1. Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent (X360)

Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent (X360)

Iedereen moet wel eens een keuze maken. De keuze tussen een uurtje gamen of het maken van wiskunde is nog vrij snel te maken, lastiger wordt het al bij het kiezen tussen Amstel of Heineken. Helemaal vervelend wordt het wanneer je de opdracht krijgt een oude bekende neer te schieten. Wat doe je?

Deze ietwat kromme vergelijking brengt ons bij het spelbeeld van alweer het vierde deel van Tom Clancy’s Splinter Cell, genaamd Double Agent. Omdat dit deel al vrij snel na Chaos Theory uitkwam, werd het tijd voor de nodige aanpassingen. Eerlijk gezegd was ik persoonlijk ook wel klaar met Splinter Cell, maar ik wist een frisse wind in de serie wel te waarderen. Vandaar dat ik mijn zwart nauwsluitend Kevlarpak en nightvision goggles voor één keer opnieuw uit de kast trok.

Onnodig, want na de intromissie kon ik het pak alweer terug ophangen. Het schokkende nieuws dat Sam’s dochter is omgekomen bij een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Sam zijn spullen voorgoed opbergt. Zijn voormalige werkgever – en bekend uit voorgaande delen – Lambert komt echter met een opvallend voorstel. Sam kan zich aansluiten bij de meest gevaarlijke geheime dienst van het land, om van daaruit als dubbelspion te infiltreren in een terroristenorganisatie, de J.B.A. Een aantal in scène gezette bankovervallen verder bevindt Sam zich in een gevangenis. Hij is in contact gekomen met ene Jamie Washington, een van de leden van de JBA. Aan jou de taak samen te ontsnappen om zo in contact te komen met de organisatie.

En daar sta je dan, in een kleine cel waar je nog net je kont kunt keren, met blote handen, een kale kop en een bezweet T-shirt. Geen goggles, geen handige gadgets, geen geluidsmeter. Enkel vele lichten, één grote chaos en twee nieuwe balkjes in beeld. Deze balkjes stellen de vertrouwensindicator voor van beide organisaties (NSA en JBA). Kort gezegd komt dit erop neer dat elke keuze die je maakt in het spel, met betrekking tot de objectives die je krijgt van beide organisaties, zich vertalen naar vertrouwen. Schiet je een belangrijk persoon dood, dan zal de NSA hier niet blij mee zijn, maar zal de JBA dit beamen. Andersom idem dito: alles wat je doet heeft invloed op het verdere verloop van het spel. Logischerwijs zorgt dit voor een aantal nieuwe, maar erg leuke ervaringen. Objectives zijn niet langer een must: je moet er alleen voor zorgen dat je aan het einde van de missie genoeg vertrouwen overhoudt.

Conclusie en beoordeling

Splinter Cell: Double Agent zorgt voor een frisse wind in de franchise die ik erg weet te waarderen. Spelen als dubbelspion klinkt niet alleen leuk, het is ook nog eens erg goed uitgewerkt. Overdag spioneren is eveneens leuk, en ziet er prachtig uit. Ook als groot stealth fan biedt Double Agent genoeg – al is het er niet meer zo op gefocust als voorheen. Het gebrek aan een goede co-op is pijnlijk, maar wanneer je daar doorheen kunt kijken, dan is Double Agent absoluut een topgame.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Te werk als dubbelspion zorgt voor leuke gameplay;
 • Spelen in daglicht aangename vernieuwing;
 • stealth-gameplay nog altijd ijzersterk;
 • Grafisch indrukwekkend.
 • Minpunten
 • Verhaal had dieper uitgewerkt kunnen worden;
 • Het gemis van een echte co-op.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ken alleen Insurgency, die is wel goed! Ik heb ook wel eens Dragonball Source gespeeld, vermakelijk, maar wel weinig opties omdat hij nog in de beta-fase zat!

 • Erg nice Zombie Panic is super!

 • Misschien handig om te melden dat de mods ook auto updates supporten via steam, achievements en ook al zijn 4 van de 5 mods al op de orange box engine je ze met elke source game kan spelen zolang je er maar 1 van hebt. Overigens zit bij ep1 ook Half-Life 2: Lost Coast, Half-Life 2: Deatmatch, Half-Life Deathmatch: Source en verder kan je met die versie de 5 steam mods al spelen.  Verder een pracht actie van valve, ik vermoed dat er meer mods gaan volgen. Zeker de auto updates en stuff zo als achievements en het dlen via steam is gewoon superb. Veel mods die eerst een niet al te grote player base hadden zitten nu bom vol dankzij de steam release (DIPRIP bijv)

 • Alleen CS en HL zijn vet van Steam, de rest doet me niks.

 • Moet je hiervoor het spel perse gedownload hebben via steam of kan je het ook gewoon downloaden als je het spel op andere wijze hebt geïnstalleerd? (bv gewoon gekocht op een dvdtje)

 • Ik heb ze al gezien, zombie lijkt me wel leuk.

 • Ik hou niet van Source games.

 • vet! alleen heb ik the orange box voor ( hoe kan het ook anders ) de XBOX :P

 • Alleen CS en HL zijn vet van Steam, de rest doet me niks.  Rofl zo onwetend… Steam verkoopt echt honderden verschillende PC games, niet alleen Valve games.

 • IK heb CSS gespeelt maar heb ik iets te veel gespeelt en vind ik nu saai :P geef mij maar team fortress 2 op 1 of andere manier blijft die game leuk ( das mijn mening dan) Ga die mods zkkr downloaden kijken of het wat is nooit een HL MOD gespeelt.

 • Aardig van ze!

 • afaik waren deze al gratis, hebben ze het nu echter ietwat toegankelijker gemaakt, niets bijzonders dus :D! naar mijn mening zijn alle complimenten misplaatst omdat de mods gemaakt worden door de community, dus het is logisch dat deze gewoon ge-promote worden door valve.

 • @Hedva  Kan ook als je dvdtje hebt. Ik heb bijv. Orange Box gekocht op dvd en geinstalleerd en ik kreeg de mods ook gratis en heb ze inmiddels allang geinstalleerd ook.

  Terecht ook want t zou gewoon niet uit moeten maken of je nou een dvdtje hebt gekocht of de download van steam hebt aangekocht.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren