1. Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Grand Theft Auto: Vice City (PC)

Sex, drugs en rock & roll, oftwel de jaren '80. De tien jaren waarin seks een statement werd, drugs erg normaal waren en rock & roll dé muziek was. Maar ook de jaren waarin de Berlijnse Muur viel en dus het communisme en waarin het Nederlands elftal hun enige internationale prijs tot dusver won. Helaas zijn er nooit zoveel games verschenen die zich in de jaren '80 afspelen. Totdat Rockstar met een van hun gekke ideeën kwam en besloot om het nieuwste uit hun bekendste franchise, namelijk GTA af te laten spelen in de jaren '80. Zo ontstond GTA: Vice City.

Zoals in de inleiding duidelijk is gemaakt, speelt Vice City zich af gedurende volgens sommigen de beste tien jaren uit de 20e eeuw. Als speler neem jij de rol aan als Tommy Vercetti, een vent die andermans vuile klusjes met genoegen opknapt en daarmee zijn dagelijks brood verdiend. Helaas gaat het op één dag fout, wanneer Tommy gedurende een drugsdeal onder vuur wordt genomen. Tommy overleeft het, maar de buit niet en zijn baas is laaiend. Tommy is niet langer welkom en moet zich weer helemaal omhoog zien te werken, totdat hij een eigen imperium heeft. Hiermee sluit hij vriendschappen met mensen die hem verder kunnen helpen, op weg naar zijn eeuwige roem.

Het verhaal was weer een typisch GTA verhaal, maar ik vond ook een aantal vergelijkingen gedurende het spelen. Zo klinkt het hele verhaal net als Scarface en vond ik een missie waarin Tommy Vercetti en Lance Vance (partner van Tommy) een villa bestormen vrij veel weghebben van de samenwerking tussen Samuel L. Jackson en John Travolta in Pulp Fiction. Uiteindelijk maakt het er de game niet slechter van. Je bent zoals gewoonlijk weer bezig met het aannemen en voltooien van missies, variërend van het vermoorden van mensen tot het simpel vinden van een voorwerp. Tel daar nog eens de verschillende zijmissies bij op en dan mag je zeggen dat Vice City een hoge replaywaarde heeft.

Net zoals elke andere GTA titel, heeft ook Vice City weer een stad die je vrijuit kunt bezoeken. Je mag doen en laten wat je wilt in Vice City. Een van de tofste dingen die me is opgevallen, is het feit dat de stad Vice City ook daadwerkelijk leeft. Ik heb games gespeeld waar je een grote stad had, maar die erg dunbevolkt was. Hier zie je op straat ongelukken gebeuren, bendes die elkaar tot de laatste man afschieten en de politie die de hele zooi op orde wil brengen en wat natuurlijk hopeloos faalt. Het is me zelfs wel eens voorgekomen dat ik zonder geen enkele reden werd aangevallen door een bende. Hierdoor moest ik weer rennen voor mijn leven en zorgen dat ik niet werd gepakt.

Om weer terug te vechten, zijn er in Vice City verschillende winkels en dealers die wapens verkopen. Je hebt een breed assortiment aan wapens tot je beschikking. Slagvoorwerpen zoals een honkbalknuppel, machet of een kettingzaak (persoonlijke favoriet), maar je kunt ook voor het zwaarder geschut gaan. Zal ik de kleine maar snelle uzi gebruiken, of maai ik iedereen neer met een lomp machinegeweer? De keuze is aan jou, maar het blijft gewoon tof om een headshot te maken, terwijl je ziet hoe er een fontein ontstaat die liters bloed uitspuit.

Behalve wapens zijn er aan voertuigen ook geen gebrek. Auto's, motoren, speedboten en zelfs helikopters zijn tot je beschikking. Deze voertuigen komen vooral van pas wanneer je missies speelt die je binnen een bepaalde tijdslimiet moet zien te voltooien. Maar de voertuigen zijn ook een bron voor de muziek. Er zijn een aantal radiostations te luisteren en je kunt eventueel muziek overplaatsen via je computer naar Vice City. Zo kun je naar je favoriete muziek luisteren tijdens het spelen, want zeg nou zelf: hoe vaak zul je Jan Smit horen in een GTA game? Helaas is het wel een groot minpunt dat wanneer je in het water belandt samen met het voertuig waar je op/in rijdt, je bij de vissen mag slapen, want zwemmen is niet mogelijk in Vice City.

Om toch nog bij de muziek te blijven, wil ik eraan toevoegen dat de muziek buitengewoon geweldig is in GTA. De makers hebben geen rare fratsen uitgehaald, zoals muziek uit deze tijd plaatsen in een game die zich 20 jaar terug afspeelt. Muziek van bekende artiesten uit de eighties , zoals Toto, Michael Jackson en Bryan Adams zorgen voor de muzikale noot en hebben een grote bijdrage aan de sfeer rondom Vice City. Tijdens het luisteren van de muziek leek het wel alsof ik in de jaren '80 was. Ook grafisch is Vice City vier jaar na dató nog lang niet verouderd. De automodellen zien er netjes uit en de hele stad is ook verzorgd. Je ziet duidelijk het onderscheid tussen de rijken en de armen. Vooral de momenten tijdens zonsopgang blijven prachtig. Klein minpunt vind ik persoonlijk de gezichtanimaties. Deze zijn al vrij verouderd, gezien het feit dat deze haast geen emotie bevatten.

Net zoals bijna elke GTA titel negatief in het nieuws is gekomen, is Vice City ook het slachtoffer geworden. Doordat er in de game verschillende bendes, voornamelijk afkomstig uit Cuba en Haïti elkaar doodden, waren er vooral vanuit die twee landen protest geuit tegen Vice City. Maar protest of niet, je kunt duidelijk merken dat de bendeleden waarmee je soms samen vecht, nooit hun school hebben afgemaakt. Ben je lekker bezig om veel tickets to heaven uit te delen aan belangstellenden, loopt er weer een bendelid voor je. Bendelid dood en is de hele bende boos op jou, waardoor ze je de rug toekeren.

Conclusie en beoordeling

GTA Vice City is een van de beste, zoniet de beste GTA ooit gemaakt. Mede dankzij de geweldige muziek en setting, waarin de game zich afspeelt, is dit een game die je zeker eens moet hebben gespeeld. Hoewel zwemmen in Vice City verboden is en de gezichanimaties haast geen emoties bevatten, weerhoudt het me er niet van om te zeggen dat dit een ervaring is die je lang zal bijblijven.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Vrijheid
 • Sfeer
 • Muziek
 • Grafisch
 • Hoge replaywaarde
 • Voertuigen
 • Minpunten
 • Je kunt niet zwemmen
 • Personages hebben haast geen emotie in hun gezichtuitdrukkingen
 • Bendeleden zijn nogal dom

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wil liever een Mario Tennis op de Wii die er speciaal voor is gemaakt. Mario Power Tennis werkte zo goed op de Cube omdat ie er ook speciaal voor was gemaakt.

 • Ze mogen ook meteen online multiplayer bij Metroid Prime 1 en/of 2 doen…

 • Hulde: De cube is destijds neergesabeld en had toch een aantal minder bekende pareltjes. Mooi dat we die nu op de Wii kunnen ervaren, vooral omdat cubegames niet meer voor het oprapen liggen.  * Donkey Kong Jungle Beat is echt geweldig!! Trouwens ontwikkeld

  door dezelfde studio als Super Mario Galaxy! Aanrader en ook

  grafisch top! Dit is echt zo'n game die ik nooit wegdoe. Ondanks al

  het next-gen geweld. Met een beetje mazzel scoor je hem nog op

  marktplaats.

  * Chibi- Robo is een hartverwarmende kleine game> Echt gewelig!

  Klinkt misschien wat saai…maar je bent belast met het huishouden

  en beleeft daarbij allerlei avonturen. Lollig dat de game in NL

  helemaal niet aansloeg, maar in sommige landen een cultstatus

  heeft verworven. Devs ( SKIP ) hebben ook

  een Wii game in de maak: Captain Rainbow. Raar maar lekker!

  Vaak nog te verkrijgen op Ebay. • Alstublieft Crystal Chronicles maar dan met normale multiplayer! :D

 • Ik ben stiekem wel benieuwd naar Donkey Kong, Chibi Robot en de Metroid-games. Misschien toch maar eens proberen wanneer de nieuwe besturing werkt (en ze niet al te duren worden, ik ken Nintendo ondertussen wel…).

 • Metroid prime 1 en 2_0_

  Maar ik hoop nog liever dat jullie aan een opvolger werken:)

 • METROID PRIME!!  Ik heb 1 en 2 nooit zelf gehad, ik MOET ze hebben mét Wii besturing!

  En dan hoop ik nog het meest op een offline splitscreen multiplayer…

 • Tsja haal er geen van in huis aangezien ik ze allemaal gewoon al heb voor de cube.

 • En weer zeg ik: overbodig!

  Ik zit niet te wachten op opgewarmde cube titels, maar ik wil nieuwe delen van games.

  Dan hebben we motion controlls, breedbeeld en 480p ondersteuning, én een compleet nieuwe game.

  Ik zeg, doorspoelen deze rotzooi, hoe goed de cube games ook zijn.

  Als je ze zonodig wilt spelen, wat ook aan te raden is, koop ze dan 2e hands via marktplaats ofzo.

  Jungle Beat is zoveel leuker met de bongo's dan met de wiimote en nunchuck. • OMG !!!  Metroid Prime en Metroid Prime 2: Dark Echoes  Hier heb ik zo op gehoopt. Op de cube ben ik op een begeven moment afgehaakt. Omdat ik niet verder kwam. Op dat moment had ik niet de doorzettings kracht om het vaker te proberen. Het spel is toen in de Massa aan games verdwenen. Met de Wii controles gaat het deze keer helemaal goedkomen.  Pikmin 2  Yes ! Ik probeer deze al een tijdje op marktplaats te kopen. Maar het spel is vrij zeldzaam en bijna niet meer te krijgen. Onder de 40 euro gaat het je niet lukken als je hem al vind. Deze koop ik dan ook meteen en wii controles zijn hier zeker op zijn plaats.

  Donkey Kong Jungle Beat, Chibi Robo! koop ik ook zeker.

 • Metroid prime 1 & 2 zijn toppers! DK Jungle beat ook btw, maar dan wel gespeeld met de bongos. Ik ben bang dat je op de Wii gewoon met de controllers moet schudden… :S

 • beter wordt het metroid prime met online modes.

 • hopelijk komt baiten kaitos ook:P

 • Chibi Robo! please.

 • Leuk hoor, Nintendo, verneuk mijn Primes nu ook maar!

 • woehoe chibi robo

 • Nu nog Zelda the wind waker Pokemon colleseum en Super Mario Sunshine en dan ga ik een dansje doen XD

 • Ik heb me Wii'tje al een half jaar opgeborgen en dat blijft ie voorlopig ook, aangezien er geen topgames meer uitkomen het komende (na)jaar.

 • Metroid prime gaat waarschijnlijk in mijn collectie komen :] De schenen echt ontzettend goed te zijn, maar je kan ze nu zowat nergens meer krijgen :[.

 • Donkey Kong Jungle Beat en Chibi Robo heb ik nooit gehad. Vind het wel gaaf dat ze opnieuw voor de Wii komen, compleet met Wii-besturing.

  En MP 2 haal ik misschien nog een keer :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren