1. Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (PS2)

Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (PS2)

Tom Clancy, wie kent hem niet. De man achter de bekende series zoals Ghost Recon en Rainbow Six. Allemaal unieke en uitermate goede spelreeksen. Maar laten we vooral de Splinter Cell serie niet vergeten. De spelreeks, die stealth games naar een nieuw niveau blies. Een spel waarbij rondsluipen en informatie verzamelen centraal staat. We zullen hier onze oerinstincten opzij moeten gooien. We moeten het zo rustig mogelijk aanpakken, want ontdekt worden door camera’s of bewakers is niet de bedoeling. Welkom in de wereld van Splinter Cell.

Onze vriend Sam Fisher is weer een dagje ouder in Chaos Theory. En in wat voor probleem Sam dit keer is beland, is een zaak die de hele wereld aan gaat. Japan is bezig geweest met het maken van een I-SDF(Information Self Defence Force). Dit gaat tegen internationale richtlijnen in, maar ook tegen haar eigen grondwet. Dit zorgt voor verhoogde spanning tussen Japan, China en Noord-Korea. Blokkades in de Straat van Korea door China en Noord-Korea leiden ertoe dat Japan hulp vraagt bij het grote Amerika, wat de spanningen alleen maar doet oplopen. Het I-SDF vindt steeds meer bewijs dat de ondergang van de Japanse economie op wat iedereen nu kent als de beruchte “Zwarte Goud Dag” misschien wel eens teweeggebracht zou kunnen zijn door opzettelijke aanvallen. Landen mobiliseren hun legers.

Amerika komt met het eerste oorlogsschip dat is gespecialiseerd in elektronische en digitale oorlogsvoering. Dan hoort het Third Echelon Team iets wat klein en onbelangrijk lijkt, maar wel kan leiden tot een globale oorlog. Tijd voor geheimagent Sam Fisher om hier een stokje voor te steken.

One man army zou je zeggen. Me against the world als je het zo wil noemen. Maar Sam is een getraind agent, dus verwacht niet dat hij een uzi in zijn hand gedrukt krijgt en het leger van Korea even in zijn eentje om zeep helpt.Jij doet het stiekem en ongemerkt, verzamel informatie en stop mogelijk plannen tot aanvallen. Het lot van velen landen ligt in jou handen. Je staat er gelukkig niet alleen voor, je wordt nog vergezeld door bekenden en onbekenden. Oude bekende zijn kolonel Irving Lambert en natuurlijk de lieftallige Anna Grimsdottir. Tevens is er een onbekende bijgekomen, genaamd William Redding. Een echte studiebol, iemand die op een bepaald gebied bijna alles weet.

Nu vraag je je af hoe gaat dat sluipen dan in zijn werk. Ik zal je een situatie schetsen die je op verschillende wijze kan aanpakken. Je loopt in een penthouse, je doet de deur van de woonkamer open. Daar staan twee bewakers in het licht, met hun rug naar je toe. Je kan het makkelijk aanpakken en je silencer gun pakken en ze allebei een schot door het hoofd geven. Dan kan je weer rustig verder gaan. Maar zo ben je niet, je bent een geheim agent, je doet het heel anders. Je doet het licht uit, pakt een fels en wacht af tot de bewakers zich richting jou naderen. Gooi de fles tegen de eerste en snel naar de tweede. Sla deze buiten bewustzijn en ga snel verder. Want die camera draait zich in jou richting. Door drie camera’s gezien worden en het is voorbij.

Sam wordt natuurlijk geassisteerd door de nodige gadgets, zoals een nachtkijker of een warmtegevoelige kijker. Ook is er de nodige technologie om bijvoorbeeld computers te hacken. Natuurlijk heb je nog je vertrouwde mes bij de hand, mocht je het een keer op een ouderwetse manier willen doen. Sam heeft ook nog altijd nog zijn acrobatische bewegingen, zoals de spagaat tussen twee muren of iemands nek breken terwijl je aan een buis hangt. Deze moves geven weer die extra touch aan het geheel.

Het is niet alleen solo spelen, je kan ook met een vriend in coöperatieve modus spelen. Met zijn tweeën een missie oplossen. Met de hulp van een ander, bereik je plaatsen waar jij in je eentje niet bij kan, zoals de menselijke ladder. In je eentje is niet alles te doen, dus hulp is altijd welkom. Natuurlijk is er ook een online modus aanwezig. Vergeet dus niet de versus mode, sabotage, extraction en de neutralization mode. Allemaal verschillende modus waar jij meester in kan worden. De online missies variëren van het onschadelijk maken van een virus tot het terugbrengen van buisjes naar het ophaalpunt.

Misschien komt dit allemaal wat vaag over. Maar ik wil niet teveel verklappen, wat dit kan de spelervaring schade toe doen. Net als het verhaal dat net zo goed ook in deze tijd zou kunnen afspelen, gezien de stand van zaken in de wereld omtrent Noord-Korea etc. Een verkeerde stap en de grootmachten zijn al in gevecht met elkaar. Een globale oorlog zou onvermijdelijk kunnen zijn. Mijn visie is natuurlijk niet de jouwe, dus meningen kunnen verschillen net als met het cijfer dat ik ga geven. Maar die komt nog.

Splinter Cell is al met al een uitermate goede game. Een score van 48% na een missie is niet goed genoeg. Je gaat voor de 90% score, dit spel is daar toe in staat. Het houdt je van begin tot eind in je macht. Het laat je pas los totdat alles is afgerond. De variatie in dit spel is groot en elk level is mooi gedetailleerd vormgegeven. De effecten zijn van hoog niveau, net als het geluid dat ook wel een vermelding waardig is. Ik geef dit spel een 9+.

Conclusie en beoordeling

Dit spel verdient gewoon de vermelding als must have. De sluip actie, de visuele schoonheid en de diversiteit in de missies. En met een vriend in coöperatieve modus spelen is evens een geweldig spelelement. Tevens is hier de diversiteit erg goed. Al vind ik de multiplayer iets aan de korte kant, maar de pluspunten compenseren dit meer dan genoeg.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Visueel erg goed
 • Goed verhaal
 • Diversiteit
 • Coöperatieve modus
 • Online
 • Minpunten
 • Multiplayer aan de korte kant

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Veel beter, open betà

 • Ja goed nieuws. Zeker omdat het gratis is.

 • open beta? Jordy de game is allang te koop.

 • Dus je zal een soort van demo kunnen downloaden dan???

 • Ik heb nog genoeg uurtjes te spenderen aan de singleplayer.

 • eens effe uit proberen

 • Niks voor mij..

 • is zeker weten een aanrader als je ut aan mij vraagt

  Crysis Wars is erg leuk

 • vetjes dat ga ik es ff proberen

 • ben benieuwd watvoor'n verrasing ik krijg

 • nice

 • is het normaal niet gratis dan ?????

 • shit, ik ga net vrijdag weg voor een week.

 • @ acher187: je kunt niet spelen wat je niet hebt, of wel?  Als in: je zult Crysis Wars dan ook kunnen downloaden voor dat weekend. Zie de site.

  Ik heb Warhead (en Wars) zelf wel, maar mijn huidige PC trekt online gameplay daarin sowieso niet.:(

  Single player ging nog net wel natuurlijk.
 • Ben benieuwd wat voor extraatje dat je dan krijgt. En krijgen de mensen die hem via Steam kochten dat ook ?

 • ik heb een vraagje, ik ben niet zo erg bezig met computers, maar hoeveel kost een pc ongeveer om deze game goed op te spelen

 • @ EvilMonkeyz

  met een pc van 400 kun je um wel draaien mar dan wel low 800x600

  mijn pc koste ongeveer 700-800 en draai um op max 1024x756 zonder lag

 • @ Giwe mijn pc koste ongeveer 700-800 en draai um op max 1024x756 zonder lag  dan ziet het er wel niet zo mooi uit he kun je picels tellen :P

 • leuk voor Crysis fans =)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren