1. FIFA 08 (PS3)

FIFA 08 (PS3)

Soms zijn er van die spellen die niet meer uit je hoofd te denken zijn. Bij mij is dat altijd het geval geweest met Fifa (de Fifa reeksen). Fifa draait al vele jaren mee maar de laatste jaren hebben zij er een geduchte concurrent bij gekregen genaamd Pro Evolution Soccer (PES). Natuurlijk gaan deze twee concurrenten ook dit jaar de concurrentie met elkaar aan.

Na het tegenvallende Fifa 07 van vorig jaar is Fifa 08 dit jaar op zoek naar eerherstel. Naar mij mening is dat aardig gelukt, omdat ik nu vooral veel vooruitgang zie in de gameplay. Maar natuurlijk ook niet te vergeten de graphics. Als je de graphics van Fifa 08 met die van Fifa 07 vergelijkt dan kun je zien dat er veel vooruitgang mee is geboekt. Spelers zien er beter uit, en als je naar de tenues kijkt dan zie je ook dat dat er beter uit ziet. Maar natuurlijk gaat het niet in dit spel alleen maar over hoe mooi de graphics zijn geworden, er zijn ook andere belangrijke zaken die beter zijn geworden in dit spel. En natuurlijk heeft Fifa ook nieuwe functies aan deze spel toegevoegd.

Be A Pro Mode

Een van die nieuwe functies die nieuw in het spel zit is ‘Be a Pro Mode’.

Met deze nieuwe functie kan je een speler van een team selecteren en als je er een gekozen hebt dan kun je met de voetballer die je gekozen heb als enige besturen op het voetbalveld, dus je kan niet je teamgenoten besturen zoals normaal altijd het geval was. Dit keer ben je ook echt afhankelijk van hun of ze goed spelen maar jij kan natuurlijk ook jouw team op sleeptouw nemen door het spel goed te verdelen. Tijdens de wedstrijd wordt je ook beoordeeld op je speelstijl onder andere of je goed of slecht speelt. Dit kun je tijdens de wedstrijd zien onderin het beeld. Je wordt tijdens de wedstrijd op de vijf volgende punten beoordeeld:

1. Als je een tackle maakt of het dan ook een goede is een geen slechte.

2. Als je een pass wilt geven aan een van je teamgenoten of het dan ook een goede pass is en geen slechte pass.

3. Je wordt ook beoordeeld van hoe je met de bal dribbelt als je de bal hebt, en hoe lang je met de bal dribbelt, en of de bal dan niet van je afgepakt door je tegenstander.

4. Dat is natuurlijk het maken van doelpunten, want als je namelijk een doelpunt maakt dan worden er bij jou beoordelingspunten een flink aantal punten bij toegevoegd en dat is natuurlijk lekker meegenomen.

5. Misschien het belangrijkste punt van allemaal is jou positiespel, want je wordt ook beoordeeld op je positiespel. Bijvoorbeeld jou speler staat rechtsbuiten opgesteld dan moet je ook echt op die rechtbuiten positie blijven staan als je de bal niet hebt, als jij je aan je positie houdt dan krijg je er extra beoordelingspunten bij. Maar doe je dat niet dan worden er beoordelingspunten vanaf getrokken. Maar let op: deze regel geldt niet als jij in balbezit bent, want dan mag jij natuurlijk met de bal dribbelen waar je ook maar met de bal naartoe wilt gaan.

De Gameplay

Fifa heeft ook dit jaar een hele grote stap gemaakt als je het over de gameplay hebt. De besturing beviel mij in het begin niet echt omdat ik het te traag vond, maar als je het spel wat vaker speelt dan raak je er vanzelf gewend aan en dan merk je er ook niet meer zoveel van. De reden waarom ik mij moest aanpassen aan de gameplay is dat Fifa een vernieuwende gameplay heeft, wat naar mij mening een hele stuk verbeterd is. Wat er precies verbeterd is is dat het voetbal nu veel realistischer is geworden. Je moet nu namelijk harder werken voor je doelpunten wat voornamelijk in de vorige Fifa delen niet echt het geval was geweest. Wat er nog meer verbeterd is aan de gameplay van Fifa zijn de skills die je nu kunt gebruiken in het veld. Natuurlijk kon je in de vorige delen van Fifa ook wat skills gebruiken maar dat voelde niet echt aan dat jij die skills ook daadwerkelijk uit jezelf uitvoerde. Maar nu heeft Fifa ook een flinke verbetering gemaakt met de skills, want als je nu een trucje wilt gebruiken in het veld dan voelt het ook echt aan dat jij die truc uit jezelf uitvoert. Voor de rest voelt het besturen van een speler goed wel goed aan. Het aanklikken van een speler gaat nog wel moeizaam, want soms lijkt het of je controller niet luistert.

Speltype Coach

Natuurlijk heeft Fifa dit jaar ook de bekende speltype coach erin gedaan. Voor de mensen die nooit Fifa hebben gespeeld: dit is een spelfunctie waarbij jij als coach van een team aan de slag gaat en natuurlijk mag jij zelf uitkiezen van welke club jij de coach/trainer wilt zijn. Dit duurt 15 seizoenen lang en in die 15 seizoenen kan je altijd van club wisselen. Het leuke van deze coach carrière is dat je natuurlijk competitiewedstrijden speelt, je speelt ook een bekertoernooi die bij de competitie hoort en natuurlijk kan je ook aan een van de Europese hoofdtoernooien meedoen (UEFA Cup of Champions League). Voor de rest kunnen je spelers tijdens het seizoen zichzelf doorontwikkelen tot een betere speler en natuurlijk kun je ook je spelers op de transferlijst zetten en verkopen of verhuren aan andere clubs als je van ze af wil, maar je kan ook spelers van een andere club contracteren. Maar let ook op de contracten van je spelers zelf want die kunnen natuurlijk ook aflopen om dat te verkomen moet jij de speler een verbeterd contract aanbieden want anders zou hij waarschijnlijk weigeren en zal zijn moreel (zelfvertrouwen) omlaag gaan. En tijdens je seizoen kun je ook bijhouden wie de topscorer van de competitie is, en je kan ook bij teamprestatie kijken hoeveel jou spelers allemaal hebben gescoord tijdens het seizoen. Voor de rest krijg je ook af en toe na wedstrijden wat vragen van de pers of van het bestuur van jou club die jij dan moet beantwoorden.

De Uitdagingen

Met speltype uitdagingen moet je in verschillende regio’s uitdagingen voltooien. In totaal zijn er 105 uitdagingen die je kan voltooien. Als je een uitdaging selecteert dan zie je aan welke eisen jij moet voldoen om de uidaging te voltooien. Voor de rest heb je ook aparte uitdagingen die je hier bij speltype uitdagingen niet terug kan vinden. Waar je die uitdagingen wel terug kan vinden is bij prestaties. Je komt bij prestaties via mijn Fifa 08 profiel. Daar zie je dat er 100 andere uitdagingen zijn maar die uitdagingen kan je weer voltooien door bijvoorbeeld bekers te winnen. Dat kun je bijvoorbeeld doen via je Speltype coach als je met je carrière bezig bent. Meestal zie je ook vanzelf in beeld wanneer je een van die uitdagingen voltooid hebt. Deze uitdagingen worden ook wel de sticker uitdagingen genoemd. Mijn mening is dat ik het speltype uitdagingen een beetje overbodig vindt omdat het snel verveelt. Maar over de sticker uitdagingen ben ik wel positief want die uitdagingen gaan tenminste echt ergens over.

Licenties

Fifa heeft ook natuurlijk dit jaar ook weer alle licenties. En ze hebben echte stadions in het spel

gedaan. Om er even een paar bekenden op te noemen: Camp Nou van Barcelona, Old Trafford van Manchester United en het San Siro van AC Milaan. En ze hebben weer veel competities in het spel zitten, om precies te zijn zijn het er 30 competities (wat in het vorige deel nog 27 bedraagde). Fifa 08 telt dit jaar ook een aantal van 620 teams en een aantal van 15.000 spelers. Zo zijn er 20% meer spelers in dit spel dan in het vorige deel Fifa 07. Het Nederlands elftal is nu ook aanwezig, maar jammer genoeg niet met de echte namen. Maar dat kun je in het spel veranderen. Je kan ook natuurlijk online tegen mensen spelen.

Conclusie en beoordeling

Ik vind dat Fifa dit jaar weer een stap omhoog heeft gedaan qua gameplay. Het spel is veel realistischer dan Fifa 07. De spelers lijken weer wat echter, en het scoren gaat moeilijker. Al met al een zéér goeie game.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • De gameplay
 • Be a Pro Mode
 • Vele competities
 • Online Mode
 • Minpunten
 • Speltype uitdagingen
 • Je moet wennen aan de spelsnelheid

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Speelt zich af voor Halo 3? In de periode van Halo 2 dus?

  Ik ben benieuwd, hoewel Halo 3 niet helemaal bij mij in de smaak viel, is het nog altijd wel interesant opzich.

 • jeej uitbreiding… hoe lang zal deze duren 3uur om uit te spelen?

 • kan echt niet wachten op wat in-game video's!

 • ben nooit fan geweest van Halo.

 • Jezus, nog een jaar wachten! :(

 • Trailer zag er vet uit maar ben benieuwd of het slim is om de Master Chief weg te laten. Voor veel mensen was hij 1 reden om halo 3 te kopen

 • Uitmelkerij.

 • Sinds wanneer is een uitbreiding uitmelkerij?

 • Op zich wel mooi dat ze een nieuwe Halo plannen, vond Halo 3 ook weer goed. Maar als ze zeggen dat het de laatste was dan vind ik het wel weer vaag van ze …

 • Is dit downloadable content of gewoon een geheel nieuw deel?

 • @Oelewapper  Dan is de MGS serie ook uitmelkerij :P

 • @Oelewapper  tja een fanboy zijn is niet gemakkelijk he.

  ontopic

  het ziet er wel vet uit zeg,vraag me af wie dat is


 • @TH  halo 3 was ook de laatste met mc (masterchief) nu krijgen we een nieuw karakter een uitbreiding dus ze houden zichzelf aan hun woord tot zover.

 • Volgens mij word dit gewoon een compleet nieuwe verhaallijn. Masterchief heeft zijn verhaal gehad. Nu beginnen we met een nieuwe character en een nieuw verhaal. Ben benieuwd.

 • Wat wordt het volgende Halo 3: De third coming.

 • Vetjes :O

  Is dit downloadable content of gewoon een geheel nieuw deel?

  Ja dat zou ik eigenlijk ook willen weten :S

 • Martin: Hoeveel koeien tel jij?

  Bas: Ja, zal ik er nog eentje laten?

 • gadver zo'n **** marinier..

  heb veel liever een spartan

 • wel vet!

  Wel hoop ik dat dit een volwaardige uitbreiding wordt, en niet slechts een paar uur gameplay.

  Wel fris dat je dit keer met een marinier speelt.

 • Het is gewone een nieuwe game die zich ook in het Halo-universum afspeelt. Volgens mij. De trailer is in ieder geval erg mooi en veelbelovend. Het lijkt mij wel een gave game worden, maar het is nog afwachten.  -edit- Als er trouwens allemaal van die teksten komen van: 'please remain calm' etc. dan staat het er ook in het Nederlands tussen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren