1. Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Pro Evolution Soccer. Een mooie serie voetbal spellen. Ik begon er mee bij 4. Daarvoor speelde ik THIS IS FOOTBALL, een groot verschil dus. Meteen verkocht. Ik speel altijd alleen, dus de wedstrijdjes tegen de computer gingen vervelen, kon me niet plezieren met de Master League. Maar de edit mode bracht altijd redding. Ik maakte mijn eigen mannetjes, de Engelse competitie heel en de populairste schoenen. Pro evolution 6 was een mooie game, mijn favoriete club Manchester was erbij. Maar nieuw seizoen, nieuw tenue. Voor pro 6 geen probleem. Ik van TEAM A dus Manchester United maken. Spelers overnemen en nieuw tenue, prachtig. Nu wachten op pes 2008……

Vol verwachting ga ik naar Den Haag om bij de gameshop mijn voordeel te halen en het spel voor 38 euro te kopen. Wetend dat ik Messi in de teaser een panna zag maken met een Nike bal en vol verwachting naar huis ging. Een maal thuis zet ik mijn ps3 aan en bekijk de intro, mooie trucjes maar toch niet zo geweldig( vind die van pes 4 nog steeds het mooiste met de schaduweffecten)

Ik bekijk de index die verandert is. Ik druk op exhibition en bekijk uit welke teams ik kan kiezen jammer genoeg staat er net als pes 5 weer Man Red en North Londen. Ik kies dan maar voor landen teams. Ik kies Portugal en kies als tegenstander Israël die er in pes 6 er niet bij was. Ik kom bij de set-up en de style is helemaal anders dan de voorgangers. Mooie blauwe balken en er zijn een paar verschillenen in het selecteren wie de vrije trappen neemt. Ik kan nu ook kiezen welke verdedigers ik laat op komen bij corners. Klaar met de opstelling druk ik op start en wacht vol spanning om wat er gaat komen.

Ik zie Nuno Gomes die sprekend lijkt die de voet onder zijn bal heeft. Helaas had ik iets gemist want er was geen entrance scene. Ik bekijk voordat ik Nuno Gomes de bal laat passen rustig naar het veld. Het ziet er waanzinnig mooi uit, een groot verschil met pes 6, ik weet niet op het daadwerkelijk door het nieuwe deel komt of de ps3 zoveel verschil maakt met ps2 maar prachtig. Ik speel vaak zonder muziek maar omdat ik alleen was deed ik toch het geluid aan. Ik hoor de fans schreeuwen en joelen en vind het erg realistisch en het verschilt bijna niet van de werkelijkheid. Ik begin de bal rustig rond te tikken en het speelt net iets lekkerder. Volgens was het ietsje trager dan pes 6. Na rustig bal rond getikt te hebben ga ik vol in de aanval, ik geef een pass en vol ontzet zie ik dat mijn bal werd onderschept, en realiseerde me dat het toch wel een beetje moeilijk gaat worden. Ik merkte weer op zoals de andere delen dat er helaas toch te klein verschil is tussen een erg snelle speler zoals Cristiano Ronaldoen normaal tot trage speler is. Je zou tenminste kunnen verwachten dat als je een speler voorbij speelt met de dribbelaar dat je niet meteen weer ingehaald word, helaas is dit het geval. Ik vond het ook erg lastig om de bal af te pakken van mijn tegenstander. Zelfs met vierkantje( waarbij je met 2 spelers op de man gaat ) krijg je de bal lastig. Dit was niet erg want het was in 6 ook iets te makkelijk. Na een aanval te hebben afgeweerd maakte ik met Quaresma een actie en maakte zo mijn eerste pes 2008 goal. Quaresma ziet er dolblij uit en de spelers om hem heen ook.

In de replay bekijk ik mijn goal en de rest van de spelers, ze lijken allemaal zo sprekend en het shirt van Portugal klopt helemaal, tot ik bij Ronaldo kwam, de coverboy, nummer 17: klopt, tape: klopt, Nike Mercurial Vapor: ??? het leek verdacht veel op de schoenen tijdens het spelen maar zo te zien is er geen licentie voor Nike. Wat jammer, maar die zal ik wel weer maken in de edit-mode. Ik was benieuwd naar het shirtje trekkenen de schwalbes maar had geen flauw idee hoe het moest.

Ik won de wedstrijd met 3-1 en was erg blij met de gameplay en de graphics.

Helaas kan ik jullie niet informeren over de Master League wat mij niet bevalt. Ik heb het een paar keer geprobeerd maar vond het niet iets voor mij.

De modes cup en league zitten er veel gewoon bij dus je kan weer een competities en een toernooi spelen.

Edit-Mode, de mode wat bij mij altijd een hoog aanzien had, zit er natuurlijk nog in. Ik bekijk de index die toch verdacht kort is, ik mis de optie van de edit boots en edit emblem en logo’s. Vreemd maar ik dacht dat ik die misschien ergens anders zou aantreffen. Ik druk op create player en begin zo mijn eigen mannetje te maken. Ik begin met de face en zie de optie om het met een eye toy te fotograferen.

Ik probeer en zie een donkere schim, ik doe het licht aan en er komt een erg gele foto van mij: dit komt nooit goed. Na een paar te hebben geprobeerd heb ik een degelijke foto maar op de rest van mijn gezicht er bij te passen, zie ik er toch veel te blank uit. Ik laat dit deel achterwege en probeer gewoon op de normale manier een evenbeeld te maken. Het is nu niet meer de optie om dezelfde gezichten en hairstyle van de echte voetballers erin te doen, wat toch wel jammer is. Ik kies boots uit en zie 9 verschillende schoenen. 4 pes stock schoenen die er wel realistisch uit zien maar ik heb ze nog nooit in het echt gezien. De rest zijn Adidas. Als ik nou schoenen mocht uit kiezen voor pro zou ik tenminste de meest populairste schoenen nemen, of niet? Boot nummer 9 is een Adidas f50 niet zo erg toch….maar het is een groene!! Niemand draagt die schoenen echt niemand. Dit vond ik toch wel het vreemdste wat pes 2008 tot nu toe bracht: geen Nike schoenen( toch licensie of niet? ) , geen edit boot mode en de keuze voor de schoenen die er wel zijn. Ik ga nu voor de edit team mode. Ik probeer Manchester te fixen maar zonder AIG en Nike logo zal het nooit het echte zijn. Weliswaar kan je weer met de eye toy een foto maken maar hebt hetzelfde probleem als met het gezicht.

Ik doe weer een exhibition en doe dit keer de entrance scene aan. Kies snel een paar teams en bekijk het filmpje. Dit vond ik een prachtig entrance scene, als eerst zie je het publiek. Je ziet niet echt mensen maar opeens zie je een soort van zoom-in en bekijk je een klappende supporter. Uiteindelijk zie je de scheidsrechters( jawel alle 4 inclusief vierde official ) het veld oplopen gevolgd door de spelers. Ze gaan netjes naast elkaar staan en je ziet de opstellingen.

Voor de meeste PES fans zal het een heerlijk spel blijven. Als je puur om het spelen speelt en de graphics zal je dit spel eindeloos kunnen spelen, een potje met een vriend wordt ook leuk en ik verloor zelfs een potje tegen een vriend die het nog nooit had gespeeld. Ik vind het voor mijn zelf niet goed genoeg en zal pes 6 regelmatig tot vaak er weer even bij pakken.

Dit was mijn eerste recensie en ik heb hem verbeterd met de tips van Killer 1990

Bedankt en veel speelplezier

Cross King

Conclusie en beoordeling

Het nieuw deel brengt veel veranderingen, de gameplay is veel leuker en de graphics mooier.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Mooie graphics
 • Goede gameplay.
 • Minpunten
 • Edit mode ver achteruit.
 • Geen Nike contract.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Klinkt toch echt niet verkeerd. Misschien een verborgen pareltje?

 • Ik ben benieuwd hoe het succes in Europa zal zijn.

 • zo te zien is deze spel zo slecht nog niet

 • ik heb deel 1 heel veel gespeelt. 2 jaar lang ofzo :P deel 2 lijkt mij ook heel luek. deel 1 werd tog best veel gespeelt. niet alleen door azie maar het waren dan vooral private servers :(

 • Mwah, wel geinig.

 • Prisontale was legendarisch, laten we hopen dat PT II minstens zo goed wordt.

 • we zien het wel hoe het loopt

 • Guild Wars ripoff…

 • Je trekt zowat nog een engere kop dan dat figuur naast je op de foto, Arthur :P

 • Nooit eerder van gehoord, klinkt leuk. :)

 • Zal allemaal wel leuk kunnen zijn, maar geen mmo meer voor mij. Kost mij te veel tijd.

 • Deze game ziet er wel leuk uit, mischien is hij wel het proberen waard.

  Ik hoop wel dat hij een echt goede sfeer heeft, zoals de grootste MMORPG WoW, daar is de sfeer geweldig, vind ik zelf!

 • leuke impressie vooral die foto doet het hem.

 • Heb hier echt nog nooit van gehoord maar klinkt allemaal erg goed. Ga het zeker een keer proberen.

 • Guild Wars ripoff…

  And the Noobreaction of the Year-Award goes to..

 • *zucht* nog een MMORPG, ze kunnen better stoppen met het maken van MMORPG's en WoW de eer geven, die verslaan ze toch nooit…  ze kunnen beter andere MMO games maken, zoals MMO-shooters (S4 League), of MMO-action(Grand Chase) games ;)

 • We zullen zien wat voor shit deze game zal gaan brengen.

 • Welke andere westerse MMORPGs?

 • @3L1T3  Jep… behalve dan dat Priston Tale veel ouder is dan Guild Wars… Jezus kap nou eens met van die kutopmerkingen zonder dat je weet waar je het over hebt.  Priston Tale heb ik vroeger wel een maandje gespeeld, toen werd het een te groot korean grindfest voor mij. Misschien ga ik als er een open beta is van deze hem maar eens checken :).


 • Ik ben al wel een tijdje aant wachten op deze game. Ik verveel mezelf dan ook steendood en kan wel wat verfrissing gebruiken. PTII Hoort dan ook in dat rijtje thuis, net zoals Aion, GW2 en Blade&Soul.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren