1. FIFA 08 (X360)

FIFA 08 (X360)

Er zijn van die spellen die de game-industrie beïnvloeden. Één daarvan is Fifa, jaren lang was het de standaard voor voetbal spellen. Maar de laatste jaren kent Fifa een geduchte concurrent ; genaamd Pro Evolution Soccer. Ook dit jaar gaat Fifa natuurlijk weer de strijd aan met PES 2008 en net zoals vorige jaren zal Fifa ook ditmaal als eerste het veld betreden en aftrappen.

Jarenlang bestaat Fifa al, ik speel het al sinds mijn jeugd, het is een niet meer weg te denken. Ook Pes heeft zich bij Fifa gevoegd: dat is vooral te danken aan PES5. Nu ook zal Fifa weer weerstand bieden aan het machtige PES. Het spel wat niet de licenties en graphics heeft, maar wel gameplay? Na vorig jaar een spel op de markt te hebben gezet wat zeer ondermaats was probeert Fifa het dit jaar goed te maken met Fifa 08. Ditmaal zal het wél alle teams en competities bevatten. Maar helaas zit ons Oranje er weer niet in. Dit zal onderhand toch menige frustraties teweeg brengen, want wie wil er nou niet Marco van Basten even laten zien hoe het WEL moet.

Zoals Beatrix de koningin is van Nederland zo is PES de King of gameplay het is een ongeëvenaarde ervaring om een potje te voetballen met dé wat minder grafische wonderen met Pro Evolution Soccer. Ook doet Fifa elk jaar weer een poging om PES van de troon te stoten. En hoe jammer het ook is voor Fifa het lukt ze gewoon niet: het was gewoon niet mogelijk om snel en makkelijk van mannetje te wisselen zodat alles smooth loopt. Het was niet mogelijk dat je snelle combinaties maakt, dat je poppetjes fatsoenlijk lopen. Het was helaas zo dat je keeper in de goal stond als een hersenloze dummy. (Dit laatste heeft bij mij de afgelopen jaar al voor heel wat frustratie gezorgd). Maar nu lijkt het erop alsof Fifa ondanks dat vorig jaar al een nieuwe engine is gebouwd, het nu een stuk beter voor elkaar heeft. De mannetjes lopen eigenlijk wel lekker, je keeper heeft nu ook daadwerkelijk hersens. Het enige wat nog ontbreekt, is het lekker simpel smooth wisselen van mannetjes, en die lekker combinatie wordt ook niet meteen bereikt. Maar na heel wat potjes oefenen begint er een toch ritme in te komen. Uiteindelijk lukt het mij dan toch om die perfecte pass te geven door de verdediging, die perfecte combinatie.

Nieuw jaar, nieuwe besturing. Vorig jaar bij de '07 versie vonden ze het bij EA nodig om een nieuwe besturing erin te gooien. Deze besturing kwam precies overeen met die van PES. Mijn persoonlijke gevoel erachter was dat Fifa een poging deed het als PES the laten aanvoelen. Tot mijn grote spijt is ze dat niet gelukt. De besturing zelf was wel goed, maar het spel zelf was bagger. Nu, een jaartje verder, denken ze dat het wéér nodig is om de besturing te veranderen; kijk, ik houd van vernieuwing maar, ''jongens, kunnen jullie het ook niet een beetje overdrijven?'' IK bedoel: vorig jaar gaf de besturing zelf wel een goed gevoel, moeten jullie dan de besturing weer aanpassen zodat het lijkt alsof het allemaal nog nieuwer en nog specialer en NOG meer ontwikkeld is. Het antwoord is nee, dat is absoluut niet nodig. Het was fijn, het was goed zo.

Nu we dit jaar wel kunnen genieten van alle teams en competities is de Sinterklaas bij EA dit jaar extra gul, we krijgen zelfs een extra modus toegestopt; onder de naam Be A Pro. Ik denk dat dit zinnetje op zich al genoeg zegt. Zoals bekent wil Fifa met het WK 2010 elf tegen elf spelen online, iedereen een mannetje besturend. Nu krijgen wij een voorproefje je kunt zelf een heel seizoen één(!) mannetje besturen. In eerste instantie lijkt dit cool, en dat is het ook. Deze modus voegt echt wat toe aan de standaard competities en toernooien die we jaarlijks voorgeschoteld krijgen. Het is echt een verlengde van de game, het geeft een extra uitdaging. Het levert die extra uren op waardoor je ogen nu echt vierkant zullen worden. De modus zelf is gevarieerd, leuk en uitdagend. Je zult wel even je best moeten doen wil je de hele zaak onder controle krijgen. Want het camerastandpunt is in het begin nou niet iets om over naar huis te schrijven. Hij is onoverzichtelijk, je kunt niet of nauwelijks zien wat er achter je gebeurd. Maar wanneer je gaat sprinten gaat de camera in de Gears of War modus en schuift hij iets naar achter en is het net wat overzichtelijker, ondanks alles speelt het wel fijn. Het zal er niet voor zorgen dat je woedend je controler op de grond smijt.

Conclusie en beoordeling

Na vorig jaar een zeer matige game uitgebracht te hebben. Is Fifa 08 dit jaar echt heel goed. Het voelt allemaal veel beter en realistischer aan dan Fifa 07. Het is ditmaal een genot om met Fifa 08 te mogen spelen, geen frustratie. Ditmaal is het wél die zestig euro’s waard. Ik zou zeggen : ''Keep up the good work''.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Be a Pro modus
 • Alle licensies en competities
 • Sfeer in het stadion
 • Interactive leagues
 • Minpunten
 • Camerastandpunt (Be a Pro)
 • Besturing is even wennen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • volgens mij kunnen ze dat beter weghouden waardeloos spel

 • In Wii Fit zag ik nog ten minste potentie. Dit is gewoon zwaar overbodig met titels als Rock Band en Guitar Hero.  Helaas zal dit weer volop gaan verkopen en is opa Miyamoto helemaal in z'n sas en verzint meteen nog 2 activiteiten tijdens een toilet bezoek die je straks op je Wii digitaal kan spelen en weer miljoenen zal verkopen…

 • hmm, leuk voor mijn verjaardag, ik ben er vlak voor jarig, dus ik heb der zin in :)

 • Dit kan wel eens de klapper van het jaar worden

 • Als je het kunt exporten naar de PC, of op zijn minst naar een SDkaartje kan het nog wel wat potentie hebben lijkt me.

 • Ik ben erg benieuwd hoe deze game wordt ontvangen. En dan bedoel ik niet qua verkoopcijfers, maar qua scores.

 • lekker losgaan in je eigen jamsessies.

  Kan je losgaan in dat spel? :')  In mijn ogen heeft het spel al gefaald door die belachelijke trailers.  Twijfel je nog of Wii Music wat voor jou is?

  Neen.
 • De topper voor het najaar van Nintendo?!

 • dus niet

 • Niets voor mij.

  Lekkere timing ook met Guitar Hero 4 die een week eerder released.

  Wel mooi op tijd voor de sint en kerst.

 • @Swiep  Ik denk niet dat het publiek dat Guitar Hero of Wii Music koopt echt hetzelfde is, dus dat maakt niet echt uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren