1. FIFA 08 (X360)

FIFA 08 (X360)

‘Het lijkt wel alsof hij de bal aan een touwtje heeft’, één van de meest lachwekkende uitspraken van Evert ten Debacle in FIFA 2007 voor de Xbox 360. Samen met Youri Brulder zorgde hij constant voor droge en frustrerende opmerkingen waar je als FIFA-fanaat zo nu en dan krankzinnig van werd. Ook had ontwikkelaar Electronic Arts Sports te weinig kaas gegeten van de algehele ontwikkeling van de game: er waren weinig licenties, er zaten veel fouten in de gameplay en op de netwerken van Xbox Live viel weinig leuks te beleven. De ontwikkelaar hield deze uitspraken in het achterhoofd en keek met goede hoop naar volgend jaar, wanneer de 2008-editie van FIFA zou verschijnen.

FIFA Football 2008 is volgens EA Sports de beste FIFA-game van de 21e eeuw. Ze hebben anderhalf jaar lang hard gewerkt aan de game om de concurrent Pro Evolution Soccer eens flink uit de schijnwerpers te zetten. De laatste jaren waren die pogingen vergeefs, maar nu ziet het er wél naar uit dat de voetbalgame van Konami eindelijk zijn gelijke heeft gevonden.

Dat komt vooral omdat de speelwijze in FIFA 2008 er onvoorspelbaarder, levendiger en moeilijker op is geworden. Er zijn ten eerste een hoop nieuwe animaties toegevoegd die allen zeer realistisch op beeld worden gebracht. Zo hebben we een heel assortiment aan trucjes en reageren de buitenstaanders in het veld waarheidsgetrouw door écht mee te doen met het spel. Ten tweede is de snelheid behoorlijk vertraagd waardoor de verschillen tussen een echte en virtuele wedstrijd miniem zijn geworden. Liefhebbers van FIFA moeten wel even behoorlijk wennen aan de nieuwe speelstijl, want het vraagt veel van je geduld en voetbalinzicht tijdens het spelen. Deze nieuwe manier van spelen kán veel spelers afschrikken, omdat die het meestal niet zien zitten om er meer dan een minuut over te doen om een kans te creëren. Het is dan ook een kwestie van smaak, hoewel dit nieuwe stijltje mij in ieder geval wel bevalt.

Toch blijft de (verbeterde) gameplay in FIFA 2008 fouten kennen. Zo zijn bijvoorbeeld de vrije schoppen op het middenveld dramatisch te noemen. Negen van de tien keer wordt de bal namelijk wel veroverd, en dit komt niet door het feit dat ik geen sterspeler ben, maar gewoon door de trage reactiesnelheden van je medespelers. Daarnaast lijkt het wel of de keepers net terugkomen van een avondje stappen, want óók zij reageren niet al te snel op het spel wat aan de gang is. Ze komen namelijk slecht uit, maken onnodig de meest rare (snoek)duiken en verrichten de meest sukkelige uittrappen.

Herkenbare fouten waar de reeks al jaren mee kampt. Op zich wel jammer, want dat er veel verbeterd is in deze 2008-editie zal niemand zijn ontgaan. Ik vind het daarom ook zo raar dat de scheidsrechters dit keer níet te zien zijn op het veld. Als wij namelijk terug in de tijd een kijkje nemen naar een spel als FIFA 2004 voor de PlayStation 2, dan zie je daar toch echt scheidsrechters hun ding doen in het veld. Een mierenneukpuntje, oké, maar aangezien de game hoog scoort op het realisme, doet dit gegeven daar toch wat afbreuk aan. Daar komt trouwens nog bij dat de scheidsrechters niet van een behoorlijk niveau zijn, door de onzekere en verbazingwekkende beslissingen kun je als voetballiefhebber al snel afhaken.

Men ziet dan ook dat de concurrent meer punten scoort op dat gebied. Echter, als we in FIFA 08 kijken naar een schijtlading aan gamemodi, competities, spelers en andere statistiekjes valt er in dit deel niets te klagen. Zelfs de meest onbekende competities (zoals de Zweedse) zitten in de game verwerkt, waardoor er voor ieder wat wils is. Daarnaast is de hoofdattractie van de franchise, de carrièremodus, weer volop aanwezig, inclusief alle transfers en allerlei zaken die komen kijken bij het voetbaltrainer zijn. Offline spelers komen dus flink aan hun trekken, ware het niet dat Electronic Arts het hele jaar lang heeft lopen opscheppen over een andere gloednieuwe modus in de game.

In FIFA 08 is het namelijk mogelijk om in de ‘Be A Pro-modus’ slechts één speler onder controle te nemen. Met de knoppen die je tijdens een normale wedstrijd gebruikt om te passen en te schieten, kan je nu naar je medespelers roepen dat je de bal diep, of in de voeten aangespeeld wilt hebben. Een leuke vernieuwing, zeker met het oog op 2010, wanneer het mogelijk moet zijn om met elf tegen elf te spelen. Hetgeen wat ik dan ook zo jammer vind, is dat Be A Pro beperkt blijft tot het offline spelen van een vriendschappelijke wedstrijd. Waarom EA Sports dit heeft besloten is mij een raadsel. Misschien omdat on-line spelers al genoeg te doen hebben op de netwerken van Xbox Live.

Liefhebbers van datgeen kunnen namelijk, naast het spelen van een (on)geklasseerde wedstrijd, een competitie starten waarin maximaal 32 vrienden deel kunnen nemen. Ook zijn er de zogenaamde ‘interactieve wedstrijden’, die het mogelijk maken om wedstrijden die volgende week beginnen virtueel mee te maken. Sowieso is de online functionaliteit interessanter dan ooit door een speciale sectie te wijden aan voetbalnieuws en alles wat er in de voetballerij gebeurt. Dit maakt het tevens ook mogelijk om midden in het seizoen de transfers van een rooster update te voorzien, zodat je ook na de winterstop met de juiste spelers aan de slag kunt gaan.

Tot slot is de sfeer om je vingers bij af te likken. Clubliederen als ‘You will never walk alone’ en ‘Blaydon Races’ brengen de emoties bij jezelf op een heel hoog punt. Het allermooiste vind ik eigenlijk nog wel de stadionspeakers: deze roepen namelijk de namen van de spelers om in diverse talen (afhankelijk van het stadion) voor het begin van de wedstrijd, maar ook nadat een speler gescoord heeft. Als klap op de vuurpijl reageert het publiek ook nog eens op die speaker, waardoor de sfeer nog nooit zo goed is geweest in een voetbalgame. Tel daarbij het wederom geweldige grafische aspect erbij op, en je hebt te maken met een fantastische audiovisuele game, met helaas wat rare hoofden op de rompjes van de spelers.

Wat ook jammer is, is dat de Nederlandse versie van FIFA 2008 alleen is voorzien met het Nederlandse commentaar. Nu word je iedere keer weer geconfronteerd met rare uitspraken van Evert ten Napel en Youri Mulder. Ze doen het nu een aantal jaartjes, maar ze zijn geen zak opgeschoten wat betreft de emoties tijdens het analyseren van een wedstrijd. Het blijft allemaal suf en duf en nog nooit heb ik zoveel fouten ontdekt als bij deze twee gevoelloze voetballiefhebbers.

Conclusie en beoordeling

Ik ben het met Electronic Arts Sports eens: dit is de beste FIFA-game van de 21e eeuw, zoniet de beste FIFA-game ooit. Liefhebbers krijgen namelijk een complete voetbalgame voorgeschoteld met alle officiële licenties, een schijtlading aan competities en superleuke modi op zowel on-line als offline gebied. Ten slotte is het ook nog een lekkere, realistische voetbalgame die bestempeld mag worden als de meest sfeervolle game tot nu toe. Daar doen zelfs Evert & Youri, een paar gameplay-foutjes en de matige gezichten geen afbreuk aan.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • De meest realistische voetbalgame tot nu toe
 • Een schijtlading aan gamemodi, licenties, competities, spelers en statistieken
 • Audiovisueel briljant te noemen
 • Sfeer is van een ongekend niveau
 • Minpunten
 • Ook dit deel kampt met typische FIFA-fouten
 • Be a Pro’-modus is leuk, maar mist variatie
 • De gezichten missen hier en daar detail
 • Het gevoelloze duo Youri & Evert!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Pirates of the Caribbean in Little Big Planet!:P Ik wacht t allemaal wel rustig af. Ben iig erg benieuwd :)

 • lol nu al content…

 • Ikhoop op muziek importeren of foto's maken en die dan op HD opslaat :)

 • 'k heb het niet zo met Disney, en heb geen PS3

 • de game werkt zo verslavend, o mijn god :P

 • Dat is snel….

 • Ik wil als kale picard.

 • Bambi content nee, Pirates of the Caribbean content ja :D

 • Disney content zou een goeie stap zijn voor LBP. Met thema levels als in Kingdom Hearts!! :D

 • de game is nog niet uit en al content :')

 • de game is nog niet uit en al content :')

 • Er is nooit content teveel :P! Opzich kan je Disney goed uitwerken in LBP, zolang het maar meer LBP blijft en minder Disney!

 • geinig!

 • kan tof zijn, dit spel wordt ongelooflijk goed en speelbaar voor iedereen omdat het niet 1 type gamer georienteerd is.

 • Te vet! Echt heel cool!

 • Hahaha, die gasten hebben echt een top bedrijf en een mooie toekomst!!

 • Vette shit! Ik zou wel Mickey mouse willen spelen

 • Hmm. lijkt me wel geinig eigenlijk, zolang ze er maar niet mee gaan overdrijven.

 • Vette shit. Lekker met een bezemsteel door je levels vliegen :P

 • hopelllijk komen er elke week nieuwe voorwerpen en content!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren