1. The Orange Box (X360)

The Orange Box (X360)

Film kijken en gamen zijn, naar mijn mening, twee erg leuke activiteiten. En met de komst van Half life 2(HL2) in november 2004 zat ik helemaal goed. Met het ijzersterke verhaal en de overtuigende personages was/is het net of je in een interactieve film zit. Door velen wordt HL2 dan ook gezien als de beste game ooit gemaakt. En nu anno 2007 komt ontwikkelaar Valve met The Orange Box. Met ondermeer het nieuwe HL2; Episode Two, het veelbelovende Portal en de team-based multiplayer shooter: Team Fortress 2.

De laatste genoemde games zijn echter nog maar het topje van de ijsberg, want je krijgt er ook nog eens HL2 en HL2; Episode One bij. Hieronder zal ik de games stuk voor stuk bespreken.

Half Life 2

Je speelt een zekere kerel genaamd Gordon Freeman. Na zijn avontuur in HL1 wordt Gordon als een held gezien. Nu in deeltje twee heeft de Combine de wereld overgenomen. Ene Dr. Wallace Breen heeft de touwtjes in handen op aarde. Hij zit warmpjes in het hoofdkwartier van de Combine, genaamd The Citadel. Aan jou de taak om The Citadel te vernietigen en Dr. Breen naar het hiernamaals te sturen. Het verhaal

begint in een lab. Hier word je gelijk voorgesteld aan de hoofdpersonages van de game. Het plan is om je van daaruit naar een andere plek te transporten maar de machine werkt niet naar behoren en je komt niet verder dan buiten het lab. Van hieruit moet je de reis beginnen naar Alyx Vance en haar vader. Alyx is een meisje dat stevig in haar schoenen staat en graag wat Combine soldaten uit de weg wilt ruimen. Door het verhaal heen, dat overigens ijzersterk wordt neergezet, zal er geknald moeten worden. Zo heb je de standaard wapens maar ook het paradepaardje; de Gravity Gun. Hiermee kun je bijna elk losstaand object dat je tegenkomt optillen en tegen je vijanden aangooien. Dit werkt zo goed dat je het hele spel door zou kunnen lopen zonder ook maar een kogel af te vuren. (Oké misschien een paar dan) Alles klopt aan Half Life 2, het is een groot avontuur dat jaren bij je zal blijven.

Half Life 2: Episode One

Episode One begint waar Half Life 2 eindigde. Na je avontuur in The Citadel is het zaak om te ontsnappen uit City 17. Je moet jezelf door donkere parkeerplaatsen, de straten van City 17 en uiteindelijk een treinstation heen vechten. Episode One doet wat Half Life 2 ook al deed. Het verhaal gaat verder en het is weer lekker knallen geblazen maar iets nieuws is ver te zoeken. Overigens is dit geen minpunt want de game is gewoon erg goed. Wel is Alyx nu de gehele Episode bij je. Al veranderd dit weinig in de gameplay en loopt ze soms alleen maar in de weg.

Half Life 2: Episode Two

Je bent ontsnapt uit City 17 en jij en Alyx gaan op pad om haar vader te zoeken. Al snel weet je via de radio contact te maken met haar vader en ga je op zoek. In Episode Two zul je een weg moeten banen door weer een aantal nieuwe omgevingen. Het mooiste gebied is het bos waar je lekker door heen kan scheuren in je typisch Amerikaanse muscle-car. Het is een prachtig gezicht en ademt een geweldige sfeer uit. Ook zul je veel nieuwe vijanden tegenkomen. Een voorbeeld is de Hunter. Deze kom je vaak tegen in groepjes en zijn erg slim. Zoals in alle delen van HL2 is de variatie in de gameplay erg sterk. Zo zit je in een episch vuurgevecht en zo zit je in een klein kamertje te puzzelen hoe je eruit komt. Met alle nieuwe vijanden, omgevingen en voertuigen, is Episode Two, naar mijn mening, het beste uit de drie.

Portal

In Portal ben je niks minder dan een testobject voor

Aperture Science. Aperture Science laat mensen hun portal-gun testen. Met dit apparaat kan je portalen maken. Je maakt een portal en 30 meter verderop maak je er nog een. Loop nu door de een heen en je komt weer uit bij de ander. Zo simpel als het klinkt zo breinbrekend is het in de latere levels. Je begint in testchamber 01. In totaal zijn er 19 kamers die steeds lastiger worden. In het begin laat de ontwikkelaar je nog even wennen om je daarna in het diepe te gooien. Dan zul je echt moeten nadenken en de kamer goed bekijken om verder te komen. Later zul je ook gebruik moeten maken van blokken om deuren voor je open te houden en energy-balls, die we kennen uit HL, om schakelaren te activeren. Portal ziet er goed uit, is uitdagend en is een frisse wind door al het schietgeweld door.

Team Fortress 2

Ik denk dat Valve deze game bij The Orange Box heeft gedaan omdat er geen onlinemode in HL zit. Ik vind het hoe dan ook een geweldige oplossing. Team Fortress is een team-based multiplayer shooter. Zo zul

je goed samen moeten werken met je team om zogenaamde capture points over te nemen en vast te houden. Afgezien van de lag werkt dit uitstekend en is het erg tof om te spelen. Aan het begin van elk potje kies je één van de negen spelersklassen. Zo kun je op je gemakje de Medic zijn en je maten healen of je kiest ervoor om mensen in de fik te steken als Pyro. De verschillende klassen in de game zijn erg leuk bedacht, zo speelt iedereen zoals hij/zij zelf wilt. Wat gelijk opvalt aan Team Fortress is het grafische stijltje. De stijl komt dicht in de buurt van de film The Incredibles. Dit vind ik zelf een erg leuke keuze want zo onderscheid de game zichzelf ook van andere shooters. TF2 is een erg vermakelijke multiplayer game die mij in ieder geval lang zal boeien.

Conclusie en beoordeling

Half Life 2 The Orange Box is een must-have voor iedereen. Al deze games zijn op zichzelf al toppers. En nu heb je dus vijf toppers voor de prijs van één. De Half Life reeks is de beste ooit, portal is een geweldige verfrissende puzzelgame en met Team Fortress heb je uren multiplayer fun. Wat zit je dit nou te lezen? Kopen die hap.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • HL2 heeft een ijzersterk verhaal
 • Variatie in gameplay
 • Gezichts uitdrukkingen van de personages
 • Shootouts die je niet snel vergeet
 • Minpunten
 • Geen noemenswaardige punten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • voor NL Store had je alleen Bioshock en Pes2009 als demo's  De rest staat in de US store

 • Die DLC voor Eden is gewoon de sountrack, daar heb je in de game geen fuck aan (wel redelijk ok trouwens), ook voor Pixeljunk Monsters hetzelfde.  ES en BIA idd alleen in de US, volgens mij is deze hele update voor de US want er klopt eigenlijk geen donder van, of ze moeten het vanmorgen nog aangepast hebben. SC4 content was er gister niet.  En waar blijven al mijn andere SC4 kostuumpjes verdomme, de 360 heeft ze allemaal al lang.:P


 • True. Heb gisternacht nog brothers in arms gedownload en moet zeggen dat ik het toch wel weer tof vind volgens mij. Zo nog maar even wat langer proberen.

 • YEs Bioshock en Pes, maar kunnen jullie die volgende keer ook de US store er bij zetten?

 • Alles wat ik hiervan interessant vindt ben ik al aan het downloaden!

  Ik ben vooral benieuwd hoe Bioshock op de PS3 is.

 • Live seasons pack, wtf.

 • Yeah! Tomb Raider. <3

 • Oke dat is wel even kijken waard

 • PES gedownloadt. Ik ben blij met mijn aanschaf van FIFA 09.

 • K wil de Mirror's Edge demo :p

 • Ben wel benieuwd hoe bioschok op de ps3 eruit ziet.

 • Ik wou net zeggen, Hells Highway staat er ook tussen….maar eerst ff LBP speulen!! (Yup thnx guys voor de beta key;))

 • Ik denk dat ik deze demo's nie ga spelen omdat ik te druk met LBP en fifa bezig ben :)

 • PES moet ik ook nog eens downloaden, maar mijn keuze staat al vast: FIFA 09!!!

 • lijkt me wel erg duur die fifa live season

 • Zwaar onder de indruk van Bioshock. Zit alleen nog te twijfelen tussen Bioshock en Farcry 2…….

 • Farcry 2 zal ik dan kiezen want het heeft gewoon meer diepgang in het spel en er zijn zoveel mogelijkheden wat je kan doen. Ik ga eerst Farcry 2 halen.

 • Ga meteen de demo van Bioshock bekijken en vergelijken, maar natuurlijk ook die van PES

 • yeah eindelijk!

 • Nice

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren