1. Super Smash Bros. (N64)

Super Smash Bros. (N64)

Er was een tijd dat gamers nog met elkaar discussieerden over welke gamecharacter het beste was. “Donkey Kong is het beste, hij is namelijk heel erg sterk”. “Nee, Link is het beste, door zijn uitgebreide wapenarsenaal”. “Kirby is toch echt het best hoor, die kan namelijk vliegen en eigenschappen van tegenstanders kopiëren”. “Helemaal niet, Pikachu is het beste”. “Nee, Mario” etc. Deze discussie ging door tot op de dag dat Super Smash Bros verscheen. Eindelijk was er een spel waarin al je favoriete Nintendo-helden zaten en waarbij je zelf kon uitvechten wie nou het beste was. Wat wil je nou nog meer?

In Super Smash Bros heb je, in tegenstelling tot de gemiddelde vechtgame, geen energiebalkje, maar moet je je tegenstanders zien uit te schakelen door ze uit het level te slaan. Dat klinkt misschien raar, maar werkt redelijk eenvoudig. Iedereen heeft een schademeter die bijhoud hoeveel schade je hebt opgelopen, hoe meer schade je oploopt hoe zwakker je wordt. Naarmate je meer schade hebt opgelopen, kan je minder goed klappen opvangen en wordt je sneller uit het level geslagen. Maar met een beetje geluk kan je weer terug op het level zien te komen. Dat doe je door te springen en vaak ook een speciale beweging te maken waardoor je omhoog kan gaan en zo toch weer op het level terecht komt. Daardoor is Super Smash Bros niet alleen een vechtspel, maar ook deels een platformspel.

En niet alleen het spelprincipe is in Super Smash Bros bijzonder, ook characters zijn uniek. Je hebt namelijk de keuze uit verschillende bekende Nintendo-figuren die elk hun speciale aanvallen hebben. Zo kan Link bommen gooien, voert Pikachu elektrische aanvallen uit en heeft Kirby de neiging om zijn tegenstanders in de mond te nemen. De characters zien er goed uit, bewegen realistisch en maken hun bekende geluiden. Daarnaast heeft ieder character zijn eigen level met bijpassende achtergrondmuziek. Je hoort bijvoorbeeld Bongo’s in de Kongo Jungle of de Zelda-theme in het Hyrule Castle.

Maar dat is nog niet alles wat Super Smash Bros uniek maakt, er verschijnen namelijk ook nog items in het level, die het gevecht nog intenser maken. Zo verschijnen er hartjes om je schade te kunnen beperken, maar kan je ook bommen of honkbalknuppels oppakken waarmee je je tegenstander in een keer kan uitschakelen. Er zijn zelfs pokéballs waarmee je Pokémon kan oproepen die je tegenstanders kunnen dwarsbomen. Helaas zijn de Pokémon in 2D afgebeeld, terwijl de rest van de items gewoon het 3D zijn.

In de singleplayer-mode van het spel moet je je tegenstanders een voor een uitschakelen, maar er zitten ook bijzonder tegenstanders in. Zo moet je vechten tegen een team van Yoshi’s of moet je samen met twee medestanders tegen een enorme Donkey Kong vechten. Door de singleplayer op verschillende niveaus uit te spelen kan je bijvoorbeeld nieuwe characters unlocken.

Maar waar Super Smash Bros vooral om draait is de fantastische multiplayer. Hiermee kan je namelijk met drie tegenstanders, vrienden of computer, tegelijk vechten en dat levert spannende en soms verwarrende beelden op. Vooral omdat er ook nog een optie is om bepaalde items veel of weinig te laten verschijnen, zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er overal bommen of pokéballs liggen. Een nadeel van vier mensen tegelijk in een level is dat, wanneer ze te ver van elkaar af staan, de camera uitzoomt waardoor het gevecht moeilijk te volgen is.

Naast de singleplayer en multiplayer, zijn er nog een aantal bonusgames te spelen. Met Break the Targets moet je tien doelwitten zien te vernietigen en met Board the Plaforms moet je tien platformen zien te bereiken. Elke bonusgame verschilt per character, waardoor je het dus steeds op een andere manier moet zien te behalen.

Conclusie en beoordeling

Super Smash Bros is een uniek vechtspel dat iedere Nintendo-liefhebber in bezit moet hebben. Vooral de multiplayer mode van het spel zal lang meegaan, maar met het unlocken van alles ben je ook wel even bezig.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Bekende characters en items
 • Uniek spelconcept
 • Verslavende multiplayer
 • Minpunten
 • Beperkte singleplayer
 • Pokémon in 2D

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • niet zo heel interessant, vind ik tenminste hou namelijk niet zo van puzzelen, dat frustreert me altijd :D

 • Hoezo niet interessant? Zijn de 2 beste puzzelgames na Tetris…

 • meteos vind ik wel leuk.

 • Lumines is voor mij de beste puzzelgame ooit gemaakt:D en een ps3 versie moet wel fantastisch worden…

 • Geen van beide games maken echt indruk op mij…

 • Misschien voor €5 wel eens downloaden, lumines was één van de beste puzzelgames

 • @Obiebarca

  Maken geen van beide games indruk op jou, tjonge wat een mooie praatjes. Ik vind Luminues anders toch echt heel vet. Terwijl ik helemaal niet zo van puzzel games houd.

 • Leuk, lkkr ff korte game.

 • Ik vond Lumines Mobile al goed xD  Lumines is gewoon een heel chille puzzelgame, geïntegreerd op de muziek. Wel leuk als tussendoortje uit de PSS als je het mij vraagt, ik ga 'm wss wel halen als ie niet te duur wordt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren