1. Guild Wars (PC)

Guild Wars (PC)

Ik had eventjes genoeg van World Of Warcraft, dus ik besloot dat het tijd was voor iets anders, ik keek wat rond op internet en besloot dat Guild Wars wel wat was. Het was tenslotte gratis en dat vind ik een groot voordeel voor een online spel. Ik vertrok naar de stad en de volgende dag begon ik met spelen... ik maakte een stoere krijger die mooie armor had, vanaf dat moment begaf ik me in de magische wereld van Tyria!

Het Verhaal:

Het verhaal van het spel is dat je in een land woont, waar alles vredig is enzovoort, maar op een dag komen de gemene grote Charr en die gaan de

hele boel slopen. Het land is verscheurd en de monsters hebben de wereld zo'n beetje overgenomen. Het gevolg is dat je eerst in een heel mooie wereld zit, met groene bomen, vogels en klaterende watervallen. Maar dan opeens in een troosteloze, verbrande, donkere wereld terecht komt. Daar krijg je een heel lullig gevoel bij. ook als je de hele Map van het begineiland ontdekt hebt, en dan in de ‘echte’ wereld komt, moet je alles weer opnieuw ontdekken, daar word je een beetje depressief van.

Je loopt rond in Tyria, dit is een groot land, met veel verschillende gebieden. Zo heb je sneeuwbergen, bossen, verbrande vlaktes en woestijnen. Als je dit allemaal zou willen ontdekken ben je lang bezig, dat is goed omdat je met ene kleine Map sneller bent uitgespeeld. Het vervelende hierbij is dat het echt heel moeilijk is om in een volgend gebied te komen. Als je 2 a 3 Missions gehaald hebt, denk je dat je er kan komen, dit valt tegen. Als je een paar meter over de grens hebt gezet, komen er al vijf monsters op je af die je doodmaken als je geen goede party hebt. Als dit keer op keer gebeurd wordt je chagrijnig en speel je soms niet meer.

Doel van het spel

Het doel is de Charr te kunnen verslaan, de level-cap is in Guild Wars level 20. Dit kan je bereiken door te Questen en Missions te doen. De quests zijn wat het hoort te zijn: praat met diegene, breng dit naar hem, kill 20 worms enzovoort. Het nadeel is hierbij dat je sommige quests niet zonder Henchmen kan doen, zo kom je dus niet aan je euforische gevoel en loop je door de XP-Share een hoop XP mis. Zo had ik bijvoorbeeld een keer dat ik naar een gebied moest, maar voordat ik in dat gebied kwam, moest ik eerst door een veld met Charr heen, en als je er dan een achter je aan krijgt, loopt de rest ook mee. Dat is heet irritant, omdat je bij de Charr een zeer hoge Aggro-rate hebt. Dat betekend dat de monsters snel achter je aan komen.

De Missions zijn iets uitgebreider, hierbij zal je ook moeten partyen met anderen. Hierbij moet je denken aan: ruim de weg van Fort Ranik (een fort) naar Ascalon city (de hoofdstad) op van Charr en red de gijzelaars. Dit is erg leuk om te doen, en als je met een party bent, heb je sneller het euforische gevoel dat je de missie gehaald hebt.

Bij WoW wordt veel gedaan tegen het powerlevelen, bij GW is dit niet zo, er wordt veel gerund (mensen naar een plek brengen waar ze eventueel gepowerleveld kunnen worden) Natuurlijk zij er ook doorgewinterde gamers die gewoon lekker zelf levelen en zich niet laten powerlevelen om sneller level 20 te worden!

Character

In Guild Wars ben je een man of vrouw, die uitverkoren is om mee te vechten in de oorlog tegen de Charr, de grote vijand. Je kiest in het begin je profession (warrior, ranger, monk, elementalist, necromancer of mesmer) en daarmee krijg je dan je speciale skills; Warrior is een soldaat, ranger een jager met pijl en boog, Monk een Monnik die kan healen, Necromancer een persoon met vooral damage-over-time en death spells, Elementalist een profession waarbij je gebruik maakt van de elementen (aarde, water vuur en lucht) en Mesmer een profession met illusie-spells en spells waarbij de tegenstander zichzelf verwond i.p.v jou.

Na verloop van tijd kan je een tweede profession kiezen, hierbij krijg je dan een van de vorige professions, maar dan zonder iets extra’s, bijvoorbeeld als warrior je tweede profession is kan je niet de extra krijgen dat hij meer kracht heeft. Dit heb je wel bij je zogehete: Primary Profession die dan ook de overhand heeft in je spelverloop.

Mijn Verhaal

Ik werd een Elementalist, het was leuk, totdat de eerste Mission kwam: Het bleek dat ik de grote vijand: de Charr, moest zeken aan het zuiden van de grote muur. Ik was op zoek, op zoek en op zoek, maar het was

nergens te vinden. Ik zocht even naar een vriend van me en die kon me helpen. De mission was afgelopen, maar een ding miste: het gevoel dat ik het zelf had gedaan. Dat gevoel bleef de rest van het spel ook, keer op keer. Dat vind ik een belangrijk minpunt aan dit spel, want je kunt ook, om je te helpen, Henchmen inhuren, oftewel NPC’s die je helpen met vechten, healen etc. als je daarmee een mission voltooid, mis ik echt het gevoel van glorie dat je wel bij bijvoorbeeld WoW hebt.

Grafisch

GW ziet er grafisch heel netjes uit, niks op aan te merken, de bomen waai(d)en (in het begin) in de wind, de monsters komen brullend op je af en de steden zien er mooi uit. Je kan duidelijk zien dat hier veel aandacht aan is besteedt, de monsters zien er geweldig uit, met slagtanden en wapens en al. Het geluid is ook ok, mooie muziek gevarieerd met woeste oerkreten en kletterende wapens, echt heel goed. Als je in een stad bent is de muziek ook heel bijpassend, stadsmuziek waarbij je ook echt weet dat je in een stad bent. Echt heel goed gedaan!

Gameplay

De gameplay is prima te doen, in het begin moeilijk maar na een tijdje raak je gewend en kan je je makkelijk redden. De cijfers zijn skills en pijltjes/WSAD is lopen, de besturing is soms vervelend omdat je een afgesproken pad moet volgen en dus nier van heuveltjes af kan springen, diot kan vervelend zijn als je snel ergens weg moet komen. Verder is er niks op aan te merken.

PvP

Je hebt ook de optie om een PvP poppetje te maken, dan kan je tegen andere spelers vechten. Dat werkt als volgt: je makt je poppetje, je geeft hem goede armor die je uit een lijstje kan uitkiezen, de kiest een goed wapen, en je kan vechten. Je bent hierbij al instant level 20. je kan hierbij ook alle mogelijke secondairy Professions kiezen, en daarvan ook de belangrijkste spells leren. Dit heeft als gevolg dat er in het begin vrij weinig tot geen verschil zit in de characters. Dit haalt alle eer een beetje weg als je net begint, maar daarna kan je meedoen aan allerlij varierende matches, waarbij je, hiep Hiep hoera, skills en runes kan winnen. Runes kan je aan je wapen toevoegen om het bijvoorbeeld +2 strength te geven. je hebt verschillende runes die je per profession kan unlocken, dus voor iedereen is er wat. Je hebt ook verschillende soorten PvP matches. zo heb je een spel waarbij je een vlag naar een basis moet brengen, een spel waarbij je alle spelers en een resurrecter moet doodmaken en zo heb je nog veel meer.

Online of niet?

Bij GW is het grote verschil van de MMORPG's dat iedere speler een aparte, eigen wereld buiten de steden heeft. je kan elkaar dus niet buiten de steden tegenkomen tenzij je in een party zit. dit maakt het landschap een beetje kaal. Daarom wordt GW ook wel aangeduid als een 'gewone' RPG. Het is dus soms een beetje kaal (afgezien van de vele monsters) buiten, maar als je dan nin een stad komt is het ook meteen raak! vele mensen verzamelen zich er om te pasrtyen, betere armor te krijgen, of gewoon voor de gezelligheid, dit voegt zeker wat toe en het maakt het spel gezelliger.

Gratis

Het grote voordeel van GW is dat het gratis is, en toch veel uitbereidings-pakketten maakt. Je betaald per stuk zo’n 20 a 30 euro en dan heb je zo weer een jaar speelplezier. Het argument dat WoW gebruikt om geld te vragen is dat ze uitbereidingspakketten kunnen maken, GW kan dat ook maar toch is het gratis. De prijs van het spel vind ik wel voldoende, 20 euro voor een online spel is niet duur.

Conclusie en beoordeling

Guild Wars is een prima spel, maar het missende euforische gevoel met NPC's is echt een minpunt. Ik heb me er een tijdje mee vermaakt, en heb mijn ogen uitgekeken op alle graphics en de hele dag de mooie muziek in mijn hoofd gehad. Maar desondanks heb ik toch liever World of Warcraft.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Sound
 • Graphics
 • Grote Map
 • geen maandelijkse kosten
 • Goed uitgedachte professions/skills
 • PvP goed uitgedacht
 • lekker druk in de steden
 • Minpunten
 • Geen mensen buiten de steden
 • Bijna geen euforisch gevoel met Henchmen
 • hoge Aggro-rate
 • Moeilijk op in andere map te komen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Oké, leuk. Maar de titel? World Tour Decades, moet natuurlijk On Tour Decades zijn.

 • Tof! misschien toch maar eens aanschaffen, die DS-versie :D

 • Zou niet graag via mn DS-mic een bepaald geluid moeten genereren. Dat ding is echt matig qua mogelijkheden…

 • beetje jammer dit zo snel na de vorige DS versie…..

 • Hmm… en als je nou een DSi hebt?

 • Dit lijkt me een erg leuke game om gewoon eens te spelen. Maar de DSi gooit natuurlijk wel roet in het eten, hoewel ik verwacht dat dat echt een flop wordt. Geen GBA-poort, geen regiovrije games, een ongelooflijk slechte camera aan de binnenkant…

 • Hoop dat je hem dan ook zonder diegrip kan kopn, anders heb je der 2 das ook zonde

 • leuk, maar inderdaad die dsi laat alles fout gaan.

 • Die DSi kan me gestolen worden.  OT: Hoop dat ze hem ook los aanbieden, want wie zit er nou te wachten op 2 grips. Voor de rest lijkt het me gewoon meer van hetzelfde als de vorige Guitar Hero: on Tour.

 • Haha grappig die Guitar Grip! Maar waarom Fall Out Boy? Die zuigen echt hard! Maar waren zien jullie ergens in dit bericht iets over DSi? Of lees ik er nou over heen?

 • idd wat is er met die DSi???

  OT: ik ga lekker voor world tour :D

 • Ik zie de koe al uitgemolken worden, zo snel al een vervolg is wel heel erg.

 • Ik heb vandaag nog GH 3 op de 360 gespeeld en ik ben echt helemaal weg van de GH-reeks.

 • Eerst maar eens op de console halen:P

 • klinkt wel cool eigenlijk…!

 • 2 guitar grips zijn alleen maar handig als de ander het spel niet heeft, maar dan kun je waarschijnlijk niet tegen elkaar spelen… :(

  Wel vet dat je met deel 1 tegen deel 2 kunt spelen, scheelt altijd een beetje.

  Ik heb het eerste deel met veel plezier gespeeld, dus deze zal zeker ook in mijn bezit gaan komen. :)

 • Jeah die ga k halen;)

 • @Narutotjuhh : je kan ook los kopen voor 40 euro;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren