1. BioShock (PC)

BioShock (PC)

Bioshock. Nadat ik de demo had gespeeld was ik helemaal opgefokt door deze game. Ik ging snel wat klusjes doen voor me ouders zodat ik snel die 50 euro bij elkaar had gespaard. Op de dag van de release zou ik Bioshock halen in een tussen uur. Daarna weer terug naar school, daar nog even les gehad en hup naar huis. In volle glorie schittert het menu op mijn beeldscherm, dit is meschien wel de meest vernieuwende game van 2007, dit... is Bioshock!

Ik ben een onbekende man waarvan diens ouders zeiden dat ik bijzonder was. En bijzonder ben ik, in allerlei wegen denk hierbij aan een vliegtuig ramp overleven, plasmids kunnen beheersen en het verschil uitmaken voor de inwoners van Rapture. Huh wat? Rapture? Ja, Rapture. Rapture is de onderwater wereld waar alles zich afspeelt in Bioshock. De stad Rapture is een korte tijd geleden in verval gebracht door hebzucht, de mensen werden te zelfverzekerd en te hebberig door het goedje Adam. Met Adam konden ze allerlei krachten oproepen, deze krachten waren eigelijk bedoelt om het leven makkelijker te maken. Maar zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen is dat flink fout gegaan! Rapture werd overspoelt door vernielingen, mensen die elkaar doodden voor Adam en nog veel meer stommiteiten. Een paar jaar later kom ik pas in beeld. Je zit lekker rustig in het vliegtuig een sigaretje te roken(Dat mocht toen nog het speelt zich namelijk af in 1960.), op eens volgt er een klap mensen gillen je hoort vuur branden. Dit is het begin van het verhaal.

Glorie

Ik word wakker midden in de zee, op eens besef ik dat ik half dood aan het gaan ben! Snel zwem ik naar de oppervlakte Ik zie vuur, spullen van de doden mensen en grote vliegtuig brokstukken. In de verte zie ik een mysterieuze vuurtoren. Ik zwem er naar toe, als ik er binnen treed wordt alles belicht ik volle glorie hangt daar een gigantisch standbeeld van Andrew Ryan, de oprichter van Rapture. Adrew Ryan was Rapture begonnen met het idee om een samenleving te creëeren voor kunstzinnige en intelligente mensen, om daar perfect te kunnen wonen zonder problemen. Ik stap een onderzeeër in en trek aan de hendel, slechte zet. Algouw word ik de diepte in geblazen onderwater naar de stad Rapture toe. De pracht van het water, de pracht van de gebouwen, ik probeer mijn mond dicht te houden omdat hij constant openviel. Het design in Bioshock is zonder enige twijfel het mooiste dat ik ooit gezien had. De sfeer was zo ongelooflijk goed alle reclame borden in jaren 60 stijl alles was gewoon zo rijkelijk gedesigned! De locaties waren om te zoenen. Het mooiste vond ik nog toen ik in een theater kwam prachtig, prachtig!

Variatie

Waar veel mensen bang voor waren was de Variatie, je zit in een onderwater stad dus zijn het niet allemaal de zelfde buizen en gangen? Laat een ding duidelijk zijn : Nee dit is niet zo. Bioshock kent ongelooflijk veel variatie in gameplay en in de omgeving. Aller eerst dan maar de omgeving. De levels zijn zeer verschillend je hebt grote en kleine levels, en ze spelen zich allemaal om een andere locatie af. Van grote tuinen tot geheimzinnige ziekenhuizen, alles heeft zo zijn eigen stijl kwa kleur en voorwerpen. En de gameplay? Die is natuurlijk ook ontzettend gevarieerd. Je kunt allemaal combo’s maken met je wapens en plasmids(Hier kom ik zo op terug.). Met plasmids kun je allerlei combinaties maken met dingen uit je omgeving. En de wapens zijn allemaal totaal anders en je kunt ze ook upgraden met allemaal interrestante goedjes.

Plasmids & Wapens

Ik zal eerst maar is met de plasmids beginnen. Door de plasmids is Rapture in verval geraakt, door plasmids werden de mensen hebberig en arogant. Arogant? Hebberig? Tja, dacht ik toen, hoe kan dat? Toen ik eenmaal mijn eerste plasmid had gebruikt begreep ik het meteen. Plasmids zijn een soort van magische krachten. Je kent ze wel, vuurballen gooien, mensen bevriezen, onder stroom zetten en ga zo maar door. Hierdoor kun je vette combo’s maken denk aan : iemand in brand zetten, die rent vervolgens naar een plas water en die zet je onder stroom. Ontzettend veel mogelijkheden! Je zult ze nodig hebben om te overleven. En de wapens zijn ook leuk, je hebt veel verschillende dingen. Kruisbogen, geweren, Rocket lauchers en meer! Deze wapens kun je ook nog allemaal appart upgrade. Ammo voor de wapens is schaars dus je zult het merendeel van het spel met plasmids moeten doen. Wat helemaal niet erg is trouwens!

Tegenstanders

De A.I in Bioshock is niet zo heel goed. Hun acties zijn voorspelbaar en doen de standaard dingen. De afwisseling in de A.I is ook niet groot te noemen. Ze worden niet beter ofzo, ze verwisselen hoog uit van pakje en aanval. Beetje te vergelijken met de duitsers in Call of Duty 2. Wel heb je eindbazen in Bioshock die zijn dan weer wel sterker dan de anderen en zijn uniek in hun soort. Ook heb je de Big Daddy’s Hier draait een groot deel van het verhaal om. De Big Daddy’s Zijn reusachtige wezens in duikpakken, ze zijn enorm sterk en klaar om jouw helemaal kappot te slaan! Ze hebben boren aan hun armen en krachtige geweren. Waarom heeft 2K deze in het spel gestopt? Wel hierom : In het spel heb jij zelf natuurlijk ook adam nodig, de zogenaamde Little Sisters hebben adam. En de Big Daddy’s beschermen de Litle Sisters, als je de Big Daddy verslagen hebt kan je er voor kiezen om het kleine meisje te vermoorden of te laten leven. Je komt veel Little Sisters tegen of je ze vermoord of laat leven zal inpact hebben op het einde!

Conclusie en beoordeling

Bioshock is een trip die je niet snel zult vergeten. De game bied ongelooflijk veel variatie en vernieuwing. Ik denk dat op pad van vernieuwing aan de gameplay dit meschien wel de beste game van 2007.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Variatie
 • Gameplay
 • Plasmids
 • Graphics
 • Vernieuwend
 • Actie
 • Verhaal
 • Minpunten
 • A.I
 • Hacken

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja, laten we het over politiek gaan hebben…  Ik denk dat ik gelijk maar stop met het aanschaffen van Will Wright spellen !?!?!

 • En laten we gelijk maar dubbelposten. Even gebundeld tot één post.  @Nieuws

  Van die drieduizend dollar kan onze McCain toch weer een paar seconde reclamezendtijd kopen. Voor de budgetten van de Amerikaanse verkiezingen stelt bedrag maar bijster weinig voor.

 • Boeiend!!!!!!!!! Not!!!!

 • Waarom geeft hij dat geld niet aan al die arme kindertjes in Afrika?

 • Nutteloos bericht

 • Tsjaa… dit is weer eens een andere inbreng van games en politiek :)

 • Ik heb gehoord dat Obama 'Spore' meteen op marktplaats heeft gezet toen hij dit hoorde

 • Obama ftw

 • wat moet ik hier over zeggen, het is voor mij nog geen reden om zijn games niet te spelen want spore is een goede game

 • Tuurlijk, ga een kapitalist geld geven.. Kom op zeg!  Een ieder helder denkend persoon zal nu toch wel inzien (voor nu met die Kredietcrisis) dat het weer hoog nodig tijd is voor een Democraat?  Hoe kunnen mensen toch zo zwart-wit zijn?  Obama, is en blijft de beste kandidaat.  McCain is een oude man, die toch zijn 4 jaar niet af kan maken, omdat hij dan allang een hartstilstand heeft gehad, en die Palin is zo'n achterbakse slijmerige gluiperd, als die president wordt, kan je het wel vergeten met Amerika.


 • :P ach jah ik vind obama symphatieker maar ben voor mc cain alleen dat schijnt tegenwoordig vies te zijn dat je voor mc cain bent als je niet in de vs woont:P hahaha

 • Ach, denk niet dat McCain gaat winnen door die steun.

  Obama is 10x zo goed als McCain, nu maar hopen dat Amerika eens gaat nadenken en gewoon de beste kandidaat kiest i.p.v. de blankste (schijnt helaas nogal veel rasisme te zijn in Amerika)  OBAMA FOR PRESIDENT!

 • lol dit is een belediging voor mc cain, 3000 dollar? daar veegt wright zijn reet mee af:)!

 • Falconnatic steunt tevens John McCain. Niet echt boeiend nieuws dus.

 • dit is toch geen game nieuws?  OT: 3000 is echt niks als je ziet wat die gasten allemaal uitgeven aan reclame

 • Will Wright for president!

 • McCain/Palin all the way.

 • Uhm.. ik vind dit eigenlijk een zeer boeiend bericht. Zo van die achtergrond dingen die je nooit zal lezen op NRC.nl en toch leuk is om te weten. Vooral sinds die Wright kennelijk wat verstandiger is dan de meeste andere beroemdheden.

  Palin.. ach.. vond haar eerst geweldig, maar zie haar onder hand als zo'n steen die aan McCain's been vastgeketend zit. Ze zal hem denk ik niet veel goeds doen…

 • vaag

 • Vind ik best stom.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren