1. Company of Heroes: Opposing Fronts (PC)

Company of Heroes: Opposing Fronts (PC)

Na een jaar lang Company of Heroes te hebben gespeeld was ik nog steeds enthousiast. Dit is voor mij een hele prestatie gezien het feit dat ik de meeste games maar een maand speel en ik dan weer een ander hoesje open maak. Company of Heroes speelt namelijk tactischer dan de gemiddelde RTS game en geeft daardoor meer diepgang. Het was voor mij dan ook de vraag of Opposing Fronts deze supermooie franchise op een hoog peil kan blijven houden.

Voor de mensen die in zijn geheel niet bekend zijn met de voorganger van Opposing Fronts; Company of Heroes is een strategiespel met als setting de Tweede Wereldoorlog. Je kan gebouwtjes bouwen en daarmee kan je weer poppetjes en voertuigen bouwen. Hoe verder je komt in de 'tree' des te betere troepen er tot jouw beschikking zullen staan. Om dit alles te realiseren is het echter handig om resources te hebben, namelijk: Fuel, Ammo en Manpower. Deze resources krijg je door bepaalde gebieden te veroveren. Dit systeem is erg slim en brengt extra tactiek met zich mee. Opposing Fronts is het stand-alone vervolg op deze game.

Twee nieuwe facties is waar Opposing Fronts in zijn geheel om draait, namelijk: de Duitse Panzer Elite en het Britse leger. De tactiek van de Panzer Elite kan nog het beste beschreven worden als 'Hit and Run' waar het Britse leger het liefst werkt volgens: 'Defend the Line', want hoe kan je anders rustig thee drinken? Dit maakt dat het spelen met de beide facties een totaal andere ervaring oplevert. Het enigste wat ze gemeen hebben is dat ze allebei resources moeten verzamelen en proberen de vijand neer te schieten voordat ze zelf te grazen worden genomen.

De Panzer Elite heeft grote voordelen mocht je snel toe willen slaan. Kettenkrads kunnen snel gebieden veroveren, halftracks zijn binnen no-time gemaakt en alle infanterie kunnen voertuigen repareren. Deze geniepige duitsers houden ook erg graag van boobytraps en hebben de beste tanks die de wereld ooit heeft gezien. Het is dan ook mooi om de tegenstander al aan te vallen terwijl ze nog nauwelijks hebben kunnen ademhalen. Met keuze uit de Scorched Earth, Luftwaffe en Tank Hunters command trees kan je zelf bepalen of dat je de frontale aanval kiest of toch de vijand in een hinderlaag lokt. Snel veel gebieden veroveren en dan maar blijven aankomen met bergen troepen geeft wel een machtig gevoel.

De Britten hebben mobiele HQ's die je in gebieden kan plaatsen zodat je meer resources krijgt, om de bouw van een defense line te kunnen bespoedigen. De gewone infantry kan bijvoorbeeld trenches, machinegun emplacements en mortar emplacements bouwen zodat ze welk gebied dan ook stevig kunnen verdedigen. Zodra je eenmaal een onoverwinnelijke verdediging uit de grond heb gestampt kan je pas gaan denken aan aanvallen. Het is dan niet geheel verrassend dat hun command trees zich concentreren op Artillery, Engineers en Commandos. Persoonlijk spreekt mij dit wel aan. Eerst een goede verdediging opbouwen die continu de vijand weet af te slaan en ondertussen 4 howitzers bouwen om mijn tank aanval te ondersteunen. Met kippenvel denk ik dan ook terug aan die keer online dat ik 4 Creeping Barrages ( artillerievuur over een lijn) tegelijkertijd uitvoerde en door de explosies de grond niet meer kon zien, om vervolgens een smokescreen op te gooien en met mijn tankdivisie de Duitserts plat te walsen.

De campagnes van de beide facties zijn heel erg toepasselijk voor de speelstijl. De Panzer Elite moet snel reageren op de invasie in Nederland van de geallieerden tijdens operatie Market Garden, waar de Britten veel van hun verdediging gebruik maken tijdens de moeizame verovering van Caen. Deze campagnes zijn erg meeslepend en goed uitgedacht, maar met de kanttekening dat sommige missies niet in balans zijn. Terwijl ik Caen moest verdediging bijvoorbeeld werd ik weggevaagd door bergen Tigers, Jagdpanthers en Panzers maar tot mijn verbazing haalde ik toch de missie omdat ik nog een paar soldaten in een trench had zitten die maar niet wilde sterven. Toen ik de woorden ''Caen secured'' las viel mijn kaak open tot op mijn knieen. Dit deed echter niet veel af aan de goede campagnes en wordt hopelijk omgelost met een patch.

Online is Opposing Fronts echt fantastisch. De game is een stand-alone maar is wel gewoon compatible met de eerste Company of Heroes. Zo krijg je mooie gevechten met vaak 4 verschilende facties waardoor je een dynamisch slagveld krijgt en tegenstanders onaangenaam kan verrassen. De maps zijn redelijk divers en vermakelijk en door een ranking-systeem kan je spelers van een gelijk niveau joinen om zo toch een spannende pot te houden.

De gameplay wordt dan ook nog perfect ondersteunt door de graphics, die nog steeds er goed zijn. Mocht je DirectX10 hebben dan waan je jezelf helemaal in een film. Met nieuwe weereffecten kan een map ook anders spelen en dat verlengt de speelbaarheid nog maar eens. Een must-have voor RTS fans.

Conclusie en beoordeling

Company of Heroes: Opposing Fronts is een erg goede uitbreiding op Company of Heroes. Twee nieuwe unieke facties met hun eigen campagnes, dezelfde goede gameplay, verslavende multiplayer, en dit alles bijna foto-realistisch vormgegeven. Jammer genoeg is soms de balans zoek en is het misschien net te moeilijk voor beginners, maar dit is als een druppel op een gloeiende plaat.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Meer van hetzelfde
 • Nieuwe unieke facties
 • Campagnes
 • Stand-alone
 • Multiplayer
 • Grafisch erg begaafd
 • Minpunten
 • Soms uit balans
 • Misschien net te moeilijk voor beginners

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • DS is kiddy, duh

 • Damn, dit had ik niet verwacht.. Brengt het Nintendo-imago wel tot z'n recht..

 • volgens mij is dat met elke gameboy

 • Wat een onzin vandaar als er een nieuwe DS uit is dat er alleen gasten tussen de 20/40 liggen….

 • Mij maakt het niets uit…

  Ik ben misschien 17, maar de games van de DS speel ik nog maar al te graag.

 • Vind je het heel gek?

 • vandaar de nieuwe ds :')

 • Zegt wel genoeg denk ik.

 • damn.. Maar ik vind sommige games toch wel vet. Maar kiddies hebben toch niks anders te doen. ;p

 • Hier is het wrs net hetzelfde…

 • Wat een reacties van sommige….

 • Kijk eens goed, het gaat vrij gelijk op als men kijkt naar Generaties.. Dit is gewoon een Bash Nintendo nieuws item zonder enig waarde..  Not cool IG…

 • Waarom verbaast me dat niet? :P

 • Het maakt geen reet uit.  De DS is populairder dan de PSP in iedere leeftijdsgroep en heeft natuurlijk de betere games. En daar gaat het om.

 • Er worden genoeg van die dingen verkocht dus het zal best. :D

 • Moet eerlijk bekennen dat ik het maar een raar grafiekje vind? Om hoeveel mensen gaat dit, of geeft de rechterkant iets anders aan?Leveringslijsten geven tegenwoordig ook de leeftijd aan?. Uiteraard is de bron wel betrouwbaar, maar ik vind het maar magertjes. Achjah die DS doet het toch wel goed.  Tevens denk ik dat 10 jaar bij veel jongeren wel een instap leeftijd is voor gaming(zeker bij de doelgroep van Nintendo), en waar begin je dan mee??? een DS(in ieder geval zou ik mijn kind een DS of Wii cadeau doen, echter wel op een eerdere leeftijd hehe:P).  Achjah misschien een beetje loze kreten, maar aan de reacties boven mij te zien doen vele niets anders…


 • DS is kiddy, duh

  Denk je dat de PSP anders scoort? De DS scoort ook bij ouderen, maar de top staat allebij bij 10 tot 16 jarigen. Denk ik. En dan de DS bij 10 tot 12, en de PSP bij 13 tot 16. Dat de DS dan kiddy is moet je zelf weten.

  Volgens mij is de betekenis van Kiddy 'kinderachtig' En zo kinder is de DS niet, zelfs 70+ speelt ermee…

 • De PSP scoort op ieder vak slechter. Want het heeft gewoon minder verkocht.

  Trouwens als je de PS2 ernaast legt zal je ook zien dat het overgrote deel 12 jarigen zijn.

 • Dus er zijn mensen van 65+ die op de DS spelen / er eentje hebben :o

 • DS is gewoon vet, ook voor iemand die ouder is dan 10 of 12!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren