1. Rome: Total War (PC)

Rome: Total War (PC)

Ergens in 2005 ging mijn twaalfjarige ik naar de stad om een beetje rond te kijken. Ik liep een klein en gezellig spellenwinkeltje binnen, en na even rondgekeken te hebben viel een bepaald spel mij op. Het lag daar eenzaam in een bak. Het rode hoesje werd versierd door grote gouden letters die de woorden Rome: Total War vormden. Ik las de sierlijke achterkant aandachtig en er ontstond een grote grijns op mijn gezicht. Dit was precies wat ik zocht! Met een tevreden gezicht liep ik naar de toonbank en rekende af. Zo snel mogelijk fietste ik naar huis en stopte de rode cd in de speler...

Rome: Total War is het derde deel in een reeks van Total War games, elk met een verschillend thema. Zo ging de eerste over oorlogen in Japan, de tweede ging over de rumoerige middeleeuwen, en dit deel ging over de opkomst van het machtige Romeinse rijk. De achterkant beloofde gigantische veldslagen, revolutionaire gameplay en fantastische graphics. Echter, of ze dat waar konden maken is nog de vraag. Inmiddels was de installatie al halverwege en de tweede cd zat er al in. Ik bladerde het ietwat magere boekje door totdat er een melding kwam dat de derde cd er in moest. Jawel, er waren drie cd's nodig om Rome: Total War te installeren. Toen de ellenlange installatie voltooid was kon ik eindelijk spelen. Na de vrij lange, doch vermakelijke tutorial begon ik met de Julii, één van de drie speelbare Romeinse families. Ik zette de moeilijkheidsgraad maar op easy, want ik had nog geen ervaring met dit soort spellen. Na het laadscherm werd ik meteen naar de wereldmap gegooid, een interactieve map waar je steden en legers op te zien zijn. Met goede moed begon ik lustig te klikken.

Eerst snapte ik er bar weinig van, het was allemaal zo overdonderend. Ik was spellen zoals Cossacks en Red Alert II gewend, dit is echter heel andere koek. Ik dacht dat ik een basis moest bouwen, met barakken waar ik dan soldaten in kon trainen. Eerst was ik ook een beetje teleurgesteld. Was die wereldmap dan alles? Nee, gelukkig niet, want als twee legers met elkaar op de vuist gaan, wordt je opgezogen naar een prachtig vormgegeven slagveld. Eerst moet je dan je troepen positioneren in een zo goed mogelijke positie. Als dat eenmaal gedaan is kan het ware gevecht beginnen. Ondersteund door prachtige en bombastische muziek worden de gevechten op een geweldige manier tot leven gebracht, de makers wisten echt wat ze aan het doen waren.

De graphics waren voor die tijd dan ook geweldig, vooral als je alles op high zette. Helaas kon mijn pc dit toentertijd nog niet aan, maar ik was ruim tevreden met de settings op normal. Stofwolken ontstaan op de plekken waar hard gevochten wordt, ruiters hakken in op een onfortuinlijke tegenstander terwijl de muziek steeds verder opspeelt. Het geschreeuw van de soldaten, het gekletter van de wapens en het getrappel van de hoeven, het geluid is echt top. De animaties zijn naar mijn mening ook van hoge kwaliteit, als er een horde olifanten door een groep infanterie heen stormt, vliegen de soldaten ook daadwerkelijk door de lucht. Een ander groot pluspunt is dat je heel ver in- en uit kunt zoomen. Zo kun je makkelijk het hele gebied overzien, en met een flinke draai aan je muiswiel zit je meteen in het gevecht.

Bij een veldslag heb je verschillende soorten troepen. Zo zijn er onder andere lichte en zware ruiters, zwaardvechters, speervechters en last but not least, de Phalanxen. Dit zijn eenheden die een enorme speer van meer dan drie meter lang gebruiken. Zo zijn ze dus heel erg handig tegen ruiters, die meteen worden gespietst als ze er recht in stormen. Rome: Total War's vechtsysteem is vrij gebalanceerd. Zo zijn er (op een paar na) bijna geen eenheden die boven de rest uittorenen qua kracht en uithoudingsvermogen. Het spel is ook vrij realistisch, boogschutters hebben bijvoorbeeld geen oneindige voorraad aan pijlen. Ook is het bij de meeste eenheden zo dat het pantser aan de achterkant een stuk zwakker is dan aan de voorkant, zo kun je echte tactieken gebruiken en heeft flanken ook echt nut.

Terug naar de wereldmap. Zoals eerder gezegd, moet je niet een basis opbouwen en dan troepen eruit pompen zodat je de vijand kunt verslaan. Je moet eerst je steden opbouwen, havens maken en je agricultuur verbeteren, want er moet toch echt geld in het laatje komen. Hierna kun je gaan denken aan legers, gigantische legers. Je kunt bepaalde soldaten trainen door middel van bepaalde barakken, zo zul je in het begin bij de Julii alleen nog maar Hastati kunnen trainen. Pas als je een grotere stad hebt verovert (of jouw eigen stad is een niveau omhoog gegaan) kun je betere barakken bouwen en dus ook weer betere troepen trainen. Dit werkt allemaal erg verslavend, telkens weer wat bouwen, vechten, en zo veel mogelijk geld verdienen.

Dan nu de AI, in het begin vond ik deze uitmuntend goed. Maar nu zijn we twee jaar verder en begrijp ik dat ze helemaal niet zo slim zijn. Ik speel nu op very hard, omdat het anders té makkelijk wordt. Ervaren spelers kunnen het makkelijk van een vijandelijk leger winnen, ook als de vijand een leger heeft dat vier keer zo groot is. Dit komt allemaal door de tactieken die je kunt gebruiken, en die de AI dus niet gebruikt. Zo heb je bijvoorbeeld een AI die zijn generaal als eerste in jouw troepen laat stormen, hier sneuvelt hij meestal en wordt zijn leger gedemoraliseerd.

Conclusie en beoordeling

Rome: Total War is een spel dat mij jaren geboeid heeft, ik speel het zelfs nu nog wel eens, mede dankzij het grote aanbod aan mods. Dit spel is gewoon zo geweldig qua gameplay, geluid en graphics dat het van mij een 9.5 verdient.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • graphics
 • gameplay
 • geluid
 • verslavingsfactor
 • Minpunten
 • vijandelijke AI

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • prachtig

  ik ga voor ze allemaal als ik de game heb ;p

 • eeeh oke nog steeds flink gejat van xboxxD

 • cool ik ga motorstorm halen en ik hoop dat al deze trophies ook te halen :D

 • @Robert: Dat was toch allang bekend dat de trophies een reactie zijn op de achievements, als je als xbox fanboy daar niet tegen kan moet je vooral overal gaan rondbleren kan je er wel tegen en kan je je wel normaal gedragen hou dan je \"mond\". En gedraag je voortaan naar je leeftijd. Je bent 17 jaar en loopt te bleren als een kind van 12.  Zitten leuke trophies tussen, ik denk wel dat ik deze game ga halen :Y .

 • Ga ik zeker allemaal proberen maar die van 4 players…, hoe kom ik in godsnaam aan vier bakjes?!:o

 • Meteen kopen die game!

 • cool!

 • Niet heel bijzonder, maar wel leuk :)

 • Dat stond hier al.  OT, leuke budgetbak game.

 • LEUK

 • Dat zijn er aardig wat, alleen zal ik ze niet halen, k ga deze game namelijk niet halen…

 • HAAA, pittige trophies!

 • leuk voor de ps3 fans

 • Vet, maar lijkt me wel moeilijk!  Als het spel er komt, ga ik er zeker voor knokken om ze alle 50 binnen te halen.  En je kan toch ook gewoon met 2 (splitscreen) racen,? ik begreep het niet helemaal…


 • Bronze - Lightweight

  Win 50 races using a lightweight vehicle

  Bronze - Mediumweight

  Win 50 races using a mediumweight vehicle

  Bronze - Heavyweight

  Win 50 races using a heavyweight vehicle  Bronze - Bike

  Win 5 Festival races using a Bike

  Bronze - ATV

  Win 5 Festival races using an ATV

  Bronze - Buggy

  Win 5 Festival races using a Buggy

  Bronze - Rally Car

  Win 5 Festival races using a Rally Car

  Bronze - Racing Truck

  Win 5 Festival races using a Racing Truck

  Bronze - Mud Plugger

  Win 5 Festival races using a Mud Plugger

  Bronze - Big Rig

  Win 5 Festival races using a Big Rig

  Bronze - Monster Truck

  Win 5 Festival races using a Monster Truck  origineel zeg


 • ja idd bek houwe nou eens een keer die klote fanboys! verdome!

 • gelden al die trophies ook voor gewoon splitscreenen anders word het wel erg makkelijk om bijv zonder boost te winnen trophie te halen of moet dat in story mode?

 • vette trophies alleen deze

  Bronze - Friendship

  Complete a Split-Screen race with 4 players

  doen ze gewoon om meer controlers te verkopen:P

 • # Bronze - Hazardous

  Wreck your vehicle 250 times

  Nou dat hebben we in 4 races alweer gefixed!


 • Weer jammer dat alle trophies en achievements hetzelfde zijn…

  Damn…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren