1. FIFA 08 (X360)

FIFA 08 (X360)

De twijfel was dit jaar enorm. Nog nooit zat ik zo erg te twijfelen tussen twee voetbalgames. Ik heb het hier over PES 2008 en FIFA 08. Vorig jaar was er een duidelijk verschil, maar nu? Na lang vergelijken, screenshots bekeken te hebben en FIFA vs. PES gelezen te hebben viel mijn keus toch op FIFA 08.

Het eerste wat opvalt wanneer je FIFA 08 opstart is dat je nog steeds hetzelfde menu ziet en Ronaldinho waarmee je lekker op een goal kan knallen. Maar ga je iets verder kijken, dan zie je al snel dat er toch heel veel veranderd is in het aanbod van spelmodi. Zo heb je nog steeds de vertrouwde en altijd leuke coach mode waarin je de coach wordt van een club en niet alleen moet spelen, maar ook scouten, jeugdspelers opleiden en spelers moet kopen. Ook zien we in de online modi het 'normale' 1 tegen 1 spel weer. Alleen nu is het mogelijk om via de 'Interactive Leagues' iedere week de wedstrijd van je favoriete team te spelen. Bij de singleplayer zijn ook de nodige dingen veranderd. Zo kun je nu eigen toernooien maken en spelen. Toch wel de meest opmerkende nieuwkomer is de 'Be a Pro' modus. Hierin kan je een speler uit een willkeurig gekozen team besturen in plaats van een team. Het lijkt makkelijk, maar dat is het totaal niet. Je moet namelijk alles besturen; denk hierbij aan het in de positie lopen van die speler, je mannetje dekken, vrijlopen, om de bal vragen en dan ook nog een goed goed te passen of te schieten; erg moeilijk dus.

Als je dan iets van de talloze mogelijkheden gekozen hebt, begin je te spelen. Het eerste wat dan meteen opvalt is dat het er super uitziet. De grasmat ziet er goed uit, de bal rolt lekker en de spelers zien er van bovenaf (met nadruk op bovenaf) goed uit. Maar dan komt het: je hebt gescoord met Koevermans en dan schrik ik me rot. Het spel lijkt van prachtig opeens getransformeerd in de graphics van FIFA 01. Allemaal standaard gezichten (met uitzondering van de toppers.) Belachelijk. Ook zie ik heel veel dikke spelers (Urzaiz, Viera, Abidal.) Moeten die groot en sterk lijken? Dat is dan aardig gelukt, alleen een beetje overdreven. Maargoed ik snap het niet helemaal. Dan werk je alles tot in de puntjes uit behalve de spelersgezichten. Dat vind ik dan toch wel een erg groot minpunt.

Voor de rest is alles oké. Het commentaar van Evert en Youri is aardig, al word ik er na een tijdje wel gek van. Het publiek doet ook weer lekker mee, en het realisme is vooral verbeterd in FIFA 08. Zo kun je nu niet meer zo makkelijk een mannetje passeren, als in PES 6 of PES 2008. Om dat te kunnen moet je het uitgebreide 'Trick System' haarfijn onder de knie hebben. Verder is het allemaal veel langzamer; je tikt de bal een beetje rond, net zolang tot er ergens een gaatje komt, steekbal, goal. Dat is het principe van FIFA 08; veel realistischer.

Als laatste wil ik nog een beetje aandacht schenken aan de licenties. FIFA 08 heeft weer zijn uiterste best gedaan om zo veel mogelijk licenties te krijgen. Dat is dan ook gelukt: zelfs de Amerikaanse League zit er in! Helaas zit ons ó zo geliefde landje er weer niet bij. Gelukkig kan dat de pret van FIFA 08 niet drukken.

Conclusie en beoordeling

Dit is toch een hele verbetering in vergelijking met vorig jaar. Het aaantal spelmodi en de licenties zijn erg groot en het voetbal is vooral veel realistischer. De spelers lijken alleen van bovenaf, maar als je dan dichtbij gaat kijken is het echt bagger. Ondanks dat hoort dit spel absoluut in de kast bij iedere voetbalfan.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Realistisch
 • Veel modi en licenties
 • Spelers van bovenaf zijn super
 • Minpunten
 • Spelers lijken niet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Handig voor als je gaat internetten op je ps3

 • Snap niet dat zo`n ding echt nodig is. Ok het is handig maar daar is toch alles mee gezegd.

 • Lijkt me opzich best irritant ding: kleine knopjes en volgends mij krijg je het gevoel dat je controller helemaal naar voren hangt. Maar we zullen wel zien :')

 • lijkt me wel relaxed voor als ik op internet zit, maar heb nou ook weer niet veel zin om 40 euro uit tegeven aan iets wat ik maar af en toe gebruik.

 • het ziet er toch naar uit dat als je aan het typen bent je per ongeluk de X-knop indrukt ofzo. leuke toevoeging maar ik kan al best snel typen met de controller:P

 • gewoon een normaal draadloostoetsenbord met draadloze muis gaat prima (via een USB-hubje aan de PS3 geknoopt en gaan met die banaan)

 • woog ckers relaxt

 • het werkt echt klote, een vriend van mij heeft ook zo'n toestsenbord voor z'n controller (nep wrs). en je moet die controller echt klote vasthouden wil je de toesten kunnen bereiken…  xbox toetsenbord vind ik wat dat betreft fijner, maar het allerfijnst is gewoon een USB toetsebord op je schoot nemen :P

 • Haha, leuk idee, maar het ziet er nogal onhandig uit…

 • moeten jullie nou echt zo oud zijn altijd:| dit is 5 dagen geleden al op kotaku.com gepost

 • hmm ik weet het nog niet met dit hebbe dingetje, is wel erg handig als je hem erop kan zetten en eraf kan halen. een aparte controller zou bullsht zijn

 • Neem zoals peavey zegt gewoon een USB ding. Veel makkelijker. Anders zit je met zo'n enorm kalf in je handen.. Mij lijkt t in ieder geval niets..

 • … Stelletje na-apers daar bij Sony… lijkt verdacht veel op dat 360-ding. En dan lijkt het me ongelofelijk kut omdat je snel de X ofzo indrukt.  Nee, doe dan maar gewoon zo'n goedkoper (draadloos) USB toetsenbord, ik kan me echt niet voorstellen dat je zo'n ding koopt…  @ kerel hieronder mij: ze hebben er zelf voor gezorgd…

  Mijn god, wat word ik ziek van dat soort reacties. PS2 was de eerste console met het dvd-formaat. WAT EEN NA-APERS BIJ MICROSOFT! /Sarcasme off

  DVD is iets anders, is een bestandsformaat en dus moeilijk onder uit te komen. Toch kan het, zie cardridges, kleinere schijfjes of gewoon en console die geen DVD's kan lezen.

  Verder is MicroSoft idd een ongelofelijke na-aper, ik kan genoeg dingen opnoemen waarin Microsoft na-aapt, hoewel ik dit wel het verkeerde voorbeeld vind.

 • lekker chill voor home daar blijft t bij  @rw1  We weten dat je Sony haat na al die berichten van je ja ;)


 • Handig dingetje zit je niet steeds met dat toetsenbord-menu te klooien als je naar een internet site wil of als je iemand wil mailen.

 • @ rw1  Mijn god, wat word ik ziek van dat soort reacties. PS2 was de eerste console met het dvd-formaat. WAT EEN NA-APERS BIJ MICROSOFT! /Sarcasme off  Ik ga hem halen denk ik. Voor LBP vooral.


 • Tja, je kan gewoon een USB toetsenbord gebruiken.

  En geen enkele game ondersteunt ingetypte berichten, behalve LBP. Als de rest dat nou ook had..

  Wel handig als je op je PS3 internet, of veel PMs rondstuurt.


 • Ziet er goed uitgewerkt uit. (y)

 • Leuk, maar ik ga niet meer op internet op mn Ps3, sinds mn Ps3 geformatteerd moest worden nadat ik er één keer op zat…

 • Het is op zich wel handig, staat niet idioot. maar toch zal ik er geen €40 voor betalen, dan maar met de controller.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren