1. Driver 76 (PSP)

Driver 76 (PSP)

De markt wordt tegenwoordig overspoelt met GTA-klonen. Tussen deze klonen zitten zowel goede, als haast onspeelbare delen. Driver is een spel wat begonnen is als een orgineel spel waarin alles om auto’s en het stunten daarmee draaide. Nu is het uitgegroeit tot een GTA-kloon, met elementen erin die wel héél opvallend op die van de GTA serie lijken. Maar goed, als ik nu ga vergelijken wint GTA het met gemak. Dus wat ik ga doen is doen, of GTA niet bestaat en het spel een eerlijke beoordeling geven.

Het verhaal in driver’76 is eigenlijk een stripverhaal wat je naspeeld. Wanneer je het spel opstart, en voor de eerste keer met de verhaallijn begint, krijg je in beeld een stripboek te zien waarin het verhaal vertelt wordt. Je kunt de plaatjes zien, en wat de mannetjes zeggen wordt ook nog eens ingesproken. Elk mannetje heeft zijn eigen stemgeluid. Het spel is opgedeelt in hoofdstukken, het eerste hoofdstuk wat je speelt is de introductie waar je vertrouwd raakt met de basisbesturing van het spel. Bovendien leer je ook gelijk hoe heel het spel in elkaar zit. Het mooie is dat dit onderdeel voor onderdeel gebeurd, en al in het verhaal zit verwerkt. Je zit dus niet met een met een urendurende tutorial zonder dat deze enige invloed op het spel hebben.

Na het eerste hoofdstuk gespeeld te hebben, en je al aardig in het spel zit kun je echt aan de slag. Om een missie te starten, klik je het icoontje aan op de map. Het is dus niet zo dat net als bij GTA (hè, daar ga ik al) je in één grote wereld zit en naar de opdrachtgever toe moet rijden. Wat je moet doen staat bij de missie al aangegeven, dus een kort filmpje is ook niet aanwezig; je kunt gelijk beginnen. De missies zelf zijn niet erg afwisselend. De meeste bestaan uit het stelen van een auto, het vervoeren van een persoon, of een of andere straatrace. Het je éénmaal een missie voltooid dan kun je daar geld en een nieuwe auto voor terug verwachten.

Ja. Auto’s, daar draait het allemaal om. Als je een auto verdiend hebt bij een missie, kun je er verschillende dingen mee doen. Je kunt hem gebruiken als startauto in een missie, of er mee racen. Wat ook wel leuk is in het spel, is dat je de auto’s een beetje kunt tunen. Nu klinkt dat ‘tunen’ gaver als dat het echt is. Als je in je garage bent kan je hem hoogstens een nieuwe paintjob geven of er een betere moter en remmen in stoppen. Verder kun je er qua uiterlijk niets aan veranderen. De paintjob is ook één van de vijf standaart paintjobs en zelf iets ontwerpen zit er helaas niet in. Jammergenoeg is dit een gemiste kans, want wat is er zo leuk aan Need for Speed? Juist het tunen van je auto en hem helemaal aanpassen met bodykits, spoilers, paintjobs, en ventilatie. Maar het tunen van je auto is niet onmisbaar en zeker een must, wil je een race winnen.

Naast de hoofdmissies kun je ook nog side-missies doen. De meest uitgebreidde hiervan is de race. Je kunt dan met een eigen auto een racebaan of dirttrack betreden om daar even iedereen voorbij te racen. Ook kun je in de stad zelf deelnemen aan motorraces. Des te verder je in het spel komt, des te meer van dit soort side-missies kun je starten. Als je zo’n missie voltooid, word je hiervoor beloond met geld. Deze missies brengen over het algemeen ook meer op als de hoofdmissies, je kunt ze ook zo vaak doen als je zelf wilt. Zelfs als je ze helemaal niet doet, dan kun je nog gewoon het spel uitspelen. Gelukkig wel, want echt lang konden mij deze missies niet boeien. Het is wel weer handig als je geld nodig hebt om auto’s te tunen.

De laatste opdracht in het spel is om alle 150 sterren te verzamelen. Elke ster heeft zijn eigen onderdeel wat je kan unlocken: van een nieuwe motor tot een badge waar je overgens niet zoveel aan hebt. Deze sterren zijn verspreid over de hele wereld, en zijn zowel in de hoofdmissies als in de free-roaming te verzamelen. Als de deze sterren niet verzameld is er ook niet veel aan het spel, omdat deze ook de nodige functies unlocken. Sommige sterren zijn moeilijk te vinden, en berijkbaar. Dus je bent wel even bezig ze allemaal te vinden. Dit zorgt voor de nodige verslavende werking omdat je telkens weer benieuwd bent wat je nu weer verdiend hebt met die paar sterren die je weer gevonden hebt. Spannend!

De grafische kwaliteit van het spel is helaas wat minder. Alles is makelijk te onderscheiden, maar echt héél duidelijk is het niet. Het mannetje is soms plotsling wel heel flubberig en heeft een vierkand hoofd. Opzich wel sexy, maar niet echt menselijk. De stad waar het spel zich afspeeld, is New York. Het ziet er allemaal wel echt uit en de balangrijke dingen kom je wel tegen maar de gewone straatjes bestaan uit niet veel meer als steeds zichzelf ‘herhalende’ berm. Hé verhip, daar zijn ineens wel heel veel slagers! Echt storend is het niet want het spel loopt vloeiend. Héél af en toe een framedrop maar ik denk van de 10 uur die je speelt, zul je er maar één tegenkomen. Ook kun je tijdens het rijden de slowmotion-camera aanzetten. Dit geeft een actie-film effect en wat er natuurlijk gaaf uitziet. Maar helaas had het mischien leuk geweest om het allemaal nog een keer terug te kijken, deze functie ontbreekt helaas.

Met de muziek is niets mis. Zoals de titel van het spel al zegt, speelt het zich af in de jaren ’70 en je kunt dus ook echte muziek uit die tijd verwachten. De personages in het spel hebben ook allemaal hun eigen stemgeluid. Alles wat de hoofdpersonages tegen elkaar zeggen is ook ingesproken en ook de strip is voorzien van dialogen.

Mischien wel één van de leukste dingen in het spel is de multyplayer. Deze is zowel interesant voor de ad-hoc modus als de gamesharing. De ad-hoc heb ik nog nooit gedaan, maar de gamesharing is helemaal hot bij ons in de familie. Bij de gamesharing kun je kiezen uit twee opties: een race en het in elkaar botsen van de auto’s. Hoe de race werkt hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen maar die tweede optie wel. Het is namelijk de bedoeling dat je je tegenstander helemaal kapot beukt. Je komt in een arena terecht waar ook nog eens twee schansjes opgesteld staan en waar je dus elkaar helemaal kapot kunt maken. en wat ook nog voor de nodige lol zorgt is dat je daarvoor werkelijk alle auto’s voor kan gebruiken: van een schoolbus tot een stacioncar, en van een raceauto tot een brandweerauto. Helaas zijn de motors in zowel de race als dit niet aanwezig.

Maar dit hele spel moet natuurlijk wel geladen worden, helaas. De laattijden zijn overduidelijk aanwezig, en zijn ook zeker niet kort. Bij het multyplayeren is het zels zo erg dat je ongeveer twee minuten aan het laden bent. Jammer, want als je de kwaliteit van het spel gaat verglijken met andere spellen( ik zal de naam maar weer niet noemen) zijn deze onnodig aanwezig.

Conclusie en beoordeling

Leuk spel, je kunt je er zeker wel een tijdje mee vermaken. En zeker als je een broertje hebt die toevallig ook een psp heeft. Jammer dat het spel grafisch net ietsje tekort komt en dat het spel lang moet laden. Ook zijn er wat slordigheidsfoutjes te vinden. Maar kijk je hier doorheen dan heb je zeker een mooi spel in handen waar je nog eventjes mee zoet kunt zijn.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • grote wereld
 • muziek
 • personages hebben eigen stemgeluid
 • multiplayer
 • slowmotion
 • extra unlockables(sterren)
 • Minpunten
 • grafisch benede mate
 • niet orginele missies
 • lange laadtijden
 • herhalende omgeving

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er echt tof uit kan niet wachten

 • ziet er goed uit:)

 • Wanneer wordt deze update doorgevoerd? Ziet er zeker verbeterend uit!

 • kan niet wachten op die update, ziet er slick uit :)

 • Wat ik me afvraag: als je nu een child-account heb zie je geen reclame. Hoe zit het dan met dat nieuwe dashboard? Ben bang dat je dan helemaal niks ziet behalve grijze vlakken…

 • ik heb érgens gehoord/vernomen dat het mischien deze vrijdag al een kon komen :D:D

 • een beetje een side scrol media achtig, zoals we dat gewend zijn van de Playstation 3. Een goeie keuze van Microsoft, want het is overzichtelijker. Zo zie je dat concurrenten genoeg copieeren van elkaar en het verder perfectioneren, als gamer is dat alleen maar goed.

 • XBOX360 FTW!!  PS3(2.5) heeft gewoon shit interface, ontken het niet! zoveel vrienden van mij hebben moeite met die interface. Shitty console

 • sorry, maar ik herken hier weinig uit PS3

 • Staat er nou serieus bij die halo ding:

  KEEP IT CLEAN.

  This new singleplayer experience…als in dat dat de singleplayer al is????

  O_O

  Vet trouwens  EDIT: Was de trailer, mijn excuses niet goed gekeken.

  Sorry.

  Maar ziet er inderdaad vet uit (H) kan niet wachten :P


 • Let it come!

 • Supahtoll !!!

 • Ga vrijdag een 360 halen, wel een vette interface gaat het worden :)  @magnificant85  Je bedoelt dat wat bij de nieuwe interface van de 360 verticaal is, horizontaal gepresenteerd is bij de PS3 (dus het hoofdmenu: music,photo,game,network) en wat bij de nieuwe interface van de 360 horizontaal is, bij de PS3 verticaal is (dus de demo's, games etc)  Dat is helemaal niet bij PS3 vandaan gehaalt. Ondanks dat de PS3 een soort gelijke interface heeft, die de 360 na de fall update ook krijgt, komt de inspiratie voor deze interface niet van de PS3 af.  Deze inspiratie hebben ze uit het windows media center gehaald. ;)  @aightZz  Wat is er shit aan, vind de interface prima werken hoor geen problemen mee.


 • Ziet er echt vele malen beter uit als waar we het nu mee moeten doen. Deze update vind ik echt meer dan nodig. Al die blije kleurtjes die nu allemaal opdoemen als ik mijn xbox opstart ben ik meer dan beu.

 • Doet me meer denken aan de Frontrow, Coverflow en media interface van Mac OS X Leopard dan de PS3 hoor.

 • kan niet w8ten

 • laat maar komen

 • dat oude jasje, is echt zoo oerlelijk.

 • Is net als Windows Vista.

 • laat maar komen zou je ervoor moeten betalen?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren