1. Halo 3 (X360)

Halo 3 (X360)

Wat was er toch een hype rondom Halo 3. Eerst begreep ik het niet, wat was er nou zo verschrikkelijk speciaal aan Halo? Ik heb de eerste twee delen met plezier gespeeld, maar ik vond ze niet echt baanbrekend. Toch kreeg de hype mij vele maanden later, net voor de release, in zijn macht, en ik besloot om op 26 september 2007 naar de lokale gameboer te gaan om het waardevolle plastic schijfje in mijn bezit te krijgen. Was het mijn geld waard?

In dit derde, en laatste deel van de Halo trilogie, moet Master Chief de aarde redden en het gevecht voor eens en voor altijd beëindigen. Het motto van Bungie was dan ook heel toepasselijk: 'Finish the fight.' Nouja, genoeg gezeur. Ik deed de DVD in mijn Xbox en hoorde meteen het vertrouwde koor uit de speakers knallen. Ik besloot om meteen met de campaign te beginnen en de multiplayer nog even te laten voor wat hij is. Ik koos de moeilijkheidsgraad Heroic en drukte op 'start'. Na het prachtige intro-filmpje en de kleine tutorial kon ik beginnen met de game. Ik volgde de soldaten tot het eerste groepje vijanden. Op een boomstronk die een riviertje overspande, stond een grote, in goud beklede, Brute. Het woeste beest merkte ons op en begon meteen te schieten.

Zo kom ik al bij één van de goede punten van Halo, de AI. Deze kan gewoonweg uitmuntend genoemd worden. De vijand zoekt dekking als er bijvoorbeeld een granaat is gegooid. Ook proberen ze vaak een omtrekkende beweging te maken zodat je in je rug aangevallen wordt. Als er veel op ze geschoten wordt, en er is geen dekking, gooien ze soms een Bubble Shield op, dat is één van de nieuwe toevoegingen aan Halo: de equipments. Overal in het level kun je equipments vinden, je hebt bijvoorbeeld een plasma schild, een radar jammer en een energy drain. Zo brengt de energy drain een voertuig tot stilstand en zorgt ervoor dat je schild uitvalt. Een plasma schild kan dan weer neergegooid worden en een tijdelijke bescherming bieden tegen vijandelijk vuur. Erg veel zul je ze niet gebruiken, maar soms kunnen ze toch echt heel handig zijn, en dan vooral in de multiplayer.

In Halo 3 zijn er naast de equipments, ook nog wat interessante wapens en voertuigen bij gekomen. Zo is de Assault Rifle uit Halo 1 weer teruggekeerd, en hebben de Brutes verscheidene voertuigen en wapens ontwikkeld. Nu heb je bijvoorbeeld de Brute Spiker, een wapen dat gloeiend hete pinnen afvuurt op een onfortuinlijke tegenstander. Ook zijn er twee nieuwe granaten ingevoerd. De Spike Grenade, een granaat die allemaal pinnen rond laat schieten als die ontploft. Bovendien kun je 'm net zoals met de plasma granaat aan iemand laten 'plakken', zodat hij niet meer kan ontkomen. Ook is er nu een 'Flare Grenade' ingevoerd. Dat is een kleine brandbom die meteen ontploft als het de grond raakt.

Jawel, de befaamde multiplayer uit Halo 2 is weer in Halo 3, maar dan beter en vernieuwder. Zo heb je dus nieuwe maps, voertuigen en wapens, waardoor het plezier alleen maar vergroot wordt. Met het Matchmaking systeem hoor je binnen een halve minuut een team te hebben, maar helaas is dit niet altijd zo. Ik heb vaak genoeg moeten wachten op genoeg mensen om een potje te beginnen. Soms zit ik dan eindelijk met genoeg spelers, wordt ik zonder reden door Matchmaking eruit geschopt en moet ik opnieuw wachten, dit kan bijzonder frustrerend zijn. Wat wel een erg leuke toevoeging aan de multiplayer is, is het rank systeem. Zo vecht je niet tegen té moeilijke of té makkelijke tegenstanders en is het meestal eerlijk. Ook zul je minder vaak leavers tegenkomen omdat ze dan weer een punt verliezen als ze het potje verlaten.

Dan nu over de graphics van Halo 3. Toen ik begon met het eerste level viel het me al op dat de lichteffecten werkelijk fantastisch waren. Ook de vegetatie en andere omgevingselementen mochten er wezen. Helaas geldt dat niet zo voor de gezichten van je medemens. Deze zagen er nogal glazig uit, en je kon er geen enkele emotie op ontdekken. De wapens en effecten zagen er dan wel weer leuk uit, ik kon zo nu en dan wel een klein bugje ontdekken maar die zijn zo klein dat ze in het niet vallen. Eentonige gangen zoals in Halo 1 en 2 vind je niet gauw meer, ze zijn er nog wel, maar de omgevingen zijn stukken gevarieerder dan in de vorige delen. Zo vecht je onder andere in de woestijn, de tropen, een ijsvlakte, en nog veel meer, dat is een groot pluspunt.

En dan uiteindelijk kom ik bij het verhaal van Halo, daar ging het voor mij allemaal om. Ik vond het verhaal van Halo 1 top en die van Halo 2 gewoon goed (op die verschrikkelijke cliffhanger na). Maar nu kon het verhaal weer aan de kwaliteit van deel 1 tippen. De emotie, de sfeer, alles was goed gedaan. Hoewel sommige missies nogal 'herhaald' aanvoelden (Missie twee onder andere) wisten ze mij toch een geweldig gevoel te geven. Eén kritiekpunt van Halo 2 was dat er teveel Flood was, en dat vond ik ook. Er waren gewoon té veel levels waarin je tegen die irritante wezens moest vechten. Gelukkig luisterde Bungie, en ze brachten het aantal Flood levels drastisch terug. Jammer genoeg was de campaign niet al te lang, zelfs op Heroic vloog ik er doorheen in ongeveer acht uur. Desalniettemin was het een prachtig einde voor een prachtige trilogie.

Conclusie en beoordeling

Halo 3 is een geweldig einde van de trilogie. Ze hebben er gelukkig geen cliché verhaal van gemaakt. De graphics kunnen misschien wat beter, maar daar heb ik me niet aangestoord. Al met al, een perfect einde.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Gameplay
 • Multiplayer
 • Nieuwe wapens en voertuigen
 • Minpunten
 • Matchmaking
 • Graphics kunnen tegenvallen
 • Iets te kort

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • good news :)

 • Microsoft is echt lekker bezig!

 • De xbox 360 is nu ook best wel cheap

 • Dat is veel!! Relax voor Microsoft

 • Jep ga hem morgen ook halen, of mischien volgende week. Legt er aan of hij voorradig is.

 • Dat was ook wel te voorspellen met die achterlijke prijsdalingen! :P

 • Zelfs ik heb er 1 gekocht, en dat zegt heel wat.

  Ik gun het Ms ook wel, want er zijn genoeg vette games voor de 360 te krijgen.

 • Gezien de economie voorspellingen voor 2009, heeft Microsoft (en ook nintendo) de juiste kaarten in handen. Namelijk een betaalbare next-gen console.  Microsoft nog iets betere, daar de oude top games al voor 7 euro te koop zijn.  Voor SONY zie ik het persoonlijk wat somberder in, een prijsverlaging betekend nog meer verlies maken per console.

  Toch moeten ze voor de kerst wel mee met Microsoft denk ik. • Kan SONY een puntje aan zuigen.

 • Ik hoop dat Sony de met oog op de komende feestdagen ook nog wat gaat dalen met zijn prijs…

 • pfoe 14 miljoen xbl accounts + veel nieuwe accounts rond de feestdagen: gaat weer druk worden op de servers komende maanden

 • Viel te verwachten. Ben benieuwd of dat aan zal houden en of het effect heeft op de najaarssales. Het zou logisch zijn, als dit het geval zou zijn namelijk.

 • gaat stukken beter met MS

  Die nieuwe moederborden gaan bijna niet meer stuk…

  In herfst die nieuwe dashboard update ziet er egt stukken beter uit  en u ook al weer zulke beste verkoopcijfers..

  De console oorlog is nog steeds volop aan de gang ;) • k hoop ook dat ik er eind van de maand 1tje kan halen :D

 • de prijs van dit moment is niet meer dan normaal, die prijzen van de ps3 zijn toch ook niet meer normaal……….Nie dan ?  en miljonair worden ze er toch wel van

 • kijk dit horen wij graag als xbox bezitters;)

 • Gaat de goede kant op!

  Maar Sony loopt helaas weer achter, terwijl ze de afgelopen maanden met een inhaalslag bezig waren :(

 • Binnekort ook maar ff kopen en meteen ombouwen..

  Want heb nog veel in te halen.

 • Ze gaan de goede kant op! :D

 • Weinig x weinig blijft weinig.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren