1. Pro Evolution Soccer 2008 (PC)

Pro Evolution Soccer 2008 (PC)

Er zijn al veel artikelen geschreven over welke footy de betere is: Pro evolution soccer 2008 (verder in deze review afgekort als PES) of FIFA 2008. Is het Konami gelukt om dezelfde (of betere natuurlijk) fantastische gameplay op het scherm te brengen als vorig jaar, met PES6. Het antwoord is ongeveer ja, maar er zijn de nodige kanttekeningen te plaatsen.

Teamvision / gameplay

Een nieuw onderdeel van PES is het zogenaamde Teamvision. Als je een bepaalde speelstijl hebt, probeert de AI dat te onthouden, zodat de andere, computergestuurde spelers zich aan jou speelstijl aanpassen. Dit is maar gedeeltelijk te merken. Het spel loopt heel goed, de gameplay loopt vlot. Maar dat was in PES 6 ook zo. Wel wordt er soms beter geanticipeerd op dieptepassjes. Maar als dat is wat weinig voor een heel nieuw AI systeem.

De keepers zijn beter geworden, ze houden meer tegen. Bij de vorige PES werden veel schoten doorgelaten, bij PES5 nog veel meer. Dit keer is de keeper wat realistischer, en houdt hij veel meer tegen. Natuurlijk ligt het er ook aan welke keeper je hebt. Van der Sar zal bijvoorbeeld veel meer tegenhouden dan pakweg Kevin Begois (keeper VVV-venlo) wat natuurlijk ook logisch is.

Dat is een van de sterke punten van PES, goede spelers in het echt zijn ook echt goede spelers in PES.

Gezichten, opstellingen en stadions.

Een erg sterk punt van PES 2008 zijn de gezichten! Heel Ajax (mijn cluppie, ook al bakken ze er op dit moment geen pepernoot van) heeft goed gelijkende gezichten. En PSV heeft er maar twee. (Perez en Gomez) Voor mij is dat een pluspunt, voor de PSV-fan natuurlijk niet. Maar voor PSV-fans met humor misschien weer wel, al bestaan die misschien weer niet.

Qua opstellingen is het spel ongeveer hetzelfde als zijn voorganger. Je kunt enorm veel verschillende variaties bedenken. Je kan spelers ietsje naar achter of naar voren zetten, pijltjes voor looprichtingen toevoegen, iets wat in FIFA allemaal niet kan. De vraag of het nodig is is wel een hele goede vraag, want het gaat uiteindelijk toch alleen om winnen. Het is in ieder geval wel uitgebreid. En nu ga ik iets essentieels vertellen: Ik heb het spel helemaal niet gespeeld, alleen de demo. Deze hele review is dus gebaseerd op gebakken lucht. Maar ik durf te wedden dat er straks doodleuk reacties komen van: Goede review, goed spel blabla. Dit doe ik dus om aan te tonen dat velen de reviews helemaal niet lezen.

De stadions lijken ook heel aardig, al is het jammer (voor PSV- en Feijenoordfans) dat respectievelijk het Philipsstadion en het stadion Feijenoord ontbreken. Voor mij is dat eigenlijk ook wel jammer, want ik vind die stadions ook wel leuk om in te spelen.

Verbeteringen. / Conclusie

Eigenlijk is er te weinig verbeterd ten opzichte van PES6 om de game een 9,5 ofzo te geven. De game is wel enorm goed hoor, en is grafisch ook wel weer wat beter. Dat heeft weer de nodige framedrops tot gevolg, maar mooier is het zeker. Het tempo is weer ietsje opgeschroefd, wat de snelheid ten goede komt. (of is dit dubbelop?)

Ook de nieuwe Fifa heb ik gespeeld, maar niet legaal. Ik speel Fifa’s nooit legaal omdat ik een tegenstander van Fifa ben. Maar nu vind ik Fifa toch wel goed geworden, bijna net zo goed als PES eigenlijk. Fifa heeft veel meer teams, betere ambiance, meer spelmodi. PES heeft nog net een iets betere gameplay. Het ligt er dus maar aan waar je voor kiest. De hardcore gamer zou ik nog steeds PES aanraden, al scheelt het niet veel.

Conclusie en beoordeling

Pes 2008 is een goede game. De gameplay is nog net iets beter dan die van Fifa, vind ik. Op andere punten scoort Fifa weer beter. Toch hadden er meer veranderingen ten opzichte van de vorige PES doorgevoerd moeten worden. Nu lijkt hij vrij veel op Pes6. Ik zou de game wel prefereren, maar nog maar net, boven Fifa
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Graphics verbeterd
 • Grensrechters
 • Nog net iets beter dan Fifa
 • Er zijn verbeteringen..
 • Minpunten
 • Maar te weinig voor een 9
 • Soms framedrops

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat is dat nou weeeeeeer…… te gewelddadig. Ze moeten echt een keer ophouden met die onzin.

 • Of niet.. waarom zijn ze altijd zo aan het zeuren over die shit. Het is al bewezen dat je niet gewelddadig hoeft te worden van agressieve games. So quit complaining

 • De Wii is voor familii, daar mag geen geweld bij komen kijken.

 • Niks met de wii te maken, heeft te maken met het feit dat men zo idioot moeilijk doet over games en geweld.

  Jammer heb liever dat ze hem ruw en hard uitbrengen dan straks weer een verkapte versie gaan krijgen.

 • Dit snap ik echt niet. Japan is toch het land waar de meest geweldadige games gemaakt en gespeeld worden (manhunt niet meegerekent). Snap echt niet waarom Madworld verboden zou worden in Japan. Ik Duitsland en Australië snap ik, want die landen zijn altijd al geschift geweest, maar Japan….

 • Ochja zolang het in Nederland uitkomt (ongecensureerd) vind ik het best.

 • is er weer een vette game voor de wii, mag het niet eens.

  Ik hoop niet dat ze dat ook doen in Nederland, dit is een te brute game

 • Maak je niet druk Linkmaster…

  In Nederland kan je volgens de grondwet dit soort spellen niet verbieden.  Nederland is het enigste land ter wereld waar de orginele versie van Manhunt 2 uit mag komen. ( of ze het doen is een 2e)

 • Ik hou zowieso niet van dit soort spellen (geef mij maar een goede platformer), maar je moet mensen gewoon zelf laten bepalen of een spel te gewelddadig is voor ze en ouders moeten beter opletten wat hun kinderen in huis halen voor ze gaan klagen.

 • De Wii is voor familii, daar mag geen geweld bij komen kijken.

  Gozert, zoals Maniac al zei, heeft dit geen aars met de Wii te maken. Het is gewoon een (zeer :)) gewelddadige game. Sommige landen tolereren dit niet, en wordt dus niet uitgebracht. Ik zie het verband met de Wii niet helemaal.  OT: :')

 • Mad World <3

 • Zucht… té gewelddadige games… daar hebben we nu wel genoeg over gedicussierd. Dat de Wii alleen voor familie is als reden slaat ook nergens op. Sadisten hebben anders ook een familie (gehad)! Sowieso hoef ik deze game toch niet…  Wat ik me wel afvraag: Waarom heeft deze game al een ontwikkelaar terwijl The Conduit geen ontwikkelaar kan krijgen omdat het zogenaamd 'te gewelddadig' is en men dat op de Wii niet zoekt!?

 • heeft de Wii eindelijk een lekkere bloederige game, wordt ie miss toch gecanceld

 • Dat vind ik op zich wel vaag…Waarom maken ze dan een Wii? Om alleen maar kleutergames te produceren?

 • De wii? Kiddy? Echt!?

 • @rw1

  Een ontwikkelaar is iets anders dan een uitgever (publisher)

  Madworld wordt door Platinum Games gemaakt (ex medewerkers van Capcom studio's.

  Conduit wordt gemaakt door High Voltage Software.

  Madworld wordt uitgebracht door Sega en Conduit wordt uitgebracht door Nintendo. (dat laatste is nog niet zeker, maar let maar op ;)


 • xD

  een spel is nooit té gewelddadig naar mijn smaak :P

 • Arme duitsers, komt er eens een goede game op de wii en kunnen ze hem niet eens spelen.

  Tja ze importeren hem wel.

 • Das kutjebef

 • Jammer voor hen.  Wel slimme aanpak van Sega btw wat betreft de ESRB-rating. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren