1. Picross DS (NDS)

Picross DS (NDS)

Eigenlijk is het leven één grote puzzel. Als je denkt dat je de ontbrekende stukjes nooit zult invullen, kom je er naar lang wikken en wegen toch achter. Eenmaal voltooid ga je in je leven tevreden verder, verder met de volgende puzzel. En zo werkt het ook met Picross, het nieuwste puzzelwonder van Jupiter.

Onder het motto: ‘’Solve the puzzle, see the picture’’ biedt Jupiter op het eerste oog een compleet nieuw puzzelspel aan. Maar eigenlijk is Picross een vervolg op een Gameboy game, namelijk Mario’s Picross. Toen was het spel niet echt een succes. Nu gokt Nintendo met een nieuwe Picross op de non-gamers. Je kunt Picross het beste zien als een kruiswoordpuzzel. Maar in plaats van letters in te vullen, kleur je nu als het ware de hokjes in. Dit doe je natuurlijk op een logische wijze, door hints aan de zijkanten van de puzzel weet je ongeveer hoeveel vakjes je moet invullen. Dit alles is echter heel erg goed doordacht, want als je namelijk één rij hebt ingevuld, kun je hem vullen met X’jes. Hierdoor weetje dat je op deze positie geen hokje kunt invullen.

Natuurlijk, het klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar dat is het niet. Er zit namelijk een hele gemakkelijke tutorial bij, die je fijne kneepjes van Picross leert. De eerste paar puzzels speel je op het kleinste bord wat er is: vijf bij vijf pixels. Al snel worden de borden groter. Hoe groter de puzzel, des te moeilijker hij meestal is. Gelukkig kun je de functie hints aanzetten. Hiermee kun je een hint vragen op het moment dat je er echt niet meer uit komt. Misschien vind je het leuk, misschien niet. Ik kom er in ieder geval liever zelf achter. Maar als je dan toch een foutje maakt, dan geeft het spel direct een straftijd van een paar seconden en plaats er een X’je in. Ieder vakje stelt dus één pixel voor en op het eind van de puzzel word je beloond met een leuk plaatje. Gebaseerd op de pixels in de puzzel.

Eenmaal een stuk gevorderd begon ik maar met de moeilijke puzzels. Deze bezitten ook meer pixels: vijftien bij vijftien en twintig bij twintig. Deze puzzels houden je hersens een stuk actiever. Je bent namelijk heel erg bezig met brainstormen, iedere keer ben je bezig om uit te zoeken waar nou precies dat vakje komt. In de free mode is dit alles nog een stuk lastiger, je krijgt dan namelijk geen hulp. Ook als je een fout maakt, wordt het vakje gewoon ingevuld. Voor de één is dit een struikelblok, voor de ander een uitdaging. Opvallend is dat je bij de wat grotere puzzels al flink moet bewegen van links naar rechts. Omdat de puzzel niet helemaal op het scherm past, heeft Jupiter bedacht dat je kunt in- en uitzoomen. Dus heb je eindelijk gevonden waar je het volgende hokje moet invullen, dan kun je met één klik naar die plek toe. Erg handig. Geheel genomen werkt dit puzzelsysteem subliem en kun je iedere puzzel weer op een logische manier oplossen. Het enige wat mij heeft geïrriteerd tijdens deze puzzels is het blije muziekje, dat zichzelf steeds herhaalt. Gelukkig kun je het geluid van je DS ook nog uitzetten.

Ben je dan eindelijk klaar met de hoofdmode? Dan is het puzzelplezier niet afgelopen. Naast de hoofdmode ben je nog zoet met de rest van het pakket. Want er zit namelijk een uitgebreide multiplayer mode in. Met je vrienden kun je tot vier mensen puzzelen met één spel. Dit zet jou als puzzelaar natuurlijk extra onder druk. Als je geen zin hebt om tegen je vrienden te spelen, dan kun je het via Wi-Fi ook tegen de rest van de wereld opnemen, helaas alleen één tegen één. Dit moet de pret natuurlijk niet drukken, want alles werkt zoals het hoort. Je kunt op het bovenste scherm zien hoever jij bent en hoever je tegenstander is. Toch wil je na een tijdje weer rustig alleen verder puzzelen. En Jupiter zou Jupiter niet zijn om hier iets op te bedenken, namelijk de My Picross mode. Hierin kun je zelf je eigen puzzels maken, om deze vervolgens over de hele wereld te sturen. Inmiddels is er al een Europees pack samengesteld van de beste zelfgemaakte puzzels. Daarmee vult men de leegte op wanneer je echt alles hebt gedaan. Hierdoor krijg je steeds meer het gevoel dat je de game een stuk langer in leven houdt en ben je dus eigenlijk nooit uitgepuzzeld.

De nadelen die aan deze game kleven zijn niet groot. Maar je moet er wel van houden, het is en blijft een casual game. Het is dus niet gericht op de echte gamer, hoewel die zich er zeker mee kan vermaken. De diepgang in het puzzelsysteem is vooral positief, hoewel je soms hier en daar geïrriteerd raken over hoe moeilijk sommige stukjes zijn. Geen zorg, als je de hulpmodus hebt geactiveerd, dan helpt deze je er zo weer bovenop door een kleine, maar goede hint te geven. Al met al heeft dit weinig impact op het spelplezier omdat het gewoon leuk is om de puzzels te maken en om natuurlijk de uiteindelijke plaatjes te zien!

Conclusie en beoordeling

Picross is een heerlijke puzzelgame geworden die tegelijk simpel en diepgaand is. Iedereen kan namelijk de basis van de game leren, maar om de moeilijkere puzzels te maken zijn wat meer trucjes nodig. Ook is de spelduur bijna oneindig, door dat je zelf puzzels kunt maken en ook nog eens extra puzzelpacks gratis kunt downloaden. Tel daar bij op dat je ook nog een online mogelijkheid hebt. Maar let op: je moet er natuurlijk wel van houden! Toch is Picross goed voor maanden, zo niet jaren speelplezier. En dat geeft je het gevoel dat Picross het geld dubbel en dwars waard is!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Diepgaand puzzelsysteem
 • Speelduur
 • Wi-Fi
 • Eenvoudig om op te pikken, moeilijk om onder de knie te krijgen
 • Minpunten
 • Geluid irriteert soms
 • Je moet er van houden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • nou dat wordt dan egt de game van het jaar….ik kan niet zegge hoeveel ik van deze game heb genoten =D

  Met SSBB mijn favoriete game

 • Nu ik een Wii heb moet ik echt deze game hebben (en ook de eerste deel).

 • deel 1 was erg leuk, maar het verhaal sloeg nergens meer op(op het einde). Ik ben benieuwd wat voor mafs ze nu weer zinnen.

 • GENIUS!!!  Suda 51 <3

 • Ik wist het. Sadist reageert zeer snel. Moet deel 1 nog uitspelen maar vind hem tot nu toe zó geniaal dat ik blij ben met dit nieuws :).

 • Hoop dat ze het grafisch een beetje oppoetsen en de stad, als die er weer is, een makeover geven. Het spelconcept was geniaal.

 • lekker maf spel, maar tegelijkertijd briljant.

  En ook een GOEIE third-party spel. Ik moet dit hebben!

 • HELL YEA!! Ik heb deel 1 helemaal grijs gespeeld!! Dit wordt zo een must-have voor iedere NHM/Suda 51 liefhebber!!

 • Met bloed it keer AUB

 • Ik moet deel 1 nog kopen, maar dit deel komt ook zeker in mijn collectie.

 • ik heb 1 nooit gespeeld, maar misschien dat ik deze wel ga halen

 • Het gaat goed met de games op de wii :)

 • YES! NO MORE HEROES WAS GENIAAL!!!!!!!!!!!!!!!!

 • dit gaat zeker zeker zeker wel een coole game worden:D

 • HEBBE HEBBE HEBBE!!!

  NMH is gewoon de shit!

 • Hier is 1 woord passend voor: Wo0T!

 • Awesomesauce!

 • NICE!

  Leuke verrassing :)

 • heerlijk

 • Toch nog iets leuk voor de wii, ik hoop echt dat ze de stad deze keer iets levendiger maken!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren