1. FIFA 08 (PC)

FIFA 08 (PC)

Rivaliteit in het voetbal, een bekend fenomeen. Zo heb je Ajax-Feyenoord en NEC-Vitesse. Maar je hebt ook nog een andere strijd: Pro Evolution Soccer en Fifa. De afgelopen jaren stond Pro Evolution Soccer aan de top. Fifa klopte altijd op de grote houten poort (sinds 2006) maar Pro Evolution Soccer liet Fifa er maar niet door. Nu heeft Fifa weer een nieuw deel. Kan Fifa 08 einderlijk de kwaliteit van Pro Evolution Soccer evenaren?

EA komt ieder jaar met een behoorlijk assortiment aan sportgames. Van de NASCAR tot de Rugby reeks. Alles is spik en span in orde. De licenties, grafisch, Gameplay. Alles is in orde! Ook komen ze ieder jaar met een nieuw voetbalspel. Hierbij gebruiken ze (in tegenover gestelling van Pro Evolution Soccer) wel alle licenties (Bijna Iedere). Het grootste probleem van de Fifa reeks was toch altijd wel, het was te simpel. Je had de game binnen no time onder de knie. De sinleplayer werd dus na een tijdje best saai. Maar daardoor is de multiplayer altijd wel in orde geweest. Sinds deeltje 07 kan je online het echte programma van iedere competitie na spelen. Heeft bijvoorbeeld Ajax met 4-0 uit in de kuip gewonnen, kan jij dat mooi terug draaien dat het ineenkeer 4-0 voor Feyenoord is geworden. Natuurlijk erg leuk en het werkte ook erg goed.

De vraag is; Kan Fifa dat herhalen of gaan ze zoals bij Fifa 2004 ook weer de fout in. Fifa 2003 was namelijk een heel erg goede game. Maar daarin tegen was Fifa 2004 zwaar middelmatig. Dus veel mensen waren al bang dat ze precies dezelfde fout gingen maken. Maar, wat blijkt nou. Ze hebben de gameplay op veel fronten verbeterd. Zo is de bal nu een veel losser object geworden. Zo vergt het redelijk veel tijd om de bal echt goed onder controle te krijgen. Ook is het een stuk moeilijker om afstandschoten te maken. In Fifa 07 kon je als beginneling de bal er van afstand redelijk makkelijk in schieten. Maar dat is nu ook een stuk moeilijker geworden. Met de licenties zit alles weer dik in orde. Zo kan je (eindelijk!) met het Nederlands elftal spelen. Maar het probleem is; ze hebben nog steeds geen licentie voor Nederland, dus is Nederland het enige land met stomme achternamen. Maar voor de rest zijn de licenties dik in orde.

Ook is er een nieuwe spelmodus geïntroduceerd. Genaamd de Be a pro mode. Hierbij speel je maar met een speler. Deze mode werkt speelt erg lekker, en is ook nog verfrissend. Zo is deze mode simpel om te leren. Je hebt ook een Be a pro Co-op season. Hierbij kan je je eigen speler creëren of je kan met een bestaande speler spelen. Je moet dan per wedstrijd een bepaald doel halen. Zo moet je twintig goede passes maken om dat doel te halen. Ook heb je team doelen. Je mag bijvoorbeeld niet met 3 doelpunten verschil achter komen. Als je die doelen haalt, krijg je een aantal experience points, waardoor je een skill attribute booster krijgt. Daarmee kan je je speler beter maken. Per skill attribute boost krijg je 5 punten waarmee je zelfgemaakte speler beter kan maken. Je kan bijvoorbeeld instellen dat hij goed kan koppen, hard kan rennen of goed in afronden is. Eigenlijk een soort RPG, in een sport game. Een gevaarlijke zet die (heel) goed uitpakt.

Grafisch ziet de game er ook erg goed uit. Zo zijn alle shirtjes goed herkenbaar. Zien de stadions er goed uit. Ook heb je voor het eerst grens en scheidsrechters in Fifa. Het enige probleem is;Ze lopen maar een beetje dood rond over het veld(gelukkig kan hij de bal niet aanraken anders verlies je 4 van de 5 ballen aan de scheidsrechter). Maar nog het grootste probleem aan Fifa is, de spelers zijn helemaal niet herkenbaar. Alleen de echte top spelers zijn goed te herkennen. Maar als je bijvoorbeeld bij Ajax gaat kijken zie je, dat Leonardo een witte huidskleur heeft, Huntelaar zwarte stekels heeft. En als je dan naar de andere clubs in Nederland kijkt, kan je werkelijk (op een enkele uitzondering na) niemand herkennen. Natuurlijk erg slordig!

Ook dit keer zit er weer een online modus in Fifa 08. En net zoals vorig jaar is deze weer dik in orde! Zo heb je weer de Interactive league. Dus je kan weer lekker alle wedstrijden van het afgelopen weekend spelen! Zo kan je weer die ene verloren wedstrijd terug draaien en gewoon lekker met de 3 punten ervandoor gaan. Eigenlijk een klein kusje op de wond dus. Erg leuk gedaan en net zoals vorig jaar, weer goed uitgewerkt. Ook houdt EA je statistieken weer bij. Zo kun je dus precies terug zien hoeveel wedstrijden je verloren, gelijk gespeeld of gewonnen hebt. Ook kun je weer gewoon iemand uitdagen en gewoon een willekeurige wedstrijd spelen. De hele multiplayer voegt zeker iets toe, en is volgens vele zelfs het belangrijkste van Fifa 08. Bovendien heb je nauwelijks last van lag.

Conclusie en beoordeling

Voor mijn gevoel is Fifa 08 einderlijk door de poort heen gekomen en Pro Evolution Soccer voorbij geschanst! Op een paar kleine foutjes naar is dit een perfect spel voor de voetbal liefhebber. Je kan het zo simpel maken als je wilt, maar ook zo moeilijk als je wilt. De sfeer, de graphics en de Be a pro mode. Alles pakt goed uit. Ook zit de multiplayer weer dik in orde. Dus wil je multi en singleplayer fun, en hou je van voetbal? Dan is dit spel echt iets voor jouw!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Be a pro mode
 • Multiplayer
 • Licenties
 • Grafisch
 • Minpunten
 • Nederlands elftal
 • Onherkenbare spelers

Dit artikel delen

Over de auteur

Heisenberg Ik was een nintendo fan boy pur-sang!

Reacties

 • Ongelovelijk!

 • Wat is ongelovelijk? :P

 • Ongeloofelijk idd!! Dit had ik nooit verwacht… Valve staat toch bekend als een PS3-haters-bedrijf. En dan vooral Gabe Newell.

 • Boeiend, zolang ze dan maar niet minder maken voor de xdoos en pc, vind ik et nie eg erg.

 • Ik speel de meeste valve games toch op mijn PC-tje, maar toch goed nieuws. :p

 • @t-gamer  Geld maakt blijkbaar Valve blind…..

 • Moet zeggen dat nog geen valve-game me echt heeft kunnen boeien. L4D lijkt me dan wel weer erg vermakelijk. Denk toch dat ik' m op de PC ga spelen ipv mijn PS3.

 • @ Tommygun NL  haha Xdoos :P  OnTopic: Als Xbox & PC er niet onder leiden vind ik het best!

  Ik gun het PS3 bezitters wel, na al die DLC's die ze zijn misgelopen :P • Das goed nieuws! Ps3 ftw!! :D

 • Goed nieuws. Al vraag ik me wel af wát voor games Valve zou kunnen ontwikkelen, HL 2 ep 3 wordt niet speciaal ontwikkeld voor de PS3.. Het zou dus een geheel nieuw project op de PS3 kunnen zijn. Ik ben benieuwd.

 • Blijft lastig om ongelooflijk/ongelofelijk te spellen geloof ik ;-)

 • Het verbaast me echt enorm gigantisch!! Maar ja Square-Enix heeft ook zo gedaan! Omdat ze meer geld willen binnenhalen… Dat is normaal in deze tijd! Geld maakt altijd mensen blind.

 • Wauw, wie had dat gedacht. Mischien een Counter Strike?

 • dan zeggen dat het rommel was en dit en dat! Mja, chille als we extra games krijgen

 • help mij effe valve is van welke games?

 • Onmogelijk :P  Dan wordt Gabe wel erg gepwnt door zijn eigen werknemers…

 • help mij effe valve is van welke games?  Dude, leef jij onder een steen?  Onderandere de hele Half-Life serie is van hun.


 • Eerst moeten ze de ps3 niet en nu ineens wel?

 • rare mensen bij valve….eerst de console de grond in boren en nu heeft ie potentie?

 • Maar Gabe niet…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren