1. Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Pro Evolution Soccer 2008 (PS3)

Laten we bij het begin beginnen alvorens een begin te maken aan het begin van mijn beginners-memberrecensie..

Na een lange dag op mijn werk doorgebracht te hebben, en met de galmende echo van het eeuwige gezeur van mijn baas door mijn botten, klop ik aan bij mijn broer. Terwijl ik aan het kloppen ben zie ik tot mijn verbazing dat zijn deur open staat, mijn verbazing groeit nog meer wanneer ik een vreemd soort onmenselijk geluid hoor. Nee, Amsterdam is nou niet bepaald een stad waar je een voordeur zomaar open laat staan, er moet hier iets merkwaardigs gebeurd zijn en mijn moedr overwon mijn angst..

De deur klapt open en ik zie mijn werkloze broer nog in zijn ondergoed. In zijn hand iets rechthoekigs, een spel wellicht. Ongeloof… Ik kijk beter want dat kan niet, ISS Pro 2008 zou pas vanaf 25 oktober te koop zijn..Is dit een nare droom?..Is dit Gods straf voor mijn illegale zakken vullen bij het snoep scheppen in Yamin?…. Vervolgens komt er een gedeelte waarvan ik me nog slechts vage beelden kan herinneren; beide zijn handen omhoog- het rechthoekig gevormde object nu stevig omklemmend en het wordt duidelijker, mijn ogen ontraffelen een ps3 logo en daarnaast de letters ISS PRO..Het is dus toch waar en geen angstdroom denk ik, terwijl zijn bulderende stem door de woonkamer galmt:……HIJ IS ER!!!

Het heeft niet veel nu om een introductie te schrijven voor een spel wat al zo lang de console en pc markten beheerst in het voetbalgenre. Al mijn woorden zouden als een slappe piemel door een slagroom taart slaan als ik me hier maar ook enigszins mee zou bezighouden, en in een dergelijke kliederboel heb ik dus totaal geen zin.Ik begin dus bij mijn broer..

Terwijl mijn broer in zijn befaamde Zeeman witte ondergoed het spelletje in de nog maagdelijke maar reeds door andere spellen bevuilde gleuf van zijn ps3 machine schuift stijgt het kloppen van mijn hart even snel als de bilnaad van mijn broer in zijn helaas steeds meer onthullende ondergoed. Ik schud het beeld van me af en concentreer me op zijn nieuwe aanwinst die nu haar weg heeft gevonden in haar moederschip, de Playstation 3. En terwijl het muisstille “gehijg” van de kleine Japanse mij als muziek in de oren klinkt worden mijn ogen verrast door een explosie aan beelden die het mooie nieuwe intro van ISS PRO 2008 op zijn tv scherm tovert.

Prachtige beelden wisselen elkaar af, waarbij het voetballen centraal staat uiteraard, maar waar genoeg ruimte is weggelaten voor een mooie voorbeeld van hoe je voetbal met abstracte beelden kunt combineren maar toch fascinerend genoeg blijft om de gemiddelde nerd aan het beeld gekluisterd te houden, zonder dat daarbij na afloop een rukdoekje en een schone onderbroek nodig zijn.

En terwijl ik mijn onderbroek rechtzet kruip ik naar achter, naast de bank de harige poten van mijn broer omzeilend grijp ik naar de laatste controller die de grip van zijn vettige vingers heeft weten te ontvluchten en nu een veilige haven in de mijne gevonden heeft. Gevoelens van extase golven door mijn lijf heen terwijl ik met grote snelheid door het menu scroll, me herinnerend aan mijn ex-vriendin en aan de seks die waarmee ik me met dezelfde gemakken kon bedienen. Het ging haar helaas alleen meestal wat te vlug en dat is dan ook de reden waarom ik het woordje ex voor vriendin zet wanneer zij het onderwerp wordt van een conversatie. Gelukkig heb ik nu ISS PRO 2008 en die heeft nooit last van hoofdpijn of van een niet te lokaliseren clitoris.

Mijn broer, waar ik vanaf dit moment naar refereer als ‘ de smeerlap’, kiest zoals een smeerlap het betaamt de beste ploeg: Barcelona. We starten de game nadat ik the best of the rest Milan heb gekozen en ik zie hoe zijn vettige vingers een steeds diepere druk op zijn arme controller uitvoeren. Ik heb nooit gedacht dat ik een dergelijke verkrachting gade zou slaan zonder daar bij in te grijpen. Maar uit pure fascinatie voor zijn onverzadigbare drang naar het volledige ontklemmen van een naar Japanse handen model gecreëerde controller fixeert het me..Voor eventjes want een onverwoestbare drang die uit mijn meest innerlijke een weg naar buiten probeert te banen vindt via mijn vinger nu het kruisje..Start...Het spel kan beginnen.

Vloeiend lopen de mannetjes door het beeld, mannetjes waarvan ik soms fantaseer dat ze een daadwerkelijk leven leiden in een virtuele wereld met virtuele vrouwen en virtuele seks. Ik denk aan virtuele orgieën van een Christiano Ronaldo en aan de virtuele hoertjes die daar bij komen kijken. Virtuele hoertjes die ergens achter de virtuele pilaren van het virtuele Konami Orange Arena stadion leven.

En terwijl dit hierboven door mijn gedachten schiet gaat er een gevoel van opluchting door mijn lijf, ISS PRO 2008 is een succes…Het voelt als vanouds weer geweldig. En terwijl de smeerlap geniet van zichtbare overheersing op het veld vliegen de doelpunten me om de oren want koning smeerlap heerscht nu eenmaal.

De grafische kwaliteit van het geheel verrast me. Daar waar menig persoon het Fifa van EA als de grote grafische broer van ISS PRO onderscheidt zie ik toch dat Konami bezig is met een inhaalslag. De gezichten van de spelers zijn scherp en het veld oogt in goede vorm.

Terwijl de bal heen en weer vliegt, even onvoorspelbaar als altijd, en mijn kleine virtuele vriendjes achter het balletje aanhuppelen besef ik me wat voor kracht er achter deze reeks schuilgaat. Het verschil tussen ISS PRO en FIFA wordt namelijk niet gemaakt door de poppetjes en in welk spel je de mooiste truckjes kunt uithalen. Neen, het gaat om meer. Het gaat om het onvoorspelbare, om nederigheid dat van arrogantie wint. Het gaat om jezelf inzetten, volledig inleven in een spel en daarmee je tegenstander verslaan, al is deze meer ervaren maar helaas voor hem door zijn arrogantie verblindt. Het gaat om het aanvoelen dat je de controle hebt over het veld en daar waar FIFA als een reeds afgespeelde film en als geregisseerd doet overkomen slaat Pro EVO de spijker op zijn kop: Je speelt niet het spel…je gaat er een deel van uitmaken…Je maakt het spel..

Conclusie en beoordeling

Als je in bezit bent van een PS3 dan is dit een duidelijke Must-Have. Je hoeft zelf niet eens van voetbal te houden om te kunnen genieten van een heerlijke potje voetbal met en tegen je vrienden.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • gevoelsmatig erg dicht bij de werkelijkheid.
 • soepel en gevarieerd.
 • snel en duidelijk.
 • voetballers vinden er hun heil.
 • Minpunten
 • je kunt jezelf in het spel kwijtraken en daardoor nogal agressief reageren.
 • vooral bij een verliesbeurt
 • zoals hierboven genoemd:emotionele schade kan niet worden uitgesloten, vooral voor de gevoeligen onder ons.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jeej

 • wow woopie!!!!!!

  heb er niet6 veel aan want heb em niet gedoenload

 • Leuk, maar ben voorlopig nog wel even bezig met de game zelf en alle challenges. :)

 • Megaman is echt dikke shit. Dit blijft een leuke en verslavende klassieker.

 • Kheb de game niet, maar goed nieuws dat DLC op gang komt op de Wii :]

 • Eerst de game maar is ff uitspelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren