1. Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Hemelwater sijpelt langs de daken naar beneden, terwijl Zeus’ schichten de aarde verlichten. De lichtopbrengst die voortvloeit uit deze helse bliksem zorgt voor een onaangenaam en horrorabel gevoel. Ik zou toch zweren dat ik daar een grote mensenmassa zag bewegen. Een tweede, felle flits bevestigt dit nare vermoeden. Manisch vlucht ik naar een verlaten boerderij waarna ik alle deuren en ramen barricadeer. Het geluid van mensenvoeten in de modder komt steeds dichterbij en er gaat een siddering door mijn lijf, wanneer er een doffe bonk klinkt. Ze komen eraan, ik kan niet ontsnappen, ik kan me enkel verzetten… Ze komen eraan…

Dit inleidende riedeltje is slechts één voorbeeld van datgene wat Resident Evil 4 Wii Edition je voorschotelt. De game zit namelijk barstensvol beklemmende momenten en je zult je vaker wat ongemakkelijk voelen. Volgens de overlevering ben jij, speciaal agent Leon S. Kennedy, naar een Spaanse boerengemeenschap gestuurd om Ashley Graham, dochter van de Amerikaanse president, te bevrijden van

een duistere groepering. Deze duistere groepering, beter bekend als Los Illuminados, heeft de complete gemeenschap geïnfecteerd met een parasiet, waardoor de bevolking is veranderd in trouwe, rottende volgelingen. Deze volgelingen doen er logischerwijs alles aan om jou tegen te houden.

In het begin zullen de geparasiteerde Spanjaarden het je nog niet zo moeilijk maken, wat jou de tijd geeft eens goed rond te kijken en te oefenen met het vernieuwde controleschema. Hoe verder je in het spel vordert hoe lastiger het je wordt gemaakt. Naast de vijanden heb je namelijk ook nog eens te maken met vallen als berenklemmen en laserdetonators. Ook worden die vijanden steeds gevaarlijker, gewiekster en nemen ze in aantal toe. Zo kent de game passages waarin je een stortvloed aan vijanden moet aftroeven met je schaars geladen wapens. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de eindbazen, die na elk hoofdstuk van de game wel opduiken. In het begin zul je ze na één tot twee pogingen wel neerhalen, maar op den duur worden het echt helse karweien.

Gelukkig zijn deze helse karweien wel behapbaar en worden ze nooit frustrerend moeilijk. Dit komt mede door het ingenieuze RPG-aspect. Op een aantal vaste locaties kun je namelijk aankloppen bij een handelaar, wiens handelswaar bestaat uit een compleet wapenarsenaal. Je kunt hier allerlei

nieuwe wapens aanschaffen, maar hebt ook de mogelijkheid je oude wapens te upgraden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je shotgun sneller te laten herladen of om je machinegeweer meer schade te laten aanrichten. Het gaat allemaal om de juiste afweging en om de peseta’s, het betaalmiddel in Resident Evil 4. Want zonder geld, ben je nergens.

Deze peseta’s kun je vergaren door kisten te slopen, vijanden om te leggen en door geheime schatten te verkopen. Deze schatten moet je uiteraard vinden, waardoor je altijd op de details moet letten. Je zoekt dus elk hoekje en gaatje van een spokende boerderij of kasteel af, wat je een avontuurlijk gevoel geeft. Capcom, de ontwikkelaar, heeft dit gegeven aangegrepen om je nog eens extra te laten schrikken en te laten ploeteren. De meeste waardevolle schatten zijn namelijk beschermd door de meest duistere wezens uit de meest diepe krochten van het noordelijk halfrond.

De sfeer is in alle facetten van het spel bijzonder goed te noemen. Zelden heb ik zo op het puntje van mijn stoel gezeten als bij Resident Evil 4 Wii Edition. Alles is lekker grauw, totaal niet statisch en bovendien erg mooi. De vijanden zien er heel netjes uit, maar de detailvolle Leon spant toch de kroon. Ook dragen omgevingsgeluiden en de beklemmende muziek hun steentje bij aan de algehele sfeer van het spel. Kippenvel verschijnt op je armen als je het

rochelende geluid van een gemuteerd persoon hoort naderen. De graphics en het geluid zijn echte pioniers op Wii-gebied, wat misschien meer aan de andere games ligt dan aan Resident Evil 4.

Resident Evil 4 Wii Edition is echter geen normale port van het origineel. Naast het feit dat de game alle extra’s van de PlayStation 2-versie bevat, is het controleschema namelijk helemaal omgegooid. Waar het GameCube-deel al een heuse verandering in de serie was, gooit de Wii-versie er nog een schepje bovenop. En dat is bedoeld in de positieve zin van het woord. Het lopen geschiedt gewoon via het analoge knuppeltje, rennen doe je door daarbij ook de Z-knop in te drukken. Niks bijzonder op het eerste gezicht, maar we zijn dan ook nog niet aanbeland bij het schieten. Door de B-trekker over te halen, sta je vast op één positie. Vanuit deze positie kun je het beeld verplaatsen met je analoge knuppel en kunt je in dat gebied richten door je Wiimote op het scherm te wijzen. Schieten doe je middels een ferme druk op de A-knop, terwijl je herlaadt door je controller te schudden. Dit werkt echt zó goed en fijn, dat ik betwijfel of je ooit met een intuïtiever en nauwkeuriger controleschema hebt gewerkt.

Nauwkeurig schieten is trouwens verdomde handig in Resident Evil 4. De game kent namelijk fantastische physics. Schiet je bijvoorbeeld iemand in zijn knieën, dan zakt hij door zijn knieën heen en kun je hem een dodelijke trap geven. Een schot in een schouder laat de tegenstanders dan weer een omwenteling maken, waar een hoofdschot, en daarmee een onthoofding, ervoor zorgt dat de geparasiteerde vijand als een lappenpop neervalt. Dit laatste gebeurt, in de trend van de game, met veel bloed en vuiligheid, wat de lugubere en beklemmende sfeer weer lekker versterkt.

Conclusie en beoordeling

Resident Evil 4 Wii Edition is één van de beste Wii-games. Deze overzetting is geen doodgewone, maar een bijzondere. De mogelijkheden van de Wiimote zijn optimaal benut en werken als een tierelier. Ook ziet de game er voor Wii begrippen bijzonder goed uit. De detailvolle graphics en het beklemmende geluid maken de sfeer, al dan niet bijgedragen door hordes vijanden en het nodige bloed, bijzonder sterk. Het is fijn dat Capcom de extra missies van de PlayStation 2-versie nu ook naar de Nintendo-console brengt, waarmee Resident Evil 4 Wii Edition de meest complete ervaring is. De game speelt namelijk lekkerder en intuïtiever weg dan de andere versies.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Beklemmende sfeer
 • Inuïtief en fijn controleschema
 • Upgraden van wapenarsenaal
 • Extra's PS2-versie
 • Prima moeilijkheidsgraad
 • Minpunten
 • Spel uit 2005

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Veel opvolgende delen zo te zien;p

 • gaaf;)! littlebigplanet 24 in mijn kamer haha yeah!

  cya

 • mwahah nice

 • Sense of wonder

  Hmm, ik ben erg benieuwd wat ik me hierbij voor moet stellen.

  En verder: Kingdom Hearts 3, natuurlijk. Trouwens erg leuk dat jullie erbij zijn, IG. Helemaal top! :D

 • Ik hoop dat Square Enix wat gaat aankondigen op de TGS. En geen remakes, want die wordt ik een beetje zat.

 • Sense of wonder – vrijdag 5 oktober 10.00 -12.00  Vraag me af wat dit ons gaat brengen, ik verwacht er best wel wat van!

 • Ben benieuwd wat dit ons gaat brengen:D

 • Ik hoop dat SE met een paar goeie aankondigingen en veel nieuwe Trailers en Beelden komt.

 • we zullen het wel weer lezen he.

 • TGS International Party – vrijdag vanaf 09.15

  Hierover is niet echt veel bekend, waarschijnlijk wordt het een feestje met veel Sake waar de IG’ers zich weinig van zullen herinneren.  xD

 • heeft sony geen keynote???

 • KH3 aankondiging en FFXIII gameplay beelden. Dat is het belangrijkste verder. Star Ocean 4 en hopelijk nieuwe IPs!

 • Ziet er nice uit, hoop op wat mooie trailers vooral!

 • Weinig nieuwe games, meer sequels. Maar wel hele mooie om naar uit te kijken. Kom maar met die gameplay beelden en trailers!

 • Jeuh Kingdom Hearts 3 :)

 • ICO 3!!!!

 • Aan de andere kant wordt het leed wat verzacht door de zeer waarschijnlijke aankondiging van Kingdom Hearts 3 op de PlayStation 3  Ik hoop het zo….!!! :D  (En doe ook maar meteen ICO 3 en Jak 4/Uncharted 2 btw xD)


 • Achja we zullen wel zien wat het gaat brengen!

 • Veel plezier daar in Tokyo.

  Ik wou dat ik daar heen kon.

 • Jaja het gaat dit jaar weer een spektakel worden!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren