1. Dreamfall: The Longest Journey (PC)

Dreamfall: The Longest Journey (PC)

Lang geleden was er een meisje. Een meisje dat ineens werd betrokken bij het lot van haar wereld, of liever gezegd van haar wereld (Stark, de wereld van de wetenschap en technologie) en Arcadia (de wereld van de magie). Dit meisje, April Ryan, had de mogelijkheid om de Divide over te steken en zodoende de mogelijkheid te kunnen reizen tussen beide werelden. Ze belandde in een avontuur die zijn weerga niet kende. April Ryan moest ervoor zorgen dat de balans tussen beide werelden niet verder verstoord zou worden en als het even kon deze te herstellen. Dit is hoe het meesterwerkje The longest Journey lang geleden verhaalde.

Nu is er dus het vervolg op dit spel genaamd Dreamfall: the Longest Journey (DTLJ). Dreamfall speelt 10 jaar na de gebeurtenissen in the Longest Journey en er is veel veranderd in de werelden. Stark heeft te maken gehad met een Collapse, instorting, van alles wat ze gewend waren, de wereld is hier nog steeds van ondersteboven. In Arcadia zijn de vredige Northlands aangevallen door de Tyren en nu bezet door de Azadi, zij verdreven eerst de Tyren om vervolgens de mensen van Marcuria hun religie op te leggen en hun wetten voor te schrijven.

Zoë Castillo, een inwoonster van Stark, ligt op een mooie dag rustig TV te kijken in haar huis in CasaBlanca. Plotseling ziet ze iets waarvan ze denkt dat het een gevolg is van de Static. Maar nee, het blijft Zoë achtervolgen. Ze ziet een meisje dat blijft zeggen: ‘Find April…..Save April’. Ze belsluit dit alles te negeren, totdat ze door haar vriend Reza wordt gebeld en hij haar vraagt om een pakje op te halen. Dit is het startsein voor een groots avontuur, want via veel omwegen komt Zoë uiteindelijk in Arcadia, de nieuwe wereld van April. April is verandert van een levendige jonge vrouw in een vrouw die al het vertrouwen in de mensheid heeft verloren.

Na deze veel te lange inleiding eindelijk meer details over het spel zelf. De inleiding was naar mijn idee nodig, omdat veel mensen The Longest Journey nooit hebben gespeeld.

Dreamfall: The Longest Journey is een adventure game, maar geen echte ouderwetse point-and-click adventure. In Dreamfall bestuur je Zoë Castillo namelijk met de pijltjes toetsen en door haar te laten lopen kijkt ze vanzelf naar bepaalde objecten. Je kunt hier het zogenaamde focus field voor gebruiken, waarbij je character stil blijft staan en je zo dus kunt focussen op bepaalde dingen in de wereld om je heen. Een leuke toevoeging in het spel, maar een beetje jammer dat je het maar één keer echt nodig hebt in de game.

Wat de game anders maakt zijn de momenten van actie. Deze momenten, die op de vingers van één hand te tellen zijn, zijn een prettige afwisseling op de dialogen. Wat dan weer jammer is, is dat het veel te simpel is uitgewerkt en er eigenlijk geen uitdaging in zit. Je beleeft deze momenten vooral met Kian Alvane, die groepen opstandelingen uitschakeld.

Kian Alvane is naast Zoë Castillo en April Ryan de derde en laatste hoofdrolspeler. Kian is een Azadi, hij is dus eigenlijk een vijand van April, omdat zei de opstandelingen leidt. Hij moet naar de Northern Lands vertrekken om de Scorpion te vinden, een man die duizenden van zijn volk heeft omgebracht.

Het sterkste punt aan Dreamfall zijn de dialogen en de voice acting. Alles is goed ingesproken en je gelooft de personages meteen, ook al hebben ze zo’n overdreven heerlijk Engels accent. De dialogen zijn goed geschreven en onthullen het ijzersterke plot stukje bij beetje. Elke keer als een dialoog begint is er overigens ook de goede achtergrond muziek bij. De muziek zet de toon voor de verschillende omgevingen en beinvloed je stemming op precies de juiste manier.

Het grootste minpunt aan de game is toch wel dat de puzzels die er in zitten erg makkelijk zijn, er zitten 3 verschillende puzzels in het spel, die allen niet zo veel van je denkvermogen vragen om op te lossen. Dat is erg jammer. Ook het uitvogelen waar je voorwerpen vandaan haalt is erg makkelijk gemaakt, vaak geeft Zoë zelf aan wat je moet doen. Dit neemt erg veel weg van het klassieke adventure gevoel, maar net wanneer je een hekel begint te krijgen aan deze minpunten volgt er weer een ijzersterke dialoog en ben je weer verliefd op de game. Wat ook leuk is aan de dialogen is dat je zelf het verloop kunt bepalen. Soms heeft het nog echt invloed op hoe mensen je informatie geven of niet.

De grafische stijl van de game is ietwat gedateerd, maar dit is eigenlijk nooit een punt. De makers zijn consistent gebleven met de stijl en alles is erg goed uitgevoerd. De locaties, je beweegt je trouwens door verschillende schermen elk onderbroken door een laad scherm, zijn erg mooi gemaakt. Ze zijn mooi en rijk aan detail. Ook kent de game vele verwijzingen naar zichzelf (zoals box-covers van Dreamfall en de voorganger), iets wat ik persoonlijk wel kan waarderen, omdat de makers zichzelf dan niet heel erg serieus nemen. Het mooiste zijn toch wel de "cutscenes", waarbij je transport middelen voorbij ziet vliegen die naadloos overgaan in de gameplay. Al met al zijn Zoë en April mijn favoriete heldinnen geworden. Ze hebben zelfs de rondborstige Lara van die plaats weten te drijven.

Conclusie en beoordeling

Dreamfall is al met al een goede game, die door bepaalde schoonheids foutjes, zoals kleine hiaten in het plot, niet dezelfde status verdient als de voorganger The Longest Journey. Dat is zonde. De besturing is soms wat onhandig gedaan, dit komt vooral door de camera. Het focus field wordt te weinig in de game gebruikt, terwijl er wel iets meer mee gedaan had kunnen worden. De dialogen zijn daarentegen wel weer ijzersterk en de ontrafeling van het ontzettend, ondanks de hiaten, goede plot is indrukwekkend te noemen. De game weet tot het laatste toe enkele details geheim te houden. Het meeste mis ik toch wel aan deze game de ingewikkelde puzzels, wat toch wel redelijk essentieel is voor een adventure. Toch wel jammer, want het had de game een stuk uitdagender gemaakt. The Longest Journey kende dit euvel ook al, maar daar was het plot te afgerond voor om je er echt aan te storen. Nu ga ik verder met dromen over mijn Zoë en mijn April.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • sfeer
 • verhaal
 • Minpunten
 • looks
 • matig gebruik focus field
 • geforceerd voelende actie momenten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hopelijk zit ik erin :D

 • Ik wacht nog steeds op een mailtje…

 • me 2

 • wtf nog een beta? :P

 • De open beta dan, de gesloten is al een tijdje aan de gang hoor :)

 • sicke shit voor PS3 bezitters en Resistance fans!

 • hopelijk hebben ze mij gekozen!

 • Hopelijk zit ik erin!

 • Hopelijk heb ik dit keer wel een key….

 • Paas mij maar 1

 • ik wil hem ook graag, LBP doet t ni

  +

 • PLEASE LAAT MIJ ERIN ZITTEN DAN !!!!!!!!!!! OWN IK !!!!!!!!!!!!!!

 • cmon cmon!!! <3

 • Wanneer krijgen we te horen of we erin zitten dan?

 • Jah hopelijk zit ik er in:D

 • leuk voor de ps3 fans

 • Ik hoor nog wel of het iets is ;)

 • wooooooh hope dat ik erin zit

 • @kevforce

  Als jouw LBP t nie doet, mag ik dan je key hebben om het te proberen

  Als het kan pm me maar, bij voorbaat dank =P

 • @Mikehendrikxxx:

  Oh ja :P ?  @Peter Kaijser:

  Je krijgt een mail als je gekozen bent.

  ————–

  Ik hoop dat ik erin zit :) .
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren