak jouw gevraagde Pokémon hebben gekregen.

Er is nog een onlinefunctie: je kunt online tegen elkaar vechten en ruilen. Om te ruilen moet je wel de friendcode van iemand anders hebben. Leuk van online ruilen is dat je tegen degene met wie je ruilt kunt praten. Zo zat ik eens met een vriend van me te overleggen welke Pokémon we allebei nog nodig hadden (en hoe het kroegbezoek de avond ervoor had uitgepakt, maar dat terzijde). Je hoeft dus niet langer bij elkaar in de buurt te zijn om met een bekende te kunnen ruilen. Natuurlijk kun je ook op internetfora friendcodes uitwisselen, maar dat wordt door Nintendo uiteraard sterk afgeraden, omdat je niet weet met wie je ruilt.

Voor Pokéfans is er nog meer goed nieuws. Want niet alleen worden de gebeden om de serie online te laten gaan eindelijk verhoord, ook kun je jouw favorieten uit alle Pokémonspellen voor de Gameboy Advance naar D/P laten migreren. Via Pal Park kun je per spel zes Pokémon per dag overzetten van je GBA spel naar D/P. Als je veel GBA titels hebt, dan zal dit enorm helpen om je Pokédex snel te vullen. Als je ooit een Pokémonspel geïmporteerd hebt, levert dit bij het overzetten geen problemen op zolang het een Engelstalig spel is. Er zit namelijk een language-lock op Pal Park. Japanse spellen kunnen dus mogelijk wel problemen opleveren.

Eigenlijk kan ik nog uren doorgaan over de waslijst aan vernieuwingen die D/P biedt. Dat kan natuurlijk niet, daarom zal ik alleen de belangrijkste vernieuwingen kort bespreken. Niet zozeer een vernieuwing, maar meer een terugkeer is de tijdsfunctie. Sommige Pokémon zijn alleen ’s nachts te vangen, terwijl anderen alleen ’s ochtends of overdag te vangen zijn. Nieuw is wel de Poketch, een apparaatje met allerlei verschillende functies, zoals een klok, een itemfinder, kaart en nog veel meer. Veel van deze functies krijg je van mensen, zodat het loont om met iedereen in een dorpje te praten. Er zijn natuurlijk ook weer een aantal nieuwe legendarische Pokémon, dat zijn Pokémon waarvan er maar één per spel te krijgen is en die meestal bovengemiddeld sterk zijn. In D/P zitten maarliefst veertien nieuwe legendarische Pokémon, waardoor het totale aantal boven de 30 uitkomt. Nog een andere toevoeging is de Underground, waar je alleen of met anderen naar fossielen en andere zeldzame voorwerpen kunt graven.

“Stop de lofzang, noem eens wat minpunten op!” Om eerlijk te zijn, valt er nu een stilte. Want het is serieus moeilijk om bij dit spel minpunten te verzinnen. Toch zijn er wel een paar verbeterpunten. Doordat je daadwerkelijk 493 Pokémon kunt vangen, is het overzicht vaak ver te zoeken. Alleen al het scrollen door de Pokédex, op zoek naar informatie over één bepaald beestje, kan je enkele minuten kosten. Hoewel mijn geheugen niet erg slecht is, is het gewoon bijna onmogelijk om bij te houden welke Pokémon je nu wel en niet gevangen hebt. Eigenlijk is 493 verschillende beestjes misschien wel te veel. Maar tegelijkertijd: was meer niet altijd beter? Een tweede verbeterpuntje is wat ik eerder al spam noemde: mensen die teveel vragen in een ruil op GTS, waardoor een goede deal vaak niet te vinden is. Verder zijn eigenlijk veel van de kleine minpunten uit eerdere Pokémonspellen weggewerkt. Zo zijn er niet langer twee verschillende fietsen, maar is er één fiets met twee versnellingen. Allerlei andere kleine minpuntjes zijn ook verholpen. Je kunt bijvoorbeeld nu een onbeperkt aantal voorwerpen bij je dragen, zodat je nooit meer het probleem hebt dat je een voorwerp moet achterlaten omdat je tas vol zit.

Conclusie en beoordeling

De tonen van de lofzang komen weer op, want Pokémon Diamond/Pearl is nou eenmaal een te goede game om niet positief over te zijn. Tenzij je een Pokémonhater bent, moet elke DS-bezitter dit spel gewoon zo snel mogelijk in zijn bezit zien te krijgen. De uitgebalanceerde gameplay, het verslavende verzamelen, het geniale GTS en het wegwerken van vrijwel elk minpunt uit de vorige generatie Pokémon spellen maken Diamond en Pearl tot fantastische spellen. Pokémon mag dan wel de melkkoe van Nintendo zijn, ook melkkoeien produceren melk. En deze melk kan nog steeds erg goed zijn. Dat is het geval bij Pokémon Diamond en Pearl. Dit spel is het beste deel uit de serie. Neem je vakantiedagen op, zeg al je afspraken af, boek een vakantie naar een zonnig oord en geniet van dit briljante spel. Punt uit.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Pokémon gaat online
 • X Pokémon = maanden bezig
 • Volledig uitgebalanceerde gameplay
 • Minpunten
 • Spam?
 • X Pokémon = chaos in je geheugen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zo een erg hoog cijfer, ik lees hem straks. Ben benieuwd wat Pro Evo gaat scoren, ik denk toch lager.

 • Amen.

 • EN terecht, ik kan niet wachten tot het moment dat we met FC IG de wereld veroveren ;)

 • Zeer goede recensie. Ik heb geldgebrek doordat ik BiA heb gekocht, maar als ik jarig ben ga ik hem zeker halen.

 • Terecht morgen maar eff halen denk ik

 • Mooi cijfer!

 • SUPER SPELL misschien vanavond nog ff halen bij intertoys

 • 10 tegen 10 _0_

 • heb hem gelijk gehaald, een topper, dat is het zeker. Die voetbalvibe komt nog beter over dan voorheem

 • Vet!!!

 • Geweldig spel met een meer dan terecht cijfer ;-)

 • Hele mooie recensie. Het cijfer ben ik dubbel en dwars met je eens. Dit is echt de beste voetbalgame ooit.

 • de beste FIFA-game sinds FIFA '98: Road to the World Cup.

  Amen! Die game heb ik honderden uren gespeeld en ik met deze FIFA gaat dat ook gebeuren!:D

 • Er worden meer nadelen genoemd in de recensie maar die staan niet bij het eindoordeel… Ook zien de verdediging en keepers er nog steeds enorm debiel uit.  Fanboys hebben het cijfer uitgedeeld.

 • En daarom komt ie morgen bij mij bezorgd door de TNT medewerker

 • @ Julian017

  Het feit dat jij het woord ''fanboy'' in je mond neemt, is voor mij reden genoeg om je verder niet serieus te nemen.  Maarja, ik weet het niet met voetbalgames. Elk jaar maar weer met een nieuw deel komen waar voor mijn gevoel te weinig verandering in zit om er weer 60 euro voor te betalen. Ik heb hier wel Fifa 2007 en Fifa 2008 liggen, maar dan wel gekocht toen ze 20 euro waren… Als ik voor het zelfde geld een game kan krijgen als Fallout 3, Bioshock, Far Cry 2, Star Wars: The Force Unleashed, Brothers in Arms Hells highway etc etc, waar veel meer vervrissende elementen in zitten dan een Fifa of Pro evo game kies ik voor die games.

 • Yeah…..dit word weer vele uurtjes met m`n maat achter de xbox zitten. En eindelijk de Nederlandse eredivisie erin:D

 • Morgen naar de winkel!!

 • Heb hem net gekocht ben het ongeveer wel eens met het cijfer

 • En dan krijgt FIFA 10 volgend jaar een dikke 10! :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren