1. Final Fantasy III (NDS)

Final Fantasy III (NDS)

Final Fantasy. De eerste keer dat Ik een game zag van deze serie, was toen een vriend mij vroeg om een engelse tekst voor hem te vertalen in FF 9 op de Playstation. Ondertussen is deel 13 al onderweg, en er zijn al vele remake’s van de oude klassiekers gemaakt. Een daarvan was FF 3, die oorspronkelijk op de NES verscheen in 1990, maar alleen uitkwam in Japan. Op 7 oktober 2004 werdt de engelse remake van deze game op de Nintendo DS aangekondigd. Dit was mijn allereerste echte uitgebreide speelsessie met een van de FF games, en ik kan je zeggen dat het me heel goed beviel.

Verhaal:

FF heeft altijd (voor zover ik op de hoogte ben) een goeie storyline gehad. Je hoeft de voorgaande delen niet gespeeld te hebben om bij deze game het verhaal te snappen. Eigenlijk is het vrij simpel. Grote donkere slechterik, cristallen vinden, en de wereld redden van eeuwige duisternis. Je speelt als 4 helden die het licht moeten verdedigen. Deze zijn allemaal een naam gegeven, maar je kan ze ook veranderen.

Nadat je al je party members verzamelt heb, kan je avontuur beginnen. Je zult princessen moeten redden, en monsters moeten verslaan in alle soorten en maten. Je reist de wereld rond, bezoekt dorpen, en maakt kennis met nieuwe, en oude bekende personage’s zoals de bekende Vliegship monteur Cid, die in meer FF delen terug keert. Bij verschillende dorpen zul je de dorpelingen moeten helpen met problemen die ze zelf gewoon niet op kunnen lossen, of waar ze geen zin in hebben. Meestal houd dit gewoon in dat je een dungeon in moet gaan, en de slechterik die iedereen lastig viel moet verslaan. Sommige mensen in de dorpjes sluiten zich bij je aan, en helpen je tijdens gevechten door je te healen, te buffen, een monster te summonen, of gewoon zelf wat klappen uit te delen.

Het zal je zeker 30 tot 45 uur kosten om de main quest te voltooien, maar daar houd het spel niet op. Onderweg kun je geheime gangen ontdekken, en sidequests doen die de spelduur aardig verlengen. Ook zit er een ongelofelijk sterke boss in de game verborgen die VEEL sterker is dan de eindbaas van het spel. Om deze te verslaan zal je zeker veel tijd in het spel moeten steken.

Gameplay:

Zoals ik al eerder zei kwam Final Fantasy III al een hele tijd geleden op de NES uit. Er is eigenlijk niets verandert, behalven dat de game nu in het engels is, de graphics opgepoetst zijn, en de job waarmee je in de NES versie altijd begon (Onion Knight), die is nu unlockable geworden. Als je de NES versie al heb gespeeld, is het zeker aan te raden om het verhaal nog eens door te lopen. De game ziet er geweldig uit voor een DS game. Je zou toch denken dat je nu ook nieuwe dingen kan doen met het touch screen, maar dat valt tegen. Je kan commando’s inderdaad met je stylus invoeren, maar het maakt de game er alleen maar moeilijker op. Eigenlijk is het makkelijker om gewoon met de D-pad alles in te voeren. De gameplay opzich is niet veel verandert. Het is precies dezelfde game als op de NES, maar dan met een mooi uiterlijk.

Je besteed je tijd aan het rondtrekken over de wereldmap, en vechten met monsters, waardoor je geld krijgt om nieuwe equips te kopen, en XP krijgt waardoor je sterker wordt. Wat mij vooral bezig hield (afgezien van het uitspelen van het spel) is het levellen. En dit zal de speler later in het spel ook zeker moeten doen om de bosses te verslaan.

De battles zijn gedaan als in een typische oldschool RPG. Gewoon om de beurt kiezen of je fysiek wilt aanvallen, jezelf wilt beschermen, of magie wilt gebruiken, of een item wilt gebruiken. Iedere party member kan na verloop van tijd een job kiezen die hem/haar een eigen functie geeft.

Dit zijn allemaal oude bekende FF Jobs, zoals:

White Mage, die party members healed, of buft. Black Mage, die met behulp van magie de vijand aanvalt. En zoveel meer, zoals Thief, Summoner, Swordsman, Monk, en bowman. Naarmate je vordert in het spel, vindt je meerdere jobs, maar dit zijn allemaal betere versies van de zojuist opgenoemde jobs. White mage’s healen beter, en Swordsmen krijgen de optie om nu ook hun party beter te verdedigen. Er zijn 22 jobs om uit te kiezen, en NOG een job om te unlocken, dus je kan precies een party maken naar jou smaak. Ook kun je hiermee je eigen nieuwe uitdagingen maken. Zo kan je de game nog een keer doorlopen, maar ditmaal met bijvoorbeeld allemaal black mages, of allemaal warriors.

Conclusie en beoordeling

Ben je een echte RPG fan? Dan MOET je deze game in huis hebben. Met 40 uur gameplay alleen voor de main quest, en nog meer extra’s die de gameplay nog meer verlengen, is het moeilijk te overwegen deze game niet te kopen. Deze game laat ook zien waarom de Final Fantasy delen zo`n succes zijn. Of je nou thuis blijft mokken, of dat je op vakantie gaat, je zult altijd tijd vrij willen maken om nog even verder te willen spelen.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • tot 50 uur gameplay, wat verlengt wordt door sidequest's en secrets
 • Goeie oude verslavende gameplay
 • Graphics zijn super voor een DS game
 • Minpunten
 • Standaard verhaal (we zijn beter van FF gewend)
 • Makkelijke puzzels

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • James Bond heeft dankzij de inbreng van de nieuwe, blonde hoofdrolspeler (Daniel Craig) weer een frisse insteek gekregen

  Volledig mee akkoord. Casino Royale was de eerste Bond-film in jaren waarbij ik niet spontaan begon te lachen met de \"special effects\" en de verwijfde acteur die een sterke geheim agent moest voorstellen. Moore, Dalton en Brosnan waren mietjes.

 • Ach hou op Daniel Craig is nog minder

 • :O dit herrinert me eraan dat ik nog steeds de n64 bond zoek

 • De meeste games die vanuit een film worden gemaakt zien er niet uit of zijn qua gameplay slecht. Maar ik vermoed dat deze game wel erg goed gelukt is. Eerst nog maar even wachten op de recensie… =)

 • Ik gok op een 7

 • Het bestaan van Call of Duty 4 heeft helaas als nadeel dat tot nu toe alle 1st person shooters tegen vallen..

 • wrm de vergelijking met COD4?? JA de game loopt op de engine van COD4 maar dat wil toch totaal niet zeggen dat de game zelf dan erop lijkt!? weird…

 • Beetje raar dat Call of Duty als maatstaaf wordt genomen voor een goede shooter.. Vooral omdat je in de recensie zelf ook al aangeeft dat het (vanwege het dekking systeem) een heel ander type shooter is.

 • Ik gok op een 7.5

 • mij lijkt ie wel vet, demo maar ff nog een keer proberen te downloaden op de PC ( liep vast op 20%), of ff in de PSS kijke

 • waarom doet mijn video het niet!?

 • Omdat hij het bij mij ook niet doet? Vaag.  Maar over de game. Echte filmgames die het verhaal volgen van het film vind ik nooit erg interessant. Aparte games met het thema van de film vind ik daarentegen wel erg goed (SW battlefront enz.)

 • Mijn video doet het ook niet.

  Jammer, ik had toch wat meer van de game verwacht. Nouja, ik zie wel wat het wordt..

 • mijn video ook niet

 • Heb de PC-demo even gespeeld, en ben het wel eens met het feit dat het nooit het niveau van CoD 4 gaat halen, maar toch geen slechte game is.

 • video doet het bij mij wel

  maar de game lijkt me zo slecht nog niet

  Kan best wel eens een 8,5 scoren

 • Waarom gaan mensen nu al het cijfer gokken?! Beetje raar naar mijn idee, je hebt maar een klein deel van de gameplay gezien!  De Bond-games worden wel beter en GoldenEye was legendarisch! Niets was leuker om met 3 andere vrienden achter de N64 GoldenEye gaan spelen en dan net de Golden Gun pakken voordat je maat em pakt!

 • Denk dat dit weer een oude vertrouwde slechte film game gaat worden.

 • Call of Duty 4, ja een goede game, maar daar begon het niet mee, Call of Duty was van het begin af aan al goed, ik speel CoD4 veel, maar CoD (UO) blijft nog steeds het vetst!

 • Ik denk dat ie áárdig word…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren