1. Halo 3 (X360)

Halo 3 (X360)

Halo 3

Een aantal jaar geleden werd het land der gamers geschokt door een aanhoudende stroom geruchten dat Microsoft een gameconsole zou uitbrengen. De geruchten bleken waar en Microsoft introduceerde de Xbox. Een gameconsole die uiteindelijk een hoop gamers voor zich wist te winnen en menig huiskamer wist te veroveren. Deze verovering was niet de verdienste van Microsoftkopman en übernerd Bill Gates maar was met name te danken aan het digitale figuur de ‘Master Chief.’ De Master Chief was namelijk hoofdpersoon in een gameserie die in een klap het gezicht van de Xbox werd. Nog nooit was een shooter zo goed uit gewerkt op een console en Microsoft had haar digitale vlaggenschip gevonden. Het afsluitende deel drie moet dan ook de belangrijkste reden worden om de nieuwste telg uit de Microsoft familie te kopen; de xbox 360. Halo 3 begint dan ook waar Halo 2 aan de spreekwoordelijke cliff bleef hangen.

Het verhaal

De eerste Halo afleveringen vertelden ons het verhaal van de oorlog tussen de onvermijdelijke mens en de convenant. De Covenant is een enorm buitenaards regeerakkoord dat door hun fanatieke leiders met geweld geforceerd is. Zoals wel vaker met reageerakkoorden vind er een breuk plaats voor de gebeurtenissen van Halo 3. De dreiging van het parasietenras de ‘Flood’ zorgde voor een serieus meningsverschil binnen de covenant. Een deel van de Covenant wil de geheimzinnige Haloplaneten opblazen om een grote spirituele reis in gang te zetten en op die manier de Flood te vernietigen. De ‘spirtuele reis’ zou als bijkomstigheid hebben dat de mensheid vergaat en die zijn dus niet amused. In Halo 2 komen een aantal leden van de Covenant tot de conclusie dat de spirtiuele reis behoorlijk suicidaal is en sluit zich daarom aan bij de mensheid. Al deze strubbelingen zorgen voor een episch gevecht waarin de speler de genetisch gemanipuleerde supersoldaat bestuurd die als ‘ Master Chief’ door het leven gaat.

De game

Net zoals in de vorige delen bestuur je dus de Master Chief en zul je je al schietend, rijdend en vliegend een moeten weg banen door de daarvoor ontworpen levels. Hier ligt ook meteen het eerste punt van kritiek wat ik op deze game heb. Alles wat je doet heb je weleens eerder gedaan in een van de voorgaande delen. Dit heeft twee kanten; het voelt vertrouwd en leuk maar eigenlijk totaal niet vernieuwed en vernieuwing is iets wat je wel mag verwachten van de makers. Zij hebben tenslotte een hoop meer mogelijkheden met de Xbox 360. Aan alles in de game is merkbaar dat de makers heel dicht bij de voorgaande delen wilden blijven. ‘Never change a winning team’ zei Bill toen hij zijn zak geld op tafel gooide bij de makers genaamd Bungie en hij zag dat het goed was. Zo is Halo 3 natuurlijk grafisch beter dan zijn voorgangers maar zijn de verbeteringen niet zo spectucalair dat het kwijl op de 360 controller droppelt. Toch is Halo 3 een goede game. De nieuwe mogelijkheden van de 360 zorgen voor een aantal epische gevechten die je nog lang zullen heugen. Bovendien is de uitstekende A.I. van de vorige delen opgeschroefd wat er voor zorgt dat de game zelfs met vier man in de co-op mode voor een heerlijke uitdaging zorgt. De genoemde cliffhanger blijft uit en dit deel wordt echt waardig afgesloten met een slot dat de serie zeker verdient. Voordat de aftiteling voorbij schuift zul je echter naast epische gevechten ook wat nare levels hebben doorspeeld waar de kwaliteit een stuk minder is. Zo zijn met name de Floodlevels tergend en zijn de epische momenten te schaars om niet het gevoel te houden dat er meer mogelijk was.

Conclusie en beoordeling

Halo 3 gaf mij daarom een dubel gevoel toen ik de game had uitgespeeld. Enerzijds was het heerlijk om nog meer ruimte te hebben in de game. De gevechten met de enorme scarabs waren dan ook zeker de moeite waard, de A.I. heeft me weer prima vermaakt en de Halo-sfeer doet me nog steeds wat. Anderzijds heb ik te weinig nieuws meegemaakt om net zoals lyrisch over deze game te zijn als de oude man van de Halo 3 tv-reclame. Ik ben blij en trots dat ik de Halo epos heb uitgespeeld maar ik ben ook blij dat Halo 3 het laatste deel was en dat dit mijn laatste Halo was. Ik kan geen Flood meer zien en het doet met deugd dat ik eindelijk met die nare rakkers heb afgerekend. Wat er nu rest is de multi-player mode maar die wil ik vanwege de lengte buiten beschouwing laten in deze review. Lezers; bedankt voor uw aandacht.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Epische gevechten
 • Een finish die voldoening schenkt
 • De Halo sfeer blijft intact
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing
 • De mindere levels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Veet vet! Heb deel 1 nooit gespeeld maar ziet er wel vet uit!

 • De Citadel zou veel groter zijn… pfff… Ik zocht me nou al helemaal rot!!

 • Een personage dat in het eerste deel dood leek te zijn, zal terugkeren tijdens de tweede missie.

  Als het één van die gasten is die (SPOILER) je achterliet op de één na laatste planeet is, word ikboos.

 • Klinkt goed, allemaal meer en hopelijk ook beter :)

 • deel 1 was echt super vet en citadel die was niet zo groot dus leuk. en ik hoop dat al die planeten waar je kon landen wat leuker worden want die waren wel erg leeg.

 • I just got a huge clue!

 • Klinkt zeker goed, tog maar weer deel 1 oppakken tegen die tijd om mijn infiltrator naar level 60 te brengen voor deze er is

 • Details? dit zijn gewoon geruchten. Ik wacht eerst wel op de eerste informatie van Bioware zelf voordat ik ga juichen.

 • Ik las op een andere site precies hetzelfde wat hier staat..

  maar bij die andere site stond ook dat het universum 8 keer zo groot zal zijn :O !!!!

 • Klinkt goed, als ze de planeten en side-quest ook maar eens flink onder handen nemen!

 • vet, maar maak de PC benodigheden dan wat minder

 • Deel 1 nooit gespeeld, mss eens halen voor de pc…

 • WTF dan zal het wel eind 2009 pas in de schappen liggen, dat vind ik wel een beetje laat.  Wel tof dat je je savegame van deel 1kan gebruiken. Daar had ik eerlijk gezegd al een beetje op gerekend.

 • Ik vond deel niet zo geweldig. Ik miste een beetje tempo in de game. Ik kan dan ook niet bijzonder uit naar dit volgende deel.

 • klinkt goed:D

 • nice, mr vond deel 1 niet veel aan

 • grafisch BETER dan Gow 2???

  Erg onwaarschijnlijk moet ik zeggen.

 • Lekker belangrijk 8 x zo groot, dat ze maar liever zorgen dat de sidequests een stuk intressanter worden en de aankleding ervan een stuk afwisselender wordt!!!!

 • Echt waar deze game staat zeker hoog op mijn wenslijst! Misschien wel bovenaan!!

 • @Sith:grafisch BETER dan Gow 2???

  Erg onwaarschijnlijk moet ik zeggen  Waarom? Deze game is nog lang niet klaar, GoW2 wel.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren